Mekonijum, Prva Bebina Stolica

Mekonijum, prva bebina stolica

Sadržaj

Kako izgleda prva bebina stolica, kada se evakuiše mekonijum, i kakva je učestalost pražnjenja creva kod novorođenčeta?

Prva bebina stolica

Prva stolica novorođenčeta je lepljiva, crno-zelenkaste boje koja podseća na katran ili mašinsko ulje. Sastoji se od svega što je beba progutala tokom boravka u materici- plodove vode, sluzi, ćelija kože, žučnih soli, lanugo dlačica, kao i sekrecije u samim crevima.  Nema poseban miris jer ne sadrži bakterije i skoro je sterilna, osim bakterija koje su deo prirodne, fiziološke flore. Lepljiva je i teško se skida sa kože. Posle skidanja pelene i pranja vodom skida se komadićima vate ili gaze sa uljem ili masnom kremom.

Mekonijum

Kada beba ima prvu stolicu?

Najveći broj zdravih beba imaće stolicu u prvhi 24 sata od rođenja, nekada i tokom samog porođaja. Kod mnogih beba mekonijum se eliminiše tek kad dete počne da sisa, zahvaljujući laksativnom efektu kolostruma. Što pre i uspešnije beba počne da sisa, brže će i lakše izbaciti mekonijum!

Odložena evakuacija mekonijuma

Ukoliko beba nema stolicu tokom prvih 24 sata, potreban je pojačani nadzor. Ukoliko stolice nema ni nakon 48 sati mora se proveriti da nema neke prepreke u prolaznosti creva; lekari u porodilištu će proceniti da li je detetu potrebna dodatna dijagnostika ili konsultacija dečjeg hirurga. Nekada se radi samo o mekonijalnom čepu, kada previše gust mekonijum otežava izbacivanje; ovakav problem se razreši ili sam od sebe ili uz primenu klizme.

Prevremena evakuacija mekonijuma

– Ukoliko se beba iskaki u materici, pre ulaska u porođajni kanal, plodova voda postaje zelena; nekada se radi samo o primesi zelenkaste boje u bistroj plodovoj vodi a nekada je plodova voda gusta i tamno zelena, kao pire od graška (ovo se najčešće događa kod prenesenih beba).

Razlog za prevremenu evakuaciju mekonijuma je neka vrsta stresa kojoj je beba izložena ili pre početka porođaja ili tokom kontrakcija, kada zbog hipoksije creva dolazi do relaksacije analnog sfinktera i do ispuštanja stolice. To se može desiti zbog prenesenosti, pritiska na pupčanik tokom materičnih kontrakcija ili iz brojnih drugih razloga, koji često ostaju nepoznati.

Mekonijalna plodova voda nije retka pojava i ne predstavlja sama po sebi uvek rizik za novorođenče. Svakako, u ovim slučajevima potreban je stalni  nadzor stanja deteta tokom porođaja i primena amnioinfuzije ako akušer proceni da je potrebna. Posle rođenja ova bebe zahtevaju dodatnu pažnju, zbog rizika od aspiracije, odnosno ulaska mekonijalne plodove vode u pluća.

Koliko stolica beba ima posle mekonijuma?

Nakon eliminacije mekonijuma, beba na prirodnoj ishrani  obično ima dve do četiri stolice dnevno.

Neke bebe imaju stolicu u toku svakog obroka- kad beba počne da sisa, stomak se „uskomeša“, beba ima gasove ili stolicu, nekad praćene bolom i plačem. Ovo su tzv. prandijalne stolice, izazvane refleksnom preosetljivošcu creva (gastrokolični refleks). Obično se javljaju u prvim danima ili nedeljama nakon rođenja i deo su fiziološkog sazrevanja organa za varenje novorođenčeta.
Druga krajnost su bebe koje nemaju stolicu i po nedelju dana. Za bebu na prirodnoj ishrani to takođe može biti normalno ukoliko beba deluje zdravo, lepo sisa, ne povraća i mirno spava (samo treba proveriti da li dobija dovoljno mleka – da li dovoljno piški i da li napreduje u težini).

Ako beba nema stolicu a ima nadut trbuh, povraća u mlazu i neutešno plače, to je znak da nešto nije u redu i treba je hitno dovesti kod lekara!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...