Zapaljenje srednjeg uva kod dece – Kako se leči?

Zapaljenje srtednjeg uva kod dece

Kod pojave temperature kod dece, kada su zapaljeni nos i ždrelo, treba proveriti, da li je proces zahvatio i srednje uvo, savetuje pedijatar, otorinolaringolog.

Kako srednje uvo predstavlja u anatomskom smislu kompleks koji se sastoji od Eustahijeve tube, šupljine  srednjeg uva koja je obložena i sluznicom, kao i šupljine mastoidnog nastavka, koja se nalazi iza bubne duplje, te se smatra da su kod njegovog zapaljenja uključeni svi ovi anatomski elementi.

Zapaljenje srednjeg uva kod dece - Kako se leči

Akutne, hronične, negnojne i gnojne upale srednjeg uva

Inače, po  toku zapaljenja srednjeg uva kod dece odnosno  po brzini nastanka i dužini trajanja ovi inflamatorni procesi se mogu podeliti na akutne i hronične a po  patološkom supstratu na negnojne i gnojne.

Koje su najčešće upale uva kod dece?

Međutim od svih formi zapaljenja uva kod dece  najčešće se viđaju akutna kataralna zapaljenja koja nastaju kao posledica zapaljenskih procesa u nosu kao i dela  ždrela koji se nalazi iza nosa kao i u samom ždrelu. Zapaljenje nosnog dela  ždrela je potencirano prisustvom limfnog tkiva iza nosa kao i postojanjem krajnika, odnosno takozvanog limfatičnog prstena dok u izvesnom stepenu u razvoju akutnog zapaljenja uva imaju ulogu i razna alergijska stanja.

Kako dolazi do zapaljenja srednjeg uva?

Zapaljenje se dešava tako što proces  iz nosa kao i dela ždrela iza nosa širi na tube a zatim u srednje uvo, pri čemu nastaje najpre zapušenje tube i stvaranje negativnog pritiska u bubnoj duplji, zbog resorbcije vazduha u srednjem uvu  sa posledičnom eksudacijom mukozne, sluzave tečnosti.

Koje simptome oseća dete?

Najpre se kod deteta razvija osećaj pritiska u uvu koji polako prelazi u bol različitog odnosno progresivnog inteziteta, u zavisnosti od  brzine punjena  prostora srednjeg uva sekretom. Usled prisustva tečnosti razvija se nagluvost koju prati zujanje u uvu  a ponekad i osećaj pojačanja sopstvenog glasa na toj strani obolelog uva.

Opšte stanje kod kataralnog zapaljenja je retko poremećeno u znatnoj meri osim što su prisutni znaci  infekcije gornjih respiratornih puteva  koja je i prozvela zapaljenje samog uva. Temperatura je umerno povišena, uz laku malaksalost. Dijagnoza se postavlja pored anamnestičkih podataka o nastanku infekcije  gornjih  respiratornih puteva i stanju sluha i bola  u uvu. Rinoskopskim pregledom , orofaringoskopijom odnosno pregledom ždrela kao i otoskopijom kojom se konstatuju  zapaljenske promene  srednjeg uva na indirektan način zapažanjem promena na samoj bubnoj  opni.

Kako se leči upala srednjeg uva?

Lečenje deteta se sastoji u primeni  fiziološkog rasvora koji  služi za uklanjanje  sekreta iz nosa, aplikaciji odgovarajućin nazalnih  vazokonstriktorskih kapi ili sprejova kao i antibiotske terapije i mukolitičkih sredstava. U slučaju bola i povišene temperature, daju se  antipiretici i analgetici. U nekim slučajevima  dobro se pokazala primena antihistaminika kojima se zapaljenski proces ublažava  a time i vreme trajanja bolesti skraćuje.

U nekim slučajevima kataralno zapaljenje može se pod odgovarajućim uslovima,  odnosno usled razvoja odgovarajuće piogene bakterijske  flore,  razviti  u  gnojno zapaljenje. Inače pored infekcije bakterijama, često se zapaljenje srednjeg uva kod dece viđa kod osipnih groznica, morbila i varičele kao posledica   pada opšteg i lokalnog imuniteta.

Zapaljenje srednjeg uva kod dece - Kako se leči

Kako izgleda gnojna upala uva?

Klinička slika kod gnojnog zapaljenja je slična kao i kod kataralnoga zapaljenja,  stim što su simptomi znatno oštriji odnosno izraženiji. Bol u uvu je znatno intenzivniji, temperature je viša (može dostići i do 40 stepeni  Celzijusa ) dok u nekim slučajevima može da dođe i do poremećaja opšteg stanja  u skladu sa stepenom opšte infekcije. Bol u uvu, koji je izražen u njegovoj dubini u može biti inztenzivan u vidu sevanja ili kljucanja i nastaje usled pritiska na zidove srednjeg uva od strane sekreta kao  i pritiska na samu bubnu opnu koja se rasteže a u nekim slučajevima dolazi i do njenog pucanja sa konsekutivnim izlivanje gnojnog sadržaja u spoljni slušni kanal. U nekim slučajevima može se pojaviti i bol iza uvu kao posledica širenja zpaljenskog procesa u mastoidni nastavak.

Kako se postavlja dijagnoza gnojne upale uva?

Dijagnoza se postavlja na isti način kao i kod kataralnog zapaljenja stim što je otoskopija odlučujuća  u postavljanju dijagnoze otitisa kao i praćenje zapaljenskog procesa.

Nekad u dijagnostičke svrhe se može uraditi timpanometrija koja u slučaju postojanje infekcije ili njenog ranog nastanka daje karaterističnu krivu koja ukazuje na prisustvo sekreta u bubnoj duplji a ovom metodom može  da se kontroliše tok i povlačenje  zapaljenskog procesa u srednjem uvu.

Kako se leči gnojna upala uva?

U lečenju se primenjuju antibiotici po prema antibiogramu koji se dobija na osnovu brisa nosa ili ždrela ili sekreta koji se nalazi u kanalu nakon perforacije bubne opne.

Antibiotika je potrebno davati dovoljno dugo detetu i u količini koja će obezbediti adekvatno pobvlačenje procesa. Ukoliko ne dođe do povlačenja kliničkim simptoma u toku 72 sata od nastanka zapaljenja, antibiotik treba promeniti. Sa antibiotskom terapijoim treba nastaviti i nekoliko dana po potpunoj sanaciji zapaljenja radi sprečavanja recidiva.

Naravno, da nazalni dekongestivi služe da se eliminiše sekret iz nosa i da se omogući otvaranje tube i eliminisanje sekreta iz srednjeg uva preko nje . Opravdana je upotreba mukolitičkih sredstava uz analgetike i antipiretike. U slučaju  purulentog procesa preporučuje se i mirovanje u postelji  od nekoliko dana.

Specijalista otorinolaringologije Autor je više desetina naučnih radova. Zavšio više kurseva iz oblasti ultrazvučne dijagnostike Thomas Jefferson Universitity.
Preporučujemo vam...