12 Pravila za higijenu bebe i 8 pravila za bezbednost

12 Pravila za higijenu bebe i 8 pravila za bezbednost

12 Pravila za higijenu bebe i 8 pravila za bezbednost u prvoj godini života vaše bebice treba usvojiti.  Higijena i obezbedjenje sigurnosti za novorodjenče i bebu u prvih godinu dana je zahtevno i specifično. Čega se svakako treba pridržavati?

Pravila za higijenu bebe

 1. Idealno bi bilo da soba u koju dovodite bebu iz porodilišta bude pre toga okrečena, a svi predmeti u sobi dobro oprani. Po dolasku kući bebu treba da čeka čista soba, posetljina u krevecu, pelene, benkice i sve neophodne stvari za higijenu i ishranu.
 2. Ujutru, nakon presvlačenja i hranjenja bebe, bebu preselite u drugi prostor gde će biti bezbedna ( ukoliko imate drugi prostor – sobu). Vodite računa da higijenu sobe za novorodjenče obavljate kada beba nije u toj prostoriji, ukoliko je to ikako moguće. Ukoliko živite u garsonjeri, higijenu sprovodite kada otac ili drugi član porodice, izvedu bebu u šetnju (posle 15. dana novorodjenče može u šetnju ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju).
 3. Otvorite prozor da udje svež vazduh, bez obzira na godišnje doba, promenite posteljinu (poželjno svaki drugi dan u prvim mesecima bebe i 2 puta nedeljno kasnije do prve godine, nakon čega je 1 puta nedeljno sasvim dovoljno), ispraznite kantu za pelene ( ukoliko je u sobi), uredite prostor za presvlačenje bebe, obrišite podove i drugi nameštaj (prašinu) sredstvima koja nisu agresivna (ili eko sredstva ili veoma razblažena klasična sredstva za higijenu kuće).
 4. Poželjno je da u prvim mesecima nemate tepih u sobi gde boravi beba ali ako ga imate, svakodnevno usisavanje je neophodno bar u prvih godinu dana (u prvim danima zbog prašine, kasnije i zato  da se u tepih na zavuče neki sitan predmet koji bi beba puzeći mogla da stavi u usta…).
 5. Beba ne treba da bude u sterilnim uslovima, ali do godinu dana bebe, jedan puta dnevno brisanje poda i usisavanje tepiha, povremeno brisanje prašine i povremena  higijena predmeta koje beba može da dohvati – naročito u uzrastu kada puzije potrebna. Pranje igračaka je neophodno, jer beba sve stavlja u usta!
 6. Nakon luftiranja i pranja prostora, kada se podovi dobro osuše, možete bebu vratiti u svoj prostor.
 7. Nemojte pušiti niti dozvoljavati drugima da puše u prostorima u kojima boravi beba.
 8. Radne površine na kojima se priprema hrana moraju biti besprekorno čiste. Perite ih svakodnevno antibakterijskim sredstvima i obavezno osušite papirnim ubrusima pošto se mikroorganizmi najbrže razvijaju u vlažnoj sredini.
 9. Sve bočice za mleko i hranu kao i ostali pribor za hranu bebe i dude, sterilišite2 puta nedeljno, u prvoj godini života bebe. Za dobru higijenu pribora za hranu bebe, osim sterilizacije, dovoljno je da uvek posle upotrebe dobro operite četkom za pranje toplom vodom i deterdžentom. Ispirajte dugo!
 10. Ne zaboravite da se bebina garderoba i sve što dolazi u dodir sa kožom bebe (posteljina, peškiri…) posle pranja, ispira 2 puta.
 11. Prvih 40 dana nije vreme za posete prijatelja i rodbine u velikom broju. Vama je prvih 40 dana nakon  porodjaja  potrebno vreme za oporavak a novorodjenčetu je potrebno toliko dana da se adaptira. Samo najbliža rodbina je dobrodošla. Svi koji se približavaju bebi moraju da budu zdravi i da dobro operu ruke.
 12. Perite ruke što češće, obavezno pre podoja i bilo kakvog dodirivanja bebinih stvari ili bebe. I ruke bebe treba prati često u toku dana.

