Zapaljenje srednjeg uva kod dece – Kako se leči?

Zapaljenje srtednjeg uva kod dece

Kod pojave temperature kod dece, kada su zapaljeni nos i ždrelo, treba proveriti, da li je proces zahvatio i srednje uvo, savetuje pedijatar, otorinolaringolog.

Kako srednje uvo predstavlja u anatomskom smislu kompleks koji se sastoji od Eustahijeve tube, šupljine  srednjeg uva koja je obložena i sluznicom, kao i šupljine mastoidnog nastavka, koja se nalazi iza bubne duplje, te se smatra da su kod njegovog zapaljenja uključeni svi ovi anatomski elementi.

Zapaljenje srednjeg uva kod dece - Kako se leči

Akutne, hronične, negnojne i gnojne upale srednjeg uva

Inače, po  toku zapaljenja srednjeg uva kod dece odnosno  po brzini nastanka i dužini trajanja ovi inflamatorni procesi se mogu podeliti na akutne i hronične a po  patološkom supstratu na negnojne i gnojne.

Koje su najčešće upale uva kod dece?

Međutim od svih formi zapaljenja uva kod dece  najčešće se viđaju akutna kataralna zapaljenja koja nastaju kao posledica zapaljenskih procesa u nosu kao i dela  ždrela koji se nalazi iza nosa kao i u samom ždrelu. Zapaljenje nosnog dela  ždrela je potencirano prisustvom limfnog tkiva iza nosa kao i postojanjem krajnika, odnosno takozvanog limfatičnog prstena dok u izvesnom stepenu u razvoju akutnog zapaljenja uva imaju ulogu i razna alergijska stanja.

Kako dolazi do zapaljenja srednjeg uva?

Zapaljenje se dešava tako što proces  iz nosa kao i dela ždrela iza nosa širi na tube a zatim u srednje uvo, pri čemu nastaje najpre zapušenje tube i stvaranje negativnog pritiska u bubnoj duplji, zbog resorbcije vazduha u srednjem uvu  sa posledičnom eksudacijom mukozne, sluzave tečnosti.

Koje simptome oseća dete?

Najpre se kod deteta razvija osećaj pritiska u uvu koji polako prelazi u bol različitog odnosno progresivnog inteziteta, u zavisnosti od  brzine punjena  prostora srednjeg uva sekretom. Usled prisustva tečnosti razvija se nagluvost koju prati zujanje u uvu  a ponekad i osećaj pojačanja sopstvenog glasa na toj strani obolelog uva.

Opšte stanje kod kataralnog zapaljenja je retko poremećeno u znatnoj meri osim što su prisutni znaci  infekcije gornjih respiratornih puteva  koja je i prozvela zapaljenje samog uva. Temperatura je umerno povišena, uz laku malaksalost. Dijagnoza se postavlja pored anamnestičkih podataka o nastanku infekcije  gornjih  respiratornih puteva i stanju sluha i bola  u uvu. Rinoskopskim pregledom , orofaringoskopijom odnosno pregledom ždrela kao i otoskopijom kojom se konstatuju  zapaljenske promene  srednjeg uva na indirektan način zapažanjem promena na samoj bubnoj  opni.

Kako se leči upala srednjeg uva?

Lečenje deteta se sastoji u primeni  fiziološkog rasvora koji  služi za uklanjanje  sekreta iz nosa, aplikaciji odgovarajućin nazalnih  vazokonstriktorskih kapi ili sprejova kao i antibiotske terapije i mukolitičkih sredstava. U slučaju bola i povišene temperature, daju se  antipiretici i analgetici. U nekim slučajevima  dobro se pokazala primena antihistaminika kojima se zapaljenski proces ublažava  a time i vreme trajanja bolesti skraćuje.

U nekim slučajevima kataralno zapaljenje može se pod odgovarajućim uslovima,  odnosno usled razvoja odgovarajuće piogene bakterijske  flore,  razviti  u  gnojno zapaljenje. Inače pored infekcije bakterijama, često se zapaljenje srednjeg uva kod dece viđa kod osipnih groznica, morbila i varičele kao posledica   pada opšteg i lokalnog imuniteta.

Zapaljenje srednjeg uva kod dece - Kako se leči

Kako izgleda gnojna upala uva?

Klinička slika kod gnojnog zapaljenja je slična kao i kod kataralnoga zapaljenja,  stim što su simptomi znatno oštriji odnosno izraženiji. Bol u uvu je znatno intenzivniji, temperature je viša (može dostići i do 40 stepeni  Celzijusa ) dok u nekim slučajevima može da dođe i do poremećaja opšteg stanja  u skladu sa stepenom opšte infekcije. Bol u uvu, koji je izražen u njegovoj dubini u može biti inztenzivan u vidu sevanja ili kljucanja i nastaje usled pritiska na zidove srednjeg uva od strane sekreta kao  i pritiska na samu bubnu opnu koja se rasteže a u nekim slučajevima dolazi i do njenog pucanja sa konsekutivnim izlivanje gnojnog sadržaja u spoljni slušni kanal. U nekim slučajevima može se pojaviti i bol iza uvu kao posledica širenja zpaljenskog procesa u mastoidni nastavak.

Kako se postavlja dijagnoza gnojne upale uva?

Dijagnoza se postavlja na isti način kao i kod kataralnog zapaljenja stim što je otoskopija odlučujuća  u postavljanju dijagnoze otitisa kao i praćenje zapaljenskog procesa.

Nekad u dijagnostičke svrhe se može uraditi timpanometrija koja u slučaju postojanje infekcije ili njenog ranog nastanka daje karaterističnu krivu koja ukazuje na prisustvo sekreta u bubnoj duplji a ovom metodom može  da se kontroliše tok i povlačenje  zapaljenskog procesa u srednjem uvu.

Kako se leči gnojna upala uva?

U lečenju se primenjuju antibiotici po prema antibiogramu koji se dobija na osnovu brisa nosa ili ždrela ili sekreta koji se nalazi u kanalu nakon perforacije bubne opne.

Antibiotika je potrebno davati dovoljno dugo detetu i u količini koja će obezbediti adekvatno pobvlačenje procesa. Ukoliko ne dođe do povlačenja kliničkim simptoma u toku 72 sata od nastanka zapaljenja, antibiotik treba promeniti. Sa antibiotskom terapijoim treba nastaviti i nekoliko dana po potpunoj sanaciji zapaljenja radi sprečavanja recidiva.

Naravno, da nazalni dekongestivi služe da se eliminiše sekret iz nosa i da se omogući otvaranje tube i eliminisanje sekreta iz srednjeg uva preko nje . Opravdana je upotreba mukolitičkih sredstava uz analgetike i antipiretike. U slučaju  purulentog procesa preporučuje se i mirovanje u postelji  od nekoliko dana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista otorinolaringologije Autor je više desetina naučnih radova. Zavšio više kurseva iz oblasti ultrazvučne dijagnostike Thomas Jefferson Universitity.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…