Sladoled Kao Užina, Kada Ponuditi Prvi

0

Dolaskom sezone visokih temperatura, tema sladoled se sama nameće, jer on je omiljena poslastica koja rashlađuje. Deca ga obožavaju ali ni odrasli nisu indiferentni!

Da li je sladoled mali obrok?

Kada prvi put mališan može da okusi sladoled? Da li se sladoled jede i zimi i leti? Kakav sladolet treba birati-kom sladoledu dati prioritet u izboru? Naučnici su otkrili da sladoled od vanile brzo daje osećaj sreće! Sladoled je u stvari, zamrznuta kombinacija mleka ili  mlečnih proizvoda (mleko, mleko u prahu, pavlaka, kondezovano mleko ili jogurt, neslani mladi sir…) sa drugim ne mlečnim proizvodima koji sladoledu daju poseban ukus, sastav i strukturu. Međutim, sladoled se pravi i bez mleka, od voća…

Sladoled mali obrok za decu (2)

Koliko kalorija?

Većina sladoleda ima kalorijsku vrednost između 100 i 350kcal na 100g. S obzirom da postoji više vrsta sladoleda, njegov nutritivni sastav zavisi od namirnica koje se koriste u proizvodnji. Postoji i predrasuda da se od sladoleda može dobiti upala grla, što naravno nije tačno, zapaljenje grla izazivaju virusi i bakterije.

Kada ponuditi prvi sladoled?

Dete može da proba sladoled u vrlo maloj količini nakon prve godine života, kao što proba razne ukuse i da zadovolji radoznalost – gledajući kako oko njega drugi jedu sladoled. Nakon 2. Godine,  možete mališanu ponuditi kao užinu sladoled – ali preporučujemo da bude pripremljen u kućnoj varijanti –  kada znate, koji je tačno sastav ove namirnice.

Sladoled mali obrok za decu (1)Naučite dete da sladoled jede polako, ližući, da ne grize sladoled i guta ga, jer može doći do naglog rashlađivanja želudca, što nije preporučljivo. Sudeći po  sastavu sladoleda (bilo da je mlečan- sa mlečnom osnovom ili samo od voća) možemo reći da je sladoled odlična užina i za male i za velike ljubitelje ove ledene poslastice.

 

Kako birati-kupovati industrijski sladoled? 

Ako nemate vremena da sami spremite sladoled i kupujete ga u prodavnici preporučujem da čitate deklaraciju sa proizvoda:

  • Birajte sladoled bez veštačkih boja i aroma
  • Birajte sladoled bez aditiva i emulgatora
  • Bez dodataka poput preslatkih preliva
  • Budite oprezni sa proizvodima “light”, često se dešava da se iza velikog naslova sa prednje strane pakovanja nalaze mnogi nepoželjni zaslađivači od kojih možete imati veću štetu nego korist. Za mnoge zaslađivače znamo da su u veoma štetni ali mnogi nisu dovoljno ispitani. Proizvod bez mlečne masti koja inače sladoledu daje tu nežnu i kremastu strukturu u sebi moraju da sadrže neki aditiv koji će pomoći da se zadovolji ta strukura.

Sladoled zimi – Zašto zimi nemamo naviku da jedemo sladoled?

Verovatno uticaj ima manja dostupnost ove namirnice na tržištu, nema zamrzivača na otvorenom, nema letnjih bašti. Takođe sama spoljašnja temperatura nas tera da se zavučemo pod tople pokrivače i jedemo tople namirnice kako bi se zagrejali, ali sladoled je upravo zbog činjenice da prati spoljašnu temperaturu u zimskim mesecima dobar izbor, nema temperaturnog šoka za organizam. Konzumacija sladoleda zimi je i stvar kulture, Rusi i skandinavci rado konzumiraju sladoled i kod njih je sladoled normalna i česta namirnica na trppezi  i  zimi.

Sladoled je povezan sa osećanjem sreće! 

Istraživanja britanskih naučnika govore da  sladoled izaziva osjećaj sreće. Naučnici  sa Institute of Psychiatry su otkrili da sladoled od vanile ima vrlo brz efekat na deo mozga koji reaguje na prijatne ukuse. Buduća istraživanja će nastojati da odgovore na pitanje da li različiti ukusi ili tekstura izazivaju različite reakcije. Sladoled svima izaziva prijatne asocijacije – djetinjstvo, letovanje, sunce, zabava. Međutim, ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da samo jedna kašičica sladoleda izaziva reakciju u zonama sreće u mozgu.

Vodite računa gde kupujete sladoled, proverite rok trajanja!

Vodite računa gde kupujete sladoled, proverite rok trajanja!

Budite umereni

Svaka namirnica u velikoj količini može da ima negativne posledice. Preporuka je da sladoled svrstate u poseban manji obrok odnosno popodnevnu užinu. Gojaznoj deci ograničite količinu sladoleda ( možda svaki drugi  dan 1 sladoled?).

Share.

About Author

Comments are closed.