Dete za Porodičnom Trpezom

Dete za Porodicnom Trpezom

Sadržaj

Dete za porodičnom trpezom, pravilne navike stiču se već u najranijem uzrastu.  Zdrava ishrana umnogome zavisi od navika i ponašanja dece tokom jela.

Dete za porodičnom trpezom – kada početi?

Dete od godinu dana treba da sedi u svojoj stoličici za stolom i jede sa ostalim ukućanima. Lepe manire i navike za trpezom dete će najlakše usvojiti od 2. do 4. godine.

Ugasite  televizor da mu ne odvraća pažnju. Za vreme obroka pričajte sa detetom. Ne požurujte ga, deca jedu sporije od odraslih. Poštujte potrebu deteta da izabere šta će, kada i koliko da pojede- ni jedna pojedinačna namirnica nije neophodna! Sagledajte šta je dete jelo tokom dužeg perioda (nedelja ili mesec dana), a ne samo u proteklih nekoliko dana.

Dete za Porodicnom Trpezom

Podstičite dete da se samo hrani

Ovo je veoma važan korak u razvoju samostalnosti i samopouzdanja kod deteta, a takođe i za razvoj fine motorne spretnosti. Budite strpljivi ako dete umaže lice i odeću i razbaca hranu oko sebe (roditelji često izgube strpljenje, uzmu kašiku i na kraju nahrane dete). Kada dete jede samo, ono poštuje sopstvenu regulaciju sitosti, što je izuzetno važno za pravilnu ishranu i regulisanje apetita i telesne težine kasnije u životu!

Pri hranjenju vodite računa o detetovoj bezbednosti

Malo dete može da se zadavi hranom – zalogaj može da ode u disajne puteve i oteža ili onemogući disanje. Zato hrana treba da bude u malim zalogajima, koji se lako žvaću. Dete treba da jede u prisustvu odrasle osobe. Ako dozvolite detetu da trči okolo dok jede ili ga požurujete, veći su rizici od gušenja hranom. Treba voditi računa da hrana ne bude previše vruća.

Dete za Porodicnom Trpezom

PROBLEMI U ISHRANI MALOG DETETA

1. DETE JEDE MANJE, PIJE MANJE MLEKA, ODBIJA POVRĆE, NAJRADIJE JEDE HLEB I SLATKIŠE

 • Dete u drugoj godini raste znatno sporije nego u prvoj (za godinu dana dobije 2-3kg).
 • Ugljeni hidrati i slatkiši daju brzu energiju, pa ih deca rado jedu.
 • Trudite se da izbegnete hranu sa praznim kalorijama i da date detetu dovoljno zdrave hrane za obrok.

2. DETE ZA VREME OBROKA NE MOŽE MIRNO DA SEDI ZA STOLOM

 • Deca su u ovom uzrastu radoznala, to ih podstiče na kretanje.
 • Druge stvari su im zanimljivije od jela.
 • Mislite unapred – prvo detetu dajte najkorisnije namirnice pripremljene za obrok.

3. DETE ŽELI SAMO DA ODABERE ŠTA, KAD I KOLIKO ĆE DA POJEDE

 • Kada shvati da preuzima kontrolu nad tim šta će jesti, dete često ima problem da prihvati hranu koja mu se nudi – bira samo jednu vrstu hrane za sve obroke, nakon nekog vremena prelazi na neku drugu…
 • Ova faza ne traje dugo i neće narušiti detetovo zdravlje.
 • Budite strpljivi! i dalje mu nudite raznovrsnu hranu, ali mu dozvolite da pravi svoje izbore.

Dete za Porodicnom Trpezom

4. PRAVI VELIKI NERED OKO SEBE TOKOM OBROKA

 • Deca vole da istražuju i eksperimentišu, a hrana je idealna za to!
 • Hrana može da se gnječi, slaže, baca, meša…
 • Ako vam to smeta, odredite jednostavna pravila u vezi igranja sa hranom.
 • Čim dete završi obrok, skloniti ostatke.
 • Tolerišite nered koji dete pravi dok pokušava da jede samostalno.

5. VEČERNJI OBROCI SU ČESTO PRAVA KATASTROFA

 • Intenzivan rast, zamor od dnevnih aktivnosti, promene u navikama spavanja dovode do toga da dete uveče odjednom postane umorno, mrzovoljno i slabo jede večeru.
 • Ako je dete preumorno i neraspoloženo za večeru, planirajte  bolji doručak i ručak i zdravu užinu ranije posle podne

Problemi u vezi hranjenja su sasvim normalna faza u detetovom razvoju.

Ono želi da postane nezavisno, da nađe svoj identitet u porodici, da stekne pravo na sopstvene izbore i da testira roditeljske granice. Obroci mogu postati mnogo prijatniji ako roditelji prepoznaju i poštuju ove potrebe, za šta je potrebno puno vremena i strpljenja.

 • Iskoristite vreme obroka za porodično okupljanje, za smejanje i razgovor sa detetom
 • Dajte dobar primer detetu- jedite zdravu hranu i užine
 • Ne koristite hranu kao nagradu ili kaznu. Dete nemojte nikada da pohvalite jer je sve pojelo; treba da jede hranu jer je gladno a ne zbog toga da bi zadovoljilo vas ili možda čak zbog toga da bi dobilo slatkiš.
 • Tolerišite nered koji dete pravi dok pokušava da jede samostalno.
 • Ne ulazite sa detetom u okršaje oko hranjenja; tako ćete sprečiti „borbu za vlast“ sada kao i probleme u ishrani kasnije. Silom, vikanjem i stalnim prigovaranjem nećete pomoći ni sebi ni detetu. Treba da postavite jasne granice, da kontrolišete situaciju, a ne dete.

Dete za Porodicnom Trpezom

Lepo ponašanje i za stolom 

Usvajanje pravila lepog ponašanja za stolom je dugotrajni projekt i ulaganje u budućnost. U drugoj godini počnite sa rečima:  hvala, molim, prijatno, će ih dete usvojiti ako ih i vi koristite. Za vreme porodičnog obroka se lepo sedi za stolom. Naučite ga da ne govori punim ustima kao i da se sa hranom ne igra. Ustrajte da se pri jelu koristi pribor a ne ruke.

Za trud i lepo ponašanje ga pohvalite, jer je u tom razdoblju (od 2. do 4. godine), pohvala jako važna. Ako je njegovo ponašanje neprimereno i uprkos mirnom upozorenju ne prestaje, neka na nekoliko minuta ode u svoju sobu, ili ako nema druge sobe, udaljite od stola njegovu stolicu na par minuta. To će biti dovoljno upozorenje detetu, da je ponašanje neprimereno.

Dete treba da nauči da je porodični obrok prijatni društveni događaj i da oseti da je ono ravnopravni član porodice.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....