Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe

Beba u 9. mesecu

Sadržaj

Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca. U trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci.

Rast – Beba u 9. Mesecu

Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. To naravno ne znači da vaše dete ne napreduje dovoljno ako je dobilo 350gr, ukoliko ima dobar apetit, jede raznovrsnu hranu, aktivno je i dobro raspoloženo. Roditelji uglavnom brinu ako dete (po njihovoj proceni) slabo jede i ne napreduje prema očekivanjima, a ponose se ako dobija u težini više od proseka i više od druge dece. Dobro bi bilo da imate na umu da gojaznost počinje u ovom uzrastu i da je prekomerna težina druga krajnost o kojoj treba voditi računa.

Rast u dužinu je 1,5 cm mesečno.  Rast obima glave je prosečno 0,5cm mesečno. Sa devet meseci bebe obično imaju dva donja sekutića, ali neretko i dve gornje jedinice.

Beba u 9. mesecu

Ishrana bebe od 9 meseci

Sa 9 meseci, približno polovina kalorija koje beba dobija dolazi od nemlečne ishrane, a polovina od mlečne. Vaša beba sada već jede hranu iz svih pet grupa namirnica. Potrebno je da hrana bude raznovrsna, da se beba navikava na nove ukuse i roditelji u ovome imaju veoma važnu ulogu. Pokušavajte da u ishranu deteta uvrstite što više novih  namirnica.

Važno je ne samo šta ćete dati detetu da jede, već i kako ćete pripremiti i servirati hranu. Ukoliko dete ne dobije čvrstu hranu seckanu ili izgnječenu na vreme (do10.meseca života), kasnije može imati problema sa navikama u ishrani. Da ima vrlo ograničen jelovnik i da teško prihvata nove namirnice. Sa devet meseci dete može da jede „hranu iz ruke“- keks ili kiflu. Bebi možete ponuditi male komade barenog povrća ili mekog voća.

Podstičite svaki pokušaj deteta da samo učestvuje u hranjenju. Dete treba da jede u svojoj stolici za hranjenje i da ima sopstveni pribor za jelo. Vodite računa o bezbednosti deteta prilikom hranjenja i ni za trenutak ne ostavljajte dete bez nadzora!

Konsultujte se sa pedijatrom da li su vašoj bebi potrebni suplementi i kako da ih dajete (Vitamin, D, Omega-3 masne kiseline, preparati gvožđa…).

Beba u 9. mesecu

Dnevni ritam i rutine bebe u devetom mesecu

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti jer ako ih iz dana u dan menjate odojče će se zbuniti i neće razumeti šta je dobro, a šta ne.

Koliko beba spava?

U ovom uzrastu deca prosečno spavaju 15 sati dnevno (12 do 16) i većina dece prelazi sa tri na dve dnevne „dremke“. U prelaznom periodu na novi ritam beba može da bude nervozna i da pokazuje znake umora.  Obratite pažnju na bebine signale. Trljanje očiju, kenjkanje, naslanjanje na vaše rame, nezainteresovanost za igru su znaci koji pokazuju da je bebi potreban odmor. Kada vidite da je beba umorna usporite-zamračite sobu, utišajte ili isključite muziku, pričajte bebi neku priču. Događa se da se dete, iako mirno zaspi, probudi usred noći i plače, što je posledica pojave snova koji ga plaše i normalno je za ovaj uzrast. Plač može biti vezan i za nicanje zuba.

Kupanje je takođe i sjajna prilika za igru. Beba voli da se igra sa mehurićima i puni posude sa vodom. Možete joj ponuditi kuhinsku cediljku, biće joj zanimljivo da vidi kako voda prolazi kroz nju.

Beba u 9. mesecu

Bebu vodite redovno u šetnju!

Boravak na svežem vazduhu prija bebi, a pruža i bezbrojne mogućnosti istraživanja i otkrivanja sveta. Uvrstite šetnju u dnevni raspored, zavisno od bebinog rasporeda obroka i spavanja. Ako imate svoje dvorište trudite se da dete što više vremena provodi napolju.

Nemojte se bojati hladnoće, obucite bebi odgovarajuću garderobu. Izvođenje deteta se ne preporučuje ako je jak vetar ili je vazduh jako zagađen/smog. Izbegavajte da dete izvodite na hladnoću iz pretopljenje sobe, to povećava rizik od prehlade i infekcija. U letnjem periodu izbegavajte najtopliji deo dana (od 12 do 17h) jer je tada sunčevo zračenje najjače.

Šta beba ume u 9. Mesecu?

