Letovanje sa bebom ili malim detetom – Putna apoteka

Letovanje sa bebom

Sadržaj

Letovanje sa bebom i malom decom je nezaboravno iskustvo. Uz dobar plan i organizaciju, putovanje sa malom decom može biti vrhunsko uživanje, radost i za roditelje i za decu.

Letovanje sa bebom ili malim detetom – stacionirani na jednom mestu?

Sa bebom i  malom decom, najugodnije je opredeliti se da se odmor provede na jednom mestu, (sa mogućim jednodnevnim izletima i obilascima). Riskantno je ići na egzotična putovanja sa ovako malom decom a takodje treba voditi računa i o tome da do 6. meseca života, bebama nisu preporučena putovanja, dok u periodu od 6. do 18. meseca života bebe, nije preporučeno dugo putovanje, jer može biti stres za tako malo dete. Zato je za letovanje sa bebom –  najbolje sačekati da se približi prvi rodjendan.

Naša preporuka za letovanje sa malom decom je svakako hotel sa apartmanima koji ima sopstvenu čajnu kuhinju. Tako možete kombinovati ishranu u restoranu sa hranom koju želite da pripremite u svom aranžmanu.

Letovanje sa bebom

Putna apoteka prema savetu našeg pedijatra

-Toplomer

– Sredstvo za nadoknadu tečnosti (za rehidrataciju) u slučaju proliva ili povraćanja. Na tržištu ima više vrsta – raspitajte se kod apotekara.
– Ako deca koriste duže neku terapiju, obavezno poneti lekove koje koriste.

– Kapi za nos koje je vaše dete već koristilo ili koje vam pedijatar bude savetovao ukoliko do putovanja dete nije koristilo kapi za nos  i pumpicu  – za  slučaj prehlade).

– Sirup ili čepiće za snižavanje telesne temperature (isto, koje je dete već koristilo ili koje vam pedijatar bude savetovao ukoliko do putovanja dete nije koristilo).

– Antibiotik u vidu spreja ili masti za povrede kože ( ogrebotine, oguljenu kožu…) i lokalne infekcije kože.

– 3% rastvor hidrogena za ispiranje ranica  i antiseptička sredstva kao što je povidon jod – za previjanje rana.

– Fiziološki rastvor za ispiranje – brisanje  očiju ( odlično sredstvo i za čišćenje nosnog kanala umesto kapi za nos).

 Sterilna gaza, zavoj, hanzaplast, makazice.

– Probiotik za decu, za slučaj da dete pije antibiotik ili da dobije dijareju.

 Antihistaminik u obliku sirupa za decu sklonu alergijskim reakcijama.

Preparat za zaštitu kože beba i dečije kože od uboda insekata (tzv. insekt repelentni proizvodi) u vidu spreja, gela, stika, rastvora u roll-on ambalaži, losiona, kremova, pa čak i maramica i kod njihovog korišćenja vrlo je bitno pratiti uputstvo za bezbednu i pravilnu upotrebu.

Letovanje sa bebom

Najčešće povrede male dece na moru, oderotine i posekotine

Oderotine kože. Trčanje, padanje, igranje u blizini stena,  često kao posledicu imaju površinske oderotine kože. Ranu treba isprati hladnom tekućom vodom, očistiti je povidon jodom ili troprocentnim hidrogenom koji će  dezinfikovati i ubrzati njeno zarastanje. Ranu ne treba prekrivati gazom preko noći jer otvorena brže zarasta.

Preko dana ranu  očistite i pokrite sterilnom gazom, kako bi bila zaštićena od prljavštine i bakterija. Isto se tretiraju i posekotine. Ukoliko je posekotine veća i dublje od 2 cm obavezno idite do hirurga da ušije ranu. Preporučujemo Vam da u apoteci kupite sterilni hiruški samorazgradivi konac (ili ga možete kupiti u ambulanti).

KAKO PREPOZNATI SUNČANICU I KAKO POSTUPITI  PROČITAJTE OVDE 

KAKO PREPOZNATI TOPLOTNI UDAR I KADA KOD LEKARA PROČITAJTE OVDE 

 

Letovanje sa bebom

Savet našeg farmaceuta i doktora kozmetologije

Mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h (trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu). Boravite u dubokom hladu neke bašte ili parka  uživajte u blagodetima morskog vazduha. Ponesite prostirku i igračke da dete može da se igra i uživa i u ovom delu dana.

Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu,  treba ih štiti od sunca oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce, zatim boravkom u senci suncobrana (plaža) i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Izbor preparata za zaštitu kože za dete

Kod izbora preparata za zaštitu od sunca za vaše dete, prednost se daje proizvodima sa tzv. fizičkim blokatorima (neorganskim/mineralnim česticama poput titan-dioksida) i onima koji sadrže fizičke blokatore i birane organske (hemijski) filtere (pojedini organski filteri kod beba mogu dovesti do iritacije ili čak alergije). Bebe i malu decu treba mazati isključivo proizvodima koji su njima namenjeni (sastav je prilagođen ovoj osetljivoj populaciji), nikako proizvodima za odrasle (koji sadrže organske filtere koji nisu pogodni za decu, nanočestice, mirise itd.).

Letovanje sa bebom
Koristite vodootporne kreme.

Potrebno je koristiti vodootporne kreme ili losione, sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 50 za bebe, za stariju decu najmanje 30) na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. Ne treba zaboraviti na usta i uši koje treba namazati odgovarajućim stikom za zaštitu od sunca.

Kada se nanose preparati za zaštitu kože?

Proizvode za zaštitu je neophodno naneti 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce, u odgovarajućoj-dovoljnoj količini koja će prekriti sve otkrivene delove tela (izbegavati predeo oko očiju). Takođe, posle svakog kupanja i brisanja peškirom, neophodno je ponovo naneti proizvod, kao i na svakih 2 do 3 sata.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...