Letovanje sa Bebom ili Malim Detetom II Deo

Letovanje sa Bebom

Letovanje sa bebom i malom decom je nezaboravno iskustvo. Uz dobar plan i organizaciju, putovanje sa malom decom može biti vrhunsko uživanje i za roditelje i za decu.

Letovanje sa bebom ili malim detetom – stacionirani na jednom mestu?

Sa bebom i  malom decom, najugodnije je opredeliti se da se odmor provede na jednom mestu, (sa mogućim jednodnevnim izletima i obilascima). Riskantno je ići na egzotična putovanja sa ovako malom decom a takodje treba voditi računa i o tome da do 6. meseca života, bebama nisu preporučena putovanja, dok u periodu od 6. do 18. meseca života bebe, nije preporučeno dugo putovanje, jer može biti stres za tako malo dete. Zato je za letovanje sa bebom –  najbolje sačekati da se približi prvi rodjendan.

Letovanje sa Bebom i malim detetom
Bebe i decu treba sto više šetati duž obale u jutarnjim i večernjim časovima zbog veće zasićenosti joda u vazduhu u tom periodu!

Naša preporuka za letovanje sa malom decom je svakako hotel sa apartmanima koji ima sopstvenu čajnu kuhinju. Tako možete kombinovati ishranu u restoranu sa hranom koju želite da pripremite u svom aranžmanu.

Savet našeg pedijatra  –  Putna apoteka:

-Toplomer

– Orosol – rastvor za nadoknadu tečnosti u slučaju proliva ili povraćanja (ukoliko dete ima više od 1 godine možete umesto Orosola poneti nekoliko čuvenih kokošijih supa koje nadoknadjuju elektrolite…).
– Ako deca koriste duže neku terapiju, obavezno poneti lekove koje koriste.

– Kapi za nos koje je vaše dete već koristilo ili koje vam pedijatar bude savetovao ukoliko do putovanja dete nije koristilo kapi za nos  i pumpicu  – za  slučaj prehlade).

– Sirup ili čepiće za snižavanje telesne temperature (isto, koje je dete već koristilo ili koje vam pedijatar bude savetovao ukoliko do putovanja dete nije koristilo).

– Antibiotik u vidu spreja ili masti za povrede kože ( ogrebotine, oguljenu kožu…) i lokalne infekcije kože.

– 3% rastvor hidrogena za ispiranje ranica  i antiseptička sredstva kao što je povidon jod – za previjanje rana.

– Fiziološki rastvor za ispiranje – brisanje  očiju ( odlično sredstvo i za čišćenje nosnog kanala umesto kapi za nos).

 Sterilna gaza, zavoj, hanzaplast, makazice.

– Probiotik za decu, za slučaj da dete pije antibiotik ili da dobije dijareju.

 Antihistaminik u obliku sirupa za decu sklonu alergijskim reakcijama.

Preparat za zaštitu kože beba i dečije kože od uboda insekata (tzv. insekt repelentni proizvodi) u vidu spreja, gela, stika, rastvora u roll-on ambalaži, losiona, kremova, pa čak i maramica i kod njihovog korišćenja vrlo je bitno pratiti uputstvo za bezbednu i pravilnu upotrebu.

Letovanje sa Bebom i malim detetom

Najčešće povrede male dece na moru, oderotine i posekotine

Oderotine kože. Trčanje, padanje, igranje u blizini stena,  često kao posledicu imaju površinske oderotine kože. Ranu treba isprati hladnom tekućom vodom, očistiti je povidon jodom ili troprocentnim hidrogenom koji će  dezinfikovati i ubrzati njeno zarastanje. Ranu ne treba prekrivati gazom preko noći jer otvorena brže zarasta.

Preko dana ranu  očistite i pokrite sterilnom gazom, kako bi bila zaštićena od prljavštine i bakterija. Isto se tretiraju i posekotine. Ukoliko je posekotine veća i dublje od 2 cm obavezno idite do hirurga da ušije ranu. Preporučujemo Vam da u apoteci kupite sterilni hiruški samorazgradivi konac (ili ga možete kupiti u ambulanti).

Savet našeg farmaceuta i doktora kozmetologije:

Mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h (trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu). Boravite u dubokom hladu neke bašte ili parka  uživajte u blagodetima morskog vazduha. Ponesite prostirku i igračke da dete može da se igra i uživa i u ovom delu dana.

Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu,  treba ih štiti od sunca oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce, zatim boravkom u senci suncobrana (plaža) i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Izbor preparata za zaštitu kože

Kod izbora preparata za zaštitu od sunca za vaše dete, prednost se daje proizvodima sa tzv. fizičkim blokatorima (neorganskim/mineralnim česticama poput titan-dioksida) i onima koji sadrže fizičke blokatore i birane organske (hemijski) filtere (pojedini organski filteri kod beba mogu dovesti do iritacije ili čak alergije). Bebe i malu decu treba mazati isključivo proizvodima koji su njima namenjeni (sastav je prilagođen ovoj osetljivoj populaciji), nikako proizvodima za odrasle (koji sadrže organske filtere koji nisu pogodni za decu, nanočestice, mirise itd.).

Letovanje sa Bebom i malim detetom

Potrebno je koristiti vodootporne kreme ili losione, sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 50 za bebe, za stariju decu najmanje 30) na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. Ne treba zaboraviti na usta i uši koje treba namazati odgovarajućim stikom za zaštitu od sunca.

Kada se nanose preparati za zaštitu kože?

Proizvode za zaštitu je neophodno naneti 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce, u odgovarajućoj-dovoljnoj količini koja će prekriti sve otkrivene delove tela (izbegavati predeo oko očiju). Takođe, posle svakog kupanja i brisanja peškirom, neophodno je ponovo naneti proizvod, kao i na svakih 2 do 3 sata.

Glavni urednik portala Trudnoća i zdravlje i pratećih društvenih mreža. Autor projekta Trudnoća i zdravlje
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…