Kontakt očima mame i bebe – 7 podsticaja dobre komunikacije

Kontakt očima mame i bebe - 7 podsticaja dobre komunikacije

Kontakt očima mame i bebe je veoma važan. Interakcija majke i deteta putem pogleda, pokreta i osmeha je početak učenja prvih obrazaca komunikacije. To je i prvi rani znak dobre komunikacije.

Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju – kontakt očima mame i bebe

Istraživači su ustanovili da se kontakti medju ljudima odvijaju po odredjenim obrascima. Interakcija majke i deteta putem pogleda, pokreta i osmeha je početak učenja prvih obrazaca komunikacije.  Dešava se na identičan način u svim kulturama bez obzira na obrazovanje nacionalnu ili versku pripadnost.

Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i dete gledaju. Tada se dete a i majka hrane informacijom ljubavi i uče jedni od drugih. Dete u tim trenucima čita od majke prve informacije.  Ono će kasnije upotrebiti za zadovoljenje svojih potreba, za iskazivanje zadovoljstva i nezadovoljstva.

To je jedan od prvih kontakata koji se uspostavlja u socijalnom polju - posvetite mu pažnju

Šta kada su roditelji izloženi stresu?

Roditelji koji su izloženi stresu se ne mogu  prepustiti prirodnom obrascu komunikacije . Oni se  neće se namestiti na optimalnoj udaljenosti i uspostaviti adekvatan kontakt pogledom. Biće teško uhvatiti tačku zajedničkog pogleda kada se uspostavlja komunikacija i aktivnost koja pokreće razvoj Vaše bebe.

Studije

Neurolog Vernon Mauntaksi je pronašao neurone ogledala pre 60 godina, koji se nalaze u frontalnom režnju i nazvao ih motornim neuronima. Majmun koji ne jede  aktivira iste neurone kao da jede samo kada posmatra drugog majmuna koji jede. Grupa moždanih neurona se aktivira samo posmatranjem aktivnosti kao da se aktivnost izvodi. Kasnije je to potvrdio i dokazao italijalnski neurolog Đakomo Ricolatije. To potvrđuje činjenicu zbog čega zevamo kada gledamo da neko zeva. Postajemo nerovozni kada je neko u našem okruženju nervozan, smejemo se kad se neko smeje.

Treba imati na umu kojim informacijama hranimo našu bebu koja ljubopitljivo gleda u nas i upija kao sundjer. Kada dete gleda osobu koja mu se smeši njegovi ogledalski neuroni pripremaju njegovo lice za osmeh. Ogledalski neuroni pomažu detetu da pripremi svoje mišiće lica i usta za izgovaranje glasova koje izgovaraju roditelji kako bi vežbao govor i kasnije usvojio jezik.

Kako dete dobija informacije, prima i usvaja u cilju opstanka i usvajanje prvih socijalnih obrazaca? 

– kontakta očima

– facijalne ekspresije (hranjenje-širom otvorena usta, širom otvorene oči, osmeh, čudjenje…)

– pokreta tela – najpre šake/ruke majke u cilju sigurnosti a zatim i ispitivanje svoje šake unošenjem u središnju liniju i u predeo ispred vidnog polja, pokreta glave majke…

Uz prve informacije koje su neverbalne, nadovezuje se verbalna informacija, tačnije govor.

Kontakt očima mame i bebe - 7 podsticaja dobre komunikacije

Kontakt očima

U prvim mesecima života, kontakt očima predstavlja jedan od bitnih oblika komunikacije. Na osnovu njega dete može da pročita poruku koju mu majka šalje. Ako je beba  uznemirena i ne ume da se smiri, kada uhvati kontakt očima sa majkom, beba postaje u trenutku smirena.

Kontakt očima vremenom postaje nezaobilazan oblik socijalnog ponašanja.  Iz njega se čitaju namere, osećanja našeg sagovornika ali ostaje samo deo komunikacije jer se razvija govor.

Kako bi roditelji podstakli kontakt pogledom potrebno je pažnju usmeriti na to gde beba gleda i duže je posmatrati.

Potrebno je uočavati sledeće momente:

  1. Gde beba gleda i koliko se zadržava
  2. Dok gleda imenovati melodično ono što beba gleda
  3. Osmehivati se širom otvorenih očiju i usta, oduševljeno i čekati da beba uhvati Vaš pogled.
  4. Kada Vas beba gleda gledajte i Vi Vašu bebu i produžite kontakt, prateći je. Izgovarajte: Ooooo pa ti mene gledaš, gledaš mamu, daaaaaa.
  5. Pokažite bebi da je važno to gde gleda imenujući i obraćajući pažnju menjajući stalno intonaciju govora.
  6. Pokazujte prstom-pokazni gest gde dete gleda i podignite predmet-dozvolite mu da ga prati dok ga vi pomerate i osmehujete se.
  7. Sakrijte Vaše lice i izgovarajte: nema mame, otvorite šakama lice i osmehnite se: aaaa tu je mama… izazivajte stalnu pažnju i pozornost, usmerenost na Vaše lice.

Kada nam se neko dapadne, imamo potrebu da tu osobu često gledamo i hvatamo njen pogled, to je tako prirodno. U prvim mesecima zaljubljenosti ne bi ništa drugo radili nego lovili pogled našeg partnera-tada dobijamo ogromnu energiju, tako je i sa našim bebama, isto se osećaju kada ih mi gledamo jer su prosto oduševljene sa nama. Dozvolite bebi da bude oduševljena i uči putem Vašeg zadovoljnog  i srećnog lica.

Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…