Zaštita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom

Zaštita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom

Sadržaj

Zaštita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom je važna. U toku leta ekcem se obično povlači. Pa ipak, i tada je neophodna primena specifičnih proizvoda za higijenu i negu.

Zaštita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom – sa posebnom pažnjom!

Šta je to atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je relativno često oboljenje kože koje pogađa oko 25% dece. Termin “dermatitis” znači upala kože. A termin “atopijski” podrazumeva da je u pitanju stanje izazvano alergijskom reakcijom. Deca sa atopijskim dermatitisom imaju neprilagođenu imunološku reakciju. To je i inače slučaj sa alergijama. U 80%  slučajeva atopijski dermatitis se ispoljava u toku prve godine života.
Atopijski dermatitis je najčešća forma ekcema,  i može da bude veoma izražen i dugotrajan. Karakteriše ga smenjivanje perioda pogoršanja i poboljšanja (remisije) kada se promene čak mogu i potpuno povući. Većina dece sa atopijskim dermatitisom uđu u stalnu remisiju nakon sedme godine. Takođe, i tokom puberteta, iako njihova koža i dalje najčešće ostaje suva i podložna iritacijama.

Zaštita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom
Na lice detetu naneti proizvod za zaštitu od sunca SPF 50+

Šta može da podstakne pogoršanje bolesti?

Postoji više faktora koji podstiču ili pogoršavaju bolest. To je niska vlažnost vazduha, sezonske alergije, izloženost sapunima i deterdžentima, ali i hladno vreme. Faktori iz okruženja mogu aktivirati simptome u bilo kom periodu života kod osoba koje su nasledile sklonost ka ovom stanju.

Koji su simptomi?

Kod atopijskog dermatitisa, koža počinje esktremno da svrbi i postaje upaljena. Javlja se crvenilo, sitni plikovi, pucanje sa curenjem tečnosti, ljuspice i perutanje. Uz sve to koža deteta je izrazito suva, a svrab je gotovo uvek prisutan. Češanje pogoršava inflamaciju kože i stvara pogodno tle za razvoj bakterijske superinfekcije. Razvija se ciklus “svrab-češanje”, gde češanje donosi prvo olakšanje, a zatim uzrokuje još veći svrab. Ovo je često najveći problem tokom spavanja, kada ne postoji svesna kontrola češanja. Tipične lokalizacije ekcema se menaju sa uzrastom, a najčešće su to pregibi ruku, nogu, zglobovi, lice i vrat.

Zastita od sunca kod dece sa atopijskim dermatitisom
Malim atopičarima se preporučuje da koriste i posebnu kremu koja na koži stvara barijeru.

Šta se primenjuje?

S obzirom da je kod dece sa atopijskim dermatitisom koža fragilnija i osetljivija, potrebna joj je svakodnevna nega tokom cele godine. “Kontrola” kože sklone atopiji zahteva prilagođen stil života i zimi i leti. Vrlo je važno da higijena i nega budu prilagođeni. A od izuzetnog značaja je i efikasna zaštita od sunca.

Leto i atopija, koji su  praktični saveti?

