Kako zaštititi malo dete od povreda, koje mere bezbednosti primeniti?

Kako zaštititi dete od povreda

Sadržaj

Kako zaštititi malo dete od povreda?  Sve ih zanima i privlači! Deca nisu nevaljala i bezobrazna, već mali naučnici koji žele da otkriju svet u kome žive.

Kuća je prostor neiscrpnog istraživanja, naročito kada dete prohoda

Kako zaštititi malo dete od povreda

Koje nezgode u kući se najčešće dešavaju?

-tamo gde se nalaze instalacije za vodu (kuhinja, kupatilo)
-tamo gde je prisutna toplota ili plamen (peći, grejalice, šporeti)
-tamo gde ima štetnih materija (u kuhinji, kupatilu, garaži, šupi, kutije sa lekovima)
-tamo gde postoji opasnost od padova (stepeništa, merdevine, otvoreni prozori, klizav pod, građevinski radovi u kući)

Van domašaja dece treba držati:

-sve vrste hemikalija (sredstva za čišćenje, u domaćinstvu, otrove za insekte i glodare, sredstva za zaštitu biljaka, benzin, ulje za motore, antifriz…)
-lekove, čak i vitamine koje deca uzimaju (mogu biti štetni u velikoj dozi)
-cigarete, alkoholna pića
-alate, oštre predmete (makaze, noževe, žilete, igle)
-kanape, gajtane, trake
-đubre i sekundarne sirovine
-plastične kese u kući ili dvorištu

kako zastititi dete od povreda

Sobne biljke i ljubimci

Proverite sobne biljke i informišite se o njima. I one mogu biti opasnost? Ako niste sigurni da li su otrovne, držite ih van domašaja dece. Ne ostavljajte decu samu sa kućnim ljubimcima. Deca treba da budu u bezbednom okruženju, a ne u zatvoru!

-Kontrolišite okruženje, a ne dete. Sklonite sve što je opasno, pa pustite dete da se samostalno kreće, igra i istražuje.
-Postavite jasna pravila, objasnite detetu svaki put zašto ne sme nešto da radi.
-Imajte na umu da se vaše dete stalno menja. Neke mere bezbednosti važnije su dok je dete malo, neke postaju potrebne kako dete raste.

Povrede od padova

Obezbedite prozore tako da ih deca me nogu otvarati (podignite brave, postavite graničnike, ako je potrebno postavite rešetke). Odmaknite od prozora dečiji krevet i sve druge delove nameštaja na koje bi se dete moglo popeti. Ne držite na balkonu ili terasi stolice, kutije ni druge predmete na koje bi se dete moglo popeti.

Koristite zaštitne ograde za stepeništa! Ograda ne  treba da bude sa horizontalnim, već sa vertikalnim prečkama (sa razmakom do 10cm); tako sprečavate decu da se penju na ogradu i da provuku glavu između prečki. Stepenice i podnožja stepenica treba da budu dobro osvetljeni. Potrudite se da na stepenicama ne bude prostirki ni predmeta o koje bi se dete moglo spotaći, uključujući i igračke. Uvek koristite sigurnosne pojaseve kad stavljate dete u visoku stolicu, ljuljašku, u dečja kolica ili kolica u samoposluzi. Uklonite svaki mogući uzrok spoticanja u kući: naborane tepihe ili ponjave, električne žice ili kablove na podu. Vodite računa o mokrim i klizavim podovima.

kako zastititi dete od povreda

Postavite sigurnosne folije na staklene površine u koje bi se deca mogla zaleteti ili zamenite obična stakla ojačanim, odnosno uklonite takve staklene površine dok deca malo ne porastu. Koristite plastične štitnike za nameštaj koji ima oštre uglove. Postavite mekani tepih pored dečjeg kreveta za slučaj da dete iz njega ispadne.

Sigurnost malog deteta i voda

Nikada ne ostavljajte malu decu pored vode bez nadzora. Aktivno ih nadzirite dok su u vodi, na vodi ili blizu nje. Ni za trenutak ne ostavljajte decu samu pored vode ili u kadi! Nemojte ostavljati stariju decu da čuvaju mlađu dok se kupaju. Kadu ispraznite odmah posle kupanja. Ako ste koristili neku posudu za vodu (kofu,kantu) posle upotrebe je ispraznite i prevrnite sa otvorom nadole. Kada se toalet ne upotrebljava, spustite dasku i poklopac. Nemojte držati napunjene dečje bazene na terasi ili u dvorištu. Malo dete može da se utopi i u vodi dubine svega 10cm. Obližnji bunari i cisterne treba da budu pokriveni i zatvoreni, da deca ne bi u njih upala.

