Kako se leči žutica kod novorođenčeta? – 3 zablude o žutici

Žutica kod novorođenčeta

Sadržaj

Žutica kod novorođenčeta je klinički vidljiva na koži i beonjačama, kada vrednosti bilirubina porastu do 6 puta iznad normalnih vrednosti u krvi.

Žutica kod novorođenčeta

Kako se leči žutica kod novorođenčeta? Za procenu rizika i potrebe za terapijom koriste se tabele na osnovu kojih se primenjuje terapija. U zavisnosti od starosti deteta u danima, zrelosti (gestacijske starosti) i prisustva faktora rizika.

Žutica kod novorođenčeta

Kako se leči žutica kod novorođenčeta – Najčešće se koristi foto terapija kod beba?

Dete se izlaže plavoj ili beloj svetlosti određene talasne dužine, koja pretvara bilirubin u oblik koji je rastvorljiv u vodi i može da se izluči stolicom i mokraćom. Foto terapija se primenjuje decenijama, čak i kod izuzetno malih i nezrelih beba, I do sada nije pokazala nikakva neželjena dejstva. Uobičajeni način primene foto terapije je u inkubatoru, u kome novorođenče leži golo (osim pelene), sa zaštitom za oči. Loša strana ove metode je što je dete odvojeno od majke. Majka nastavlja da doji bebu, a ukoliko vrednosti zahtevaju tzv. intenziviranu foto terapiju majka donosi mleko kojim se beba hrani. Tokom foto terapije I dan-dva nakon terapije dete obično ima učestale tamnozelene ili žućkastozelene stolice, zbog veće količine bilirubina koji se na taj način izlučuje. Foto terapija se može primeniti I u krevetiću bebe, pomoću posebne prostirke za foto terapiju, ali je ta metoda uglavnom nedostupna u našim porodilištima, zbog visoke cene opreme.

Ukoliko vrednosti bilirubina rastu i pored primene foto terapije, neophodne su druge terapijske mere, kao što je eksangvinotransfuzija, primena imunoglobulina i druge, zavisno od uzroka žutice.

Kako se prati beba koja je imala žuticu, po otpustu iz porodilišta?

Najčešći uzrok naknadne hospitalizacije novorođene dece po otpustu iz porodilišta je upravo žutica. Problem je što se dete ne može primiti nazad u porodilište, već na odeljenje koje prima I drugu bolesnu decu, gde često ne postoje uslovi za prijem majke, pa se remeti I dojenje koje se tek uhodava. Zato je preporuka da boravak u porodilištu bude najmanje 48 sati (bolje je 72 sata) jer će se za to vreme žutica najčešće klinički ispoljiti.

Žutica kod novorođenčeta

Prisustvo faktora rizika nalaže poseban oprez, što pedijatri u porodilištu imaju u vidu kada planiraju otpust novorođenčeta. Savet mamama je da budu strpljive i ne žure kući.

Najbolja prevencija žutice je uspešno dojenje?

Detetu ne treba rutinski davati vodu niti druge napitke. Ipak, u slučaju da majčinog mleka nema, ili ga nema dovoljno a beba ima žuticu i gubi u težini, treba proceniti potrebu za dodatkom mlečne formule. Ovo je zadatak pedijatra. Podsećamo da najmanje 10% mama, a možda i više, naročito prvorotki, ima odloženu laktaciju – mleko nadolazi posle 4. Ili 5. dana, a nekada I kasnije. Ovo su situacije koje nalažu strpljenje i podršku patronažne sestre i pedijatra da bi se detetu obezbedila odgovarajuća ishrana dok se laktacija ne uspostavi.
Najbolje je kada postoji mogućnost kontrole težine novorođenčeta i, ako je potrebno, vrednosti bilirubina nakon otpusta iz porodilišta, uz podršku mami (i tati) za dojenje.

Zablude u vezi žutice

  • Najčešća zabluda u vezi žutice je da detetu treba davati velike količine vode da bi se bilirubin “isprao” iz organizma. Već smo naglasili da se bilirubin ne rastvara u vodi pa ne može da se ispere, odnosno izmokri dok se ne “preradi” u jetri ili pod dejstvom foto terapije. Davanje vode uskraćuje detetu neophodnu hranu, jer je njegov želudac mali, a manji unos mleka zapravo podstiče porast bilirubina zbog manjka kalorija.
  • Druga velika zabluda je da će sunčanje deteta sprečiti nastanak žutice ili ubrzati eliminaciju bilirubina. Novorođenče ne treba sunčati! Izlaganje bebe suncu nema isti efekat kao fototerapija; na taj način je izložena previše mala površina bebine kože, a dete se izlaže ultraljubičastom i infracrvenom zračenju koje je izuzetno štetno za nežnu kožu novorođenčeta. “Sunčanje” uz zatvoren prozor pogotovu nema smisla, jer staklo ne propušta baš  taj deo spektra koji bi mogao da ima neki efekat na žuticu.

Patološka žutica novorođenčeta

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

  • ako se javi u prvom danu života
  • ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog, prema starosti i zrelosti deteta, ili je takozvani direktni bilirubin veći od 15% ukupnog
  • ako je porast bilirubina za 24 sata veći od uobičajenog

Uzrok žutice mogu biti i ozbiljne bolesti novorođenčeta, kao što su infekcije (sepsa ili mokraćna infekcija), urođeni poremećaji metabolizma, bolesti jetre I brojni drugi uzroci. Oni su srećom mnogo ređi i praćeni su, osim žutice, i drugim simptomima bolesti i patološkim nalazima laboratorijskih analiza i leče se u zavisnosti od uzroka.

Žutica kod novorođenčeta

Koliko traje žutica kod beba – Produžena žutica novorođenčeta

Kod neke novorođenčadi žutica može da traje i više nedelja. Ukoliko dete izgleda zdravo, dobro sisa i napreduje u težini, ima normalno obojenu stolicu i redovno mokri, nema razloga za zabrinutost. Ukoliko žutica traje duže od tri nedelje, potrebno je konsultovati lekara. Ovakve bebe se najčešće samo prate tokom nekoliko nedelja, do povlačenja žutice, uz minimum laboratorijskih analiza.

Žutica novorođenčeta na prirodnoj ishrani

Kod neke dojene dece javlja se takozvana laktaciona ili pregnandiolska žutica. Uzrok je prisustvo  supstance u majčinom mleku koja usporava proces prerade  bilirubina u jetri.

Ova žutica se obično pojavljuje između četvrtog i sedmog dana života, kada je beba već otpuštena iz bolnice. Maksimum dostiže između petog i petnaestog dana, pri čemu koncentracija bilirubina u krvi obično nije mnogo visoka, a već smo pomenuli da je potencijalna toksičnost bilirubina znatno manja nakon prve nedelje života.  Može da traje i do nekoliko nedelja.

Deca, osim žute prebojenosti kože i beonjača, izgledaju zdrava, dobro napreduju, a sve analize, osim bilirubina su u granicama normale. Jedini način da se dokaže da je ovo uzrok žutice je prekid dojenja u trajanju od dva dana, tokom kojih se žutica povlači, a ponovo javlja nakon nastavka dojenja. Razloga za ovakvu probu uglavnom nema, jer prekid dojenja može da poremeti tek uspostavljen ritam  majke i novorođenčeta, a može i da stvori kod majke strah da je njeno mleko štetno za bebu.

Kao i za sve drugo kada je roditeljstvo u pitanju, naoružajte se strpljenjem!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...