Kućna apoteka za bebe i malu decu

Neke preparate treba imati u kućnoj apoteci, pod uslovom da se poznaje njihova upotreba.

Kućna apoteka za bebe i malu decu  je više nego poželjna. Iako je primena lekova u domenu stručnjaka, neke treba imati u kućnoj apoteci, za bebe i decu, pod uslovom da se poznaje njihova upotreba. Naročito budite oprezni kada neki lek prvi put koristite i zbog toga je korisno da blagovremeno dobijete osnovne informacije.

Kucna apoteka za bebe i malu decu

Kućna apoteka za bebe i malu decu

Neminovno je da malo dete, pre ili kasnije, dobije prvu respiratornu infekciju i povišenu temperature (izgleda da je to i poželjno ili korisno za razvoj imuniteta!). Bolje je da se za takve situacije pripremite. Kada “pregrmite” prvu povišenu temperaturu, zapušen nosić, krmelje u očima ili osip na koži vaše bebe, sami ćete dopuniti svoju kućnu apoteku prema potrebama deteta, u dogovoru sa pedijatrom koji vaše dete poznaje i leči.

Novorođenče – Šta treba pripremiti za dolazak bebe iz porodilišta?

Pribor za negu bebe: sterilne komprese za pupak, pojedinačno pakovanje 5x5cm (oko 10 komada ),
dezinfekciono sredstvo za pupak (povidon jodid)*, flaster za osetljivu kožu  (svileni ili papirni), toplomer, podmetači za presvlačenje (jedno pakovanje).

Bebina kozmetika: Uljana kupka, bebi sapun, hidrantno mleko za negu kože, krema za pelensku regiju, krema za ojed.

Lekovi protiv povišene temperature (ANTIPIRETICI)

Antipiretici treba da se primenjuju kada je temperatura viša od 38°C, uz rashlađivanje tuširanjem. Ovi lekovi, osim na temperaturu, deluju i na poboljšanje opšteg stanja deteta (glavobolja, bolovi u mišićima i drugi simptomi koji prate virusne infekcije). Lekovi za decu doziraju se prema telesnoj težini i pre upotrebe treba detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. Maksimalna doza se ne sme prekoračiti, ali nema efekta ako detetu date nedovoljnu doza (što se često događa kod dece veće težine).

Paracetamol (Efferalgan, Paracet, Febricet) – pojedinačna doza je 10-15mg/kg telesne težine.

Ibuprofen – Brufen – pojedinačna doza je 10mg/kg. Brufen se ne daje deci mlađoj od 6 meseci!

Na svakom preparatu navedena je količina koja se nalazi u 5 mililitara leka (jedna kafena kašićica), a neki imaju i menzure graduirane prema telesnoj težini).  Ukoliko uz lek nije priložena i merica, kod beba je sigurnije dozirati pomoću malog šprica, jer je doziranje običnom kašičicom neprecizno.

Koliko često se lek može davati?

Prema uputstvima proizvođača, lek se daje maksimalno 4 puta tokom 24 sata i ne sme se prekoračiti preporučena količina! Može se davati na 6 sati, izuzetno na 4 sata ako temperatura brzo raste.

Kucna apoteka za bebe i malu decu

Paracetamol ili brufen – koji je lek bolji pitaju mame?

Oba leka deluju dobro na snižavanje povišene temperature i na opšte simptome infekcije. Roditelji nekada smatraju da brufen deluje brže i da efekat duže traje; moguće je da je jedan od razloga što se paracetamol, naročito kod veće dece, često daje u manjoj dozi od preporučene.

Prednost paracetamola je što se može davati i bebama mlađim od 6 meseci. Neželjeno dejstvo može biti oštećenje jetre, ali izgleda da rizik postoji samo ako se deci daje prevelika doza ili oblici za odrasle.

Brufen može izazvati iritaciju želuca i gastritis, ali je to izuzetno retko kod kratkotrajne primene. Moguće je i oštećenje bubrega, i zato se ne preporučuju kod dece mlađe od 6 meseci i kod dece koja su izrazito dehidrirana.

Kombinacija lekova

Paracetamol i ibuprofen se mogu kombinovati, kod dece kod koje temperatura brzo raste nakon primene jednog antipiretika. Ova dva leka slično deluju na temperaturu, ali se razlikuju po sastavu i eliminaciji iz organizma. Ako se kombinuju, mogu se naizmenično davati na 4 sata, vodeći računa da se ne prekorači ukupna dnevna doza za svaki lek.

OPREZ – Deci do 3 meseca starosti, a posebno novorođenoj deci do mesec dana, ne davati antipiretike. Primenite druge mere za snižavanje temperature i odvetite dete kod lekara.