Sigurnost veće dece i voda  

Decu koja ne znaju da plivaju treba naučiti da ostaju u plitkoj vodi. Decu stariju od 5 godina trebalo bi upisati u školu plivanja. Znanje plivanja je važno, ali ne garantuje potpunu sigurnost od utapanja. Decu treba učiti da nikada ne trče, guraju se ili skaču jedni na druge pored vode. Igra loptom pored vode takođe može biti opasna. Decu treba učiti da proveravaju dubinu vode nepoznatih bazena ili vode u koju nameravaju da skoče. Prvi skok treba da bude na noge. Decu treba naučiti da nikada ne plivaju bez odrasle osobe i da, ako je moguće, uvek plivaju u društvu. Ukoliko se sa decom ide u vožnju čamcem ili pedalinom, treba koristiti sigurnosne prsluke odgovarajuće  veličine.

Kako zaštititi decu od opekotina?

 • Ne koristite prednje ringle kada se priprema hrana, posebno kada se kuva. Drške posuđa okrenite prema sredini šporeta, kako deca ne bi mogla da ih dohvate ili nalete na njih.
 • Izbegavajte da koristite stolnjake koji se lako mogu povući sa stola dok su vam deca mala.
 • Držite vruće predmete, vruću hranu, čaj i kafu što dalje od ivice stolova i kuhinjskih elemenata.
 • Proverite da li su šibice i upaljači van domašaja dece.
 • Dok peglate držite decu dalje od vas. Ne ostavljajte uključenu peglu; kada završite peglanje, odmah je sklonite van domašaja dece.
 • Nikada ne ostavljajte upaljene sveće ili cigarete u pepeljari.
 • Odmah zamenite oštećene električne gajtane, odnosno napukle utičnice i prekidače. Računare i druge električne aparate okrenite zadnjim delom prema zidu, tako da dete ne može da dohvati kablove.
 • Sklonite van domašaja dece grejna tela ili postavite zaštitu oko njih.
 • Držite grejalice što dalje od nameštaja i zavesa. Postavite ih tamo gde se ne mogu lako prevrnuti.
 • Zaštitite decu od sunca
 • Ne zaboravite da koži deteta odgovara hladnija voda. Ono što je za roditelje toplo, za decu može biti vrelo.

I hrana može biti uzrok povreda?

Deci mlađoj od četiri godine nemojte davati hranu kojom se mogu zadaviti. Posebno su opasni sitni komadi tvrde hrane, kao što su kikiriki, kokice, bombone, komadići sirove šargarepe…Hranu glatke površine i okruglog oblika, poput grožđa ili viršli, treba pre serviranja deci iseći uzdužno. Decu naučite da jedu za stolom; ne treba im dozvoliti da trče i da se igraju dok jedu.

Igračke mogu biti uzrok povreda dece?

Lopte i druge igračke za malu decu treba da budu veće od loptice za stoni tenis. Obratite pažnju na oznake na igračkama i drugim proizvodima za malu decu; poštujte uzrasna ograničenja. Proverite da li igračka ima sitne delove koji se mogu odvojiti. Uklonite sve omote, ambalažu i plastične kese van domašaja male dece. Ne dozvolite deci da stavljaju kese na glavu, čak i kada je to deo neke igre.

Obratite pažnju na park u koji vodite dete. Dobro pogledajte gde se vaše dete igra, da li ima polomljenih sprava za igranje, stakla ili drugih oštrih predmeta na igralištu i u pesku. Naučite decu da ne trče za predmetima kad su na ulici. Dete do 7 godina treba uvek držati za ruku na javnom mestu (na ulici, pešačkom prelazu, u prodavnici).

Vodite računa kako se dete ponaša u prisustvu nepoznatih ljudi. Budite blizu deteta i naučite dete da ne ide sa nepoznatima i ne uzima ništa od njih.

kako zastititi dete od povreda

Izazovi za povrede posle pete godine

Posle pete godine deca postaju samostalnija, ne zahtevaju stalni nadzor roditelja u kući, često sama izlaze u dvorište da se igraju, idu u vrtić, na sportske aktivnosti. Bolje razumeju rizike i opasnosti i umeju od njih da se zaštite. Važno je da se dete osamostaljuje, da samo uči da brine o sebi. To ćete najbolje uspeti ako ga učite da poštuje pravila: da uvek mora da nosi  zaštitnu kacigu dok vozi bicikl, na sankanju, skijanju; da uvek vezuje sigurnosni pojas u kolima; da ne sme da pali petarde ako ih dobije od druga. Naučite dete da pliva, naučite ga kako da postupa sakućnim ljubimcima. Budite primer svom detetu: ako vi ne vezujete pojas u kolima, kako će dete razumeti koliko je to važno; ako sa detetom prelazite ulicu dok je crveno svetlo na semaforu, kako ćete mu objasniti da ono to ne sme da radi?

Pokušajte da, zbog straha od povreda, ne sputavate dete da se igra na spravama na igralištu ili da krene na neki sport. Dete koje je uplašeno i nesigurno u svoje sposobnosti ima veći rizik da će se povrediti!

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....