Beba u 3. mesecu – Tri meseca beba, vreme za UZ kukova

Beba u 3. mesecu

Sadržaj

Beba u 3. mesecu i borba” sa grčevima koja je možda sada na vrhuncu! Do sada ste već dobro upoznali vašu bebu i naučili da prepoznajete njene potrebe. Savladali ste poteškoće sa dojenjem, bljuckanje i brigu da li dobro napreduje. Novi izrazi lica i osmesi vase bebe su nagrada za manjak sna.

Beba u 3. mesecu – rast i razvoj bebe

U trećem mesecu nastavlja se veoma brz rast. U proseku beba raste oko 2cm do 3.5cm i dobija 25-30gr dnevno, odnosno 700-900gr mesečno. Svaka beba je različita i na redovnoj kontroli pedijatar će proveriti napredak bebe uzimajući u obzir dinamiku njenog rasta do sada. Ako isključivo dojite svoju bebu i ona redovno dobija u težini, ima 5-6 teških mokrih pelena tokom dana i urednu stolicu (2-3 žute, grumuljičaste stolice) i manje napredovanje u težini je sasvim normalno i prihvatljivo. Bebe hranjene mlečnom formulom na flašicu mogu biti u riziku od prekomernog dobijanja u težini i važno je pratiti dinamiku njihovog rasta.

GRČEVI KOD BEBE POGLEDAJTE VIDEO MASAŽE STOMAČIĆA OVDE

VEŽBE ZA BEBE 1. DEO POGLEDAJTE OVDE

VEŽBE ZA BEBE 2. DEO POGLEDAJTE OVDE     

Beba u 3. mesecu
Pravo vreme za uvodite rutinu sa spavanjem.

Ishrana bebe u trećem mesecu

Nastavite da dojite bebu i da joj dajete preporučene vitamine. Nastavite da dajete bebi koja se hrani majčinim mleko svakoga dana D vitamin 400i.j. I 0,25mg vitamin K.  Beba sa navršena 3 meseca i dalje dobija sve što joj treba kroz majčino mleko.  I dalje će vam značiti da pratite broj mokrih i zaprljanih pelena, kao i izgled i boju stolice, da biste bili sigurni da se dobro hrani. Beba treba da ima nekoliko mokrih pelena u toku dana. Zaprljane pelene treba da ima svakodnevno, ali je u redu i jednom u nekoliko dana. Za bebe koje dobijaju dohranu ili se hrane mlečnom formula, mleko je i dalje jedina hrana, uz dodatak vitamin D  po preporuci pedijatra.

Dnevni ritam u trećem mesecu bebe

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće.

Pravo vreme za uvodite rutinu sa spavanjem

Svaka beba je drugačija, ali u proseku beba od 3 meseca spava od 14- 16 sati dnevno uključujući dnevni odmor. Neke bebe uspešno povezuju 5-6 sati bez buđenja tokom noći, mada ovo nije pravilo. Većina dojene odojčadi se tokom noći budi 1-2 puta zbog podoja.

Sada je pravo vreme da počnete da uvodite rutinu sa spavanjem. Primetićete da je beba umornija uveče, pa bi bilo dobro da ustalite redovan odlazak u krevet u 7 ili 8 sati uveče. Tokom dana vaš mališan će i dalje imati svoj ritam spavanja i hranjenja.

Sada kada je beba više aktivna tokom dana, rutina pred spavanje će joj pomoći da se lakše uspava. Topla kupka, nežna masaža, ljuljuškanje i hranjenje pomažu da se beba uspava.

Beba u 3. mesecu
Uživajte zajedno u boravku na čistom vazduhu.

Kupanje i šetnja bebe u trećem mesecu života

Kupanje nije neophodno svaki dan. Tri puta nedeljno je sasvim dovoljno, a topla kupka može da bude umirujući ritual pred spavanje.

Svakodnevna šetnja takođe treba da bude deo vase dnevne rutine. Osim po kiši, jakom vetru ili intenzivnom suncu bebu možete izvoditi napolje bez obzira na godišnje doba, uz odgovarajuću garderobu. Šetnja će prijati I bebi I vama, I pružiti nove prilike za igru, zabavu I učenje. Izvodite bebu u šetnju dok je budna, kako bi mogla da posmatra lišće kako pada, osluškuje cvrkut ptica, lavež psa i druge razne zvuke.

