Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Neverbalna komunikacija i razvoj deteta – od 9. do 16. meseca  deteta prethodi govoru, a govor i očekivani gestovi, čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj.

Možemo li sami da procenimo da li se razvoj deteta odvija redovno?

Na osnovu posmatranja Vašeg deteta možete sami ocenite da li se razvoj odvija redovno. Kada posmatrate ponašanje Vašeg deteta po mesecima možete uočiti da li je sve u redu? Neverbalna komunikacija i razumevanje idu dosta pre govora a ovi momenti se uočavaju posmatranjem.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Po dva nova gesta mesečno, od 9. do 16. meseca govore o razvoju?

Naučnici  su ustanovili da se izmedju 9. i 16. meseca uci po 2 nova pokreta svakog meseca, ukupno 16. gestova sa 16 meseci.

Razvoj deteta po mesecima

Do druge godine deca potpuno prevazilaze samo neverbalnu komunikaciju jer kreće intenzivan razvoj govora. Gestovi postaju sastavni deo govora u svakodnevnom obraćanju a ne izolovani aspekt komunikacije.  Rano usvajanje gestova  utiču na socio-emotivan razvoj koji  kasnije može sprečiti probeme u školi, u usvajanju veštine čitanja, pisanja, komunikaciji i usvajanju novih veština. Najstariji pokret se razvija iz akcije i reakcije drugih na tu akciju.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Beba sa 9.meseci

Javlja se gest uzimanje predmeta ali deca ne mogu još uvek da kontrolišu pokret davanja jer  dete ne ume da puste predmet . Kako tome naučiti dete?  Roditelj drži ruku ispod predmeta dok dete ne ispusti predmet i tada se javlja povezivanje akcija-reakcija roditelja. Gest okretanje glave kao ne…kada dete ne želi neku hranu. Okretanje od hrane za “ne” je isto akcija-reakcija jer dete shvata da roditelj skloni hranu kada dete okrene glavu, i na taj način uči da upravlja situacijom što mu daje motiv za nova učenja.

Beba sa 10 meseci

Deca pokazuju celom šakom pa izdvajaju prst za nešto što žele da uzmu ili  podižu obe ruke kako bi ih roditelji podigli i uzeli u naručje.

Beba sa 11 meseci

Pokazuju drugima predmete za koje su zainteresovani i mašu pri odlasku pa-pa.

Sa 12 meseci beba

Javlja se gest pokazivanja sa izdvojenim kažiprstom kao pokazatelj zainteresovanosti za stvari koje ih okružuju i otvorena šaka za ispistivanje predmeta koje dete ne moze da uzme npr. ispitivanje frižidera, stola, ormana, tepiha, predmeti koji su fiksirani.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

beba sa 13.meseci

Deca šalju poljubac i imitiraju druge-bravo, taši-taši.

Sa 14.meseci

Tada se javlja gest za “tiho” sa kažiprstom na usnama i gest u cilju pokazivanja kažiprstom kako bi učili nove reči.

Beba sa 15.meseci

Deca  dele ideje sa drugima, gest čekanja sa pokazivanajem rukom, kimanja za “da” i “ne” glavom, palac na gore kao znak-ok!

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Sa 16.meseci

Gestovi se stapaju sa rečima i koriste za učenje reči, obe ruke u stranu kao znak „nema“,  “baci pet”.

U ovom uzrastu, imitacija je uveliko prisutna i dalje se razvija uz usvajanje novih reči. Ukolko Vaš mališan ima sve ove gestove razvijene, postoje velike šanse da se govor razvija uvremenjeno tj. u skladu sa uzrastom.

Ukoliko  se govor ne javi do 18.meseca i pored prisutnih gestova, kontakta pogledom i prisutnog razumevanja reči potrebno je javiti se logopedu za savet i preporuku kako bi pronašli odgovor na pitanje: „Zbog čega ne postoji imitacija govora odraslih?“. Govor i gestovi čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj, kada postoji usaglašenost ove dve veštine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…