Problemi uvođenja nemlečne hrane

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Sadržaj

Problemi uvođenja nemlečne hrane dovode do problema sa hranjenjem i kasnije. Treba ih rešavati što pre, jer mogu imati mnoge neželjene posledice za dete. Šta je to terapija hranjenja?

Koji su problemi uvođenja nemlečne hrane?

Izbirljivo dete, da li je to trenutna faza ili alarm za nešto više?

Koliko često čujete da dete preferira samo blendanu hranu ili namirnice određene teksture, mirisa ili čak određene temperature?  Deca mogu čin hranjenja doživeti kao neprijatno iskustvo ukoliko su bila izložena za njih negativnim situacijama. Nekada su one za nas potpuno nevidljive i ne pridajemo im veliki značaj. Setimo ih se tek kada pričamo o posledicama.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Šta sve može biti razlog?

Neadekvatan kontakt tokom procesa hranjenja, kada se sam čin svodi na prosto „ubacivanje hrane“ može dovesti do disfunkcionalnog hranjenja. Beba  oseća vašu energiju i raspoloženje. Važno je da se pre hranjenja bebe smirite, ukoliko ste bili uzrujani, i činu hranjenja pristupite u dobrom raspoloženju i sa strpljenjem. Tokom hranjenja zadržite dobro lice i osmeh, jer je važno da se beba oseća sigurno i zaštićeno. Ukoliko ste u strahu ili grču beba će to osetiti i uplašena za sebe odbijaće svaki vaš pokušaj da je nahranite.

Beba plače, vi mislite da je gladna?

Nije svaki plač znak da je beba gladna. Kada na svaki plač reagujemo hranjenjem, beba gubi mehanizam sitosti i gladi. To kasnije može dovesti do poremećaja ritma hranjenja. Držite se dnevnog ritma hranjenja, ne hranite bebu kada god zaplače. Ponekada beba neće imati dobar apetit, i to je uredu. Tada ne insistirajte, ali i ne nudite novi obrok pre planiranog (ne izlazite iz dnevnog ritma). Bitno je da dobro napreduje, što se proverava na redovnim kontrolama.

Prostor za hranjenje je isto važan?

Da, to je svakako jedan od bitnijih činilaca koji utiču na uspešnost hranjenja. Konstantna buka bebi će odvraćati pažnju, samim tim produžiti trajanje obroka.  Socijalna okolina treba da bude podržavajuća. Pod  tim mislim da li se beba  hrani zajedno sa ostalim ukućanima ili odvojeno. Kada vam vremenski okviri omogućavaju vi ćete uvek ručati zajedno sa ostalim ukućanima. Bebe i deca uče putem imitacije, pa je ona jako važna i za samu aktivnost hranjenja. Beba posmatra vaše pokrete i vaše raspoloženje tokom jela, uči da joj bude prijatno.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Pazite kako komentarišete hranu

Svako negativno komentarisanje hrane od strane vas ili ukućana, ukoliko ručavate zajedno,  utiče i na mišljenje vašeg deteta. Ako nešto nije dovoljno dobro da biste vi pojeli neće biti dobro ni za njih.

Kakav treba da bude pribor za jelo za bebe?

Važan je i odabir pribora za jelo bebe. Koristite primeren pribor za bebe. Korišćenje metalne kašike na samom početku upoznavanja bebe sa novim načinom ishrane, može poremetiti dalji tok hranjenja ukoliko je samo došlo do refleksnog zagrižaja.

Posebna stanja zahtevaju poseban odnos?

Upala grla ili uha jako je bolna, dovodi do otežanog gutanja i povećanja salivacije.  Takva stanja dalje mogu uticati na promenu ukusa hrane ali i na odbijanje hranjenja kako bi izbegli bolno iskustvo. Zato kada beba ima te probleme prilagodite i ishranu. Prevremeno rođene bebe su izbirljivije i osetljivije kada je hrana u pitanju, budite stpljivi.

Hranjenje uz crtane filmove nije preporučeno

Jedna od najčešćih grešaka je baš upotreba ekrana (Tv, tablet, telefon) i crtaća uopšte tokom aktivnosti hranjenja. Beba je tada fokusirano na vizelni sadržaj od koga nema povratnu reakciju. Tokom samog jela je samo pasivni posmatrač koji „žvaće hranu“ bez ikakvih emocija i interesovanja za radnju u kojoj bi ono  trebalo biti glavni akter. Tada osim dragocenog vremena koje možemo iskoristiti da imenujemo detetu namirnice, ukuse, boje i oblike, mi rizikujemo da negativno utičemo na odnos sitosti i gladi. Upotrebom ekrana možemo i produžiti trajanje obroka.

Da li je dužina trajanja hranjenja bebe važna?

Hranjenje je aktivnost koja se odvija više puta u toku dana i na nju trošimo jako puno vremena. Čak i u idealnim uslovima, obrok u ovom uzrastu  traje u proseku između 15 i 45 minuta. Svako hranjenje koje traje duže treba prekinuti i ponoviti u vremenu koje je predviđeno za naredni obrok jer u protivnom se negativno utiče na mehanizam sitosti i gladi.

Probleme hranjenja imaju i deca sa urednim razvojem?

Da, problemi hranjenja se pogrešno vezuju samo za decu sa razvojnim teškoćama. Oni takođe mogu biti pratioci dece urednog razvoja, i kao takvi kasnije dovesti do problema u oralno-motoričkom razvoju.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Blendirana hrana i malo čvršća hrana

Preduga upotreba blendirane hrane dovodi do hipotonije oralne regije, što se kasnije odražava na kvalitet izgovora. Nasuprot tome, treba biti jako obazriv i ne treba žuriti sa čvršćom hranom. Ukoliko beba nema nijedan zubić rizikujemo osetljivost ili povredu nepca, koji za bebu mogu biti jako neprijatni i doživljeni kao trauma u oralnoj regiji. I nažalost dovesti kasnije do problema u hranjenju.  Treba pratiti  bebu i čekati momenat kada je spremna. Svaka beba je različita, majka je ta koja najbolje ume da prepozna bebine potrebe i na njih reaguje.

Da li se problem hranjenja javlja samo u periodu uvođenja nemlečne hrane?

Ne, važno je naglasiti da se problemi hranjenja mogu javiti u bilo kom uzrastu deteta. Mogu se pojaviti potpuno iznenada. Mogu trajati duži vremenski period.

Šta je to terapija hranjenja?

Kako bismo aktivnost hranjenja opet učinili prijatnom za bebu, odnosno dete pomaže nam terapija hranjenja.  Ona treba da precizno dijagnozu problema i zašto je nastao problem/uzrok.  Stručnjak za terapiju hranjenja će vam odrediti smernice i prilagođenom tehnikom vrati hranjenje bebe na pravi put.

avatar
Kao surdolog radi sa decom kod koje je već dijagnostikovano oštećenje sluha na razvoju govora.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...