Igre i igračke bebe – Rani razvoj do 3. meseca

Igre i igračke vaše bebe u ranom razvoju do trećeg meseca života

Igre i igračke bebe – Rani razvoj do 3. meseca je važan.   Priča o bebama ne može da zaobiđe temu: igre i igračke. U današnje vreme je dostupnost igračaka velika, ali da li su one neophodne baš od prvog dana?

Prvih mesec danabebina omiljena igračka ćete biti upravo vi, dragi mama i tata. Privlačiće je kontrast vaših očiju, najdivnija muzika će biti Vaš glas, uživaće u vašem naručju. Prijaće joj vaš dodir.

Koje igre i igračke za bebu do 3. meseca su zanimljive i stimulativne?

Imitirajte izraze lica vaše bebe, kao u ogledalu. Nacrtajte za nju crno-bele šablone i postavite u vidnom polju, to će uticati na izoštrenost bebinog vida.

Dok je budna okrećite je na stomak, bok, leđa. Menjanje položaja će za nju već biti igra jer joj se menja pogled na ono što je okružuje. Položaj na stomaku će uticati na jačanje njenih mišića vrata. Možete je držati u krilu, okrenutu na stomak ili leđa, pričajte sa njom, pevajte joj, imenujte predmete po kući.

Igre i igračke bebe - Rani razvoj do 3. meseca

Kada postaviti vrteću vrtešku bebi?

Tek sa punih mesec dana je potrebno uključiti viseću vrtešku iznad kreveca, postavite je na sredinu, u nivou gde je inače bebin stomak kada je u krevecu.

Kada je vreme za prve  bebine zvečke?

Pravo je vreme i za prve zvečke. Doduše, u ovom periodu ćete se vi igrati više sa njom, zveckajući bebi, pomerajući je s jedne na drugu stranu da bi beba pomerala glavu i pratila je pogledom. Tvrda zvečka će pomoći i da se otvori bebina šaka pa se preporučuju valjkastog oblika, jarkih boja.

Igre i igračke za bebu u dugom i trećem mesecu

Kako beba raste, u drugom i trećem mesecu se njena stabilnost na leđima povećava, ali i stabilnost u položaju na stomaku, pa igra može da vam bude i vežbanje okretanja bebe sa stomaka na leđa i obrnuto, na podu, na čvrstoj podlozi.

Meke lopte u ovom uzrastu?

Takođe se preporučuju lopte, različitih veličina i od različitog materijala, ključevi i igračke različitog oblika koje su istovremeno i zvečke. Idealno je nabaviti takozvani baby gym, podlogu sa dodacima gde možete zakačiti različite igračke da vise iznad bebine glave i da pokušava da ih dohvati.

I ogledalo može da bude zanimljivo bebi iz više razloga: posmatra svoj odraz, ali i upoznaje prostor u kome boravi gledajući iz nekog novog ugla. Budno vreme u toku dana, koje nije rezervisano za hranjenje ili presvlačenje ili šetnju je dobro provesti na stomaku (najviše 30 minuta ukupno u toku dana), zbog stimulisanja normalnog motornograzvoja deteta.

Budite kreativni i uživajte sa svojom bebom, jer bebe brzo rastu a taj period vaše bebe je i jedinstven i nezaboravan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…