Mleko i Mlečni Proizvodi u Ishrani Dece od 2. do 7. Godine

0

Mleko i mlečni proizvodi su namirnice, koje zbog svog značaja za dobar razvoj deteta, treba da budu svakodnevno prisutne na trpezi.

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor gradivnih i energetskih materija, kao i brojnih vitamina i minerala (naročito kalcijuma, koji je neophodan za rast kostiju), pa su kao takvi,  od neprocenjivog značaja za organizam u razvoju.

Kalcijum, je neophodan za rast kostiju.

Mleko, najvažnija namirnica u ishrani male dece!

Mleko je najvažnija namirnica u prvoj godini života, koja je inače i period najintenzivnijeg rasta i razvoja deteta.

U tom uzrastu potrebe deteta za mlekom najbolje je zadovoljiti davanjem majčinog mleka (dojenjem), a u slučaju da to iz nekog razloga nije moguće učiniti, davanjem adaptirane mlečne formule, koja je po svom sastavu najsličnija majčinom mleku. Ako produkcija majčnog mleka ne može u  potpunosti da zadovolji potrebe odojčeta, uz majčino mleko treba davati i neophodne količine adaptirane formule (takav vid ishrane naziva se dohranom /dojenje + adaptirana formula/).

 

Od kog uzrasta treba uvoditi u ishranu: kiselo mleko, jogurt, pavlaku ?

Od 7. – 8. meseca života, u ishranu se pored mleka uvode i mlečni proizvodi (kiselo mleko, jogurt, pavlaka), ali odojčad zbog njihovog kiselkastog ukusa počinju da ih uzimaju u većoj količini  tek negde oko 10 meseca. Od tog uzrasta preporučuje se i uvođenje mladog sira.

Mlečni proizvodi, poput kiselog mleka i jogurta, pored toga što imaju veliku nutritivnu vrednost, predstavljaju i prirodne probiotike, jer u sebi sadrže „korisne“ bakterije koje u digestivnom sistemu deteta obavljaju brojne funkcije, među kojima su najvažnije: zaštita od crevnih infekcija, kao i poboljšanje opšteg imuniteta i smanjenje rizika od razvoja alergija.

 

Koliko dnevno ?

Mleko i mlečni proizvodi važne namirnice u detinjstvu!

Budući da su mleko i mlečni proizvodi najbogatiji izvor kalcijuma, oni predstavljaju važne  namirnice tokom čitavog detinjstva. 

Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Share.

About Author

Comments are closed.