Zaštita kože dece od sunca, leti i zimi

Zastita koze dece od sunca, leti i zimi

Zaštita kože dece od sunca je neophodna i u letnjem i u zimskom periodu. Kako dete raste, njegova koža se razvija i menja otprilike do 7. godine, kada se struktura kože i njeni povezani delovi u potpunosti razvijaju. Deca imaju nežnu i osetljivu kožu, kojoj je potrebna adekvatna nega ali  naročito i zaštita od UV zračenja, i to, tokom svih godišnjih doba.

Zastita koze dece od sunca, leti i zimi

Leto i zaštita kože dece

Mala deca od prve do sedme godine u letnjem periodu ne treba da budu izložena direktnom ili indirektnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16 h. Pesak i voda reflektuju oko 85% sunčevog zračenja, pri čemu dolazi do pojačanja njegovog intenziteta, zbog čega bi u ovom periodu trebalo izbegavati šetnje i boravak na plaži, čak i u senci kišobrana ili drveća. Do 10 i nakon 16 h, malu decu treba štiti od sunca nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca, oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce (na kojima je navedeno da štite od UV zračenja) i boravkom u senci suncobrana (plaža) i drveća.

Zastita koze dece od sunca, leti i zimi

Proizvodi za zaštitu dečije kože od sunca su prilagođen deci

Proizvod za zaštitu kože od sunca mora biti namenjen, odnosno sastavom prilagođen, maloj deci. Trebalo bi birati vodootporne kreme ili losione koji sadrže neorganske čestice poput titan-dioksida ili cink oksida (pojedini mogu imati i određene organske filtere), imaju visok zaštitni faktor (najmanje SPF 30) i na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka.

Ukoliko dete ima  atopijski dermatitis, proizvod za zaštitu kože od sunca mora biti dermokozmetički (kupuju se u apoteci) i to iz linije namenjene osobama sa atopijskim dermatitisom.

Kako se koristi krema za zaštitu od sunca?

Proizvode za zaštitu od sunca je neophodno naneti 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce, u odgovarajućoj-dovoljnoj količini koja će prekriti sve otkrivene delove tela. Takođe, posle svakog kupanja i brisanja peškirom, neophodno je ponovo naneti proizvod, kao i na svakih 2 do 3 sata. Ne treba zaboraviti na usta i uši koje treba namazati odgovarajućim stikom za zaštitu od sunca. Treba imati u vidu da je koža izložena UV zračenju i prilikom boravka u vodi – UV zračenje prodire u vodu do dubine od 60 cm. Zato, pri dužem boravku u vodi, uvek treba imati u vidu vreme kada je proizvod za zaštitu od sunca poslednji put nanesen.

Zastita koze dece od sunca, leti i zimi

Zima – i izazovi za dečiju kožu

Iako je UVB zračenje (odgovorno za crvenilo, opekotine, ali i razvoj raka kože) intenzivnije u letnjem periodu i tokom sredine dana, UVA zračenje (odgovorno za napredovanje raka kože, prevremeno starenje kože i oštećenja retine oka) je relativno konstantno tokom dana i godine. Iz tog razloga, malu decu treba zaštiti od sunca i tokom ostalih meseci u godini.

Što je veća nadmorska visina, jače je sunce!

Malu decu od prve do sedme  godine  treba naročito štiti od sunčevog zračenja u zimskom periodu prilikom boravka na višim nadmorskim visinama (na planini). Intenzitet UV zračenja se povećava sa nadmorskom visinom, tako da zračenje na planinama može biti čak 20-40% jače u odnosu na njegov intenzitet na obali mora.
Takođe, sneg isto reflektuje oko 85% sunčevog zračenja (uz pojačanje intenziteta), tako da lice obavezno treba štiti proizvodima za zaštitu kože od sunca (SPF 50) i stavljanjem naočara za sunce (na kojima je navedeno da štite od UV zračenja). Na planini treba izbegavati boravak na suncu oko podneva, kada je intenzitet UVB zračenja najjači.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…