Zaštita očiju beba i dece od sunca

Zastita ociju beba i dece od sunca

Zaštita očiju beba i dece od sunca je neophodna. Duža i nekontrolisana izloženost suncu u letnjem periodu, pogotovo na plaži moze deci uz kožu izloženu suncu da “opeče “ i kožu kapaka. Pri tome same oči uglavnom ne stradaju zbog refleksnog žmurenja. Ali ipak, može da se javi crvenilo oba oka sa blagim osećajem pečenja i suzenjem očiju. Uz ovo termičko delovanje i treperavi odsjaj svetla na vodi može iritirati oči.

Zastita ociju beba i dece od sunca
Oči uglavnom ne stradaju zbog refleksnog žmurenja. Ali ipak može da se javi crvenilo oba oka sa blagim osećajem pečenja i suzenjem očiju. Bebe do 1. godine ne treba da budu izložene direktnom sunčevom zračenju.

Šta kada su kapci opečeni od sunca?

U ovakvim slučajevima najčešće nije potrebna nikakva posebna terapija? Dovoljno je samo prespavati. Značajnije je delovanje ultraljubičastih zraka. Oštećenja se uglavnom javljaju u spoljnjem delu očiju, proporcionalno jačini svetla i dužini trajanja. Smetnje se javljaju nakon nekoliko sati crvenilom, fotobobijom, pojačanim suzenjem , bolom i žuljanjem u očima.

Najčešće pomaže primena antibiotičke masti ili uljnog rastvora , ali ukoliko ubrzo ne dodje bar do smanjenja subjektivnih simptoma koji su inače vrlo burni, preporučuje se da potrazite pomoć oftalmologa.

Zastita ociju beba i dece od sunca
Razne dečije  naočare za sunce, mogu poslužiti za igranje na plaži, ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne. U najvećem broju slučajeva to su ukrasni predmeti, bez UV zaštite za oči.

Zaštita očiju beba i dece od sunca je neophodna, kako zaštititi oči beba i dece?

Najbolje kapom sa širokim obodom. Razne dečije  naočare za sunce, mogu poslužiti za igranje na plaži. Ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne. Mala deca od prve do sedme godine u letnjem periodu ne treba da budu izložena direktnom ili indirektnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16 h. Pesak i voda reflektuju oko 85% sunčevog zračenja. Tada dolazi do pojačanja njegovog intenziteta. Zbog toga bi u ovom periodu trebalo izbegavati šetnje i boravak na plaži ili u parku. Kupanje, plivanje, ronjenje, gledanje u vodi, prskanje : dozvolite detetu  ali samo ako je voda čista. Plitka voda na javnim plažama blizu obale najčešće je najprljavija, često zagadjena.

Zastita ociju beba i dece od sunca
Na tržištu su se pojavile i naočare za sunce za decu sa zaštitom od sunca (od UV zračenja)  – proverite na deklaraciji proizvoda. 

Simptomi i lečenje konjuktivitisa

Mnoga letovanja znaju biti “pokvarena” upalama očiju, najčešće konjuktivitima.Počinju sa inkubacijom od par dana, uglavnom najpre na jednom , a onda i na drugom oku. Karakteriše ih crvenilo, svrab, žarenje, grebanje i pojačana sekrecija. Moguća je infekcija i ostalih članova porodice npr. rukama ili  peškirom.

Potrudite se da imate čiste ruke, ispirajte svež i sasušen sekret iz oka i sa korena trepavica. Naprimer, mlakom vodom ili 3% rastvorom borne vode  i posetite oftalmologa. Neadekvatna terapija može produžiti lečenje, ponekad i dugo nakon vašeg povratka sa letovanja. Igre loptom, su vrlo zabavne i  korisne, pored ostalog i za oči. A ako se neka nezgoda i dogodi ne dozvolite detetu da trlja oči, isperite oči  i potražite lekara.

Dugogodišnje isksutvo stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece i odraslih.
Preporučujemo vam...