 • Kupanje je u redu, ali temperatura vode mora biti 32ºC – 33ºC. Vreme kupanja potrebno je ograničiti, čak i leti, na 5 do 10 minuta. Higijensko sredstvo ne sme da iritira kožu. Mora da bude bez sapuna, da ima fiziološki pH i bude jednostavno za ispiranje.
 • U toku leta poželjno je da kožu vašeg deteta svakodnevno negujete emolijensima laganije teksture, npr. emolijentnim mlekom. Emolijensi jačaju epidermis i obnavljaju oštećenu kožnu barijeru. Tako sprečavaju dehidrataciju, a kožu čine manje propusnom za alergene. Umirujući efekat ne postiže se samo primenom proizvoda, već i nanošenjem nežnim pokretima. Kremu najpre treba ugrejati među dlanovima i potom je umasirati u kožu nežnim kružnim pokretima.
 • Vodite računa da nokti vašeg deteta budu kratki. Tako neće doći  do povreda izazvanih češanjem i sekundarne infekcije.
 • Krenite u borbu protiv prašine, dima cigareta i grinja koji se mogu zavući u zavese, tepihe i dušeke. Okruženje u kući mora biti zdravo koliko god je to moguće. Korisno je često provetravanje.
 • Detetu oblačite pamučnu odeću. Nikako vunenu i sintetičku koja može biti uzrok svraba. Preporuka je da odeća bude što gušćeg tkanja i da pokriva što veću površinu detetovog tela. Ali, i da dozvoljava da se dete oseća lagodno. Lagana i pamučna odeća omogućava koži da diše. Ujedno sprečava i da bude pod direktnim udarom sunca.
 • Koristite blagi deterdžent za pranje dečije odeće i izbegavajte omekšivače.

I još:

 • Izbegavajte direktno izlaganje suncu kada je sunce u zenitu, tj. između 11 i 16 sati. U ovom periodu dana, hlad može da bude rešenje. Treba biti obazriv jer hlad nudi samo delimičnu zaštitu od sunca. Bebe i deca malđa od 3 godine ne bi trebalo da budu izloženi direktom sunčevom zračenju.
 • Prilikom izlaska napolje, na sunce, potrebno je detetu naneti proizvod za zaštitu od sunca SPF 50+. Važno je da bude prikladno odeveno, da nosi šešir i naočare za sunce sa UV filterom. Treba izbegavati dugotrajno izlaganje suncu.
 • Ne treba zaboraviti ni na ishranu kao dodatnu zaštitu od sunca tokom leta. Poželjno je uvesti hranu bogatu karotenoidima.  Oni pripremaju kožu vašeg deteta za sunce.  Isto, i vitaminom C, koji štiti kožu i pomaže joj pri regeneraciji.
 • Kupanje na moru ili u bazenu predstavlja neizmerno zadovoljstvo za vaše dete. Nikako ga ne bi trebalo izbegavati. Malim atopičarima se preporučuje da koriste i  posebnu kremu koja na koži stvara barijeru. Ona formira nevidljivi zaštitni film koji izoluje kožu od spoljašnje agresije (npr. so i hlor). Tada koža praktično dobija  svoju “kišnu kabanicu”.

Kako odabrati proizvod za zaštitu od sunca za dete sa atopijom i kako ga nanositi?

Pri izboru preparata za zaštitu od sunca za dete sa atopijskim dermatitisom treba voditi računa o sledećem:

 • Krema treba da sadrži adekvatan zaštitni factor.
 • Da sadrži i sastojke za negu kože tj.
 • Za lice vašeg deteta obavezno nanosite proizvode koji imaju vrlo visoku zaštitu (SPF 50+).
 • Ako želite da vaše dete uživa u plivanju, izaberite kreme koje su
 • Preparate za zaštitu od sunca potrebno je naneti u  debelom sloju. Tako im se zaštitna moć povećava za čak 50%.
 • Bitno je i redovno nanošenje. Važno je da se pridržavate pravila, tj. da obratite pažnju na zaštitni faktor jer on predstavlja vreme tokom kojeg krema štiti vaše dete od sunca. Tako na primer, ukoliko koristite kremu za sunčanje sa SPF 50+, tada je potrebno da se nanosi na svakih 50 min do 1h. Tako će adekvatno raditi svoj posao.
 • Nanesite kremu 20 min do pola sata pre izlaganja deteta suncu. Dajte joj dovoljno vremena da se upije
 • Svako plivanje ili ulazak deteta u vodu, zahteva da nakon toga ponovo nanesete kremu za sunčanje.

Ove godine ne dozvolite da vas sunce opeče! Zaštita od sunca je važna i nemojte je zanemariti. Pravilno se ponašajte na suncu i bezbrižno uživajte u njemu zajedno sa vašim mališanom…

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...