Gestovi govore kakav je razvoj deteta (od 9 do16 meseci)

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Gestovi govore kakav je razvoj deteta.  Neverbalna komunikacija i razvoj deteta – od 9. do 16. meseca  deteta prethodi govoru, a govor i očekivani gestovi, čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj.

Možemo li sami da procenimo da li se razvoj deteta odvija redovno?

Na osnovu posmatranja Vašeg deteta možete sami ocenite da li se razvoj odvija redovno. Kada posmatrate ponašanje Vašeg deteta po mesecima možete uočiti da li je sve u redu? Neverbalna komunikacija i razumevanje idu dosta pre govora a ovi momenti se uočavaju posmatranjem.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Po dva nova gesta mesečno, od 9. do 16. meseca govore o razvoju?

Naučnici  su ustanovili da se izmedju 9. i 16. meseca uci po 2 nova pokreta svakog meseca, ukupno 16. gestova sa 16 meseci.

Razvoj deteta po mesecima

Do druge godine deca potpuno prevazilaze samo neverbalnu komunikaciju jer kreće intenzivan razvoj govora. Gestovi postaju sastavni deo govora u svakodnevnom obraćanju a ne izolovani aspekt komunikacije.  Rano usvajanje gestova  utiču na socio-emotivan razvoj koji  kasnije može sprečiti probeme u školi, u usvajanju veštine čitanja, pisanja, komunikaciji i usvajanju novih veština. Najstariji pokret se razvija iz akcije i reakcije drugih na tu akciju.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Beba sa 9 meseci

Javlja se gest uzimanje predmeta ali deca ne mogu još uvek da kontrolišu pokret davanja jer  dete ne ume da puste predmet . Kako tome naučiti dete?  Roditelj drži ruku ispod predmeta dok dete ne ispusti predmet i tada se javlja povezivanje akcija-reakcija roditelja. Gest okretanje glave kao ne…kada dete ne želi neku hranu. Okretanje od hrane za “ne” je isto akcija-reakcija jer dete shvata da roditelj skloni hranu kada dete okrene glavu, i na taj način uči da upravlja situacijom što mu daje motiv za nova učenja.

Beba sa 10 meseci

Deca pokazuju celom šakom pa izdvajaju prst za nešto što žele da uzmu ili  podižu obe ruke kako bi ih roditelji podigli i uzeli u naručje.

Beba sa 11 meseci

Pokazuju drugima predmete za koje su zainteresovani i mašu pri odlasku pa-pa.

Sa 12 meseci beba

Javlja se gest pokazivanja sa izdvojenim kažiprstom kao pokazatelj zainteresovanosti za stvari koje ih okružuju i otvorena šaka za ispistivanje predmeta koje dete ne moze da uzme npr. ispitivanje frižidera, stola, ormana, tepiha, predmeti koji su fiksirani.

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

beba sa 13 meseci

Deca šalju poljubac i imitiraju druge-bravo, taši-taši.

Sa 14 meseci

Tada se javlja gest za “tiho” sa kažiprstom na usnama i gest u cilju pokazivanja kažiprstom kako bi učili nove reči.

Beba sa 15 meseci

Deca  dele ideje sa drugima, gest čekanja sa pokazivanajem rukom, kimanja za “da” i “ne” glavom, palac na gore kao znak-ok!

Gestovi od 9.do 16 meseci nam govore kakav je razvoj deteta

Sa 16 meseci

Gestovi se stapaju sa rečima i koriste za učenje reči, obe ruke u stranu kao znak „nema“,  “baci pet”.

U ovom uzrastu, imitacija je uveliko prisutna i dalje se razvija uz usvajanje novih reči. Ukolko Vaš mališan ima sve ove gestove razvijene, postoje velike šanse da se govor razvija uvremenjeno tj. u skladu sa uzrastom.

Ukoliko  se govor ne javi do 18.meseca i pored prisutnih gestova, kontakta pogledom i prisutnog razumevanja reči potrebno je javiti se logopedu za savet i preporuku kako bi pronašli odgovor na pitanje: „Zbog čega ne postoji imitacija govora odraslih?“. Govor i gestovi čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj, kada postoji usaglašenost ove dve veštine.

Master defektolog, logoped „Marte Meo“ terapeut. Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…