 • dovodi se samostalno u sedeći polozaj
 • sedi samostalno
 • stoji uz pridržavanje
 • počinje da puzi
 • može da zadrži dva predmeta
 • hvata sitne predmete palcem i kažiprstom („pincetni hvat”)
 • sve baca na pod
 • privlači pažnju okoline različitim aktivnostima
 • reaguje na svoje ime
 • oponaša radnje „pa-pa“
 • pruža ruke da bi ga podigli
 • plače kada se odvoji od majke
 • reaguje strahom na nepoznate osobe

U devetom mesecu beba već može stabilno da sedi, puzi i podiže se uz nameštaj. Prati pokrete, uzima predmete i igračke u ruke, zapaža oblike. Voli pesmice, igre sa roditeljima i šetnje. Ukoliko je vaša beba provodila dovoljno vremena na stomaku, verovatno će krenuti da se podiže u položaj za puzanje. U početku može krenuti samo da se ljulja, može prvo krenuti unazad, što sve prethodi fazi puzanja. Puzanje je važna razvojna faza, jer beba razvija i umrežava svoje neurone kroz ovakvo kretanje. Puzanje zahteva korišćenje reciprociteta ruka – noga, a tačke oslonca su njena kolena i šake.

Beba u 9. mesecu

Bebin mozak na ovaj način dobija pregršt informacija – od toga gde se ruka nalazi u prostoru, potpuno otvaranje šake, razvijanje čula dodira (dodirivanjem raznih materijala i tekstura), akomodacija oka, koordinacija oko – ruka, balans, ravnoteža. U razvojnom smislu za bebu je dobro ako što duže puzi.

Ipak, svako dete je ličnost za sebe i sledi svoju putanju razvoja. Ne pribegavaju sve bebe puzanju – neke više vole da sede i da se odguruju nogama, dok druge, čim nauče da ustaju, počinju da hodaju.

U ovoj fazi bebe počinju da shvataju šta se dešava sa predmetom ako ga bace ili ispuste iz ručice. Vežbanje ove novostečene veštine njima može biti veoma zabavno, što ne važi i za roditelje.

Zašto bebe različitom brzinom stiču veštine i sposobnosti?

U ovom periodu, beba možda neće dostizati razvojne ciljeve u isto vreme ili u istom redosledu, kao i druge bebe. Puzanje, izgovaranje prvih reči, uzimanje čvrste hrane, hodanje uz nameštaj i ostale veštine jesu važne prekretnice, ali svako dete ima svoj put i tempo razvoja. Posmatrajte njegov/njen razvoj kao kontinuitet od rođenja, a ne samo kojim je veštinama ovladalo tokom jednog meseca. Razvoj deteta određen je genetskim nasleđem i temperamentom, ali u podjednakoj meri i stimulativnim okruženjem, gde ključnu ulogu imaju roditelji.

Podsticanje razvoja bebe u 9. mesecu

Ovo je period u kome beba uživa u igri. Beba će možda sama pokretati igru sa vama, kao na primer da vam daje igračku, a zatim da je uzima nazad. Uključite se u ovu zabavu i dodajte varijacije, tako što ćete, recimo, zakotrljati loptu ka njoj i videti da li će probati da vam je vrati na isti način nazad. U svakoj aktivnosti sa detetom vodite se principom „serviraj i uzvrati“. To znači da pratite bebinu reakciju i usmeravate dalje aktivnosti prema bebinom interesovanju.

Prirodna radoznalost i motoričke veštine koju je beba razvila do sada, podstiče je da istražuje. Ali, koliko će daleko ići i koliko često će se upuštati u istraživačke pohode, u najvećoj meri zavisi od okruženja, odnosno sposobnosti roditelja i drugih koji brinu o detetu da podrži i razvija njegova interesovanja.

Beba u 9. mesecu

Šta ne bi trebalo raditi?

Nemojte držati dete sputano u nosiljci, kolicima, auto sedištu duže od sat vremena odjednom; bebi je potrebno da se slobodno pokreće, to je njena igra i fiskultura.

Nemojte stavljati dete u dubak! Dubak predstavlja veliki rizik za bezbednost deteta! Dete u dubku uči da hoda na prstima, a taj obrazac hoda je štetan. Vaše dete će se uspraviti i prohodati kada za to bude spremno.

Igračke za bebu od 9 meseci su važne

U ovom periodu ona stiče sposobnost da razume da, iako određeni predmet ne vidi, on ipak postoji. Takođe, beba opaža da skriveni predmet može ponovo da se pojavi. Bebina omiljena zabava u ovom periodu jeste ubacivanje predmeta u kutiju i vađenje istih. Možete joj ponuditi plastičnu kutiju i velike šarene kocke kako bi vežbala ovu novu veštinu. Takođe će uživati u igračkama koje se pokreću, kao što su igračke sa točkićima, polugama ili vratancima koja se otvaraju i zatvaraju.

