Zdrava užina za dete, od prve do sedme godine – Recepti

Zdrava uzina za dete, od prve do sedme godine - Recepti

Zdrava užina za dete je važna, jer znamo da je užina veoma važan obrok za dete. Dete treba da ima najmanje 5 obroka kako organizam ne bi gladovao i kako organi deteta ne bi bili pod stresom. Zato su užine, mali obroci izuzetno značajni. Predlažemo vam recepte našeg nutricioniste.

Zdrava užina za dete od 1 do 2  godine

SVI RECEPTI SU ZA 1 OSOBU (dete navedenog uzrasta), pomnožite potreban materiijal sa brojem porcija koje želite, i spremite za sve ukućane!

Zdrava užina za dete

Kolač sa šargarepom i orasima

Potreban material za 1 osobu (vi pomnožite sa brojem kolača koji zelite da napravite)

16g integralnog brašna

5,5g šargarepe

5,5g oraha,

prašak za pecivo

5g meda

6g maslinovog ulja

10ml jogurta 3,2 % m.m

5,5g jaja (jaja možete meriti orijentacijono/ približno za meru koju želite)

limunov sok

Priprema: Za kolač od šargarepe potrebno je da prvo usitnite šargarepu i orahe pomoću seckalice, nakon toga sve sastojke izmešajte i pecite u rerni na pek papiru dok kolač ne porumeni. Kolač možete i preliti prelivom po želji.

Zdrava užina za dete

Slatki pirinač

15g integralnog pirinča

5g mlevenih oraha

5g meda

4g kakaoa

U ishrani dece do 2 godino obavezno koristite masnije namirnice poput punomasnih mlečnih proizvoda, orašastih plodova I hladno ceđena ulja, masti treba da zadovolje 30-40% dnevnih potreba deteta.Kod namirica koje su često alergeni vodite računa o reakciji deteta.

Priprema: Prvo skuvajte oprani pirinač sa 5x više vode nego što je količina pirinča. U kuvani pirinač dodajte mlevene orahe i kakao a kada se sve malo prohladi dodajte med.

Užina dece od 2 – 4  godine

Zdrava užina za dete

Integralni kokos kolač

12g inegralnog brašna

13g jaja

5ml ulja

18ml mleka

5g kokosa

4g meda

prašak za pecivo

 fil:  33ml mleka; 7g griza; 6g kokosa;  4g meda.

Priprema: Za integralni kokos kolač potrebno je odvojiti belance od žumanca. Prvo mikserom mutiti belance a nakon toga dodavati ostale sastojke jedan po jedan po malo, da pena od belanjaka ne padne i mešati kašikom. Nakon toga peći u rerni na pek papiru dok kolač ne porumeni. Fil: Zagrevati mleko do ključanja, dodati griz mešati par minuta, skinuti sa vatre pa dodati kokos i med. Na kraju fil preliti preko kore. Pre posluživanja kolač ohladite.

Zdrava užina za dete

Griz sa suvim voćem

150ml mleka

25g griza

5g suvog grožđa

5g suvih šljiva

5g meda

U ovom periodu već možete početi svom detetetu da objašnjavate kakva je važnost pravilne ishrane.  Pokažite i na svom primeru šta treba jesti a šta ne.

Priprema: Za griz kuvajte mleko do ključanja, dodajte griz i kuvajte par minuta uz mešanje. Kada skinete skuvan griz sa šporeta, dodajte ostale sastojke. Može se služiti topao i hladan.

Užina za decu od 4 do 7 godina

Zdrava užina za dete

Heljdina pita sa tikvicama i suvim grožđem

25g heljdinih kora za pitu

20g tikvica

10g suvog grožđe

5ml maslinovog ulja

5 g meda

cimet

Priprema: Za pitu od tikvica potrebno je prvo, heljdine kore premazati maslinovim uljem. Tikvice narendati dodati im med, suvo grožđe i cimet. Nakon toga, smesu od tikvica složiti na premazanu koru, koru urolati staviti na pek papir i peći u rerni dok ne porumeni.

 

Zdrava užina za dete

Čoko banana napitak

120ml mleka

60g banane

kakao

15g kukuruznih pahuljica

8g meda

Priprema: Za čoko napitak potrebno je sve sastojke zajedno miksati u blenderu. Poželjno je da dete napitak konzumira odmah nakon pripreme.

Da dete stekne zdrave navike

U ovom periodu deca su pod veoma velikim uticajem svojih vršnjaka ukoliko njihovi drugari jedu i piju zapakovanu hranu i gotove pekarske proizvode pokažite im da svaki taj proizvod možete mnogo kvalitetnije i ukusnije napraviti kod kuće.

Saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...