Zaštita Očiju Beba i Dece od Sunca

Savet oftamologa za zaštitu očiju od sunca dece u letnjem periodu

Duža i nekontrolisana izloženost suncu u letnjem periodu, pogotovo na plaži moze deci uz kožu izloženu suncu da “opeče “ i kožu kapaka.

Pri tome same oči uglavnom ne stradaju zbog refleksnog žmurenja ali ipak može da se javi crvenilo oba oka sa blagim osećajem pečenja i suzenjem očiju. Uz ovo termičko delovanje i treperavi odsjaj svetla na vodi može iritirati oči.

U ovakvim slučajevima najčešće nije potrebna nikakva posebna terapija?

Dovoljno je samo prespavati. Značajnije je delovanje ultraljubičastih zraka. Oštećenja se uglavnom javljaju u spoljnjem delu očiju, proporcionalno jačini svetla i dužini trajanja. Smetnje se javljaju nakon nekoliko sati crvenilom, fotobobijom, pojačanim suzenjem , bolom i žuljanjem u očima.

Savet oftamologa za zaštitu očiju od sunca dece u letnjem periodu (2)

Najčešće pomaže primena antibiotičke masti ili uljnog rastvora , ali ukoliko ubrzo ne dodje bar do smanjenja subjektivnih simptoma koji su inače vrlo burni, preporučuje se da potrazite pomoć oftalmologa.

Kako se zaštititi?

Najbolje kapom sa širokim obodom. Razne dečije  naočare za sunce, mogu poslužiti za igranje na plaži, ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne. Mala deca od prve do sedme godine u letnjem periodu ne treba da budu izložena direktnom ili indirektnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16 h. Pesak i voda reflektuju oko 85% sunčevog zračenja, pri čemu dolazi do pojačanja njegovog intenziteta, zbog čega bi u ovom periodu trebalo izbegavati šetnje i boravak na plaži ili u parku.

Kupanje, plivanje, ronjenje, gledanje u vodi, prskanje : dozvolite detetu  ali samo ako je voda čista. Plitka voda na javnim plažama blizu obale najčešće je najprljavija, često zagadjena.

Mnoga letovanja znaju biti “pokvarena” upalama očiju, najčešće konjuktivitima.

Počinju sa inkubacijom od par dana, uglavnom najpre na jednom , a onda i na drugom oku. Karakteriše ih crvenilo, svrab, žarenje, grebanje i pojačana sekrecija. Moguća je infekcija i ostalih članova porodice npr. rukama ili  peškirom.

Savet oftamologa za zaštitu očiju od sunca dece u letnjem periodu
Sunčane naocare uglavnom su izradjene od plastike ili nekvalitetnog stakla i ne sadrze zaštitni UV filter!

 

Šta uraditi?

Potrudite se da imate čiste ruke, ispirajte svež i sasušen sekret iz oka i sa korena trepavica npr. mlakom vodom ili 3% rastvorom borne vode  i posetite oftalmologa. Neadekvatna terapija može produžiti lečenje, ponekad i dugo nakon vašeg povratka sa letovanja.

 

 

 

 

Igre loptom, su vrlo zabavne i  korisne, pored ostalog i za oči.

A ako se neka nezgoda i dogodi ne dozvolite detetu da trlja oči, isperite oči  i potražite lekara.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista za očne bolesti i strabologiju. Sa dugogodišnjim radnim isksutvom, koje je stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece kao i smetnjama u vidu kod odraslih nastalih nakon dugotrajnog rada pri računaru.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…