Šta je Strabizam ili Razrokost?

strabizam, razrokost

Strabizam ili razrokost je senzomotorni poremećaj. Idealan, paralelan položaj očiju pri gledanju na daljinu je tzv ortoforija.

Kod strabizma postoji jedva uočljivo ili manifestno skretanje jednog ili oba oka.

Skretanje može biti prema nosu ili spolja, ređe prema gore ili dole, često kombinovano. Oko može biti stalno u razrokom položaju, povremeno (npr kod umora ili u nekim pravcima pogleda) ili naizmenično.U razrokom položaju oči “gledaju” drugačije. Ne postoji ili je vrlo manjkavo zajedničko gledanje sa oba oka tzv binokularni vid, često slabovidost razrokog oka.

To je estetski i što je mnogo značajnije funkcionalni poremećaj. Lečenje treba započeti odmah. Čekanje da sa rastom ili u doba puberteta razrokost  “sama” nestane je izgubljeno vreme.

Koliko vremena traje lečenje?

Lečenje je dugotrajno, uglavnom vezano uz “nepopularne” metode (naočari, zatvaranje flasterima) često operacija, ortopticke vežbe. Zahteva mnogo strpljivosti i upornosti najpre roditelja,  a onda i dece.

Očni Pregled Kod Razrokog Deteta (Bebe) (2)

Zasto nastaje razrokost?

Ne postoji jedan razlog, ni jedno tumačenje ne zadovoljava u potpunosti. Najčešće je potrebna kombinacija više nepovoljnih uzroka od kojih su većina nasledni ( npr dalekovidost, slabovidost) a koji se ne moraju pojaviti u svakoj generaciji i u istom stepenu.

Kratak anatomski podsetnik: svako oko poseduje 6 spoljnjih mišića, pokretača očnih jabučica. Četiri prava i dva kosa mišića. Oni omogućuju pokretanje očiju u 6 osnovnih pravaca pogleda. Moraju delovati sinhrono i oba oka”dovesti “ u željeni položaj.

Zbog složenosti i šarenolikosti kliničke slike moguće su i postoje brojne podele. Osnovna je na:

  1. paralitički strabizam ( paraliza ili pareza jednog ili više mišića)
  2. konkomitantni ( prateći) stabizam

Konkomitantni ili prateći strabizam je tipičan za dečije doba. Pokretljivost oka je normalna , funkcija mišića pokretača oka je uredna ali među njima ne postoji sklad dejstva što dovodi do otklona oka  u određenom smeru i veličini. Ova vrsta razrokosti nepovoljno utiče na razvoj vidne funkcije kako na svako oko pojedinačno tako i na zajedničko gledanje sa oba oka.

Može biti jedva primetna (latentni strabizam ili heteroforia) ili manifestna (heterotropia) gde je skretanje oka lako uočljivo.

Prema smeru skretanja razrokost može biti :

  • prema nosu,
  • spolja,
  • prema gore ili dole i
  • najčešće kombinovano, jednog ili oba oka.

Senzorni poremećaji kod razrokosti

Oni su uzrok i (ili) posledica razrokosti.

Prema tome, kao o jednom od razloga nastanka , a kao obaveznu posledicu  razrokosti, o binokularnom gledanju , reci cemo nesto vise u narednom članku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista za očne bolesti i strabologiju. Sa dugogodišnjim radnim isksutvom, koje je stekla je radom u privatnim i državnim ustanovama. Posebno se bavi oftamologijom dece, razrokosti i slabovidosti kod dece kao i smetnjama u vidu kod odraslih nastalih nakon dugotrajnog rada pri računaru.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…