Trudnice Sunce i Vitamin D

Trudnica, sunce i vitamin D

U letnjem periodu, trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h. U periodu kada je sunčanje dozvoljeno treba voditi računa o posebnoj nezi, zaštiti od sunca i štetnog sunčevog zračenja.

Trudnice sunce i vitamin D

Štitimo se od UV zračenja a ostajemo bez vitamina D?

Da. Nedostatak vitamina D je, ni više ni manje, rasprostranjen i zbog upotrebe krema za sunčanje (već SPF 15 smanjuje sintezu vitamina D za čak 98%). Tako, dolazimo do paradoksa. Sa jedne strane korišćenjem sredstava za zaštitu od sunčevog zračenja smanjujemo mogućnost nastanka melanoma i drugih zdravstvenih problema. Sa druge strane koristeći ih, ostajemo bez prirodnog izvora vitamina D.

Trudnice sunce i vitamin D
Potrebna je nega, zaštita od sunca i štetnog sunčevog zračenja.

O čemu trudnice treba da vode računa?

U trudnoći su potrebne dodatne količine kalcijuma čija je koncentracija, kao i metabolizam kostiju, regulisana vitaminom D. Zbog toga i status vitamina D u trudnoći može biti ugrožen.  Uzevši u obzir i da je prirodni izvor vitamina D kompromitovan zbog štetnih zračenja sunce i korišćenja krema za zaštitu, rešenje je u pravilnoj ishrani i suplementaciji. Trudnice treba da znaju da vitamin D ima  značajnu ulogu i u apsorciji fosfora.  Preporučljivo je povremeno proveravati nivo vitamina D. U slučaju da se utvrdi deficit vitamina D u trudnoći, smatra se da su doze do 500 IJ bezbedne i efikasne za suplementaciju, dok se veće doze mogu uzimati isključivo uz konsutaciju sa ginekologom.

Šta se dešava kada nemamo dovoljno vitamina D

Brojne studije u protekloj deceniji neraskidivo su povezale nedostatak vitamina D sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog oštećenja i gojaznosti. Evo samo nekoliko razloga da uzmete vitamin D.

  • Određeni nivo vitamina D u našem organizmu neophodan je za normalno funkcionisanje imunog sistema. I, što je važno pokazatelji efikasnosti ovog aktivnog dodatka ishrani su prevencija povreda i preloma muskuloskeletalnog sistema.
  • Vitamin D učestvuje u metabolizmu i na taj način sprečava unos masti u mišićno tkivo.
  • Nedostatak vitamina D povezan je sa preeklampsijom, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, rizikom za malu porođajnu težinu novorođenčeta…
  • Vitamin D je koristan za prevenciju mnogih karcinoma, uključujući pluća, dojku, debelo crevo i sarkom prostate.
  • Osobe sa nedostatkom vitamina D imaju povećan rizik od depresije i drugih poremećaja raspoloženja. Možda je to posledica činjenice da vitamin D pospešuje i metaboličke procese kod neurona i štiti mozak od oksidativne degeneracije.
Trudnice sunce i vitamin D
Status vitamina D treba proveriti.

Koji su najbolji izvori vitamina D u hrani?

Najbolji izvori vitamina D u hrani su: ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, šampinjoni, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…

Trudnice, sunce i vitamin D, postaje sve aktuelnija tema.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…