Kako održavati higijenu dečijih igračaka?

Kako odrzavati higijenu decijih igracaka

Kako održavati higijenu dečijih igračaka?  Puna je kuća igračaka, gumenih, plišanih, plastičnih, drvenih. Ali, kako održavati higijenu igračaka od različitih materijala?

One su pravo blago našeg deteta. Dobra igračka za dete je ona koja odgovara uzrastu i mogućnostima deteta, potstiče dete na igru, aktivnost, istraživanje, koja je izrađena od kvalitetnih i bezbednih materijala, laka za održavanje, otporna na habanje i takva da se dete tokom igre ne može povrediti.

 

Kako odrzavati higijenu decijih igracaka
Samo igračke za bebe, koje bebe bace, stavljaju u usta… treba svakodnevno čistiti. To su uobičajeno glodalice, zvečke i druge igračke koje vaša beba voli. Plišane i krpene igračke za sasvim malu bebu nisu iz tog razloga praktične.

Šta znači oznaka CE na dečijim igračkama?

Znači da je igračka proizvedena u skladu sa harmonizovanim standaridma čija primena osigurava da je igračka bebedna. Potrebno je proveriti originalni izgled ovog znaka garncije – možete proveriti na internetu.

Šta se može naći na igračkama?

Grinje i plesni, koje mogu da prouzrokuju alergije, bakterije, mikroorganizmi koji mogu dovesti do respiratornih i stomačnih infekcija, prašina i drugo…

Kako odrzavati higijenu decijih igracaka

Plastika koja sadrži polietilen (PE) ili polipropilen (PP) će omekšati u kipućoj vodi, ali plastika kao što je akrilonitril butadien stiren (ABS) je mnogo otpornija. Sve igračke koje dete koristi van kuće, posebno perite u vreloj vodi, koliko to materijal dopušta – koristeći deterdžente. Većina današnjih igračaka obično je napravljena od čvrste plastike  pa to čini njihovo čišćenje mnogo lakšim

Igračke operite ako se sa njima igralo dete koje je bilo u poseti, naročito ukoliko znate da je bilo nedavno bolesno, kao i kada se vaše dete oporavlja od neke od infektivnih bolesti ili prehlade.

Glodalice, zvečke, dude za najraniji uzrast možete na kraju dana iskuvati i osušiti.

Kako održavati higijenu dečijih igračaka?

Prvo pravilo je da se higijena igračaka upražnjava često, jer, mališani često stavljaju igračke u usta a brzo isprljaju igračke. Ne retko su igračke na podu, igraju se i sa vršnjacima ili ukućanima …

Kada nosite igračke sa sobom u posetu, šetnju ili park, ponesite i vlažne maramice za dezinfekciju – biće vam pri ruci kao prva pomoć, naročito ako je to igračka koju mališan rado stavlja u usta.

Kako odrzavati higijenu decijih igracaka
Sirće može biti odlična alternativa za dezinfekciju igračaka, umesto agresivnijih sredstava.  To je  ekološko sredstvo. Razblažite sirće sa vodom i nekim esencijalnim uljima, tako će igračke vaše dece biti čiste i odlično mirisati!

Higijena igračaka od plastike, gume, drveta i drugih čvrstih materijala

Perite detaljno jedan puta nedeljno, rastvorom blagog deterđženta i dobro ispirajte na kraju, čistom vodom (najbolje pod mlazom vode). Koristite četku da biste dobro oprali sve površine igračke.

higijena decijih igracaka
Igračke za kupanje deca obožavaju.  Nekada mogu da zadrže vodu pa u njima može početi da raste buđ. Važno  jeda ih posle svake upotrebe osušite temeljno. Ako uočite buđ kako raste u njima, odmah ih odbacite!

Higijena plišanih igračaka

Na plišanim igračkama se skupljaju prašina i grinje. Njih treba redovno istresati, a  da biste se rešili grinja, jednom mesečno stavite plišane igračke u plastičnu kesu i zatim  u zamrzivač na pola dana. Krpene igračke možete prati u mašini za veš.

kako odrzavati higijenu decijih igracaka
Proverite da li su igračke električne (na bateriju). Ako želite da očistite ovu vrstu igračke, obavezno je isključite, izvadite baterije da ne pokvasite strujne kola.

Bezbednost igračke na prvom mestu!

Prilikom izbora igračke poželjno je pregledati deklaraciju proizvoda, proveriti da li je igračka glatka, da nema oštrih i nazubljenih ivica, dugačkih traka, upredenih niti i gajtana,  da na rukama ne zaostaju tragovi boje, da  dlačice sa dečjih  igračaka i kosa lutki ne otpadaju pri  protresanju ili izvlačenju…

Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…