Koliko je tata važan u komunikaciji sa bebom

tata važan u komunikaciji sa bebom

Sadržaj

Koliko je tata važan u komunikaciji sa bebom? Mama je veoma, veoma važna, ona je uglavnom najveći deo vremena u prvim bebinim danima uz bebu. Beba prepoznaje njen miris, dodir njene kože, njen glas. Beba se smiri u maminom zagrljaju jer oseća da je tu sigurnost. Da li je mama zaista važnija od tate, kako se smatra, makar u prvim bebinim danima života? Ne volim kada se poredi ni mamina i tatina ljubav prema detetu, niti njihov značaj.

tata važan u komunikaciji sa bebom

Mama i tata su najznačajniji bebi

Za bebu je tata najznačajnije biće na svetu. Za bebu je i mama najznačajnije biće na celom belom svetu. Ništa mama ne gubi od svog značaja ako se tati prizna ista uloga u bebinom srcu. U prvim bebinim mesecima, kada pričamo o dojenju, mamina uloga je značajnija od tatine. Ali mi govorimo o biološkoj ulozi! Ne govorimo o psihološkom značaju. Te dve stvari se ne smeju mešati. Mamu tata ne može da zameni u dojenju iz prostog razloga jer ne može da doji. Psihološki, ne postoji nužno prvenstvo mame nad tatom u bebinom svetu. Mame treba da osveste da je za bebu važno da dobija jednako prilike da sa tatom razvije odnos kao sa njom. Tate bi toga trebale biti svesne takođe.

tata važan u komunikaciji sa bebom

Tata u komunikaciji sa bebom

Kao dva sasvim različita bića, mama i tata, svako ponaosob, mogu i treba bebi da pruže svoja jedinstvena znanja i iskustva. Svaki čovek nosi sa sobom korpu punu saopstvenih, neponovljivih iskustava i pogleda na svet i to beba treba da dobije od oboje. Mama je rasla u svetu koji se prema njoj po nekim pitanjima ponašao drugačije nego prema tati zato što je žensko, a tata takođe, zato što je muško. Mama na svet gleda, između ostalog, očima žene, a tata očima muškarca. Pružiti bebi oba pogleda na svet znači dati joj veliko bogatstvo.

Kada dete odgaja jedan roditelj

Ukoliko bebu odgaja samo jedan roditelj, tada je važno da ima uz sebe, odnosno uz dete, nekoga ko će u tom psihološkom smislu zameniti drugog roditelja. Ako mama odgaja dete sama, važno je da dete (i sin i ćerka!) imaju snažne muške uzore, kao što imaju snažne ženske uzore.

tata važan u komunikaciji sa bebom

Što više dobrih roditeljskih uzora dete ima, to ono postaje psihološki jače?

Da, ono dobija različite modele razmišljanja, donošenja odluka, različite načine na koje će u životu da teši i bodri sebe. Drugim rečima, sa više dobrih izvora se napaja. A po koja štetna psihološka poruka, koje nenamerno i nesvesno svi prenesemo svom detetu, postaje slabija, razređenija, ako s druge strane ima drugačiji primer i drugačije psihološke dozvole.

 

Šta ako se mama i tata ne slažu u načinu vaspitavanja deteta?

Sasvim je u redu da se ne slažu, ali to ne sme da bude okidač, ni povod za neprijateljsko ponašanje jedno prema drugome, niti za potkopavanje autoriteta ovog drugog pred detetom. Jedinstvenost u zahtevima i stavovima nije uvek izvodljiva. Dete će, naravno, osetiti kada se jedan roditelj ne slaže sa drugim, ali popušta, i to za njega nije dobro. Detetu je važno na odgovarajući način objasniti da oboje mogu biti u pravu, ukoliko roditelji imaju različite zahteve i suprotstavljene stavove.

tata važan u komunikaciji sa bebom

Roditelji kao tim

Ali pre svega roditelji se trebaju međusobno poštovati. Važno je da roditelji međusobno pričaju i bolje razumeju kako razmišlja ovaj drugi i zašto mu je nešto toliko važno. Kada to imamo, kada imamo poštovanje i ljubav između roditelja, lako je sa suprotstavljenim stavovima izaći na kraj. Kao što sam ranije pomenula, detetu neće škoditi da ima više različitih modela razmišljanja. Jer time sebi otvara put da o problemima razmišlja na različite načine i to ga čini otvorenijim, otpornijim i jačim.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...