12 Pravila za higijenu bebe i 8 pravila za bezbednost

Oko kupanja bebe

Beba se kupa svakodnevno. Posle kupanja operite kadicu i bebine igračke. Posle pranja obavezno ih osušite a prozor u kupatilu otvorite (ili upalite ventilaciju ukoliko nemate prozor) kako bi para izašla. Vlažna sredina je odlična podloga za razvoj mikroorganizama, koji su brojni u kupatilu. Poželjno je da svaki drugi dan kupatilo (celo) prebrišete blagim sredstvom za dezinfekciju.

Posle porodjaja, u prvih dva meseca mama treba da se što više odmara i oporavlja, bez obzira da li doji ili ne doji  (dojenje je posebno naporno i iscrpljujuće za organizam). Za sprovodjenje higijenskih mera potrebna joj je podrška i pomoć supruga ili nekog od članova uže porodice. Mislite na svoje zdravlje i tražite pomoć, posvetite se kvalitetno svojoj bebi!

12 Pravila za higijenu bebe i 8 pravila za bezbednost

Pravila za bezbednost bebe

 1. Ne pretprpavajte dečji krevetac igračkama, to je čest uzrok povrede novorodjenčeta i bebe do 1. godine života. Igračke okačite iznad glave a kada bebi dajete zvečku i druge igračke u ruke, budite tu, kraj nje.
 2. Bebe između 6 i 8 meseci ne razumeju uvek značenje reči «ne» kada im se obraćamo. Čak i kada im puno puta kažemo da ne diraju npr. česmu, šteker, gajtan i drugo, oni se u času stvore na zabranjenom mestu. Bebu uvek upozoriti, ali je neophodno stalno prisustvo i nadgledanje bebe, radi njene sigurnosti.
 3. Roditelji štite bebu štitnicima za utikače, od oštrih ivica nameštaja – uvijajući šiljaste delove, uklanjaju „opasan“ nameštaj ili ga premeštaju u deo prostora gde beba ne zalazi i na druge načine, jer estetika prostora je manje bitna od sigurnosti Vaše bebe. Tako se stvara siguran prostor za bebu koji ona može da istražuje i izgradjuje svoje samopouzdanje.
 4. Sklonite ili bacite sve plastične kese. Beba se može ugušiti ako proguta deliće ili ako pokrije nos ili usta njima. Zato kese treba držati van dohvata dece i nikada davati bebi u ruke „da se zanima i šuška“ jer plastične kese nisu igračke!
 5. Mesto gde vaša beba spava, treba da bude sigurno. Rešetke na krevetiću ( ako je krevetić sa rešetkama), ne treba da budu šire razmaknute od tri prsta. Madrac treba da bude odgovarajuće veličine, tako da ne bude praznog prostora između madraca i stranica krevetića/kolevke. Bebe mogu zadobiti povrede padom sa kreveta odraslih. Ne ostavljajte bebu samu na vašem, roditeljskom  krevetu. Kada procenite da beba može da predje preko  ogradice kreveca, uklonite par rešetaka da se beba ne bi povredjivala padajući preko ograde kreveca u pokušaju da izadje iz njega.
 6. Ne dozvolite da se posetioci sa bebom igraju grubo – trešenje bebe može prouzrokovati opasne povrede glave i vrata.
 7. Budite oprezni dok kuvate ako je beba prisutna. Beba mora biti u ogradici, tako da možete da je vidite, van domašaja kuhinje i nikako da puzi i da Vam se vrzma oko nogu dok ste u blizini šporeta. Poželjan je aspirator ili otvoren prozor u blizini šporeta u vreme dok kuvate a beba je u istom prostoru (obezbedjena, u ogradici).
 8. Proverite da igračke ne sadrže male, sitne delove, oštre ivice ili slomljene delove, da dete ne može da dohvati opasne predmete, lekove, lomljive ukrase, obezbedite da dete ne može da otvori frižider…

JEDNOM REČJU, OTVORITE ČETVORO OČIJU U PRVOJ GODINI ŽIVOTA VAŠEG DETETA!  Uvek budite tu!

Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…