Opekotine kod dece, šta činiti a šta ne činiti nikako?

Opekotine kod dece, šta činiti a šta ne činiti nikako

Opekotine kod dece, šta činiti a šta ne činiti nikako? Roditelji često u želji da pomognu detetu naprave grešku.

Opekotine kod dece su česta povreda dece?

Statistika kaže, da opekotinske povrede spadaju u treći po redu uzrok povređivanja kod dece uzrasta 1-4 godine.  I nešto ređe nakon 4. godine. To je podatak koji svakako zavređuje posebnu pažnju.  On nas opominje da učinimo sve što je u našoj moći da izbegnemo da do ove vrste povrede dođe.

Šta je najčešći uzrok nastanka opekotina?

Najčešći uzrok nastanka opekotina je vrela tečnost (voda, ulje, hrana). Potom i vodena para, kontakt sa vrelim predmetima, otvoren plamen ali i vreo vazduh. Ne treba zaboraviti ni opekotine nastale prekomernim izlaganjem suncevim zracima, kao i dejstvom struje i hemikalija.

Opekotine  kod  dece, šta činiti  a šta ne činiti nikako

Kako se opekotine razvrstavaju po težini povrede?

Generalno se opekotinske povrede dele na lake, srednje i teške. Ali ove vrste povreda treba uvek shvatiti ozbiljno, posebno kod dece.  Potrebno je odamah se javiti nadležnom pedijatru. Težina povrede kao i prognoza se određuju na osnovu procenta zahvaćenosti površine kože i dubine opekotine.

Kako se deca povređuju?

Deca se najčešće povređuju zadesno i u kući.  Tako da tu možemo obratiti pažnju na čitav spektar preventivnih mera koje mogu preduprediti nastanak ovih ozbiljnih povreda. Opekotine mogu ostaviti i trajne posledice. Do opekotinskih povreda u dečijem uzrastu najčešće dolazi prolivanjem vrele tečnosti ili hrane ili kontaktom sa vrelom površinom.  Dete se opeče na ringli, pegli, rerni i sl. Dok se kod nešto starijeg uzrasta, predškolaca i školske dece najčešće srećemo sa povredama nastalim od pirotehničkih sredstava.  Zatim, razlog je i otvoreni plamen (šibice, upaljači), ili strujni udar…

Lečenje opekotiskih povreda je usko specijalizovano. I kada su u pitanju veće opekotinske povrede, lečenje je dugotrajno i često sa trajnim funkcionalnim posledicama.

Za svaku pa i najmanju opekotinsku povredu je potrebno obratiti se pedijatru.  On će proceniti da li je potrebno previjanje pod njegovim nadzorom i u ambulantnim uslovima.  Ili će malog pacijenta uputiti u specijalizovane ustanove gde će lečenje preuzeti specijalisti dečije hirurgije, od kojih su neki i specijalisti i plastične i rekonstruktvine hirurgije.

Opekotine i dete 3

Šta činiti ako se dete opeče?

Ako dođe do ove vrste povreda roditelj treba da ostane smiren i fokusaran na prvu pomoć koja u ovom slučaju podrazumeva.  Odvajanje deteta od izvora toplote i, povredjeni deo tela hladiti vodom sa česme. Ukloniti odeću (ako je moguće, ako je odeća zalepljena ne uklanjati na silu, ili ako je povreda nastala otpljenom plastikom, ne uklanjati, to će uradti lekar specijalista), skinuti nakit ako ga dete eventualno ima. Dete umiriti i potom se uputiti kod nadležnog pedijatra. Pokrijte opekotinu nežno čistim pamučnim prekrivačem (peškir, čaršav).

Reagovati trezveno

Ne vikati na dete, ili na osobu koja je nešto prolila ili izazvala nezgodu.  Treba se fokusirati na bezbedno uklanjanje izvora toplote, bezbednu evakuaciju iz prostorije koja je zahvaćena plamenom ili dimom. Ako se pak radi o velikim opekotinskim povredama, koje zahvataju više delova tela, veliku površinu, ako se povreda desila u zatvorenom prostoru sa prisustvom dima ili para, ako je u pitanju povreda strujom, čak iako se spoljne promene ne vide na koži deteta, odmah pozvati Hitnu Pomoć. Smireno je sačekati, a zatim ćete u pratnji lekara biti transportovani u specijalizovanu ustanovu.

Šta ne činiti ako se dete opeče?

Ne stavljati sredstva koja su na raspolaganju u kući a koja su široko zastupljena u narodnoj medicini. Sačekati odluku lekara i previjanje pod njegovim nadzorom. Nekada nije  potrebno ni previjanje iako u trenutku povređivanja roditeljima ta povreda i reakcija deteta izgledaju zastrašujuće.

Opekotine i dete sta ciniti a sta ne ciniti 2

Koje su bezbedosne mere?

Dolaskom bebe u porodicu potrebno je uraditi sve da se ovakve povrede preveniraju. Decu uvek držati na bezbednoj udaljenosti od grejnih tela. Svu kućnu hemiju i ostalu hemiju na bazi kiselina i baza držati van domašaja dece. Isto važi za upaljače, šibice, potpaljivače vatre.  Ne ostavljati vruću peglu na mesto dohvatno detetu (nekada je dovoljno da dete dohvati deo kabla i tako povuče vruću peglu). Ili vruću hranu na stolu tako da dete može da povuče stolnjak.  Takođe paziti na kablove svih električnih uredjaja (da ne vise sa kuhinjskih ili ostalih elemenata i tako budu dohvatna deci), ne koristiti sveće, ne ostavljati upaljene cigarete, sve utičnice moraju imati sigurnosni štitni. Ako imate peć na drva, kamin i sl. koristiti obavezno specijalne štitnike.

Šta treba proveriti?

Proveriti da li u stanu ili na spratu zgrade imate ispravan aparat za gašenje požara.  Proverite, da li je oslobođen i funkcionalan evakuacioni put u slučaju požara u vašoj zgradi ili kući.

Jer, kao što znate, decu  treba stalno „držati pod okom“!

Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…