Bebina Stolica, Kakva Sve Može da Bude

0

Roditelji brinu za zdravlje deteta, a zgled, boja, količina stolice, učestalost pražnjenja su važni pokazatelji zdravlja.

Zato je korisno da roditelji budu upoznati kako treba da izgleda bebina kaka, šta je normalno, šta treba da ih zabrine, kada treba potražiti savet i pomoć stručnjaka. Na isgled stolice utiču brojni faktori: da li je dete na isključivoj prirodnoj ishrani, doji uz dohranu ili dobija samo mlečnu formulu, da li je prešlo na čvrstu hranu, da li dobija lekove (posebno preparate gvožđa).

IZGLED STOLICE Mekonijum

(prva stolica novorođenčeta) je lepljiva stolica crno-zelenkaste boje koja podseća na katran ili mašinsko ulje. Sastoji se od svega što je beba progutala tokom boravka u materici- plodove vode, sluzi, ćelija kože, žučnih soli. Nema poseban miris. Prelazna stolica očekuje se između 2. i 4. dana života, nešto je svetlija, maslinasto-zelenkasta, jačeg „mirisa“ tako da majka prepoznaje da bebu treba presvući.  Ona je znak da je novorođenče počelo da vari hranu i da creva normalno rade.

bebina stolica, kakva može sve da bude i zbog čega (2)

Kako izgleda zdrava stolica deteta?

Zdrava stolica dojenog deteta je žuta ili blago zelenkasta, kašaste ili kremaste konzistencije. Može biti i tečna (podseća na proliv) i da sadrži beličaste grumuljice. Nema težak, neprijatan miris zahvaljujući probiotskim bakterijama čiji rast podržava majčino mleko. Razne nijanse su normalne, često je zelenkaste boje, što može da zabrine roditelje, jer se u strahu da li beba dovoljno sisa svaka zelena boja stolice poistovećuje sa „stolicama gladi“. Na boju može da utiče i ishrana majke; ako dete nema druge simptome, nema razloga za brigu!

Zdrava stolica deteta na mlečnoj formuli

Ona je gušća, raznih nijansi smeđe boje, sa primesama zelenkaste. Miris je oštriji od mirisa stolice dojenog deteta, ali manje intenzivan nego kod deteta koje jede čvrstu hranu,. Majka će svakako osetiti kada je vreme za promenu pelene!

Stolica gladnog deteta

Stolica je jarkozelena, penasta, bez sadržaja, podseća na žabokrečinu. Ovakva stolica samo može da pobudi sumnju da beba ne dobija dovoljno mleka; kontrola težine će pokazati kako beba napreduje i da li je potrebna neka promena u načinu ishrane.

Kada su podoji kratki ili se beba  brzo premešta sa dojke na dojku

Nekada uzrok ovakvih stolica nije nedovoljna proizvodnja mleka niti loše sisanje, već neravnoteža između „prednjeg“ i „zadnjeg“ mleka. Mleko na početku podoja je ređe i sadrži manje masti; kako podoj odmiče beba dobija „zadnje“ mleko, bogato mastima. Ukoliko su podoji kratki i beba se brzo premešta na drugu dojku ne stigne da dobije dovoljno masti, i ta deca mogu da imaju zelenu stolicu i bolove u trbuhu.

bebina stolica, kakva može sve da bude i zbog čega (1)

Stolica deteta koje uzima gvožđe

Ukoliko  dete dobija preparate gvožđa stolica može biti tamno zelena ili skoro crna. Ako ima primesa crne boje u stolici a dete ne dobija gvožđe, konsultujte se sa lekarom!

Stolica deteta koje se hrani čvrstom hranom

Kada dete počne da jede čvrstu hranu (preporuke Svetske zdravstvene organizacije je da to bude sa navršenih 6 meseci za bebe koje sisaju, svakako ne pre navršena 4 meseca), skoro odmah ćete primetiti promene u izgledu stolice, pogotovu kod deteta koje je do tada samo sisalo. Ove stolice su gušće, različite nijanse braon boje i imaju intenzivan „miris“.

Primese hrane u stolici

Komadići hrane u stolici (narandžasti od šargarepe, crveni od cvekle, zeleni od graška ili boranije, čvrste ljuske od voća kao što su borovnice) ne treba da brinu roditelje. Neka hrana se samo delimično vari, a nekada „putuje“ previše brzo kroz creva i ne stigne potpuno da se razloži. Ovo se dešava i kada dete pojede veču količinu hrane, kada jede brzo i ne žvaće hranu dovoljno.

Mekonijum, prva bebina stolica

Sluz u stolici može biti znak infekcije ili alergije; nekada je sluz prisutna ako dete guta veću količinu sekreta u toku infekcije disajnih puteva. Javite se lekaru ako je udružena sa drugim simptomima (proliv, bol u trbuhu, povraćanje, povišena temperatura) ili traje duže od dva dana.

 

Krv u stolici uvek zahteva konsultaciju lekara!

Sveža krv – Ako je stolica normalna sa primesama sveže crvene krve, najverovatnije se radi o alergiji na proteine kravljeg mleka

  • Proliv sa primesama sveže krvi ukazuje na infekciju
  • Tvrda stolica preko koje se vide končići sveže krvi je posledica zatvora

Tamna krv – U grudvicama kod bebe koja sisa može biti posledica ragada koje krvare (delimično svarena majčina krv). Tamna krv boje i izgleda katrana može biti posledica krvarenja iz jednjaka, želuca ili creva i treba se odmah obratiti lekaru!

Crvena, crna ili bela stolica je znak za uzbunu i dete treba odvesti lekaru!

Share.

About Author

Comments are closed.