Trudnice sunce i vitamin D – Ostajemo bez prirodnog izvora vitamina D?

Trudnice sunce i vitamin D

Sadržaj

Trudnice sunce i vitamin D u kakvoj su vezi? U letnjem periodu, trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h. U periodu kada je sunčanje dozvoljeno treba voditi računa o posebnoj nezi, zaštiti od sunca i štetnog sunčevog zračenja. Da li tada vitamin D dobijamo od sunca ili ne?

Trudnice sunce i vitamin D

Štitimo se od UV zračenja a ostajemo bez vitamina D?

Trudnice sunce i vitamin D
Neophodna je nega, zaštita od sunca i štetnog sunčevog zračenja.

Da. Nedostatak vitamina D je, ni više ni manje, rasprostranjen i zbog upotrebe krema za sunčanje (već SPF 15 smanjuje sintezu vitamina D za čak 98%). Tako, dolazimo do paradoksa. Sa jedne strane korišćenjem sredstava za zaštitu od sunčevog zračenja smanjujemo mogućnost nastanka melanoma i drugih zdravstvenih problema. Sa druge strane koristeći ih, ostajemo bez prirodnog izvora vitamina D.

O čemu trudnice treba da vode računa?

U trudnoći su potrebne dodatne količine kalcijuma čija je koncentracija, kao i metabolizam kostiju, regulisana vitaminom D. Zbog toga i status vitamina D u trudnoći može biti ugrožen.  Uzevši u obzir i da je prirodni izvor vitamina D kompromitovan zbog štetnih zračenja sunce i korišćenja krema za zaštitu, rešenje je u pravilnoj ishrani i suplementaciji. Trudnice treba da znaju da vitamin D ima  značajnu ulogu i u apsorciji fosfora.  Preporučljivo je povremeno proveravati nivo vitamina D. U slučaju da se utvrdi deficit vitamina D u trudnoći, smatra se da su doze do 500 IJ bezbedne i efikasne za suplementaciju, dok se veće doze mogu uzimati isključivo uz konsutaciju sa ginekologom.

Trudnice sunce i vitamin D
Dobro da osobe koje se odluče za trudnoću pre toga provere stanje Vitamina D u krvi. U slučaju deficita neophodno je uzimanje Vitamina D pre začeća i tokom trudnoće . Status vitamina D u trudnoći treba proveriti.

Šta se dešava kada nemamo dovoljno vitamina D

Brojne studije u protekloj deceniji neraskidivo su povezale nedostatak vitamina D sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog oštećenja i gojaznosti. Evo samo nekoliko razloga da uzmete vitamin D.

  • Određeni nivo vitamina D u našem organizmu neophodan je za normalno funkcionisanje imunog sistema. I, što je važno pokazatelji efikasnosti ovog aktivnog dodatka ishrani su prevencija povreda i preloma muskuloskeletalnog sistema.
  • Vitamin D učestvuje u metabolizmu i na taj način sprečava unos masti u mišićno tkivo.
  • Nedostatak vitamina D povezan je sa preeklampsijom, povećanim rizikom od prevremenog porođaja, rizikom za malu porođajnu težinu novorođenčeta…
  • Vitamin D je koristan za prevenciju mnogih karcinoma, uključujući pluća, dojku, debelo crevo i sarkom prostate.
  • Osobe sa nedostatkom vitamina D imaju povećan rizik od depresije i drugih poremećaja raspoloženja. Možda je to posledica činjenice da vitamin D pospešuje i metaboličke procese kod neurona i štiti mozak od oksidativne degeneracije.
Trudnice sunce i vitamin D
Trudnice, sunce i vitamin D, postaje sve aktuelnija tema. Poslednjih godina rade se studije na tu temu. Vitamin D je esencijalni vitamin u trudnoći.

Koji su najbolji izvori vitamina D u hrani?

Najbolji izvori vitamina D u hrani su: ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, šampinjoni, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…

Potrebe za vitaminom D nisu povećane u trudnoći, međutim u trudnoći su potrebne dodatne količine kalcijuma čija je koncentracija, kao i metabolizam kostiju, regulisana vitaminom D, zbog čega i status vitamina D u trudnoći može biti ugrožen. Ne postoji opšta preporuke za suplementaciju vitaminom D, izuzev u Velikoj Britaniji, gde se preporučuje dnevna suplementacija od 10 µg vitamina D. Američki Institut za Medicinu u SAD preporučuje istu količinu vitamina D samo kod žena vegeterijanaca i 5 µg vitamina D kod žena koje ne unose dovoljne količine fortifikovanog mleka. Nova saznanja o blokiranju prirodnog resursa vitamina D kremama za sunčanje – svakako opredeljuju suplementaciju u periodu trudnoće.

Trudnice, sunce i vitamin D, postaje sve aktuelnija tema.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...