Uvođenje meda u ishranu male dece – Koji med se prvo uvodi?

Uvođenje meda u ishranu male dece

Sadržaj

Uvođenje meda u ishranu male dece počinje posle prvog rođendana…  Sa kojim medom početi? Med je posebno preporučuju deci, sportistima, rekovalescentima ali i svim pobornicima prirodne i zdrave ishrane.

Kako se koristi med u ishrani male dece?

Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, med je poznata  i omiljena hrana već vekovima.  U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija, a posebno je značajan visok procenat  flavonoida.

Uvodjenje meda u ishranu male dece
Med je najbolje uzimati rastvoren u toplom (mlakom) napitku, čaju, vodi … Ili tako da se što duže zadržava u ustima. O pozitivnim svojstvima ove dragocene, prirodne, visokovredne i lakorastvorljive hrane, koja posle uzimanja direktno prelazi u krvotok, uslaglasili su se i tradicionalna ali i savremena medicina.

Koje su koristi stalnog korišćenje meda?

Doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija, povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci.

Zašto uvođenje meda u ishranu male dece počinje posle 1. rođendana?

Med može sadržati spore Clostridium botulinum, koje mogu izazvati botulizam kod odojčadi, ako sama beba konzumira med, pre navršenih godinu dana.

Uvodjenje meda u ishranu male dece
Med se ne uvodi pre prvog rođendana u ishranu dece ali u nekim slučajevima uvodi se posle drugog rođendana.

Da li je med bezbedan za trudnice i dojilje?

Međutim, ove spore se uništavaju u digestivnom sistemu majke i ne dolaze do mleka, pa je upotreba meda kod dojilja koje su i ranije uzimale med dozvoljen u preporučenim dnevnim dozama. Dojilje mogu da koriste med kao pomoćno sredstvo u borbi protiv infekcije, i  kao i svaki lek koristite u preporučenim dozama 2 do 3 isključivo drvene ili plastične kašičice dnevno kao zaslađivač toplih napitaka.

Med kao zaslađivač se koristi kao zdrava alternativa godinama. Bogat je postim šećerima, vitaminima i mineralima, i ima antibakterijsko i antifungicidno dejstvo.

Uvodjenje meda u ishranu male dece
Obratite pažnju je da li je med cedjen na hladno, odnosno vrcan, a ne topljen tj. podvrgavan visokoj temperaturi. Za neke naučnike, granica je već na 50 0C. Naime, mnoga lekovita i hranljiva svojstva meda koji nije vrcan, gube se na odredjenim temperaturama. 

Kako se med  uvodi u ishranu dece?

Med može da se uvede u ishranu već nakon navršenih 12 meseci, jer tada digestivno trakt može da se izbori sa sporama Closteidium botulnim. Međutim, pošto je jak alergen, treba postepeno da se uvodi u ishranu. Uvodite med prvo preko čaja, a kasnije i samostalno. Početi sa 1 g po kilogramu telesne mase, podeljeno u 2-3 doze. Onda napraviti pauzu od nekoliko dana kako bi pratili potencijalnu alergijsku reakciju poput svraba i crvenila po koži, ali i promena u broju i konzistenciji stolice. Ako se ove reakcije jave prekinite sa upotrebom meda i obavestite svog pedijatra.

Uvodjenje meda u ishranu male dece
Med ne treba čuvati u frižideru ni pre ni posle otvaranja posude a pakovanje treba da bude od stakla ili prehrambene plastike. Prvo se uvodi bagremov med.

Koji med se prvo uvodi u ishranu dece?

Počnite uvek prvo sa bagremovim medom, a nakon druge godine uvesti livadski med.

Kada se uvođenje meda u ishranu deteta preporučuje posle 2. rođendana?

S obzirom da je svako malo dete individua za sebe ako ste kasnije počeli sa uvođenjem hrane i dete ima naslednu predispoziciju za alargije na hranu, moguće je prolongirati uvođenje meda do čak druge godine.

Kako se čuva med?

Med treba  pakovati i čuvati u posudama od stakla, keramike, drveta, dakle prirodnim materijalima. Na policama i rafovima u prodavnicama može se nabaviti i med pakovan u ambalažu od drugih materijala. Važno je da ovi sudovi moraju biti testirani, vodootporni i hermetički zatvoreni. Med se čuva na hladnom, suvom, tamnom i bezmirisnom mestu.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...