Letovanje sa Bebom ili Malim Detetom I Deo

letovanje sa bebom ili malim detetom

Uz dobar plan i organizaciju, putovanje sa malom decom može biti vrhunsko uživanje i za roditelje i za decu.

Sa bebom i malom decom , najugodnije je opredeliti se da se odmor provede na jednom mestu, (sa mogućim jednodnevnim izletima i obilascima). Riskantno je ići na egzotična putovanja sa ovako malom decom a takodje treba voditi računa i o tome da do 6. meseca života, bebama nisu preporučena putovanja, dok u periodu od 6. do 18. meseca života bebe, nije preporučeno dugo putovanje, jer može biti stres za tako malo dete.

Letovanje sa bebom ili malim detetom (3)

Kada na prvo letovanje sa bebicom?

Zato je za letovanje sa bebom –  najbolje sačekati da se približi prvi rodjendan. Naša preporuka za letovanje sa malom decom je svakako hotel sa apartmanima koji ima sopstvenu čajnu kuhinju. Tako možete kombinovati ishranu u restoranu sa hranom koju želite da pripremite u svom aranžmanu.  Možete putovati avionom, autobusom (što za ovaj uzrast nije preporučeno), vozom (nije komforno za ovaj uzrast)  ili  automobilom. U svakom slučaju, sa ovako malim detetom putovanje automobilom omogućava da pravite više pauza i učinite putovanje ugodnijim a na samom odmoru budete mobilniji… Radujte se putovanju! To će samo putovanje učiniti zabavnim …

Uplatite medjunarodno putno zdravstveno osiguranje za sve članove porodice. Mnogo je ugodnije ukoliko se opredelite za ono osiguranje koje nudi punu zdravstvenu podršku na samom putu, a ne ono koje nudi da refundirate troškove po povratku sa odmora.

Informišite se na više mesta i proverite, neke turističke agencije imaju bolje uslove i brigu o vašem zdravlju i svoje uslužne ambulante, a neke ne.  Pažljivo i strpljivo pročitajte sve klauzule a naročito one ispisane najsitnijim slovima.

Krenite na put odmorni i naspavani!

Pravite pauze na sat ipo najviše 2 sata. Ukoliko je potrebno prespavajte u toku puta u nekom od hotela u kome  ste prethodno rezervisali sobu, planirajući potrebno vreme za putovanje sa potrebnim pauzama za odmor vašeg deteta.

Putujte danju a ne noću!

Vodite računa da dete ne dehidrira, dajte mu više od uobičajene količine tečnosti! U toku putovanja detetu je primerena laka i suva hrana koju ste poneli.

Vodaza decu na putovanjima treba da bude isključivo flaširana, niskomineralna i negazirana ali se preporučuje i u toku celog odmora. Poželjno je da i Vi koristite isključivo flaširanu vodu  (česmenska voda je sigurno drugačijeg sastava i može izazvati  probleme gastrointestinalnog trakta i kod odraslih i kod dece).

Putna mučnina

Ukoliko vaše dete ima mučninu u toku puta a to već znate, obavezno pola sata pre polaska na put dajte mu tabletu predvidjenu za sprečavanje mučnine i povraćanja, koju vam je preporučio vaš pedijatar.  Imajte ovaj lek pri ruci i za slučaj da ne znate kako vaše dete reaguje na put. Ako se ispostavi da ima mučninu i povraća, lako je napraviti pauzu kod prvog odmorišta, dati detetu lek i nakon 30 minuta krenuti dalje!

Vodite računa da klima uredjaj, ukoliko baš mora da se uključi u kolima ne duva u pravcu deteta i ne bude uključena na veoma niske temperature (ovo važi i za druga prevozna sredstva, autobus, avion …ukoliko klima duva direktno ka detetu promenite sedište!).

Ako vaše dete ima posebne potrebe ili alergije, putujete u inostranstvo, bilo bi korisno  poneti  uputstvo  lekara  – vašeg pedijatra (zamolite ga da napiše i krvnu grupu vašeg deteta),  na engleskom jeziku.

Letovanje sa bebom ili malim detetom (1)

Osvajanje sobe/apartmana!

Kada stignete na svoje odredište i krenete da „osvajate sobu ili apartman“, da raspakujete stvari i pravite atmosferu koja će Vam pomoći da se što ugodnije oseća cela vaša porodica (uvek se nešto zaboravi!), ne dozvolite da vas to oneraspoloži, jer, nabavićete ono što je neophodno ili možete improvizovati. Mrežicu za komarce za iznad dečjeg krevetca, morali biste da ponesete Vi, jer većina hotela i apartmana ima dečje krevetce ( naglasite potrebu za dečjim krevetcem pri ugovaranju aranžmana ili rezervacije), ali malo ko ima i ovu zaštitu koja će vam odmor učiniti opuštenijim.

Obavezno ponesite laka dečja kolica na put…  Olakšajte sebi, ako vaše dete lakše prihvata hranu koja je usitnjena, ponesite Blender – ako je manjih dimenzija.

Važno:

Na put krećete sa auto sedištemkoje ste pažljivo odabrali i koje odgovara vašim kolima i detetu. Najbolje pri kupovini povesti i dete. Ono što prvo treba proveriti je to da auto-sedište ima atest. Svako dečje auto-sedište u Evropi ima nalepnicu.

Šta ona zapravo govori?

Ova nalepnica garantuje da je auto-sedište prošlo testiranje i da je napravljeno u skladu sa osnovnim bezbednosnim zahtevima predviđenim Evropskim standradom o bezbednosti. Samo sedišta koja su napravljena u skladu sa regulativom ECE R 44/04 i njenim novijim verzijama mogu biti legalno korišćena. Takođe, u legalnoj upotrebi su i sedišta izrađena u skladu sa regulativom ECE-R 129 (“i-Size”). Ta sedišta ne pripadaju nekoj od konvencionalnih grupa auto-sedišta koja se određuju po težini, nego se u obzir uzima visina deteta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…