Trudnice, Sunce i Vitamin D

0

Mnoge naučne studije pokazuju da je odgovarajući nivo vitamina D u našem telu, značajan za sprečavanje mnogih bolesti, povreda i jačanje imuniteta.

U letnjem periodu, trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h. U periodu kada je sunčanje dozvoljeno treba voditi računa o posebnoj nezi, zaštiti od sunca i štetnog sunčevog zračenja.

Štitimo se od UV zračenja a ostajemo bez vitamina D?

Da. Nedostatak vitamina D je, ni više ni manje, rasprostranjen i zbog upotrebe krema za sunčanje (već SPF 15 smanjuje sintezu vitamina D za čak 98%). Tako, dolazimo do paradoksa. Sa jedne strane korišćenjem sredstava za zaštitu od sunčevog zračenja smanjujemo mogućnost nastanka melanoma i drugih zdravstvenih problema. Sa druge strane koristeći ih, ostajemo bez prirodnog izvora vitamina D.

Trudnice, Sunce i Vitamin D

Potrena je nega, zaštita od sunca i štetnog sunčevog zračenja.

O čemu trudnice treba da vode računa?

U trudnoći su potrebne dodatne količine kalcijuma čija je koncentracija, kao i metabolizam kostiju, regulisana vitaminom D. Zbog toga i status vitamina D u trudnoći može biti ugrožen.  Uzevši u obzir i da je prirodni izvor vitamina D kompromitovan zbog štetnih zračenja sunce i korišćenja krema za zaštitu, rešenje je u pravilnoj ishrani i suplementaciji. Trudnice treba da znaju da vitamin D ima  značajnu ulogu i u apsorciji fosfora.  Preporučljivo je povremeno proveravati nivo vitamina D. U slučaju da se utvrdi deficit vitamina D u trudnoći, smatra se da su doze do 500 IJ bezbedne i efikasne za suplementaciju, dok se veće doze mogu uzimati isključivo uz konsutaciju sa ginekologom.

Šta se dešava kada nemamo dovoljno vitamina D

Brojne studije u protekloj deceniji neraskidivo su povezale nedostatak vitamina D sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog oštećenja i gojaznosti. Evo samo nekoliko razloga da uzmete vitamin D.

  • Određeni nivo vitamina D u našem organizmu neophodan je za normalno funkcionisanje imunog sistema. I, što je važno pokazatelji efikasnosti ovog aktivnog dodatka ishrani su prevencija povreda i preloma muskuloskeletalnog sistema.
  • Vitamin D učestvuje u metabolizmu i na taj način sprečava unos masti u mišićno tkivo.
  • Nedostatak vitamina D povezan je sa preeklampsijom, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, rizikom za malu porođajnu težinu novorođenčeta…
  • Vitamin D je koristan za prevenciju mnogih karcinoma, uključujući pluća, dojku, debelo crevo i sarkom prostate.
  • Osobe sa nedostatkom vitamina D imaju povećan rizik od depresije i drugih poremećaja raspoloženja. Možda je to posledica činjenice da vitamin D pospešuje i metaboličke procese kod neurona i štiti mozak od oksidativne degeneracije.
Trudnice, sunce i vitamin D

Status vitamina D treba proveriti.

Koji su najbolji izvori vitamina D u hrani?

Ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, šampinjoni, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…

Share.

About Author

Comments are closed.