Grip i Dete Simptomi i Kako se Leči Grip?

Grip i malo dete, simptomi i kako se leči grip (

Virus gripa se, kao i drugi respiratorni virusi,  prenosi kapljičnim putem i prljavim rukama. Sezona gripa obično počinje krajem godine i traje do proleća.

Grip i malo dete simptomi i kako se leci grip 1

Gripje zarazna bolest koju izazivaju virusi influnce (tipovi A, B, C). Karakteristika ovih virusa je da  su skloni čestim mutacijama, tako da smo izloženi novim sojevima, na koje nismo stekli imunitet. To je razlog što se epidemije gripa javljaju na svake 2–3 godine, a pandemije (epidemije koje zahvataju ceo svet)  na 10–40 godina. I u jednoj sezoni postoji paralelno više sojeva, tako da, ako neko baš nema sreće, može i dva puta u jednoj sezoni da preleži grip.

Koji su simptomi gripa?

Dva do tri dana od kontakta sa bolesnom osobom javljaju se visoka temperatura, glavobolja, kijavica, suv kašalj, gušobolja, povraćanje i bolovi u zglobovima i mišićima, gubitak apetita.

Iako često svaku respiratornu infekciju nazivamo gripom,  kod “pravog” gripa tegobe koje se odražavaju na ceo organizam (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gubitak apetita) su jače izraženi i duže traju od tegoba u gornjim disajnim putevima (gušobolja, curenje iz nosa i zapušen nos). Za grip je karakteristično da se dete loše oseća i u intervalima kada mu spadne temperature, bezvoljno je, malaksalo i nema apetit.

Koliko dugo traje grip?

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi.Dete boluje pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana  traje i duže! Dete se najlošije oseća u prvoj nedelji bolesti, a dugotrajni kašalj ometa spavanje i pohađanje nastave. Klinička slika zavisi od aktuelanog soja  virusa i uzrasta. Mlađa deca ređe obolevaju i imaju netipičnu sliku koja liči na druge virusne bolesti. Školska deca imaju najčešće tipičnu formu bolesti  ali su komplikacije kod njih ređe. Kao i kod drugih virusa, klinička slika kod nekih osoba može biti vrlo blaga, što doprinosi širenju virusa.

Grip i malo dete simptomi i kako se leci grip
Domaća pileća supa prijaće detetu!

Kako se leči grip?

Dete se leči kod kuće lekovima za povišenu temperaturu i bolove, treba da pije tople tečnosti i sirup za  olakšanje kašlja u zavisnosti od uzrasta i po preporuci pedijatra.

Zapušen nos može da bude veliki problem za odojče, pogotovu dok sisa. Bebi često čistiti nosić i primenjivati fiziološki rastvor. Korišćenje kapi za nos nije dozvoljeno kod odojčadi, a kod veće dece moraju se primenjivati oprezno i kratkotrajno, prema uputstvu. Veću decu učiti i “terati” da izduvavaju nos. Deca često odbijaju hranu u akutnoj fazi bolesti; podstičite ih da uzimaju dovoljno tečnosti, nudite im voće  i sveže sokove bogate C vitaminom, a od hrane ono što dete voli.

Za razliku od drugih virusnih respiratornih infekcija, protiv gripa postoji i specifičan antivirusni lek. On se daje u slučaju komplikacija, a ne kod sve dece i odraslih obolelih od gripa.

 

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je posebno agresivan. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne.

Zapaljenje uha i sinusa – komplikacije gripa

– Skoro da se može reći da  su ovo simptomi gripa. Ipak, vode se kao komplikacije, a nastaju direktnim  dejstvom virusa na srednje uvo i sinuse. Uvo je češća meta kod male dece, a sinusi kod veće, pogotovo kod onih koji imaju sklonost ka sinuzitisima. Može da se javi i prvih dana bolesti, ali se češće dešava posle četiri, pet dana.

Upala pluća – komplikacija gripa

Opšta iscrpljenost deteta, ali i direktan prodor virusa u pluća, može da dovede do pneumonije. I ona može da se javi brzo po početku gripa, ali deca obično “zarade” upalu pluća posle nekoliko dana od prvih simptoma. Detetu je odjednom još gore nego što je bilo, a kašalj se pojačava i dodatno ga iscrpljuje. Na vreme otkriveno zapaljenje pluća može uspešno da se izleči u kućnim uslovima, ali jedan broj dece ipak mora u bolnicu. Izbor antibiotika (iako se radi o virusnoj upali pluća, uvek se daju antibiotici – zbog pridružene bakterijske infekcije) i način primene leka je u isključivoj nadležnosti pedijatra, baš kao i odluka o eventualnom prijemu deteta u bolnicu.

Nenaslovljeni dizajn

Srećom, kod dece su retke opasne komplikacije na srcu i centralnom nervnom sistemu.

Kako se zaštititi od gripa?

Osim uobičajenih preventivnih postupaka, najefikasnija zaštita od gripa je vakcinacija. Da bi se zaštitili od gripa ili ublažili intenzitet bolesti i skratili vreme oporavka, treba se vakcinisati jednom godišnje i to u oktobru ili novembru pre pojave virusa. Vakcina sadrži mrtve viruse gripa, onih sojeva  za koje se prema praćenju kretanja gripa i promena virusa očekuje da će biti uzročnici u predstojećoj sezoni. Svake godine Svetska zdravstvena organizacija daje preporuku o sastavu vakcine i uvek su prisutna dva podtipa virusa.

Vakcina protiv gripa je bezbedna (osim za alegične na jaje). Uz minimalnu neprijatnost, dete se efikasno štiti od gripa. Postoje vakcine protiv gripa koje se daju “na nos”, što je prirodniji i bezbolan način imunizacije (imitira se prirodni put dobijanja gripa). Nažalost, te vakcine još nema kod nas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…