Mleko i Mlečni Proizvodi do 7. Godine

0

Mleko i mlečni proizvodi su namirnice, koje zbog svog značaja za dobar razvoj deteta, treba da budu svakodnevno prisutne na trpezi.

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor gradivnih i energetskih materija, kao i brojnih vitamina i minerala (naročito kalcijuma, koji je neophodan za rast kostiju), pa su kao takvi,  od neprocenjivog značaja za organizam u razvoju.

Kalcijum, je neophodan za rast kostiju.

Mleko, najvažnija namirnica u ishrani male dece!

Mleko je najvažnija namirnica u prvoj godini života, koja je inače i period najintenzivnijeg rasta i razvoja deteta.

U tom uzrastu potrebe deteta za mlekom najbolje je zadovoljiti davanjem majčinog mleka (dojenjem), a u slučaju da to iz nekog razloga nije moguće učiniti, davanjem adaptirane mlečne formule, koja je po svom sastavu najsličnija majčinom mleku. Ako produkcija majčnog mleka ne može u  potpunosti da zadovolji potrebe odojčeta, uz majčino mleko treba davati i neophodne količine adaptirane formule (takav vid ishrane naziva se dohranom /dojenje + adaptirana formula/).

Od kog uzrasta treba uvoditi u ishranu: kiselo mleko, jogurt, pavlaku?

Od 7. – 8. meseca života, u ishranu se pored mleka uvode i mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogurt, pavlaka), ali odojčad zbog njihovog kiselkastog ukusa počinju da ih uzimaju u većoj količini  tek negde oko 10 meseca. Od tog uzrasta preporučuje se i uvođenje mladog sira.

Zašto su važni kiselomlečni proizvodi i sir za decu?

Mlečni proizvodi, poput kiselog mleka i jogurta, pored toga što imaju veliku nutritivnu vrednost, predstavljaju i prirodne probiotike, jer u sebi sadrže „korisne“ bakterije koje u digestivnom sistemu deteta obavljaju brojne funkcije, među kojima su najvažnije: zaštita od crevnih infekcija, kao i poboljšanje opšteg imuniteta i smanjenje rizika od razvoja alergija.

 

Koliko dnevno ?

Mleko i mlečni proizvodi važne namirnice u detinjstvu!

Budući da su mleko i mlečni proizvodi najbogatiji izvor kalcijuma, oni predstavljaju važne  namirnice tokom čitavog detinjstva. 

Kolike su dnevne potrebe?

Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Share.

About Author

Comments are closed.