Beba u 3. mesecu
Alergije su u porastu, vodite računa o izboru sredstava za higijenu i  preparata za negu osetljive  bebine kože.

Šta beba 3 meseca ume?

 • U položaju potrbuške podiže glavu i rameni pojas oslanjajući se na podlaktice; noge su gotovo ispružene, potkolenice i stopala odignuti od podloge.
 • Pri povlačenju u sedeći položaj glava prati osovinu tela.
 • U položaju na leđima leži sigurno, igra se sa svojim rukicama, posmatra ih i stavlja u usta.
 • Hvata predmete sa četiri prsta, palac više nije savijen i priljubljen uz dlan.
 • Pruža ruke prema predmetima jarkih boja.
 • Uspostavlja koordinaciju oko-ruka.
 • Smeje se spontano kada vidi ljudski lik.
 • Voli da se igra sa ljudima, ima dug kontakt očima.
 • Prepoznaje ukućane i predmete na daljinu.
 • Prati očima kretanje igračaka sa jedne na drugu stranu.
 • Izgovara volake: o, a, e, u.
 • Počinje da brblja, odgovara dok mu roditelj nešto priča
 • Počinje da imitira neke pokrete ili izraze lica (nasmejano, namršteno)

Bebina čula su sve izoštrenija. Ovo se pre svega odnosi na sluh i na vid. Beba sada može videti celu prostoriju, ali će i dalje više voleti da gleda nešto što joj je blizu.

Ako primetite da se kod bebe javlja šetanje jednog ili oba oka, posavetujte se sa pedijatrom. Do kraja 3. meseca je normalno da im oči “šetaju”, ali ulaskom u 4. mesec ova pojava bi trebalo da nestaje. Iako beba vidi sve primarne boje još od rođenja, sada će moći da vidi i različite nijanse.

Možete joj dati šarenije igračke i knjigice koje će sa uživanjem da posmatra. Biće  jako zainteresovana za sve što ima neku teksturu – i da šuška, svetluca, da je meko i pufnasto.

HIGIJENA OČIJU BEBE POGLEDAJTE OVDE

Beba u 3. mesecu

Podsticanje razvoja bebe u trećem mesecu života

 • Gledajte bebu u oči i pričajte joj – pravo vreme je dok dojite bebu ili je hranite. Bebama je od rođenja potrebna igra, ona pomaže detetov rast i razvoj:
 • U prva 3 meseca života interakciju sa bebom započinje roditelj. Ali krajem 3. meseca beba će početi više da učestvuje sa izrazima lica, oglašavanjem i gestovima.
 • Ako imate još dece, možete primetiti da je beba sve više zainteresovana za starijeg brata ili sestru i za komunikaciju sa njima.
 • Za igru koristite prostirku na podu, na kojoj je beba slobodna i bezbedna.

Predlozi aktivnosti za bebu od 3 meseca:

 • Koristite različite tonove glasa dok pričate bebi.
 • Pevajte pesmice sa iznenadjenjem na kraju (kao što je “Ide buba lazi”).
 • Pokažite iznenađenje i oduševljenje kad dete izgovori neke glasove.
 • Dok je na stomaku probajte da zakotrljate loptu oko pola metra ispred nje. Sa malo vežbe, uskoro će koordinacija oko-ruka biti dovoljno razvijena da može probati da dohvati loptu.
 • Ukoliko imate loptu za pilates, pažljivo položite bebu na loptu i polako je rolajte napred-nazad držeći bebu. Beba će uživati u nežnim pokretima, a ova vežba može pomoći i kod problema sa stomakom.
 • Igrajte se igre skrivalice.
 • Dozvolite detetu da istražuje predmete ustima (prethodno proverite da li su bezbedni i čisti).
 • Stavite omiljenu igračku detetu u ruku i pomozite mu da je drži; zatim stavite igračku pored njega da pokuša sam da je dohvati.
 • Šuškajte, oglašavajte se i zveckajte sa leve i desne strane, kako bi dete pratilo izvor zvuka i okretalo se prema njemu.
 • Čitajte detetu svakoga dana bar 15 minuta.