Kucna apoteka za bebe i malu decu

Kućna apoteka za bebe i malu decu za zapušen nos

Otežano disanje kroz nos je problem vrlo često prisutan kod novorođenčadi i odojčadi koja ne mogu sama da „izduvaju nos”. Ovo za posledicu ima teškoće sa sisanjem i hranjenjem i poremećaj sna. Deca koja borave u suvim i zagrejanim prostorijama mogu imati problema sa suvom sluznicom nosa. Zapušen nos i povećana sekrecija obično su prvi simptomi respiratorne infekcije. Osim što bebi ometa disanje i hranjenje, predstavlja i rizik za zapaljenje srednjeg uha.

Za čišćenje nosića preporučuju se preparati fiziološkog rastvora; u apoteci ćete dobiti preporuku koji preparat i koji oblik odgovara uzrastu vašeg deteta (ampule ili sprej, od treće godine može se kotistiti i hipertoni rastvor sa esencijalnim uljima). Pumpica za nos može da se koristi posle navršena tri meseca života.

Ne savetujemo da u kućnoj apoteci držite kapi za nos koje sadrže efedrin.Ne preporučuju se deci mlađoj od godinu dana niti da se daju duže od 5-7 dana i koriste se samo po preporuci lekara.

Za dugotrajnu vlažnost i pročišćavanje sluznice nosa kod novorođenčadi i odojčadi preporučuju se Hysan Baby kapi. One sadrže prirodnu supstancu natrijum hijaluronat koja ima dvostruko dejstvo: formira dugotrajan i stabilan zaštitni film na sluzokoži i ima visok kapacitet vezivanja vode. Hysan baby je sterilan, izotonični rastvor koji ne sadrži konzervans ni potisni gas. Rastvor je sterilan 6 meseci nakon otvaranja.

Lekovi protiv alergija

Fenistil gel je efikasno sredstvo za ublažavanje simptoma  (svraba i iritacije) kod uboda insekata ili alergijskih reakcija  na koži; naneti na kožu 2 do 3 puta dnevno.

U slučaju pojave koprivnjače obratiti se odmah pedijatru; ukoliko nije moguće, primeniti Antihistaminike (Aerius sirup, Xyzal sirup), po poreporuci za doziranje na uputstvu za lek.

Antihistaminici su dostupni i u obliku krema/masti za lokalnu upotrebu.

Ubodi insekata – Pri odlasku u prirodu naneti repelant/sredstvo za zaštitu od insekata na kožu otvorenih delova lica i tela;u apoteci ćete dobiti reporuku koji preparat odgovara uzrastu vašeg deteta.  U slučaju izraženije reakcije nakon uboda insekata, primeniti prethodno navedene antihistaminike.

Kucna apoteka za bebe i malu decu (3)

Probiotik za stomačne tegobe

Probiotik je uvek dobrodošao u kućnoj apoteci, pogotovu ako idete na put. Za malu decu dostupni su u obliku kapi; obavezno proverite koliki je rok upotrebe nakon otvaranja i preporuke za čuvanje (frižider ili sobna temperatura).

Ukoliko malo dete ima proliv ili povraća svakako ćete se javiti lekaru. Osim probiotika, druge preparate za lečenje proliva nemojte davati detetu na svoju ruku.

Detetu koje uporno povraća možete dati oralni rastvor za rehidraciju – kesicu rastvoriti u 200 ili 250 ml prokuvane vode ili čaja, na 10 min davati po gutljaj ili 1 supenu kašiku.

Hronične bolesti                                                                                                           

Za decu koja imaju neku hroničnu bolest, apoteka treba da sadrži potrebne lekove i pribor koje je preporučio pedijatar. Tako, na primer, za odojčad koja često ima napade otežanog disanja, potrebno je da roditelji nabave inhalator, putem koga će davati lekove koje doktor propiše. To je mnogo bolje nego da se dete inhalira u zdravstvenoj ustanovi, jer tako nije moguće obezbediti kontinuitet davanja (npr. na šest do osam sati), a i iz higijenskih razloga je bolje da ima svoju masku.

Kućna apoteka treba da sadrži i toplomer (termometar). Osim digitalnih toplomera (živini su izbačeni iz upotrebe!), za decu postoje i toplomeri uvidu tračica/flastera koji mogu da stoje i do 24 sata i praktični su za malu decu; nije naodmet povremeno proveriti temperaturu i na klasičan način.

Deo kućne apoteke je i pribor za prvu pomoć

Antibiotike nemojte držati u kućnoj apoteci, jer ćete doći u iskušenje da ih (nepotrebno) primenite na svoju ruku! Dajte ih detetu samo po preporuci lekara i po završetku terapije preostalu količinu bacite (ovo se posebno odnosi na antibiotike u obliku sirupa).

Uvek treba da bude dostupna zdravstvena knjižica i vakcinalni karton deteta

Antibotike za lokalnu primenu (kreme, masti, kapi za oči) takođe nemojte davati na svoju ruku. Izuzetno, kada idete na letovanje ili putovanje na kome vam lekar nije lako dostupan, u dogovoru sa pedijatrom, ponesite neki preprat za „prvu pomoć“ – Stanicid mast (za infekcije kože ) i Hloramfenikol mast za oči.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…