Malo Dete na Letnjoj Vrućini

Što je dete mlađe, ono se teže prilagođava visokoj spoljnoj temperaturi, lako dehidrira… Jedna od glavnih  letnjih briga svakog roditelja je šta da učini da detetu olakša vrućinu.

Malo dete na letnjoj vrućini lako dehidrira

Uvek treba imati na umu da dete mora da unosi  dovoljne količine tečnosti (vode i nezaslađenih napitaka). Deca imaju manju toleranciju na vrućinu od odraslih i lako dehidrijaju. Ponesite vodu ili nezaslađeni čaj ili  limunadu kada sa detetom idete van kuće ili kada putujete.

Malo Dete na Letnjoj Vrućini

Nemojte čekati da dete traži da pije, već mu češće ponudite. U tom uzrastu deca još nemaju razvijen osećaj za žeđ!

Sunčane naočare za malo dete?

Odeća treba da bude od prozračnih, laganih materijala, kao što je pamuk. Lagana pamučna odeća svetlih boja upija znoj deteta i štiti ga od dobijanja osipa od znoja i sunčevih UV zraka. Obavezan je platneni šeširić svetle boje, šireg oboda koji zaklanja i lice, pa zato ima prednost u odnosu na kačkete.

Razne sunčane naocare uglavnom su izradjene od plastike ili nekvalitetnog stakla i ne sadrze zaštitni UV filter. Mogu poslužiti za igranje na plaži ali za duže nošenje nisu ni preporučljive niti delotvorne.

Kakva treba da bude letnja  hrana za malo dete?

Hrana je izvor energije koja je deci potrebna kako bi nadoknadili energiju koju su izgubili zbog znojenja ili fizičkih aktivnosti. Tokom leta, deci je potrebna hrana koja će ih rashladiti, kao što je  svježe voće ili  različiti voćni dezerti, bogata vitaminima i mineralima koje organizam gubi znojenjem.  Lubenica, dinja, šljive ili breskve odličan su izbor za letnje obroke.  Lagano pečeno meso, raznovrsne sveže salate i jela od povrća preporučuju se tokom vrućina. Izbjegavajte prženu i začinjenu hranu. Ove preporuke važe za sve članove porodice, bez obzira na uzrast!

Da li se razlikuje gradsko, morsko i planinsko sunce?

Ne  preporučuje se  izlazak na sunce između 10 i 17 sati. Zbog oštećenog ozonskom omotača koji štiti zemlju od UV zraka, u period najvećeg UV indeksa sunčevi zraci  mogu   izazvati opekotine i kod odraslih, a posebno na nežnoj dečijoj koži. Pratite meteorološke izveštaje i upozorenja vezana za UV indeks! Ako ste ipak odlučili da malo dete odvedete  na plažu ili u park, obavezno se pobrinite da  uvek bude u hladovini ili pod suncobranom.

Na moru, decase najčešće brčkaju ili igraju u plićaku ili na obali, pa su im ramena i leđa izložena suncu. Čim dete izađe iz vode, obucite mu kratku pamučnu majicu svetle boje. Za zaštitu od sunca od druge godine  se preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom +50; vodite računa da krema ne sadrži štetne sastojke, kao što su parabeni, oksibenzon, retinil palminat, nanočestice i brojni drugi sastojci kojima, kako najnovija istraživanja potvrđuju, obiluju i zaštitne kreme za decu. Planinsko sunce je još opasnije od onog na moru, jer snažnije emituje ultraljubičasto zračenje.

Auto na letnjoj vrućini predstavlja najveći rizik od pregrejavanja malog deteta?

Izbegavajte vožnju kolima po gradu sa malim detetom  po velikoj vrućini. I u kolima treba koristiti klimu; temperatura sme da bude samo 7-10 stepeni niža od spoljne. Pre izlaska iz kola treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj. Na prozore stavite zaštitnu foliju ili mrežice, a ispod njih malo otvorite prozor radi cirkulacije vazduha. I na kraju- NIKADA, ALI BAŠ NIKADA, NI NA MINUT NEMOJTE OSTAVLJATI DETE  SAMO U VRUĆEM AUTOMOBILU!

Važno je da se upoznate sa rizicima od nastanka sunčanice ili toplotnog udara kod dece: kako da prepoznate simptome, kako da pružite prvu pomoć detetu i kada je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…