Posmatrajte vašu bebu kao jedinstvenu ličnost, koja ima svoj karakter i temperament, i svoj tempo razvoja. Probajte da se ne opterećujete previše poredeći je sa drugom decom ili sa brošurama o razvoju. Neke bebe počnu da se smeju i okreću ranije, a neke nešto kasnije. Neke bebe mogu i potpuno preskočiti određene razvojne stavke.

Neke bebe lakše ulaze u interakciju sa roditeljima, dok su neke zatvorenije i opreznije. Neke bebe deluju zainteresovano za roditelje, brbljaju i oglašavaju se, ali se ne smeše. Možda treba više da se potrudite da otkrijete šta će vašoj bebi izvući osmeh ili jednostavno pustiti da prođe još neka nedelja.

beba u 3. mesecu

Bezbednost bebe

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

 • Pridržavajte dete i budite uz njega dok leži na svakoj uzdignutoj površini, sa koje bi moglo da padne I da se povredi.
 • Ne ostavljajte dete ni za trenutak samo na pultu za presvlačenje; sve što vam je potrebno pripremite unapred.
 • Nemojte davati detetu igračke manje od 2,5cm ili one sa kojih može da se odvoji neki manji deo.
 • U automobile koristite sigurno sedište za odojče.

ŠTA SADRŽI KUĆNA APOTEKA POGLEDAJTE OVDE

Preventivni pregledi i vakcinacija, vreme za UZ kukova bebe

U ovom uzrastu predviđen je ultrazvučni pregled kukova bebe, da bi se na vreme uočilo da li se zglob kuka normalno razvija i polako se priprema za sedenje i uspravljanje deteta, ili je potrebno preduzeti neke mere lečenja.

ŠTA JE RAZVOJNI POREMEĆAJ KUKA POGLEDAJTE OVDE

Ako je dete primilo na vreme vakcine sa navršenih mesec dana i dva meseca, sledeća vakcina je u četvrtom mesecu.

Možda je baš ovaj mesec bez vakcine prilika da razmisite i razumete značaj preventivnih pregleda. Sistematski/preventivni pregledi imaju za cilj da prate rast i razvoj deteta. Rano detinjstvo, karakteriše veoma brz rast i velike promene u funkcionisanju celog tela.  Ako postoje bilo kakva odstupanja od optimalnog rasta i razvoja, važno je da sa na vreme uoče i da se odmah reguje.

Iako se termin sistematski pregledi najčešće koristi, pravilno bi bilo zvati ih redovne preventivne posete. Osim redovnih (prema usvojenom kalendaru) dete može imati i vanredne preventivne posete, npr. kada se upisuje u vrtić ili kad pedijatar smatra da je u nekom uzrastu potrebna češća kontrola od preporučenih.

Pregledi su tokom prvi godine vrlo česti, jer je i kalendar vakcinacije dosta „gust“. Drugi razlog je potreba da se prati intenzivan rast i psihomotorni razvoj u prvim mesecima života. To je prilika da dobijete savete za negu, ishranu, bezbednost i podsticanje razvoja Vašeg deteta. Kada dete vodite kod lekara zato što je bolesno, priča se o bolesti; kada ga vodite na preventivni pregled, priča se o zdravlju i kako da se unapredi.

Najbolje je da oba roditelja dođu sa detetom, jer zajedno učestvujete u svakodnevnim aktivnostima oko deteta i potrebno je da funkcionišete kao tim. Ponesite medicinsku dokumentaciju koju imate. Sigurno ćete imati puno pitanja za pedijatra, usresredte se na ona koja su Vam u tom trenutku najvažnija, jer se može desiti da ne stignete na sva pitanja da dobijete odgovore.

beba u 3. mesecu

Šta treba da zabrine u razvoju bebe od 3 meseca

Sve što vas brine u vezi razvoja deteta podelite sa pedijatrom. Obavestite ga ako primetite da dete:

 • Ne prati predmete koji se pomeraju.
 • Ne reaguje osmehom na ljudski lik i ne ostvaruje kontakt pogledom.
 • Ne guče i ne proizvodi zvuke.
 • Ne kontroliše (ne drži stabilno) glavu.
 • Ne prinosi ruke ustima.

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete.  Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete.

Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom i da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...