Pažljivo sa Izborom Napitaka!

Pažljivo sa izborom napitaka

U napitke se svrstava veliki broj različitih proizvoda koji mogu biti u tečnom ili dehidriranom obliku.

Preporučljivo je  da se pri izboru napitka za trudnice, dojilje i decu, svakako  opredelite za one napitke koji sadrže isključivo  prirodne sastojke. Na deklaraciji piše: prirodne boje, prirodne arome…

U zavisnosti od sastava, napici mogu biti osvežavajući (gazirani i negazirani), sportska pića i čak funkcionalni dodaci ishrani (vitaminski, mineralni, proteinski, napici sa aktivnim supstancama  i slično). Za kvalitet vode u napicima postoji posebna standardizacija a mnoge fabrike prirodnih mineralnih voda imaju i proizvodnju napitaka. U našoj zemlji potrošnja osvežavajućih bezalkoholnih pića je oko 30 litara po stanovniku dok se u evropskim zemljama (EU) potrošnja bezalkoholnih osvežavajućih napitaka po stanovniku kreće od 70 do 100 litara.

Kako se odlučiti za onaj pravi ?

ih boja 1

Proizvođači nude veliki broj različitih vrsta napitaka.  Informacija o sadržaju određenih komponenti se nalaze na etiketi svakog proizvoda. Prema svetskoj zdravstvenoj i drugi nadležnim organizacijama, postoje određena ograničenja za količinu vestačkih dodataka (aroma i boja) kao i zaslađivača, koji se mogu konzumirati u toku dana.  Ova upozorenja posebno važe za decu i mlađu populaciju koji su najveći konzumenti osvežavajućih napitaka u većim količinama, kao i za trudnice i dojilje.

Dehidrirani napici se lakše mogu formulisati tako da imaju svojstva pozitivnih dodataka ishrani.  I kod ove vrste napitaka treba obratiti pažnju na to da li su sastojci prirodnog ili veštačkog porekla.

Sastojci koji se mogu naći u napicima:

  • Ugljendioksid – Nije za preporuku, gazirane napitke davati deci niti su preporučeni u ishrani trudnica i dojilja!
  • Arome – Jedan od najvažnijih sastojaka napitaka je aroma. Mnogi proizvodjači mešaju različite arome za dobijanje različitih ukusa. Arome mogu biti prirodne, prirodno identične i veštačke. Prirodne arome potiču od začina, prirodnih ekstrakta i esencijalnih ulja. Voćni napici kao što su narandža i limun često sadrže prirodne voćne ekstrakte. Prirodno identične arome su veštački dobijene supstance koje su po hemijskoj strukturi identične prirodnim, za razliku od veštačkih, čija je hemijska struktura izmenjena u odnosu na prirodne.
  • Boje – Boje su veoma važne za percepciju ukusa i  fiziološki doživljaj kako hrane tako i napitaka. Boje koje se koriste  u ovim proizvodima mogu biti  prirodne i sintetičke.
  • Kofein – Kofein je supstanca koja se nalazi u više od 60 biljnih vrsta. U neke tečne napitke dodaje se mala količina kofeina kao komponenta koja odredjuje ukus. Kofein ima gorkast ukus koji pojačava ostale ukuse. O štetnosti kofeina i dalje se vode polemike ali se smatra da je neškodljiv u umerenim količinama.
  • Konzervansi – Napici u tečnom stanju, u odnosu na dehidrirane, manje su stabilni (podložniji su kvarenju) tokom skladištenja, posebno negazirani. Zbog toga se često koriste konzervansi u količinama koje su zakonom regulisane, obično oni koji se koriste i u prehrambenim proizvodima.
  • Zaslađivači- Većina napitaka se zasladjuje saharozom ili fruktoznim sirupom dobijenim iz kukuruznog skroba. Saharoza se dobija iz šećerne repe ili trske u kristalnom stanju. Fruktozni sirup je tečni zasladjivač. Danas se koristi u mnogim namirnicima. Smatra se da su upravo ovi, visoko kalorični zasladjivači uzročnici gojaznosti pa se ne preporučuje konzumiranje velikih količina napitaka koji ih sadrže.

pazljivo sa izborom napitaka za dete trudnicu i period kada dojite clanak 4 300x225 1

Funkcionalni dodaci 

Dehidrirani napici su veoma pogodni kao dodatak ishrani jer se funkcionalne komponente lakše resorbuju u intestinalnom traktu nego kada se unose sa hranom. U zavisnosti od tipa funkcionalnih sastojaka, ovi napici mogu biti dijetalni (pomoć u smanjenju telesne težine), zamena za odredjene obroke, sportski napici i slično. Ovi proizvodi obično sadrže proteine, različite vitamine i minerale, aktivne supstance…    

Pri izboru napitaka za sebe i svoju porodicu, svakako pažljivo pročitajte etiketu! a ukoliko se i opredelite za napitak koji nema prirodne sastojke, preporučujemo da to ne bude svakodnevno i obratite pažnju na količinu dnevnog unosa napitka!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bavi promocijom zdravlja i zdravih stilova života u svom dugogodišnjem radnom iskustvu sa decom i roditeljima kao pedijatar.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…