Bebina pažnja je kratka i može se igrati sa nekim predmetom svega nekoliko minuta pre nego što počne da traži nešto drugo što će je fascinirati. Ipak, ovo ne znači da treba da joj kupujete novu igračku. U istoj meri će se zabavljati i sa kućnim predmetima, kao što su kartonske kutije ili plastične posude.

Beba u 9. mesecu

Emocije bebe u 9. mesecu

Beba sada može da prepozna vaša osećanja gledajući vas u lice. Trudite se da ne iskazujete teška negativna osećanja niti ljutite grimase, čak ni u šali, jer to može uznemiriti bebu. Umesto toga, pružajte joj stalnu nežnost i toplinu, kako bi se osećala sigurno i voljeno.

 Bezbednost bebe

Veliki napredak u motornom razvoju, kao i radoznalost deteta, potreba da se igra i istražuje zahtevaju dodatnu brigu o bezbednosti deteta. Da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

Imajte na umu da će dete možda već sutra savladati neku novu veštinu i izložiti se opasnosti o kojoj do tada niste razmišljali – kotrljati se po vašem krevetu na kome ste ga ostavili i pasti; ustati, dohvatiti stolnjak i srušiti na sebe sve predmete sa stola… Bezbroj opasnosti vreba i najbolje je da ih unapred eliminišete.

 • Proverite sve predmete i igračke koje dajete detetu, da li imaju sitne delove koji se mogu odvojiti, boju koja se ljušti.
 • Obezbedite fijoke, utičnice za struju, kablove, sklonite stolnjake.
 • Obezbedite stepenice, ulazna vrata ili vrata terase.
 • Vodite računa o temperature hrane koju dajete detetu.
 • Pazite na vruće napitke; mnogo je dece koja imaju trajne ožiljke od opekotina izazvanih kafom ili vrućom hranom koja im je bila na dohvat ruke.
 • Sklonite van dohvata deteta hemikalije za kućnu upotrebu, kao i lekove.

Ovo su samo neke od bezbrojnih opasnosti koje vrebaju radoznalo odojče! Postavite se u bebin položaj na podu i iz te perspektive sagledajte šta sve može da bude opasno. Biće vam mnogo lakše ako ove opasnosti uklonite, čak i ako to zahteva promenu rasporeda nameštaja. I (privremenog) uklanjanja vama dragih sitnica i ukrasa, nego da stalno budete na oprezu i da stalno detetu govorite „ne“, „nemoj“, „pazi“!

Beba uostalom, u ovom uzrastu ni ne može da razume vaše zabrane. Ni za trenutak ne prepuštajte starijoj deci da brinu o bebi! Zabava tek počinje!!!

Preventivni pregledi i vakcinacija bebe u 9 meseci

 U 9. mesecu života predviđen je redovni sistematski pregled. Pregledi su tokom prvi godine vrlo česti, jer je i kalendar vakcinacija dosta „gust“. Drugi razlog je potreba da se prati intenzivan rast i psihomotorni razvoj u prvim mesecima života. Iako se termin sistematski pregledi najčešće koristi, pravilno bi bilo zvati ih redovne preventivne posete. To je prilika da dobijete savete za negu, ishranu, bezbednost i podsticanje razvoja Vašeg deteta. Odlazak kod lekara kada je dete bolesno nije zamena za preventivni pregled. Kada dete vodite kod lekara zato što je bolesno, priča se o bolesti. Kada ga vodite na preventivni pregled, priča se o zdravlju i kako da se unapredi.

Najbolje je da oba roditelja dođu sa detetom, jer zajedno učestvujete u svakodnevnim aktivnostima oko deteta i potrebno je da funkcionišete kao tim. Ponesite medicinsku dokumentaciju koju imate. Sigurno ćete imati puno pitanja za pedijatra, usresredte se na ona koja su Vam u tom trenutku najvažnija, jer se može desiti da ne stignete na sva pitanja da dobijete odgovore.

Šta treba da vas zabrine u razvoju bebe?

Posavetujte se sa pedijatrom ako vase dete:

 • Ne može da sedi samostalno.
 • Koristi više jednu stranu tela (ruku i nogu).
 • Sumnjate da ne čuje dobro.
 • Ne pokazuje interesovanje za okolinu.
 • Ima poteškoće u hranjenju.
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...