Otvaranje šake bebe i 5 faza razvoja funkcije šake

Otvaranje šake bebe

Ohrabrujte otvaranje šake bebe, bebe često imaju stisnute šake u prvim nedeljama. Ova faza razvoja funkcije šake treba da prođe u drugom i trećem mesecu bebe.

Otvaranje šake bebe

Beba ima urođeni refleks hvatanja i rađaju se sa stisnutim šakama. Ako šaku bebice otvorimo i stavimo prst na dlan, beba će prst odmah stegnuti i šakom zatvoriti.  Iako je hvatanje maminog ili tatinog prsta prijatan osećaj za roditelje, to nemojte činiti. Bebi to nije prijatno i biće uznemirena, time će se produžiti vreme do potpunog otvaranja šake.

Otvaranje sake bebe
Roditelji to vole ali bebama ne prija, uznemire se.

Kako stimulisati otvaranje šake bebe?

Treba maziti nadlanice bebe i tako stimulisati otvaranje šaka. Beba i inače spontano povremeno otvara šake. Mazite nadlanice vašim prstom, simulirajte maženje vašeg obraza bebinom šakom. Ili nadlanicu mazite nekom plišanom igračkom. Tako ćete stimulisati opuštanje bebine šake i spontano otvaranje.

Stisnute pesnice

Ako primetite da je i pored toga i dalje stisnuta bebina šaka, da je palac čvrsto stisnut u dlan, uvek možete da malo izmasirate bebine ruke. Pa čak i da izmasirate leđa, između lopatica. To će uticati da se opusti cela bebina ruka, samim tim će i šaka da se otvori.

Otvaranje sake bebe
Povremeno beba spontano otvori šaku.

Nekada ćete primetiti da se bebina šaka otvorila, ali se opet stiska u pojedinim situacijama. Predlažemo da proverite da li je tada gladna. Ako se tokom dojenja ili hranjenja šaka opušta, znači da je beba bila gladna.

5 faza – Razvoj funkcije šake bebe

Razvoj funkcije šake kod beba važan je pokazatelj napretka fine motorike i manipulativnih veština.

Odvija se u nekoliko faza:

  • U prvim nedeljama, bebe često drže šake zatvorene. Razlog tome jer refleks hvatanja šakom sa kojim je beba rođena. Šake se zatvori kada im se dodirne dlan. I nije u mogućnosti da svesno voljno otvori šaku.
  • Nakon toga, tokom drugog i trećeg meseca, otvaranje šaka postaje sve češće tokom budnosti. Tako počinje da se razvija kontrola nad šakama. Bebe počinju da istražuju svoje ruke i prste. Često ih stavljaju u usta. Iako je refleksno hvatanje još uvek prisutno, postaje manje dominantno. Neke bebe će pokušati da otvore šaku kada im se pruži igračka ili predmet. To podrazumeva početak razvoja koordinacije između očiju i ruku.
  • Sledi period je tokom četvrtog, petog, šestog meseca. Drugo tromesečje bebe karakteriše razvoj funkcije šake aktivnijim otvaranjem šake kako bi uhvatili predmete. Takođe, počinje da se razvija veština grebanja palcem po dlanu ili grebanje po podlozi.
  • Tokom sedmog, osmog i devetog meseca bebe razvijaju pincet hvat. To znači da mogu da koriste palac i kažiprst da uhvate sitne predmete. To je uzrast kada se skupljaju mrvice sa poda. Počinju da se igraju sa svojim prstima i mogu pokušavati da otvore šaku na zahtev.
  • Kako se bliže prvom rođendanu, bebe postaju sve veštiji u manipulaciji predmetima. Mogu otvoriti šaku da uhvate igračku, premeštaju je iz ruke u ruku i koriste prste za istraživanje.
Otvaranje sake bebe
Dobar oslonac na otvorenu šaku.

Na šta treba posebno obratiti pažnju

  • Praćenje razvoja funkcije šake je važno, ali svaka beba se razvija svojim tempom. Nemojte brinuti ako vaša beba ne dostigne određene miljokaze u tačno određeno vreme.
  • Ohrabrujte razvoj otvaranja šake kroz igru. Dajte bebi igračke različitih veličina i tekstura kako bi vežbala različite načine hvatanja.
  • Obezbedite siguran prostor za igru. Bebe vole da istražuju predmete stavljajući ih u usta. To je deo normalnog razvoja, ali budite pažljivi i neka igračke budu čiste i bezbedne za žvakanje. Uverite se da beba provodi dovoljno vremena na stomaku kako bi razvijala mišiće potrebne za kontrolu šake i buduće spretnosti.
  • Ako primetite bilo kakvo odstupanje funkcije šake ili druge motoričke probleme, posavetujte se sa stručnjakom. On će uraditii procenu, podršku i stimulaciju celokupnog razvoja bebe.
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…