More, letovanje sa bebom i malim detetom do 3 godine

Letovanje sa bebom i malim detetom

Sadržaj

Letovanje sa bebom i malim detetom do 3 godine, uz dobar plan i organizaciju, može biti vrhunsko uživanje i za roditelje i za decu.

Letovanje sa bebom ili malim detetom

Sa bebom i malom decom, najugodnije je opredeliti se da se odmor provede na jednom mestu. Sa mogućim jednodnevnim izletima i obilascima. Riskantno je ići na egzotična putovanja sa ovako malom decom.

Kada beba može na duži put?

Treba voditi računa o tome da do 6. meseca života, bebama nisu preporučena putovanja. Dok u periodu od 6. do 18. meseca života bebe, nije preporučeno dugo putovanje, jer može biti stres za tako malo dete.

Letovanje sa bebom i malim detetom

Zato je za letovanje sa bebom –  najbolje sačekati da se približi prvi rodjendan. Naša preporuka za letovanje sa malom decom je svakako hotel sa apartmanima koji ima sopstvenu čajnu kuhinju. Tako možete kombinovati ishranu u restoranu sa hranom koju želite da pripremite u svom aranžmanu. Možete putovati avionom, autobusom (što za ovaj uzrast nije preporučeno), vozom (nije komforno za ovaj uzrast)  ili  automobilom. U svakom slučaju, sa ovako malim detetom putovanje automobilom omogućava da pravite više pauza i učinite putovanje ugodnijim. A na samom odmoru budete mobilniji…  To će samo putovanje učiniti zabavnim.

Letovanje sa bebom i malim detetom

Uplatite medjunarodno putno zdravstveno osiguranje za sve članove porodice. Mnogo je ugodnije ukoliko se opredelite za ono osiguranje koje nudi punu zdravstvenu podršku na samom putu, a ne ono koje nudi da refundirate troškove po povratku sa odmora. Informišite se na više mesta i proverite, neke turističke agencije imaju bolje uslove i brigu o vašem zdravlju i svoje uslužne ambulante, a neke ne.  Pažljivo i strpljivo pročitajte sve klauzule a naročito one ispisane najsitnijim slovima.

Krenite na put odmorni i naspavani!

Pravite pauze na sat ipo najviše 2 sata. Ukoliko je potrebno prespavajte u toku puta u nekom od hotela u kome  ste prethodno rezervisali sobu, planirajući potrebno vreme za putovanje sa potrebnim pauzama za odmor vašeg deteta.

Putujte danju a ne noću!

Vodite računa da dete ne dehidrira. Dajte mu više od uobičajene količine tečnosti! U toku putovanja detetu je primerena laka i suva hrana koju ste poneli.

Voda za decu na putovanjima treba da bude isključivo flaširana, niskomineralna i negazirana ali se preporučuje i u toku celog odmora. Poželjno je da i Vi koristite isključivo flaširanu vodu. Česmenska voda je sigurno drugačijeg sastava i može izazvati  probleme gastrointestinalnog trakta i kod odraslih i kod dece.

Letovanje sa bebom i malim detetom

Malo dete i putna mučnina

Ukoliko vaše dete ima mučninu u toku puta a to već znate, obavezno pola sata pre polaska na put dajte mu tabletu predvidjenu za sprečavanje mučnine i povraćanja. Onu koju vam je preporučio Vaš pedijatar.  Imajte ovaj lek pri ruci i za slučaj da ne znate kako Vaše dete reaguje na put. Ako se ispostavi da ima mučninu i povraća, lako je napraviti pauzu kod prvog odmorišta. Tada dati detetu lek i nakon 30 minuta krenuti dalje! Vodite računa da klima uredjaj, ukoliko baš mora da se uključi u kolima ne duva u pravcu deteta i ne bude uključena na veoma niske temperature. Ovo važi i za druga prevozna sredstva, autobus, avion … Ukoliko klima duva direktno ka detetu promenite sedište!

Ako vaše dete ima posebne potrebe ili alergije, putujete u inostranstvo, bilo bi korisno  poneti  uputstvo  lekara  – vašeg pedijatra. Zamolite ga da napiše i krvnu grupu vašeg deteta,  na engleskom jeziku.

Letovanje sa bebom i malim detetom

Osvajanje apartmana!

Kada stignete na svoje odredište i krenete da „osvajate sobu ili apartman“, da raspakujete stvari i pravite atmosferu koja će Vam pomoći da se što ugodnije oseća cela vaša porodica (uvek se nešto zaboravi!). Ne dozvolite da vas to oneraspoloži, jer, nabavićete ono što je neophodno ili možete improvizovati. Mrežicu za komarce za iznad dečjeg krevetca, morali biste da ponesete Vi, jer većina hotela i apartmana ima dečje krevetce. Naglasite potrebu za dečjim krevetcem pri ugovaranju aranžmana ili rezervacije.

Obavezno ponesite laka dečja kolica na put…  Olakšajte sebi, ako vaše dete lakše prihvata hranu koja je usitnjena, ponesite Blender – ako je manjih dimenzija.

Na put krećete sa auto sedištem koje ste pažljivo odabrali i koje odgovara vašim kolima i detetu. Najbolje pri kupovini povesti i dete. Ono što prvo treba proveriti je to da auto-sedište ima atest. Svako dečje auto-sedište u Evropi ima nalepnicu. Šta ona zapravo govori? Ova nalepnica garantuje da je auto-sedište prošlo testiranje i da je napravljeno u skladu sa osnovnim bezbednosnim zahtevima predviđenim Evropskim standradom o bezbednosti. Samo sedišta koja su napravljena u skladu sa regulativom ECE R 44/04 i njenim novijim verzijama mogu biti legalno korišćena. Takođe, u legalnoj upotrebi su i sedišta izrađena u skladu sa regulativom ECE-R 129 (“i-Size”). Ta sedišta ne pripadaju nekoj od konvencionalnih grupa auto-sedišta koja se određuju po težini, nego se u obzir uzima visina deteta.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Postoje već uvrežene zablude o zdravoj ishrani kojih se mnogi pridržavaju. Primenjuju se u brojnim „modernim dijetama“. Pri tome, nema naučnih dokaza koje potkrepljuju ove „teorije o zdravoj ushrani“. Zablude...