Žutica i novorođenče – Kada prolazi spontano a kada se leči?

Žutica i novorođenče

Sadržaj

Žutica i novorođenče – česta je pojava. Oko 20% terminskih i 50%, čak i do 80% prevremeno rođenih beba dva-tri dana posle rođenja požuti.

Kada žutica spontano prolazi a kada se leči?

Žutica i novorođenče

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. Žutica nije bolest, već klinički znak koji nastaje zbog povećane koncentracije bilirubina u organizmu. Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice, već se kaže se da ima žuticu zbog neke bolesti. Zabuna može nastati zato što se žutica poistovećuje sa zaraznom žuticom, odnosno infektivnim hepatitisom/upalom jetre. Osim infekcije, uzrok žutice mogu biti bolesti žućne kese i žučnih puteva, bolesti krvi, metabolički poremećaji i brojni drugi uzroci.

Žutica i novorođenče

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože odgovoran je  bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Ovaj bilirubin (zove se nekonjugovani ili indirektni) ne može  da se izluči iz organizma dok se  se u jetri ne preradi i izluči u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma. Ukoliko su vrednosti bilirubina povišene, izlučuje se i mokraćom, koja tada ima tamnu boju.

Žutica i novorođenče

Da li je novorođenačka žutica česta?

Oko 20% terminskih i 50%, čak i do 80% prevremeno rođenih beba dva-tri dana posle rođenja požuti. Većina njih je potpuno zdrava i ne zahteva nikakvu terapiju, a žutica se spontano povlači do kraja prve nedelje života. U ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. Ipak, kod nekih beba (oko 6% zdrave terminske novorođenčadi, a znatno više preterminske) koncentracija bilirubina dostiže vrednosti koje zahtevaju primenu foto terapije. Zato stručnjaci preporučuju boravak u porodilištu najmanje 48-72 sata. Poslušajte ih i nemojte žuriti kući, jer je najčešći razlog da se  novorođenče primi u bolnicu po izlasku iz porodilišta upravo žutica. Dete se tada prima na odeljenja gde se leče bolesna deca, često je odvojeno od majke i sve se (nepotrebno) komplikuje.

Zašto se kod novorođene dece javlja žutica?

Postoji više razloga za povećane vrednosti bilirubina i žuticu u prvim danima života:

–  Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće žive, što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin, a i broj eritrocita na rođenju je znatno veći nego kod starije dece.

–  Nezrelost jetre, koja nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina/ funkcije jetre, kao i drugih organa, razvijaju se i po rođenju.

–  Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina vraća u cirkulaciju nego što je normalno. Ovome doprinosi i sporiji rad creva u prvim danima života.

Žutica i novorođenče

Kada je žutica kod novorođenčeta patološka?

Iako je novorođenačka žutica najčešće fiziološka po uzroku– dete nema neku bolest niti patološko stanje, terapija je potrebna ukoliko vrednosti bilirubina  pređu određene granice, zbog potencijalne toksičnosti bilirubina. Postoje i brojni drugi uzroci novorođenačke žutice, koji zahtevaju dodatne dijagnostičke i terapijske postupke, osim lečenja same žutice. Oni su na sreću veoma retki.

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko kriterijuma:

– ako se javi u prvom danu života

– ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od   15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog

– ako je dete bolesno

– ako traje duže od 14 dana

Lečenje žutice

Bilirubin se u krvi vezuje za vrstu proteina – albumine, i tada je previše veliki da bi prošao kroz krvnomoždanu barijeru. To je jedna veoma važna opna koja štiti mozak od raznih, potencijalno toksičnih materija koje dospevaju u krv. Kada je količina bilirubina povećana, nema dovoljno mesta na albuminima, pa se bilirubin nađe slobodan u krvi. Tada prolazi kroz krvnomoždanu barijeru i nakuplja se u određenim delovima mozga, što može da dovede do oštećenja tkiva koje se označava kao kernikterus  i razvoja oboljenja koje se zove bilirubinska encefalopatija.

