Grip i dete simptomi i kako se leči grip – Šta je grip?

Grip i dete simptomi i kako se leči grip

Sadržaj

Virus gripa se, kao i drugi  respiratorni virusi,  prenosi kapljičnim putem i prljavim rukama. Grip i dete simptomi i kako se leči grip?  Sezona gripa obično počinje krajem godine i traje do proleća.

Grip i dete simptomi i kako se leči grip – Šta je grip?

Grip je zarazna bolest koju izazivaju virusi influnce (tipovi A, B, C). Karakteristika ovih virusa je da  su skloni čestim mutacijama, tako da smo izloženi novim sojevima, na koje nismo stekli imunitet. To je razlog što se epidemije gripa javljaju na svake 2–3 godine, a pandemije (epidemije koje zahvataju ceo svet)  na 10–40 godina. I u jednoj sezoni postoji paralelno više sojeva, tako da, ako neko baš nema sreće, može i dva puta u jednoj sezoni da preleži grip.

Grip i dete simptomi i kako se leči grip

Koji su simptomi gripa?

Dva do tri dana od kontakta sa bolesnom osobom javljaju se visoka temperatura, glavobolja, kijavica, suv kašalj, gušobolja, povraćanje i bolovi u zglobovima i mišićima, gubitak apetita.

Iako često svaku respiratornu infekciju nazivamo gripom,  kod “pravog” gripa tegobe koje se odražavaju na ceo organizam (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gubitak apetita) su jače izraženi i duže traju od tegoba u gornjim disajnim putevima (gušobolja, curenje iz nosa i zapušen nos). Za grip je karakteristično da se dete loše oseća i u intervalima kada mu spadne temperature, bezvoljno je, malaksalo i nema apetit.

Grip i dete simptomi i kako se leči grip

Koliko dugo traje grip?

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi.Dete boluje pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana  traje i duže! Dete se najlošije oseća u prvoj nedelji bolesti, a dugotrajni kašalj ometa spavanje i pohađanje nastave. Klinička slika zavisi od aktuelanog soja  virusa i uzrasta. Mlađa deca ređe obolevaju i imaju netipičnu sliku koja liči na druge virusne bolesti. Školska deca imaju najčešće tipičnu formu bolesti  ali su komplikacije kod njih ređe. Kao i kod drugih virusa, klinička slika kod nekih osoba može biti vrlo blaga, što doprinosi širenju virusa.

Kako se leči grip?

Dete se leči kod kuće lekovima za povišenu temperaturu i bolove, treba da pije tople tečnosti i sirup za  olakšanje kašlja u zavisnosti od uzrasta i po preporuci pedijatra.

Zapušen nos može da bude veliki problem za odojče, pogotovu dok sisa. Bebi često čistiti nosić i primenjivati fiziološki rastvor. Korišćenje kapi za nos nije dozvoljeno kod odojčadi, a kod veće dece moraju se primenjivati oprezno i kratkotrajno, prema uputstvu. Veću decu učiti i “terati” da izduvavaju nos. Deca često odbijaju hranu u akutnoj fazi bolesti; podstičite ih da uzimaju dovoljno tečnosti, nudite im voće  i sveže sokove bogate C vitaminom, a od hrane ono što dete voli.

Za razliku od drugih virusnih respiratornih infekcija, protiv gripa postoji i specifičan antivirusni lek. On se daje u slučaju komplikacija, a ne kod sve dece i odraslih obolelih od gripa.

Grip i dete simptomi i kako se leči grip

Da li grip daje komplikacije?

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je posebno agresivan. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne.

Zapaljenje uha i sinusa kao komplikacije gripa

– Skoro da se može reći da  su ovo simptomi gripa. Ipak, vode se kao komplikacije, a nastaju direktnim  dejstvom virusa na srednje uvo i sinuse. Uvo je češća meta kod male dece, a sinusi kod veće, pogotovo kod onih koji imaju sklonost ka sinuzitisima. Može da se javi i prvih dana bolesti, ali se češće dešava posle četiri, pet dana.

Upala pluća kao komplikacija gripa kod dece

Opšta iscrpljenost deteta, ali i direktan prodor virusa u pluća, može da dovede do pneumonije. I ona može da se javi brzo po početku gripa, ali deca obično “zarade” upalu pluća posle nekoliko dana od prvih simptoma. Detetu je odjednom još gore nego što je bilo, a kašalj se pojačava i dodatno ga iscrpljuje. Na vreme otkriveno zapaljenje pluća može uspešno da se izleči u kućnim uslovima, ali jedan broj dece ipak mora u bolnicu. Izbor antibiotika (iako se radi o virusnoj upali pluća, uvek se daju antibiotici – zbog pridružene bakterijske infekcije) i način primene leka je u isključivoj nadležnosti pedijatra, baš kao i odluka o eventualnom prijemu deteta u bolnicu.

Grip i dete simptomi i kako se leči grip

Srećom, kod dece su retke opasne komplikacije na srcu i centralnom nervnom sistemu.

Kako se zaštititi od gripa?

Osim uobičajenih preventivnih postupaka, najefikasnija zaštita od gripa je vakcinacija. Da bi se zaštitili od gripa ili ublažili intenzitet bolesti i skratili vreme oporavka, treba se vakcinisati jednom godišnje i to u oktobru ili novembru pre pojave virusa. Vakcina sadrži mrtve viruse gripa, onih sojeva  za koje se prema praćenju kretanja gripa i promena virusa očekuje da će biti uzročnici u predstojećoj sezoni. Svake godine Svetska zdravstvena organizacija daje preporuku o sastavu vakcine i uvek su prisutna dva podtipa virusa.

Vakcina protiv gripa je bezbedna (osim za alegične na jaje). Uz minimalnu neprijatnost, dete se efikasno štiti od gripa. Postoje vakcine protiv gripa koje se daju “na nos”, što je prirodniji i bezbolan način imunizacije (imitira se prirodni put dobijanja gripa). Nažalost, te vakcine još nema kod nas.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....