Zaštita Očiju Beba i Dece od Sunca

Savet oftamologa za zaštitu očiju od sunca dece u letnjem periodu

Duža i nekontrolisana izloženost suncu u letnjem periodu, pogotovo na plaži moze deci uz kožu izloženu suncuda “opeče “ i kožu kapaka. Pri tome same oči uglavnom ne stradaju zbog refleksnog žmurenja ali ipak može da se javi crvenilo oba oka sa blagim osećajem pečenja i suzenjem očiju. Uz ovo termičko delovanje i treperavi odsjaj svetla na vodi može iritirati oči.

Šta kada su kapci opečeni od sunca?

U ovakvim slučajevima najčešće nije potrebna nikakva posebna terapija? Dovoljno je samo prespavati. Značajnije je delovanje ultraljubičastih zraka. Oštećenja se uglavnom javljaju u spoljnjem delu očiju, proporcionalno jačini svetla i dužini trajanja. Smetnje se javljaju nakon nekoliko sati crvenilom, fotobobijom, pojačanim suzenjem , bolom i žuljanjem u očima.

Najčešće pomaže primena antibiotičke masti ili uljnog rastvora , ali ukoliko ubrzo ne dodje bar do smanjenja subjektivnih simptoma koji su inače vrlo burni, preporučuje se da potrazite pomoć oftalmologa.

Zaštita Očiju Beba i Dece od Sunca

Kako zaštititi oči bebe i dece od sunca?

Najbolje kapom sa širokim obodom. Razne dečije  naočare za sunce, mogu poslužiti za igranje na plaži, ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne. Mala deca od prve do sedme godine u letnjem periodu ne treba da budu izložena direktnom ili indirektnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16 h. Pesak i voda reflektuju oko 85% sunčevog zračenja, pri čemu dolazi do pojačanja njegovog intenziteta, zbog čega bi u ovom periodu trebalo izbegavati šetnje i boravak na plažiili u parku. Kupanje, plivanje, ronjenje, gledanje u vodi, prskanje : dozvolite detetu  ali samo ako je voda čista. Plitka voda na javnim plažama blizu obale najčešće je najprljavija, često zagadjena.

Zaštita Očiju Beba i Dece od Sunca

Simptomi i lečenje konjuktivitisa

Mnoga letovanja znaju biti “pokvarena” upalama očiju, najčešće konjuktivitima.Počinju sa inkubacijom od par dana, uglavnom najpre na jednom , a onda i na drugom oku. Karakteriše ih crvenilo, svrab, žarenje, grebanje i pojačana sekrecija. Moguća je infekcija i ostalih članova porodice npr. rukama ili  peškirom.

Potrudite se da imate čiste ruke, ispirajte svež i sasušen sekret iz oka i sa korena trepavica npr. mlakom vodom ili 3% rastvorom borne vode  i posetite oftalmologa. Neadekvatna terapija može produžiti lečenje, ponekad i dugo nakon vašeg povratka sa letovanja. Igre loptom, su vrlo zabavne i  korisne, pored ostalog i za oči. A ako se neka nezgoda i dogodi ne dozvolite detetu da trlja oči, isperite oči  i potražite lekara.

Specijalista za očne bolesti i strabologiju. Sa dugogodišnjim radnim isksutvom, koje je stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece kao i smetnjama u vidu kod odraslih nastalih nakon dugotrajnog rada pri računaru.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…