Ono se manifestuje neurološkim poremećajima različitog tipa i stepena i ostavlja trajne, često veoma teške posledice. Ova povećana prolaznost krvnomoždane barijere najveća je u prvim danima života; posle 7.dana rizik za toksične efekte bilirubina se znatno smanjuje. Nivo bilirubina koji je toksičan za jedno, ne mora da ispoljava toksične efekte kod drugog novorođenčeta. Izgleda da je toksičnost bilirubina kod zdravog, terminskog novorođenčeta daleko manja nego što se ranije mislilo. Za procenu rizika koriste se tabele na osnovu kojih se primenjuje terapija, u zavisnosti od starosti deteta u danima, zrelosti (gestacijske starosti) i prisustva faktora rizika.

Žutica i novorođenče

Faktori rizika 

Pre svega, to je nepodudarnost krvnih grupa mame i bebe, pogotovo ako je mama nulta krvna grupa, a beba A ili B, kao i ako je mama Rh D negativna, a beba Rh D pozitivna. Pod većim rizikom su i preterminska novorođenčad, kao i ona koja su male porođajne mase, potom bebe koje su pretrpele nedostatak kiseonika tokom porođaja, bebe koje imaju neku od porođajnih povreda (pogotovo porođajni naduv ili kefalhematom – koji su posledica krvarenja u meka tkiva poglavine, kada se zbog razgradnje izlivene krvi oslobađa dodatna količina bilirubina…). Nasledne bolesti, oboljenja majke, infekcije, kao i upotreba nekih lekova – takođe povećavaju rizik.

Prevencija i lečenje žutice u porodilištu

Najvažnija preventivna mera za nastanak žutice je dojenje. Važno je da dojenje počne što je moguće ranije, da se majka obučava a osoblje prati uspešnost dojenja i pruža majci pomoć i podršku. Dojenjem dete dobija dovoljnu količinu tečnosti i kalorija, podstiče se razvoj probiotskih bakterija u debelom crevu i redovne stolice.

Ne savetuje se rutinsko davanje vode ili rastvora glukoze deci koja nisu dehidrirana, jer se na taj način žutica ne može sprečiti. Redovno se klinički prati boja kože deteta; žutica počinje od glave/lica novorođenčeta a potom progredira prema trupu i ekstremitetima. Ukoliko je bebi žuto samo lice, vrednosti bilirubina sigurno su znatno niže nego ako su žuti trup i noge. Klinička procena je nepouzdana; prisustvo žutice nalaže merenje vrednosti bilirubina. Merenje se vrši iz seruma/krvi novorođenčeta ili preko kože – transkutanim merenjem. Transkutano merenje, iako ima nekih ograničenja, predstavlja daleko praktičniji i za bebe bezbolan način merenja i daje pouzdane rezultate kod dece kod koje nije primenjivana foto terapija.

Pre otpusta iz porodilišta za svako novorođenče procenjuje se rizik od razvoja teške hiperbilirubinemije; ovo je naročito važno ukoliko se dete otpušta rano, pre navršenih 72 sata života. Preporučuje se da se deci sa povećanim rizikom odredi vrednost bilirubina pre otpusta (najjednostavnije je transkutanom metodom). Ovoj deci neophodno je intenzivno praćenje posle otpusta; ipak je najsigurnije otpust odložiti dok ne prođe period najvećeg rizika (72 – 96 sati). U lečenju žutice najčešće se koristi foto terapija: dete se izlaže plavoj ili beloj svetlosti određene talasne dužine, koja pretvara bilirubin u oblik koji je rastvorljiv u vodi i može da se izluči stolicom i mokraćom. Za vreme foto terapije dete je u inkubatoru, golo, osim zaštite očiju i genitalija; postoje i druge metode fototerapije (otvorena foto terapija, fiberoptička), koje omogućavaju da dete za vreme terapije bude u sobi sa majkom, ali su one, na žalost, retko dostupne u našim porodilištima. Foto trerapija se primenjuje već decenijama i do sada se pokazala kao bezbedna terapijska metoda; nedostatak je što je beba privremeno odvojena od majke, što nekada remeti uspostavljanje dojenja.

