Gestovi govore kakav je razvoj deteta (od 9 do16 meseci) i VIDEO

gestovi govore kakav je razvoj

Sadržaj

Gestovi govore kakav je razvoj deteta. Naučnici  su ustanovili da se izmedju 9 i 16 meseci uče po 2 nova pokreta svakog meseca, ukupno 16. gestova sa 16 meseci.

Gestovi govore kakav je razvoj

Na osnovu posmatranja Vašeg deteta možete sami ocenite da li se razvoj odvija redovno. Kada posmatrate ponašanje Vašeg deteta po mesecima možete uočiti da li je sve u redu? Neverbalna komunikacija i razumevanje idu dosta pre govora a ovi momenti se uočavaju posmatranjem.

gestovi govore kakav je razvoj

Po dva nova gesta mesečno, od 9. do 16. meseca govore o razvoju

Neverbalna komunikacija i razvoj deteta od 9. do 16. meseca  deteta prethodi govoru. A govor i očekivani gestovi, čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj.

Razvoj deteta po mesecima

Do druge godine deca potpuno prevazilaze samo neverbalnu komunikaciju jer kreće intenzivan razvoj govora. Gestovi postaju sastavni deo govora u svakodnevnom obraćanju a ne izolovani aspekt komunikacije.  Rano usvajanje gestova  utiču na socio-emotivan razvoj koji  kasnije može sprečiti probeme u školi. U usvajanju veštine čitanja, pisanja, komunikaciji i usvajanju novih veština. Najstariji pokret se razvija iz akcije i reakcije drugih na tu akciju.

gestovi govore kakav je razvoj

Beba sa 9 meseci

Javlja se gest uzimanje predmeta ali deca ne mogu još uvek da kontrolišu pokret davanja jer  dete ne ume da puste predmet . Kako tome naučiti dete? Roditelj drži ruku ispod predmeta dok dete ne ispusti predmet i tada se javlja povezivanje akcija-reakcija roditelja. Gest okretanje glave kao ne, kada dete ne želi neku hranu. Okretanje od hrane za “ne” je isto akcija-reakcija jer dete shvata da roditelj skloni hranu kada dete okrene glavu. I na taj način uči da upravlja situacijom što mu daje motiv za nova učenja.

gestovi govore kakav je razvoj

Beba sa 10 meseci

Deca pokazuju celom šakom pa izdvajaju prst za nešto što žele da uzmu ili  podižu obe ruke kako bi ih roditelji podigli i uzeli u naručje.

gestovi govore kakav je razvoj

Beba sa 11 meseci

Pokazuju drugima predmete za koje su zainteresovani i mašu pri odlasku pa-pa.

Sa 12 meseci beba

Javlja se gest pokazivanja sa izdvojenim kažiprstom kao pokazatelj zainteresovanosti za stvari koje ih okružuju i otvorena šaka za ispistivanje predmeta koje dete ne moze da uzme. Naprimer ispitivanje frižidera, stola, ormana, tepiha, predmeti koji su fiksirani.

gestovi govore kakav je razvoj

Beba sa 13 meseci

Deca šalju poljubac i imitiraju druge-bravo, taši-taši.

Sa 14 meseci

Tada se javlja gest za “tiho” sa kažiprstom na usnama i gest u cilju pokazivanja kažiprstom kako bi učili nove reči.

Beba sa 15 meseci

Deca  dele ideje sa drugima, gest čekanja sa pokazivanajem rukom, kimanja za “da” i “ne” glavom. Palac na gore kao znak-ok!

Sa 16 meseci

Gestovi se stapaju sa rečima i koriste za učenje reči, obe ruke u stranu kao znak “nema”,  “baci pet”. U ovom uzrastu, imitacija je uveliko prisutna i dalje se razvija uz usvajanje novih reči. Ukolko Vaš mališan ima sve ove gestove razvijene, postoje velike šanse da se govor razvija uvremenjeno tj. u skladu sa uzrastom.

gestovi govore kakav je razvoj

Ako se govor ne pojavi do 18 meseci

Ukoliko  se govor ne javi do 18.meseca i pored prisutnih gestova, kontakta pogledom i prisutnog razumevanja reči potrebno je javiti se logopedu za savet i preporuku kako bi pronašli odgovor na pitanje: “Zbog čega ne postoji imitacija govora odraslih?”. Govor i gestovi čine komunikaciju kompletnom, i ukazuju na uredan razvoj, kada postoji usaglašenost ove dve veštine.

Kako pomoći detetu?

Kako bi pomogli detetu da brže progovri i našom reakcijom ukazali na vrednost početnog progovaranja, gledajte i slušajte dok dete priča. Ponavljajte za njim reči, slogove i glasove i osmehujte se širom otovrenih očiju. Time ćete motivisati dete da govori i potvrdite da to što radi je u redu i dobro. Važno je da budete dobar govorni model, ponavljate  a zatim  ispravno imenujte detetov govor uz puno podrške bez nametanja. Jer dete uvek prati i sluša i ako često ne izgleda tako.

gestovi govore kakav je razvoj

U svakom slučaju, činjenica da se govor uči imitacijom kao i svako drugo ponašanje. Neophodno je  ponavljanje onog što dete kaže i kako zaista treba da zvuči. Sluh deteta u tom uzrastu je osetljiv za govor.  Ukoliko smo izloženi okruženju gde je verbalizacija učestalija, veća je verovatnoća da će se govor pre pojaviti.

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...