Žitarice u Ishrani Dece i Priprema

0

 Žitarice u raznim oblicima unosimo skoro u svakom obroku tokom dana. Pokušajte da u jelovnik za dete i celu porodicu uvrstite što više raznovrsnih žitarica i načina pripreme. Nudimo vam nekoliko saveta kako da u tome uspete i istrajete.

Kad god možete koristite hleb od integralnih žitarica. Beli hleb ne samo što nema vlakna, vitamine i druge korisne sastojke, već često sadrži i aditive. Umesto slatkiša koji mame sa polica u samoposluzi, ponudite detetu za dezert kuvanu pšnicu sa dodatkom malo meda, svežeg voća, oraha ili drugog koštunjivog voća. Integralni pirinač je jedna od najhranljivijih žitarica. Ima nizak sadržaj masti, ali velike količine proteina i vitamina B, fosfora, cinka i magnezijuma.

Kukuruz sadrži veliku količinu skroba, a proteina manje od ostalih žitarica. Pro­te­in ko­ji se na­la­zi u njemu, ni­je sličan glu­te­nu iz pšeni­ce. Do­bar je iz­vor vitamina C i fo­la­ta (fol­ne ki­se­li­ne), ni­a­ci­na i ti­a­mi­na, kao i magnezijuma i kalijuma, ali i vlakana. Sa­drži ma­lu ko­ličinu na­tri­ju­ma i masti, a ne sa­drži ho­le­ste­rol.

Proso je najveći izvor gvožđa od svih žitarica, osim kinoe.

Proso je odličan je izvor magnezijuma, a ima dosta i kalcijuma, fosfora, mangana i cinka, kao i vitamina B. Najveći je izvor gvožđa od svih žitarica, osim kinoe. Ne sadrži gluten. Priprema: Jednu šolje prosa kuvajte oko 30 minuta u tri šolje vode, možete ga koristiti kao dodatak salatama, supama i doručku.

Heljda je bogata proteinima, vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Heljda zapravo nije žitarica, ali, s obzirom da se koristi njeno seme, od kojeg se melje brašno, najčešće se svrstava među žitarice. Priprema: U šolju heljde dodajte dve šolje vode i kuvajte 15 do 20 minuta. Možete je poslužiti kao prilog ili kao nadev sarmi i musaki.

 

Ovas/zob je jedna je od najhranljivijih žitarica. Smatra se da je dobar izvor betaglukana, koji smanjuje nivo  holesterola u krvi. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, bakar, gvožđe, cink, magnezijum ifosfor.  Priprema: Jednu šolju zobi kuvajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kao nadev za meso.

Ječam je žitarica koja obiluje mineralima: kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i selenom omiljena je u ishrani sportista, a ono što je čini posebnom je sadržaj od čak 35 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi.  Priprema: Na šolju ječma koja sadrži samo 105 kalorija stavite tri šolje vode i kuvajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima i salatama a najviše koristi organizmu daće ukoliko ga konzumirate za doručak.

Neka dete od malih nogu oseti prirodne ukuse namirnica, bez aditiva

Dete će prihvatiti onu hranu na koju ga od početka navikavamo, a koju jedu i ostali ukućani. Podsećamo vas da su zdrave navike u ishrani jedan od najdragocenijih darova koji možemo dati svojoj deci!

Share.

About Author

Comments are closed.