Uvođenje Meda u Ishranu Male Dece

Uvođenje meda u ishranu male dece i preporuke za trudnice i mame koje doje

Kako i kada se med uvodi u ishranu male dece? Sa kojim medom početi? Kako se koristi med u ishrani male dece?

Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, med je poznata  i omiljena hrana već vekovima.  U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija, a posebno je značajan visok procenat  flavonoida.

Koji su benefiti stalnog korišćenje meda?

Doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija,  povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča I krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci. Tako med,  posebno preporučuju deci, sportistima, rekovalescentima ali I svim pobornicima prirodne I zdrave ishrane.

Kada se počinje sa medom?

Med može sadržati spore Clostridium botulinum, koje mogu izazvati botulizam kod odojčadi, ako sama beba konzumira med, pre navršenih godinu dana.

Bezbedan za trudnice i dojilje?

Međutim, ove spore se uništavaju u digestivnom sistemu majke i ne dolaze do mleka, pa je upotreba meda kod dojilja koje su i ranije uzimale med dozvoljen u preporučenim dnevnim dozama. Dojilje mogu da koriste med kao pomoćno sredstvo u borbi protiv infekcije, i  kao i svaki lek koristite u preporučenim dozama 2 do 3 isključivo drvene ili plastične kašičice dnevno kao zaslađivač toplih napitaka.

Uvođenje meda u ishranu male dece i preporuke za trudnice i mame koje doje (2)

Med kao zaslađivač se koristi kao zdrava alternativa godinama. Bogat je postim šećerima, vitaminima i mineralima, i ima antibakterijsko i antifungicidno dejstvo.

 

 

Deca – kako se med  uvodi u ishranu

Med može da se uvede u ishranu već nakon navršenih 12 meseci, jer tada digestivno trakt može da se izbori sa sporama Closteidium botulnim. Međutim, pošto je jak alergen, treba postepeno da se uvodi u ishranu. Uvodite med prvo preko čaja, a kasnije i samostalno. Početi sa 1 g po kilogramu telesne mase, podeljeno u 2-3 doze. Onda napraviti pauzu od nekoliko dana kako bi pratili potencijalnu alergijsku reakciju poput svraba i crvenila po koži, ali i promena u broju i konzistenciji stolice. Ako se ove reakcije jave prekinite sa upotrebom meda i obavestite svog pedijatra.

Uvođenje meda u ishranu male dece i preporuke za trudnice i mame koje doje (3)

Sa kojim medom početi?

Počnite uvek prvo sa bagremovim medom, a nakon druge godine uvesti livadski med.

 

S obzirom da je svaka beba individua za sebe ako ste kasnije počeli sa uvođenjem hrane i dete ima naslednu predispoziciju za alargije na hranu, moguće je prolongirati uvođenje meda do čak druge godine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Autor: Olga Ličina

Preporučujemo vam...

Zaljubljivanje dece u predškolskom uzrastu

Zaljubljivanje u Predškolskom Uzrastu

Da li se predškolsko dete može zaljubiti?  Da, na način kako one razume to stanje – biti sa nekim blizak, pun razumevanja i privrženosti, usmeren na odnos, računati na drugog, osećati jaku simaptiju ka drugome.Zaljubljivanje u predškolskom uzrastu ili nešto više?Kada definišemo zaljubljenost u svetu odraslh, onda bi dečja stanja…
Kako se zaštititi od krpelja?

Krpelji, Kako se Zaštititi?

Boravak u prirodi, koji je toliko potreban deci, nosi i rizik od “kačenja” krpelja za kožu. Kako postupati tada, a kako se zaštititi?Krpelj je paukoliki parazit (iz reda Ixodida, potklase Acarina) koji živi na koži domaćih i divljih životinja. Pri prolasku životinje kroz travu se zakači za njene vlasi, ili…
Potaži, Zdravi za Decu - Recepti

Potaži, Zdravi za Decu – Recepti

Najbolje  kod potaža je što deca zapravo nemaju pojma šta sve jedu, a ukoliko je servirate primamljivo kao mi, nema šanse da je ne pojedu.Mmm, potaži! Deci omiljena vrsta čorbe?Najčešće se prave od od tikvice, brokolija, bundeve, celera, šargarepe, paradajza, graška… Ali, deo potaža zapravo može biti bilo koje povrće.…
Umor u trudnoći, signal da je potreban odmor

Umor u trudnoći – Signal da odmorimo?

Svakoj trudnici je poznat podatak da trudnoća donosi osećaj fizičkog umora, iz različitih razloga u različitim fazama trudnoće. Umor u trudnoći je zdrava želja tela da usporimo?To je nešto o čemu nam pričaju lekari, o čemu piše u knjigama i člancima o trudnoćii o čemu nam pričaju druge žene. Ipak,…