Higijena dečijih igračaka od različitih materijala

Higijena dečijih igračaka

Sadržaj

Higijena dečijih igračaka je veoma važna i treba je redovno sprovoditi.  Puna je kuća igračaka, gumenih, plišanih, plastičnih, drvenih. Ali, kako održavati higijenu igračaka od različitih materijala?

Čiste igračke

One su pravo blago našeg deteta. Ali samo kada su čiste! Dobra igračka za dete je ona koja odgovara uzrastu i mogućnostima deteta, potstiče dete na igru, aktivnost, istraživanje, koja je izrađena od kvalitetnih i bezbednih materijala, laka za održavanje, otporna na habanje i takva da se dete tokom igre ne može povrediti.

 

Higijena dečijih igračaka
Samo igračke za bebe, koje bebe bace, stavljaju u usta… treba svakodnevno čistiti. To su uobičajeno glodalice, zvečke i druge igračke koje vaša beba voli. Plišane i krpene igračke za sasvim malu bebu nisu iz tog razloga praktične.

Šta znači oznaka CE na dečijim igračkama?

Znači da je igračka proizvedena u skladu sa harmonizovanim standaridma čija primena osigurava da je igračka bebedna. Potrebno je proveriti originalni izgled ovog znaka garncije – možete proveriti na internetu.

Šta se može naći na igračkama?

Grinje i plesni, koje mogu da prouzrokuju alergije, bakterije, mikroorganizmi koji mogu dovesti do respiratornih i stomačnih infekcija, prašina i drugo…

Higijena dečijih igračaka
Plastika koja sadrži polietilen (PE) ili polipropilen (PP) će omekšati u kipućoj vodi, ali plastika kao što je akrilonitril butadien stiren (ABS) je mnogo otpornija. Sve igračke koje dete koristi van kuće, posebno perite u vreloj vodi, koliko to materijal dopušta – koristeći deterdžente. Većina današnjih igračaka obično je napravljena od čvrste plastike  pa to čini njihovo čišćenje mnogo lakšim.

Igračke operite ako se sa njima igralo dete koje je bilo u poseti, naročito ukoliko znate da je bilo nedavno bolesno, kao i kada se vaše dete oporavlja od neke od infektivnih bolesti ili prehlade.

Glodalice, zvečke, dude za najraniji uzrast možete na kraju dana iskuvati i osušiti.

Higijena dečijih igračaka

Prvo pravilo je da se higijena igračaka upražnjava često, jer, mališani često stavljaju igračke u usta a brzo isprljaju igračke. Ne retko su igračke na podu, igraju se i sa vršnjacima ili ukućanima …

Kada nosite igračke sa sobom u posetu, šetnju ili park, ponesite i vlažne maramice za dezinfekciju – biće vam pri ruci kao prva pomoć, naročito ako je to igračka koju mališan rado stavlja u usta.

Higijena dečijih igračaka
Sirće može biti odlična alternativa za dezinfekciju igračaka, umesto agresivnijih sredstava.  To je  ekološko sredstvo. Razblažite sirće sa vodom i nekim esencijalnim uljima, tako će igračke vaše dece biti čiste i odlično mirisati!

Higijena igračaka od plastike, gume, drveta i drugih čvrstih materijala

Perite detaljno jedan puta nedeljno, rastvorom blagog deterđženta i dobro ispirajte na kraju, čistom vodom (najbolje pod mlazom vode). Koristite četku da biste dobro oprali sve površine igračke.

higijena decijih igracaka
Igračke za kupanje deca obožavaju.  Nekada mogu da zadrže vodu pa u njima može početi da raste buđ. Važno  jeda ih posle svake upotrebe osušite temeljno. Ako uočite buđ kako raste u njima, odmah ih odbacite!

Higijena plišanih igračaka – grinje na igračkama

Na plišanim igračkama se skupljaju prašina i grinje. Njih treba redovno istresati, a  da biste se rešili grinja, jednom mesečno stavite plišane igračke u plastičnu kesu i zatim  u zamrzivač na pola dana. Krpene igračke možete prati u mašini za veš.

Higijena dečijih igrčaka
Proverite da li su igračke električne (na bateriju). Ako želite da očistite ovu vrstu igračke, obavezno je isključite, izvadite baterije da ne pokvasite strujne kola.

Bezbednost igračke na prvom mestu!

Prilikom izbora igračke poželjno je pregledati deklaraciju proizvoda, proveriti da li je igračka glatka, da nema oštrih i nazubljenih ivica, dugačkih traka, upredenih niti i gajtana,  da na rukama ne zaostaju tragovi boje, da  dlačice sa dečjih  igračaka i kosa lutki ne otpadaju pri  protresanju ili izvlačenju…

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...