Sladoled Kao Užina, Kada Ponuditi Prvi

Sladoled, mali obrok i užina za dete

Dolaskom sezone visokih temperatura, tema sladoled se sama nameće, jer on je omiljena poslastica koja rashlađuje. Deca ga obožavaju ali ni odrasli nisu indiferentni!

Da li je sladoled mali obrok?

Kada prvi put mališan može da okusi sladoled? Da li se sladoled jede i zimi i leti? Kakav sladolet treba birati-kom sladoledu dati prioritet u izboru? Naučnici su otkrili da sladoled od vanile brzo daje osećaj sreće! Sladoled je u stvari, zamrznuta kombinacija mleka ili  mlečnih proizvoda (mleko, mleko u prahu, pavlaka, kondezovano mleko ili jogurt, neslani mladi sir…) sa drugim ne mlečnim proizvodima koji sladoledu daju poseban ukus, sastav i strukturu. Međutim, sladoled se pravi i bez mleka, od voća…

Sladoled je mali obrok

Koliko kalorija ima sladoled?

Većina sladoleda ima kalorijsku vrednost između 100 i 350kcal na 100g. S obzirom da postoji više vrsta sladoleda, njegov nutritivni sastav zavisi od namirnica koje se koriste u proizvodnji. Postoji i predrasuda da se od sladoleda može dobiti upala grla, što naravno nije tačno, zapaljenje grla izazivaju virusi i bakterije.

Kada prvi put  ponuditi sladoled mališanu?

Dete može da proba sladoled u vrlo maloj količini nakon prve godine života, kao što proba razne ukuse i da zadovolji radoznalost – gledajući kako oko njega drugi jedu sladoled. Nakon 2. Godine,  možete mališanu ponuditi kao užinu sladoled – ali preporučujemo da bude pripremljen u kućnoj varijanti –  kada znate, koji je tačno sastav ove namirnice.

Sladoled je mali obrokNaučite dete da sladoled jede polako, ližući, da ne grize sladoled i guta ga, jer može doći do naglog rashlađivanja želudca, što nije preporučljivo. Sudeći po  sastavu sladoleda (bilo da je mlečan- sa mlečnom osnovom ili samo od voća) možemo reći da je sladoled odlična užina i za male i za velike ljubitelje ove ledene poslastice.

Kako birati-kupovati industrijski sladoled? 

Ako nemate vremena da sami spremite sladoled i kupujete ga u prodavnici preporučujem da čitate deklaraciju sa proizvoda:

  • Birajte sladoled bez veštačkih boja i aroma
  • Birajte sladoled bez aditiva i emulgatora
  • Bez dodataka poput preslatkih preliva
  • Budite oprezni sa proizvodima “light”, često se dešava da se iza velikog naslova sa prednje strane pakovanja nalaze mnogi nepoželjni zaslađivači od kojih možete imati veću štetu nego korist. Za mnoge zaslađivače znamo da su u veoma štetni ali mnogi nisu dovoljno ispitani. Proizvod bez mlečne masti koja inače sladoledu daje tu nežnu i kremastu strukturu u sebi moraju da sadrže neki aditiv koji će pomoći da se zadovolji ta strukura.

Sladoled zimi – Zašto zimi nemamo naviku da jedemo sladoled?

Verovatno uticaj ima manja dostupnost ove namirnice na tržištu, nema zamrzivača na otvorenom, nema letnjih bašti. Takođe sama spoljašnja temperatura nas tera da se zavučemo pod tople pokrivače i jedemo tople namirnice kako bi se zagrejali, ali sladoled je upravo zbog činjenice da prati spoljašnu temperaturu u zimskim mesecima dobar izbor, nema temperaturnog šoka za organizam. Konzumacija sladoleda zimi je i stvar kulture, Rusi i skandinavci rado konzumiraju sladoled i kod njih je sladoled normalna i česta namirnica na trppezi  i  zimi.

Sladoled je povezan sa osećanjem sreće! 

Istraživanja britanskih naučnika govore da  sladoled izaziva osjećaj sreće. Naučnici  sa Institute of Psychiatry su otkrili da sladoled od vanile ima vrlo brz efekat na deo mozga koji reaguje na prijatne ukuse. Buduća istraživanja će nastojati da odgovore na pitanje da li različiti ukusi ili tekstura izazivaju različite reakcije. Sladoled svima izaziva prijatne asocijacije – djetinjstvo, letovanje, sunce, zabava. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da samo jedna kašičica sladoleda izaziva reakciju u zonama sreće u mozgu.

Budite umereni

Svaka namirnica u velikoj količini može da ima negativne posledice. Preporuka je da sladoled svrstate u poseban manji obrok odnosno popodnevnu užinu. Gojaznoj deci ograničite količinu sladoleda ( možda svaki drugi  dan 1 sladoled?).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar i saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…