Pažljivo sa Izborom Napitaka – Za Dete, Trudnicu i Period Kada Dojite

0

U napitke se svrstava veliki broj različitih proizvoda koji mogu biti u tečnom ili dehidriranom obliku. U zavisnosti od sastava, napici mogu biti osvežavajući (gazirani i negazirani), sportska pića i čak funkcionalni dodaci ishrani (vitaminski, mineralni, proteinski, napici sa aktivnim supstancama  i slično).

Za kvalitet vode u napicima postoji posebna standardizacija a mnoge fabrike prirodnih mineralnih voda imaju i proizvodnju napitaka. U našoj zemlji potrošnja osvežavajućih bezalkoholnih pića je oko 30 litara po stanovniku dok se u evropskim zemljama (EU) potrošnja bezalkoholnih osvežavajućih napitaka po stanovniku kreće od 70 do 100 litara.

pazljivo-sa-izborom-napitaka-za-dete-trudnicu-i-period-kada-dojite-clanak-1

Kako se odlučiti za onaj pravi ?

Proizvođači nude veliki broj različitih vrsta napitaka.  Informacija o sadržaju određenih komponenti se nalaze na etiketi svakog proizvoda.

Prema svetskoj zdravstvenoj i drugi nadležnim organizacijama, postoje određena ograničenja za količinu vestačkih dodataka (aroma i boja) kao i zaslađivača, koji se mogu konzumirati u toku dana.

Ova upozorenja posebno važe za decu i mlađu populaciju koji su najveći konzumenti osvežavajućih napitaka u većim količinama, kao i za trudnice i dojilje.

Preporučljivo je  da se pri izboru napitka za trudnice, dojilje i decu, svakako  opredelite za one napitke koji sadrže isključivo  prirodne sastojke. Na deklaraciji piše: prirodne boje, prirodne arome…

pazljivo-sa-izborom-napitaka-za-dete-trudnicu-i-period-kada-dojite-clanak-2

Dehidrirani napici se lakše mogu formulisati tako da imaju svojstva pozitivnih dodataka ishrani.  I kod ove vrste napitaka treba obratiti pažnju na to da li su sastojci prirodnog ili veštačkog porekla.

Sastojci koji se mogu naći u napicima:

Ugljendioksid

Nije za preporuku, gazirane napitke davati deci niti su preporučeni u ishrani trudnica i dojilja!

Arome

Jedan od najvažnijih sastojaka napitaka je aroma. Mnogi proizvodjači mešaju različite arome za dobijanje različitih ukusa. Arome mogu biti prirodne, prirodno identične i veštačke. Prirodne arome potiču od začina, prirodnih ekstrakta i esencijalnih ulja. Voćni napici kao što su narandža i limun često sadrže prirodne voćne ekstrakte. Prirodno identične arome su veštački dobijene supstance koje su po hemijskoj strukturi identične prirodnim, za razliku od veštačkih, čija je hemijska struktura izmenjena u odnosu na prirodne.

pazljivo-sa-izborom-napitaka-za-dete-trudnicu-i-period-kada-dojite-clanak-3

Boje

Boje su veoma važne za percepciju ukusa i  fiziološki doživljaj kako hrane tako i napitaka. Boje koje se koriste  u ovim proizvodima mogu biti  prirodne i sintetičke.

Kofein

Kofein je supstanca koja se nalazi u više od 60 biljnih vrsta. U neke tečne napitke dodaje se mala količina kofeina kao komponenta koja odredjuje ukus. Kofein ima gorkast ukus koji pojačava ostale ukuse. O štetnosti kofeina i dalje se vode polemike ali se smatra da je neškodljiv u umerenim količinama.

Konzervansi

Napici u tečnom stanju, u odnosu na dehidrirane, manje su stabilni (podložniji su kvarenju) tokom skladištenja, posebno negazirani. Zbog toga se često koriste konzervansi u količinama koje su zakonom regulisane, obično oni koji se koriste i u prehrambenim proizvodima.

Zasladjivači

Većina napitaka se zasladjuje saharozom ili fruktoznim sirupom dobijenim iz kukuruznog skroba. Saharoza se dobija iz šećerne repe ili trske u kristalnom stanju. Fruktozni sirup je tečni zasladjivač. Danas se koristi u mnogim namirnicima. Smatra se da su upravo ovi, visoko kalorični zasladjivači uzročnici gojaznosti pa se ne preporučuje konzumiranje velikih količina napitaka koji ih sadrže.

pazljivo-sa-izborom-napitaka-za-dete-trudnicu-i-period-kada-dojite-clanak-4

Funkcionalni dodaci

Dehidrirani napici su veoma pogodni kao dodatak ishrani jer se funkcionalne komponente lakše resorbuju u intestinalnom traktu nego kada se unose sa hranom. U zavisnosti od tipa funkcionalnih sastojaka, ovi napici mogu biti dijetalni (pomoć u smanjenju telesne težine), zamena za odredjene obroke, sportski napici i slično. Ovi proizvodi obično sadrže proteine, različite vitamine i minerale, aktivne supstance…    

Revita je  dobar primer kvalitetnog izbora dehidriranog napitka, obzirom da su svi sastojci prirodni: liofizirani matični mleč, boja , aroma…

Proizvodi na bazi matičnog mleča su izvanredan dodatak svakodnevnoj ishrani i namenjeni očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta u svim životnim dobima. Posebno se preporučuje kao dopuna ishrane dece i omladine u razvoju, trudnica, dojilja,  sportista, rekovalenscenata i osoba izloženih većim fizičkim i intelektualnim naporima.

Mleč je prirodni proizvod u kome postoji preko 150 biološki aktivnih sastojaka: belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, različite organske kiseline i drugi sastojci…

Pri izboru napitaka za sebe i svoju porodicu, svakako pažljivo pročitajte etiketu! a ukoliko se i opredelite za napitak koji nema prirodne sastojke, preporučujemo da to ne bude svakodnevno i obratite pažnju na količinu dnevnog unosa napitka!

PROMO ČLANAK!

Share.

About Author

Comments are closed.