Grip i Dete Simptomi i Kako se Leči Grip?

Grip i malo dete, simptomi i kako se leči grip (

Virus gripa se, kao i drugi  respiratorni virusi,  prenosi kapljičnim putem i prljavim rukama. Sezona gripa obično počinje krajem godine i traje do proleća.

Šta je grip?

Grip je zarazna bolest koju izazivaju virusi influnce (tipovi A, B, C). Karakteristika ovih virusa je da  su skloni čestim mutacijama, tako da smo izloženi novim sojevima, na koje nismo stekli imunitet. To je razlog što se epidemije gripa javljaju na svake 2–3 godine, a pandemije (epidemije koje zahvataju ceo svet)  na 10–40 godina. I u jednoj sezoni postoji paralelno više sojeva, tako da, ako neko baš nema sreće, može i dva puta u jednoj sezoni da preleži grip.

Koji su simptomi gripa?

Dva do tri dana od kontakta sa bolesnom osobom javljaju se visoka temperatura, glavobolja, kijavica, suv kašalj, gušobolja, povraćanje i bolovi u zglobovima i mišićima, gubitak apetita.

Iako često svaku respiratornu infekciju nazivamo gripom,  kod “pravog” gripa tegobe koje se odražavaju na ceo organizam (povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, gubitak apetita) su jače izraženi i duže traju od tegoba u gornjim disajnim putevima (gušobolja, curenje iz nosa i zapušen nos). Za grip je karakteristično da se dete loše oseća i u intervalima kada mu spadne temperature, bezvoljno je, malaksalo i nema apetit.

Grip i Dete Simptomi i Kako se Leči Grip

Koliko dugo traje grip?

Grip traje duže od većine drugih bolesti koje izazivaju zimski virusi.Dete boluje pet do sedam dana, a kod mlađe dece ili kod osetljivih mališana  traje i duže! Dete se najlošije oseća u prvoj nedelji bolesti, a dugotrajni kašalj ometa spavanje i pohađanje nastave. Klinička slika zavisi od aktuelanog soja  virusa i uzrasta. Mlađa deca ređe obolevaju i imaju netipičnu sliku koja liči na druge virusne bolesti. Školska deca imaju najčešće tipičnu formu bolesti  ali su komplikacije kod njih ređe. Kao i kod drugih virusa, klinička slika kod nekih osoba može biti vrlo blaga, što doprinosi širenju virusa.

Kako se leči grip?

Dete se leči kod kuće lekovima za povišenu temperaturu i bolove, treba da pije tople tečnosti i sirup za  olakšanje kašlja u zavisnosti od uzrasta i po preporuci pedijatra.

Zapušen nos može da bude veliki problem za odojče, pogotovu dok sisa. Bebi često čistiti nosić i primenjivati fiziološki rastvor. Korišćenje kapi za nos nije dozvoljeno kod odojčadi, a kod veće dece moraju se primenjivati oprezno i kratkotrajno, prema uputstvu. Veću decu učiti i “terati” da izduvavaju nos. Deca često odbijaju hranu u akutnoj fazi bolesti; podstičite ih da uzimaju dovoljno tečnosti, nudite im voće  i sveže sokove bogate C vitaminom, a od hrane ono što dete voli.

Za razliku od drugih virusnih respiratornih infekcija, protiv gripa postoji i specifičan antivirusni lek. On se daje u slučaju komplikacija, a ne kod sve dece i odraslih obolelih od gripa.

Da li grip daje komplikacije?

Svi respiratorni virusi manje ili više oštećuju sluzokožu disajnih organa, ali virus gripa je posebno agresivan. Njegovo širenje unutar organizma obolelog deteta je mnogo brže u odnosu na druge zimske viruse, pa zato virus gripa daleko češće daje komplikacije, od kojih su neke veoma ozbiljne.

Zapaljenje uha i sinusa kao komplikacije gripa

– Skoro da se može reći da  su ovo simptomi gripa. Ipak, vode se kao komplikacije, a nastaju direktnim  dejstvom virusa na srednje uvo i sinuse. Uvo je češća meta kod male dece, a sinusi kod veće, pogotovo kod onih koji imaju sklonost ka sinuzitisima. Može da se javi i prvih dana bolesti, ali se češće dešava posle četiri, pet dana.

Grip i Dete Simptomi i Kako se Leči Grip

Upala pluća kao komplikacija gripa

Opšta iscrpljenost deteta, ali i direktan prodor virusa u pluća, može da dovede do pneumonije. I ona može da se javi brzo po početku gripa, ali deca obično “zarade” upalu pluća posle nekoliko dana od prvih simptoma. Detetu je odjednom još gore nego što je bilo, a kašalj se pojačava i dodatno ga iscrpljuje. Na vreme otkriveno zapaljenje pluća može uspešno da se izleči u kućnim uslovima, ali jedan broj dece ipak mora u bolnicu. Izbor antibiotika (iako se radi o virusnoj upali pluća, uvek se daju antibiotici – zbog pridružene bakterijske infekcije) i način primene leka je u isključivoj nadležnosti pedijatra, baš kao i odluka o eventualnom prijemu deteta u bolnicu.

 

Srećom, kod dece su retke opasne komplikacije na srcu i centralnom nervnom sistemu.

Kako se zaštititi od gripa?

Osim uobičajenih preventivnih postupaka, najefikasnija zaštita od gripa je vakcinacija. Da bi se zaštitili od gripa ili ublažili intenzitet bolesti i skratili vreme oporavka, treba se vakcinisati jednom godišnje i to u oktobru ili novembru pre pojave virusa. Vakcina sadrži mrtve viruse gripa, onih sojeva  za koje se prema praćenju kretanja gripa i promena virusa očekuje da će biti uzročnici u predstojećoj sezoni. Svake godine Svetska zdravstvena organizacija daje preporuku o sastavu vakcine i uvek su prisutna dva podtipa virusa.

Vakcina protiv gripa je bezbedna (osim za alegične na jaje). Uz minimalnu neprijatnost, dete se efikasno štiti od gripa. Postoje vakcine protiv gripa koje se daju “na nos”, što je prirodniji i bezbolan način imunizacije (imitira se prirodni put dobijanja gripa). Nažalost, te vakcine još nema kod nas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…