Otvaranje šake bebe i 5 faza razvoja funkcije šake

Otvaranje šake bebe

Sadržaj

Ohrabrujte otvaranje šake bebe, bebe često imaju stisnute šake u prvim nedeljama. Ova faza razvoja funkcije šake treba da prođe u drugom i trećem mesecu bebe.

Otvaranje šake bebe

Beba ima urođeni refleks hvatanja i rađaju se sa stisnutim šakama. Ako šaku bebice otvorimo i stavimo prst na dlan, beba će prst odmah stegnuti i šakom zatvoriti.  Iako je hvatanje maminog ili tatinog prsta prijatan osećaj za roditelje, to nemojte činiti. Bebi to nije prijatno i biće uznemirena, time će se produžiti vreme do potpunog otvaranja šake.

Otvaranje sake bebe
Roditelji to vole ali bebama ne prija, uznemire se.

Kako stimulisati otvaranje šake bebe?

Treba maziti nadlanice bebe i tako stimulisati otvaranje šaka. Beba i inače spontano povremeno otvara šake. Mazite nadlanice vašim prstom, simulirajte maženje vašeg obraza bebinom šakom. Ili nadlanicu mazite nekom plišanom igračkom. Tako ćete stimulisati opuštanje bebine šake i spontano otvaranje.

Stisnute pesnice

Ako primetite da je i pored toga i dalje stisnuta bebina šaka, da je palac čvrsto stisnut u dlan, uvek možete da malo izmasirate bebine ruke. Pa čak i da izmasirate leđa, između lopatica. To će uticati da se opusti cela bebina ruka, samim tim će i šaka da se otvori.

Otvaranje sake bebe
Povremeno beba spontano otvori šaku.

Nekada ćete primetiti da se bebina šaka otvorila, ali se opet stiska u pojedinim situacijama. Predlažemo da proverite da li je tada gladna. Ako se tokom dojenja ili hranjenja šaka opušta, znači da je beba bila gladna.

5 faza – Razvoj funkcije šake bebe

Razvoj funkcije šake kod beba važan je pokazatelj napretka fine motorike i manipulativnih veština.

Odvija se u nekoliko faza:

  • U prvim nedeljama, bebe često drže šake zatvorene. Razlog tome jer refleks hvatanja šakom sa kojim je beba rođena. Šake se zatvori kada im se dodirne dlan. I nije u mogućnosti da svesno voljno otvori šaku.
  • Nakon toga, tokom drugog i trećeg meseca, otvaranje šaka postaje sve češće tokom budnosti. Tako počinje da se razvija kontrola nad šakama. Bebe počinju da istražuju svoje ruke i prste. Često ih stavljaju u usta. Iako je refleksno hvatanje još uvek prisutno, postaje manje dominantno. Neke bebe će pokušati da otvore šaku kada im se pruži igračka ili predmet. To podrazumeva početak razvoja koordinacije između očiju i ruku.
  • Sledi period je tokom četvrtog, petog, šestog meseca. Drugo tromesečje bebe karakteriše razvoj funkcije šake aktivnijim otvaranjem šake kako bi uhvatili predmete. Takođe, počinje da se razvija veština grebanja palcem po dlanu ili grebanje po podlozi.
  • Tokom sedmog, osmog i devetog meseca bebe razvijaju pincet hvat. To znači da mogu da koriste palac i kažiprst da uhvate sitne predmete. To je uzrast kada se skupljaju mrvice sa poda. Počinju da se igraju sa svojim prstima i mogu pokušavati da otvore šaku na zahtev.
  • Kako se bliže prvom rođendanu, bebe postaju sve veštiji u manipulaciji predmetima. Mogu otvoriti šaku da uhvate igračku, premeštaju je iz ruke u ruku i koriste prste za istraživanje.
Otvaranje sake bebe
Dobar oslonac na otvorenu šaku.

Na šta treba posebno obratiti pažnju

  • Praćenje razvoja funkcije šake je važno, ali svaka beba se razvija svojim tempom. Nemojte brinuti ako vaša beba ne dostigne određene miljokaze u tačno određeno vreme.
  • Ohrabrujte razvoj otvaranja šake kroz igru. Dajte bebi igračke različitih veličina i tekstura kako bi vežbala različite načine hvatanja.
  • Obezbedite siguran prostor za igru. Bebe vole da istražuju predmete stavljajući ih u usta. To je deo normalnog razvoja, ali budite pažljivi i neka igračke budu čiste i bezbedne za žvakanje. Uverite se da beba provodi dovoljno vremena na stomaku kako bi razvijala mišiće potrebne za kontrolu šake i buduće spretnosti.
  • Ako primetite bilo kakvo odstupanje funkcije šake ili druge motoričke probleme, posavetujte se sa stručnjakom. On će uraditii procenu, podršku i stimulaciju celokupnog razvoja bebe.
avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...