Dečija Užina – Važan Obrok u Meniju

Užina za malo dete

Navike u ishrani se stiču još od najmlađeg uzrasta. Sa užinom kao “malim obrokom” počinje se od godinu dana.

Deca koja samo sisaju na režimu (2-3 podoja + 1 mlečna kašica  + 2 nemlečna obroka) treba da budu od navršenog 6. meseca. Kod dece koja nisu na prirodnoj ishrani od istog  uzrasta umesto 2 mlečna obroka već uvode „kompletni“ nemlečni obroci /1 slani + 1 slatki/  i  1 mlečna kašica. Ovakav režim ishrane treba sprovoditi do navršenih godinu dana, nakon čega dete počinje da se hrani kao odrasli (3 glavna obroka + 2 užine).

Užine sastavni deo dnevnog menija deteta

Pored tri glavna obroka doručka, ručka i večere važni su i manje kalorični obroci užine. Užine su sastavni deo dnevnog menija svakog deteta. Jedna  užina iznosi od 10 – 15% ukupnog dnevnog unosa hrane i svih potrebnih nutrijenata. Poželjno je da dete ima dve užine u toku jednog dana.

Veliki razmak između obroka može biti štetan za vaše dete, pa zato postoje užine, kao važan “mali obrok”, koji će metabolizam bebe i deteta održavati na optimalnom nivou. Kada su veliki  razmaci između obroka organi vašeg deteta  trpe i gladuju, stvara se loša navika koja postaje očigledna tek u odraslom dobu kada kreću da se javljaju  hronični zdravstveni problemi.

Užina za malo dete (1)

Kada se daje užina?

Užina je obrok koji treba da ponudite vašm detetu u vremenskom periodu od dva do tri sata nakon glavnog obroka.  Užina treba da bude lagana i ne treba da oduzima puno vremena oko pripreme hrane.

 

Jedna užina je obavezno voćna i to najbolje prva užina između doručka i ručka, a druga užina između ručka i večere  može biti neka kašica od žitarica, i zdravi slatki ili slani kolač, ili dezert. Užina je uglavnom ugljeno hidratna i može biti voće ili žitarice koje se mogu kombinovati sa mlečnim proizvodima, i zdravim šećernim koncetratom poput meda, malteksa ili dodate urme za zaslađivanje. Ono o čemu je potrebno veoma voditi računa jeste da kada se prave određeni slatki dezerti izbegavamo šećerne koncetrate poput belog šećera ili šećernih sirupa.  Ti dezerti ne bi trebali da budu preslatiki decakoja u najmlađem dobu krenu da jedu preslatku hranu, ta navika im ostaje i u odraslom dobu. Kao zaslađjivače treba koristiti med, malteks ili voće (urme ili sdrugo slatko voće).

Užina za malo dete

Da li se užina razlikuje po uzrastima dece?

Užina se razlikuje po uzrastima u odnosu na kalorisku vrednost koja se preporučuje po uzrastima a takodje zavisi od uvođenja namirnica. Užina za decu od 1 do 2 godine treba da bude kombinacija žitarica, mlečnih proizvoda i voća.

 

Predlog užine za decu od 1. do 2. godine

Zdrava užina koja se brzo priprema!
Zdrava užina koja se brzo priprema!

Voćni jogurt ( breskve, jagode, maline, borovnice…)

90ml jogurta; 10g ovsenih pahuljica;

25g izabranog voća.

Voće osperite pod mlazom vode i skinite ljusku. Pahuljice skuvajte. Nakon toga sve namirnice dobro izmiksajte.

Poželjno je da dete užinu konzumira odmah nakon pripreme radi očuvanja nutritivnog svojstva namirnice.

 

Užina za malo dete (3)

Sutlijaš sa jagodama ili malinama

 125ml mleka;  25g pirinča;  50g jagoda ili malina.

Voće dobro oprati pod mlazom vode. Pirinač oprati pa ga skuvati u mleku, nakon što pirinač omekša dodati voće.

 

 

Predlog užine za decu od 2 do 7 godina

 užina za decuHeljdina pita sa tikvicama i sirom

25g heljdinih kora za pitu;  20g tikvica; 10g sira; 5ml ulja; cimet.

Heljdine kore premazati sa uljem , tikvice dobro oprati, oguliti kožu pa ih narendati dodati prstohvat soli i pustiti da tikvice puste sok, sok procediti  pa tikvice  pomešati sa sirom i cimetom. Na tepsiju staviti papir za pečenje pa pitu peći u rerni dok kora ne postane hrskava.

 

Užina za malo dete (6)

Čokoladne kocke sa višnjama

12g ovsenog brašna;  4g ovsenih pahuljica

4,5g jajeta; 1,2g mekinja

5,8g kokosovog brašna; 29ml mleka

16,6g smrznutih višanja; 4,1g putera

14,58g tamne  čokolade za kuvanje; 6,6g banane; prašak za pecivo na vrh kašićice;; so – veoma malo; 5g meda.

Razmutiti jaja viljuškom pa dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati, peći u rerni na pek papiru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar i saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…