Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece od 2.do 7. godine

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece su namirnice, koje zbog svog značaja za dobar razvoj deteta, treba da budu svakodnevno prisutne na trpezi. Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor gradivnih i energetskih materija, kao i brojnih vitamina i minerala (naročito kalcijuma, koji je neophodan za rast kostiju), pa su kao takvi,  od neprocenjivog značaja za organizam u razvoju.

Mleko, najvažnija namirnica u ishrani dece!

Mleko je najvažnija namirnica u prvoj godini života, koja je inače i period najintenzivnijeg rasta i razvoja deteta. U tom uzrastu potrebe deteta za mlekom najbolje je zadovoljiti davanjem majčinog mleka (dojenjem), a u slučaju da to iz nekog razloga nije moguće učiniti, davanjem adaptirane mlečne formule, koja je po svom sastavu najsličnija majčinom mleku. Ako produkcija majčnog mleka ne može u  potpunosti da zadovolji potrebe odojčeta, uz majčino mleko treba davati i neophodne količine adaptirane formule (takav vid ishrane naziva se dohranom /dojenje + adaptirana formula/).

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece

Od kog uzrasta treba uvoditi u ishranu kiselo mleko, jogurt, pavlaku?

Od 7. – 8. meseca života,u ishranu se pored mleka uvode i mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogurt, pavlaka), ali odojčad zbog njihovog kiselkastog ukusa počinju da ih uzimaju u većoj količini  tek negde oko 10 meseca. Od tog uzrasta preporučuje se i uvođenje mladog sira.

Zašto su važni kiselomlečni proizvodi i sir za decu?

Mlečni proizvodi, poput kiselog mleka i jogurta, pored toga što imaju veliku nutritivnu vrednost, predstavljaju i prirodne probiotike, jer u sebi sadrže „korisne“ bakterije koje u digestivnom sistemu deteta obavljaju brojne funkcije, među kojima su najvažnije: zaštita od crevnih infekcija, kao i poboljšanje opšteg imuniteta i smanjenje rizika od razvoja alergija.

Mleko i mlečni proizvodi važne namirnice u detinjstvu!

Budući da su mleko i mlečni proizvodi najbogatiji izvor kalcijuma, oni predstavljaju važne  namirnice tokom čitavog detinjstva. 

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani dece

Kolike su dnevne potrebe?

Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godineživota treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Specijalista pedijatar, gastroenterolog Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji. Član je Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, a u svojstvu autora i koautora objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…