Higijena cucli, flašica i pribora za hranjenje bebe

Higijena Cucli, Flašica, Glodalica...

Sadržaj

Higijena cucli, flašica, glodalica i drugog pribora za hranjenje je veoma važna u zaštiti zdravlja bebe. Sigurnost bebe je svakako veoma važna za roditelje, a ona se može tumačiti na više načina. Jedan od njih je i čistoća pribora za bebu.

higijena cucli
Perite ruke toplom vodom sa sapunom najmanje 20 sekundi pre rukovanja bilo kojim predmetom za hranjenje bebe. Da biste bili sigurni da se na čistim predmetima za hranjenje, četkama za flaše i umivaonicima ne stvaraju klice ili plesni, važno je da ih dobro osušite na vazduhu pre skladištenja.

Kako se sprovodi higijena cucli, flašica, glodalica?

Kad mama i beba stignu kući, počinje učenje i prilagođavanje na novi način porodičnog života. Bebin imuni sistem će iz dana u dan biti sve jači i jači, spreman da se sam brani od nepoželjnih bakterija i virusa. Ali, dok se to ne dogodi, roditelji bi trebalo da se potrude da sve što bebu okružuje bude čisto. Njen pribor svakako treba da bude besprekorno čist i po mogućnosti sterilan.

higijena cucli
Održavanje cucle i bočica čistima je ključno za sigurnost vaše bebe. Koji je najbolji način da to uradite? Sa svim različitim metodama koje postoje, odlučite koji je pravi za vašu porodicu.

 Sterilizacija Bebinih stvari

Vrši se svakodnevno, kako se beba ne bi inficirala korišćenjem higijenski neispravnih flašica i cucli, a počinje se od trenutka kada beba počne da koristi navedenu opremu. Ovome se kasnije može nadodati i glodalica za zubiće i igračke koje beba neprestalno gura u usta.

Pribor koji se koristi treba isprati u vrućoj vodi sa deterdžentom, a flašice i poklopce očistiti četkom za pranje flašica i dobro isprati, pa staviti na sterilisanje. Ako se koriste gumene ili silikonske cucle treba ih izvrnuti i dobro otkloniti ostatke mleka.

Bez obzira koji metod sterilizacije odaberete, pažljivo rukujte, jer će bebin pribor za hranjenje biti veoma vruć. Preporučuje se upotreba klešta ili drugog alata za smanjenje kontakta sa priborom koji se steriliše. I radi zaštite od toplote, ali i sprečavanja kontaminacije.

KAKO IZABRATI CUCLE FLAŠICE GLODALICE, PROČITAJTE OVDE

Postoje tri glavna načina sterilisanja

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete ili tečnost).
  2. Sterilizatori na paru – napravljeni specijalno za bebine flašice, električni ili sterilizator koji se stavlja u mikrotalasnu rernu.
  3. Flašice možete sterilisati i tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i kuvati ih u posebnoj posudi (npr. lonac), određenoj samo za to, oko 10 minuta od momenta ključanja. Cucle je dovoljno kuvati oko 4 minuta.
higijena cucli
Važno je da se uverite da su sve boce pravilno sterilisane pre svake upotrebe.

Cucle ne traju večno – Koliko često menjati cucle

Mogu se oštetiti nakon nekog vremena, pa se pobrinite da ih redovno proveravate. Preporučujemo da cucle na flašicama menjate svaka 3 meseca.

higijena cucli (
Radi dodatne mere predostrožnosti, ako vaša beba ide u Jaslice,  dobro je sterilisati predmete kada se vrate iz jaslica. Takođe i posle dužih izlazaka. Održavanje ovih praksi pomoći će da se smanji rizik od infekcije uzrokovane klicama na mestima kao što su Jaslice ili javni prostori. Pomislite da čak i najhigijenskija okruženja mogu da sadrže nevidljive bakterije.

Higijena bebinog pribora za jelo

Kako beba raste i počne samostalno da sedi, tada je i preporučeno vreme za početak uvođenja čvrste hrane,  a to je oko šestog meseca života. Pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice, čaše, šolje), ne morate sterilisati.  Dovoljno je da ih operete  tečnošću za sudove i toplom vodom, ili u mašini za sudove, kao i za odrasle.

higijena cucli
Pranje toplom vodom i sredstvom za pranje sudova može biti dovoljno za čišćenje za bebe starije od 6 meseci. Ali se ipak preporučuje da redovno sterilišete pribor za dete.

Održavanje higijene je podjednako važno i kasnije kada dete prohoda i počne samostalno da jede. U okviru toga, potrebno je da ga naviknete i da redovno pere ručice. Održavajte redovno i higijenu igračaka!

avatar
Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...