Beba ima grčeve – 11 predloga kako možemo pomoći

beba ima grčeve

Sadržaj

Beba ima grčeve i gasove, neutešno plače, teško se smiruje, pa sledi odlazak kod doktora! U prva tri do četiri meseca života odojčeta, grčevi (kolike) su jedan od najčešćih razloga odlaska kod pedijatra.

Oko 30% svih beba na svetu ima kolike, a verovatno je taj broj i veći. Podjednako se javlja kod dojenih beba i dece koja dobijaju mlečnu formulu.

Da li beba ima grčeve?

Plač je način na koji beba komunicira sa svojom okolinom. Bebin plač uvek znači da imaju neku potrebu koju treba zadovoljiti. To su obično hranjenje  presvlačenje, utopljavanje ili maženje.

U prva tri meseca beba plače  oko dva sata dnevno, najviše po podne i uveče. To je zato što nervni sistem nije dovoljno razvijen i ne može da obradi veliku količinu informacija. I to, informacija koje dolaze spolja i iz njenih unutrašnjih organa.

beba ima grčeve

Važno je proceniti da li beba koja plače ima simptome ili znake koji ukazuju da je bolesna. Ili beba plače zbog grčeva. Proverite da beba nema povišenu temperaturu, nije joj zapušen nosić, nije joj hladno ili pretoplo, nema mokru pelenu. Proverite da beba nije gladna… Ako je dečak proverili ste da nije u pitanju kila.  Ako ništa od toga nije razlog neutešnog plača, beba  povlači nožice prema stomaku, zacrveni se u licu, stiska pesnice – TO SU GRČEVI. Nije potreban odlazak kod pedijatra.

Grčevi kod beba  su definisani kao neutešno plakanje i vrištanje koje traje duže od tri sata dnevno. I javlja se više od tri dana zaredom. Obično se javlja u uzrastu od četiri nedelje, popodne ili uveče. Tipično  jedan do dva sata posle obroka dete počinje neutešno da plače i vrišti, u naletima. Beba je  crvena u licu, stiska i glođe pesnice, savija nogice prema trbuhu. Iako ima više teorija i pretpostavki, niko nije siguran šta su zapravo grčevi i zašto nastaju. Ove bebe su zdrave, imaju dobar apetit i lepo napreduju. Važno je da roditelji znaju, infantilne kolike nisu bolest, već prolazno stanje.

beba ima grčeve

Kako pomoći bebi koja ima grčeve

 • Uzmite bebu u naručje, nežno je ljuljajte ili je nosite po kući. Bebi uvek prija roditeljska uteha, ljubav i nežnost.
 • Zamotajte bebu u ćebence da bi se prijatnije osećala pa je ljuljajte u kolicima ili kolevci.
 • Sprovodite tretman „koža na kožu“ (nega kengura). Bebe žele da budu u bliskom kontaktu sa svojim majkama. I tate mogu i treba da se uklјuče i sprovode ovu negu.
 • Neke bebe se umire tokom vožnje u kolima.
 • Lagano joj masirajte stomačić, prethodno namazan toplim bebi uljem.
 • Stavite na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu i nežno je masirajte. Možete koristiti i bebi termofore protiv grčeva, koji su izuzetno praktični.
 • Preporuka pedijatara su probiotske kapi sa probiotikom Lactobacillus rhamnosus GG, najbolje one kod kojih su dobre bakterije zaštićene mikroinkapsulacijom.
 • Pevajte bebi umirujuće pesmice, ali tiho i tik uz njeno uho. Možda će se zainteresovati za pesmicu pa će prestati sa plačem kako bi mogla da čuje.

beba ima grčeve

 • Preispitajte svoju ishranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus…). Informišite se koje začine i napitke treba izbaciti iz ishrane u ovom periodu.
 • Ako bebu hranite adaptiranom formulom, koristite AC mleko za specijalne namene – za grčeve. Mlečna formula sa oznakom AC ima prilagođeni sastav za bebe sa grčevima.
 • Ostavite je malo samu u krevetiću u mirnoj sobi, sa tihom i umirujućom muzikom (Mocart, Betoven). Možda će se nakon nekoliko minuta plakanja sama smiriti. Ako se ne smiri za par minuta, uzmite je u zagrljaj.

beba ima grčeve

Probiotici za grčeve bebe

Probiotici se često savetuju kod kolika. Oni ne mogu izlečiti, ali mogu ublažiti kolike. Brojne studije pokazuju efikasnost probiotika u ublažavanju kolika. Zato se često koriste i preporučuju od strane pedijatara.

Probiotici u gastrointestinalnom sistemu deluju na nekoliko nivoa. Osnovno dejstvo je sprečavanje nastanjivanja patogenih bakterija u crevu, podsticanje varenja i apsorpcije pojedinih hranljivih materija. Takođe i stvaranje kratkolančanih masnih kiselina i vitamina K. Dodatno probiotici pozitivno utiču na propusnost crevnog epitela i rad imunog sistema.

To je razlog da se probiotici često koriste kao dodatak ishrani kod beba sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima. Danas postoje istraživanja koja su pokazala značajan pozitivni uticaj uzimanja u prvom redu Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) u smanjenju simptoma gastrointestinalnih simptoma.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...