Kako da masiram bebu? Svako može da nauči masažu bebe!

Kako da masiram bebu

Sadržaj

Kako da masiram bebu, pitaju se mnogi roditelji. Zna se da je masaža bebe blagotvorna za bebicu, da uspostavlja bliskost sa roditeljem i pomaže kod uznemirenosti bebe, grčeva i nicanja zubića… Možete naučiti da masirate svoju bebu.

Kako da masiram bebu?

Može li svako da nauči da masira svoju bebu? Odgovor je DA! Svako može da nauči da masira svoju bebu. Budite sigurni da ne možete da naškodite bebi. Naprotiv. To je i predivan način da kvalitetno provedete vreme sa bebom, da uživate u prvim nedeljama i mesecima. Ubrzo, beba će porasti, a vama ostaju dragocene uspomene.

 Kako da masiram bebu
Masaža za bebe najbolje funkcioniše kada postane deo svakodnevne rutine Vaše bebe.

Masaža beba kao program

Osmišljen je osamdesetih godina prošloga veka, kada je Vimala McClure iz Amerike putovala po Indiji, susretala se sa majkama koje su masirale bebe i videla pozitivne efekte, a onda to lično proverila i na svojoj deci. Ubrzo je stečena znanja i pozitivno iskustvo počela da prenosi na druge roditelje, učeći ih da i oni masiraju svoju decu. Zatim je obučavala Instruktore i Trenere da nastave njen rad, da bi danas Program  obuke roditelja masaži beba bio zastupljen u celom svetu.

Ko masira bebu pri obuci masaže bebe?

Da bi se masaža bila prijatna i blagotvorna, treba poštovati određena pravila. Pokreti se baziraju se na principima preuzetim iz Indijske masaže, Švedske masaže, Refleksologije stopala i Yoga pokreta.

Masažu radimo sa bebom a ne na bebi. Kroz  blagotvorni dodir roditelja bebi se  prenose poruke ljubavi. Obuka roditelja masaži se uči u grupi ili individualno, traje pet časova, raspoređenih jednom nedeljno.

Kako da masiram bebu
Kada naučite masažu bebe, možete svakodnevno da uživate u ovom divnom ritualu.

Kada se pokreti nauče, mogu da se primenjivati po individualnom principu-što više to bolje, idelano bi bilo svakog dana. Na obuci su najčešće majke koje žele da nauče da masiraju bebu. Međutim, preporučuje se da tu budu i očevi, bar jedan čas. Masaža očevima pruža šansu da se povežu sa svojom decom na dubljem nivou u odnosu na ostale svakodnevne aktivnosti.

Naučite masažu sa sertifikovanim fizioterapeutom i onda masirajte Vašu bebu. Lepota masaže bebe je u njenoj jednostavnosti.

Masaža može da počne sa bebinim nogama i stopalima, a zatim prelazi na stomak, grudi, ruke, šake, lice i leđa. Svaki deo treba da dobije seriju sporih, nežnih poteza pre nego što pređete na sledeću oblast. Druge vrste masaže sugerišu da pokreti teku od glave do stopala. Evo nekoliko specifičnih poteza koje možete isprobati.

Volim te – masaža bebinog stomaka

Relaksator stomaka koji se mora naučiti koji poboljšava probavu. Masaža stomaka bebi jako prija. Ovaj manevar koristi pokrete ruku koji prate smer debelog creva u smeru kazaljke na satu. Počnite tako što ćete napraviti potez nadole („I“) na levoj strani bebinog stomaka. Zatim napravite unazad, naopako „L“ sa leva na desno, prelazeći rukom preko bebinog stomaka, a zatim niz desnu stranu. Pratite to sa naopako „U“, s leva na desno.

Muža nogu – masaža nogu bebe

Držeći jedno stopalo u ruci, drugom rukom čvrsto „pomuzite“ nogu od butine do pete. Zatim okrenite unazad i „mlečite“ od pete do butine. Sličan manevar se može koristiti na rukama.

Kako da masiram bebu
Beba voli i masažu leđa.

Masaža lica

Koristeći palčeve, pređite preko gornje usne Vaše bebe, a zatim preko donje usne i u obraz. Zamislite da crtate „osmeh“ na licu svoje bebe. Takođe, počevši sa palčevima iznad bebinih obrva, povucite prema spolja i niz obraze, spajajući prste na bradi. Zamislite da crtate „srce“.

Koliko vremena treba da traje masaža bebe?

Oko 15 minuta je dovoljno vremena za masažu bebe, a može i malo duže. Stopala bebe možete masirati bilo gde i preko čarapica! Dok čekate red kod lekarra – naprimer. Bebu treba masirati simetrično, što znači da se teži ka obe strane tela tokom svake sesije.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...