Ukoliko vrednosti bilirubina rastu i pored primene foto terapije, neophodne su druge terapijske mere, kao što je eksangvinotransfuzija, primena imunoglobulina i druge, zavisno od uzroka žutice.

Praćenje novorođenčeta posle otpusta

Pre otpusta iz porodilišta roditelji treba da dobiju uputstva koja uključuju objašnjenje uzroka žutice, kao i savete o potrebi i načinu praćenja novorođenčeta. Posle otpusta prati se težina novorođenčeta, uspešnost dojenja, stolica i pojava žutice; u slučaju pojave žutice procenjuje se potreba za određivanjem vrednosti bilirubina.

Najbolja prevencija žutice uspešno dojenje; detetu ne treba rutinski davati vodu niti druge napitke. Ipak, u slučaju da majčinog mleka nema, ili ga nema dovoljno a beba ima žuticu i gubi u težini,  treba proceniti potrebu za dodatkom mlečne formule. Ovo je zadatak pedijatra.

zutica i novorodjence

Zablude o žutici

Naročito primenjivanje pogrešnih mera je sunčanja, ili davanjem velikih količina vode novorođenčetu. Sa ciljem da se «ispere» bilirubin (već smo rekli da se bilirubin ne rastvara u vodi, pa nikako ne može ni da se ispere, odnosno izmokri. Da je to moguće, problem ne bi ni postojao. Osim toga, ako bebi dajete vodu, uskraćujete joj neophodnu hranu, jer ona ima veoma mali želudac, a izgladnjivanje podstiče porast bilirubina…).

Novorođenče ne treba sunčati; izlaganje bebe suncu nema isti efekat kao fototerapija (u pitanju je drugačije, nekontrolisano zračenje, na koje je bebina koža izrazito osetljiva, a na taj način je izložena previše mala površina bebine kože). Do sada smo više puta naglašavali da dete, naročito u prvoj godini, ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti, zbog brojnih negativnih efekata.

Žutica novorođenčeta na prirodnoj ishrani

Kod izvesnog broja dojene dece javlja se takozvana laktaciona ili pregnandiolska žutica. Uzrok je prisustvo jedne supstance u mleku njihovih majki, koja usporava proces konjugacije bilirubina u jetri.

Ova žutica se obično pojavljuje između četvrtog i sedmog dana života, kada je beba već otpuštena iz bolnice. Maksimum dostiže između petog i 15. dana, pri čemu koncentracija bilirubina u krvi obično nije mnogo visoka. Može da traje tri do deset nedelja, sa nižim vrednostima bilirubina. Deca, osim žute prebojenosti kože i beonjača, izgledaju zdrava, dobro napreduju, a sve analize, osim bilirubina – u granici su normale. Dokazuje se tako što se povlači nakon dvodnevnog prekida dojenja i ponovo javlja nakon njegovog uvođenja. Smatra da nema razloga za ovu probu, jer laktaciona žutica nema štetnih posledica. Prekid dojenja može da poremeti tek uspostavljene veštine majke i novorođenčeta, a može i da stvori kod majke strah da je njeno mleko štetno za bebu.

Produžena žutica kod beba 

Kod neke novorođenčadi žutica može da traje i više nedelja. Ukoliko dete izgleda zdravo, dobro sisa i napreduje u težini, ima urednu stolicu žute boje i redovno mokri, nema razloga za zabrinutost. Ukoliko žutica traje duže od tri nedelje, potrebno je konsultovati lekara.

Žutica je, dakle, veoma često stanje. U većini slučajeva prolazi spontano, ili primenom vrlo jednostavnih mera. Ne ostavljajući posledice na dete.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...