Kako pratiti razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Sadržaj

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu svaki roditelj želi da razume i prati. Da bi u tome uspeo, potrebno je da se upozna sa važnim zakonitostima o razvoju kretanja, kao i da razume reflekse sa kojima je beba došla na svet.

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu i refleksi bebe

Neki od refleksa su sledeći:

Moro refleks

Ovaj refleks se aktivira iznenadnom stimulacijom, na primer kada beba oseti promenu u položaju ili čuje glasne zvukove ili je izložena jakom svetlu. Beba će refleksno raširiti ruke i noge, a zatim ih skupiti, polako vraćajući nazad ka telu. Ovaj refleks obično slabi između 4-6 meseca. Tako da je posebno važno da se vodi računa upravo o takvim stimulacijama pri aktivnostima kao što su oblačenje, podizanje, nošenje, spuštanje bebe. Preporuka je da se beba spušta bočno na podlogu, a ne ravno na leđa, upravo da ne bismo aktivirali ovaj refleks.

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Asimetrični tonički vratni refleks (ATNR)

Kada okrenete bebinu glavu u jednom pravcu, beba će instinktivno ispružiti ruke i noge na toj strani, a na suprotnoj strani će ih saviti. Ovaj refleks je važan za razvoj koordinacije ruku i očiju, kao i za okretanje bebe na stomak. Položaj u koji se beba namesti je poznat kao „stav mačevaoca“.

Refleks sisanja

Prisutan je od rođenja i negde oko 4m prelazi u voljnu radnju.

Refleks traženja (Rooting refleks)

Kada se bebina usna ili obrazi nežno dodirnu, beba će instinktivno okrenuti glavu prema dodiru, tražeći sisanje. Ovaj refleks pomaže bebi da pronađe dojku i omogući sisanje. Ukoliko je beba na boku i licem dodiruje tetra pelenu, to može da je golica i da krene da traži da sisa. To ne znači da je beba gladna.

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Refleks hvatanja šakom

Kada se bebin dlan lagano stisne, ona će automatski stisnuti šaku kao odgovor. Ovo je normalan refleks i obično nestaje oko 3-4 meseca. Ukoliko se dostigne taj uzrast a šaka se još nije otvorila, preporučuje se da potražite stručnu pomoć.

Refleks hvatanja stopalom

Ako se pritisne stopalo novorođenčeta, ono će automatski stezati nožne prste. Ovaj refleks takođe obično prolazi u prvih nekoliko meseci, do godine dana.

Refleksno puzanje

Kada se bebin taban lagano dodirne o tvrdu površinu, ona će simulirati pokret puzanja. Traje tokom prvog meseca bebinog života. Ovo ukazuje na zdrav razvoj nervnog sistema.

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Razvoj kretanja kod bebe do 2 meseca

Razvoj kretanja kod bebe je složen i možemo posmatrati kroz različite parametre.

Snaga mišića bebe

U prvim nedeljama, beba će imati mišićnu slabost i ograničanu sposobnost kontrole pokreta. Ovo je normalan deo razvoja jer će se mišićna snaga postepeno povećavati tokom vremena.

Kretanje bebe

Bebe uzrasta od rođenja do 2 meseca obično se kreću refleksno. Beba će instinktivno pokretati noge i ruke, poput trzanja ili udaranja. Kasnije će to prerasti u voljno, ciljano, koordinisano kretanje.

Koordinacija pokreta bebe

Koordinisanih pokreta u ovom uzrastu nema, sve se odvijan na refleksnom nivou. Tek u narednom periodu možemo da pričamo o koordinaciji oko-ruka, kao i koordinaciji drugih delova tela.

Razvoj bebe u 1. i 2. mesecu

Položaj na stomaku

U ovom uzrastu će beba provoditi vreme u položaju na leđima, boku i stomaku. Važno je postaviti bebu na stomak dok je budna i pod nadzorom. Ovo jača mišiće vrata i ramena, te pomaže u razvoju veština podizanja glave. Nemojte staviti bebu da spava na stomaku.

Komunikacija sa bebom

Pažljiv razgovor, osmehi i kontakt očima su ključni za emocionalni i kognitivni razvoj. Beba će reagovati na glas i lice roditelja smirivanjem.

Dodir i ciljane vežbe za ovaj uzrast

Kako bi se pomoglo u razvoju mišića, pokreta i koordinacije sa bebom možete raditi lagane vežbe i nežnu masažu. Preporuke kako se rade vežbe ili masaža bebe u ovom uzrastu možete pročitati na našem portalu.

Napomena: Važno je znati da svaka beba razvija svojim tempom. Roditelji trebaju pratiti bebin napredak i konsultovati pedijatra ako imaju bilo kakvih briga ili pitanja u vezi sa razvojem svoje bebe. Ponekad je samo potrebno da se da dovoljno vremena bebi da se postigne određeni razvojni miljkokaz i da je roditelji podrže u njenim naporima.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...