Problemi uvođenja nemlečne hrane

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Problemi uvođenja nemlečne hrane dovode do problema sa hranjenjem i kasnije. Treba ih rešavati što pre, jer mogu imati mnoge neželjene posledice za dete. Šta je to terapija hranjenja?

Koji su problemi uvođenja nemlečne hrane?

Izbirljivo dete, da li je to trenutna faza ili alarm za nešto više?

Koliko često čujete da dete preferira samo blendanu hranu ili namirnice određene teksture, mirisa ili čak određene temperature?  Deca mogu čin hranjenja doživeti kao neprijatno iskustvo ukoliko su bila izložena za njih negativnim situacijama. Nekada su one za nas potpuno nevidljive i ne pridajemo im veliki značaj. Setimo ih se tek kada pričamo o posledicama.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Šta sve može biti razlog?

Neadekvatan kontakt tokom procesa hranjenja, kada se sam čin svodi na prosto „ubacivanje hrane“ može dovesti do disfunkcionalnog hranjenja. Beba  oseća vašu energiju i raspoloženje. Važno je da se pre hranjenja bebe smirite, ukoliko ste bili uzrujani, i činu hranjenja pristupite u dobrom raspoloženju i sa strpljenjem. Tokom hranjenja zadržite dobro lice i osmeh, jer je važno da se beba oseća sigurno i zaštićeno. Ukoliko ste u strahu ili grču beba će to osetiti i uplašena za sebe odbijaće svaki vaš pokušaj da je nahranite.

Beba plače, vi mislite da je gladna?

Nije svaki plač znak da je beba gladna. Kada na svaki plač reagujemo hranjenjem, beba gubi mehanizam sitosti i gladi. To kasnije može dovesti do poremećaja ritma hranjenja. Držite se dnevnog ritma hranjenja, ne hranite bebu kada god zaplače. Ponekada beba neće imati dobar apetit, i to je uredu. Tada ne insistirajte, ali i ne nudite novi obrok pre planiranog (ne izlazite iz dnevnog ritma). Bitno je da dobro napreduje, što se proverava na redovnim kontrolama.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Prostor za hranjenje je isto važan?

Da, to je svakako jedan od bitnijih činilaca koji utiču na uspešnost hranjenja. Konstantna buka bebi će odvraćati pažnju, samim tim produžiti trajanje obroka.  Socijalna okolina treba da bude podržavajuća. Pod  tim mislim da li se beba  hrani zajedno sa ostalim ukućanima ili odvojeno. Kada vam vremenski okviri omogućavaju vi ćete uvek ručati zajedno sa ostalim ukućanima. Bebe i deca uče putem imitacije, pa je ona jako važna i za samu aktivnost hranjenja. Beba posmatra vaše pokrete i vaše raspoloženje tokom jela, uči da joj bude prijatno.

Pazite kako komentarišete hranu

Svako negativno komentarisanje hrane od strane vas ili ukućana, ukoliko ručavate zajedno,  utiče i na mišljenje vašeg deteta. Ako nešto nije dovoljno dobro da biste vi pojeli neće biti dobro ni za njih.

Kakav treba da bude pribor za jelo za bebe?

Važan je i odabir pribora za jelo bebe. Koristite primeren pribor za bebe. Korišćenje metalne kašike na samom početku upoznavanja bebe sa novim načinom ishrane, može poremetiti dalji tok hranjenja ukoliko je samo došlo do refleksnog zagrižaja.

Posebna stanja zahtevaju poseban odnos?

Upala grla ili uha jako je bolna, dovodi do otežanog gutanja i povećanja salivacije.  Takva stanja dalje mogu uticati na promenu ukusa hrane ali i na odbijanje hranjenja kako bi izbegli bolno iskustvo. Zato kada beba ima te probleme prilagodite i ishranu. Prevremeno rođene bebe su izbirljivije i osetljivije kada je hrana u pitanju, budite stpljivi.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Hranjenje uz crtane filmove nije preporučeno?

Jedna od najčešćih grešaka je baš upotreba ekrana (Tv, tablet, telefon) i crtaća uopšte tokom aktivnosti hranjenja. Beba je tada fokusirano na vizelni sadržaj od koga nema povratnu reakciju. Tokom samog jela je samo pasivni posmatrač koji „žvaće hranu“ bez ikakvih emocija i interesovanja za radnju u kojoj bi ono  trebalo biti glavni akter. Tada osim dragocenog vremena koje možemo iskoristiti da imenujemo detetu namirnice, ukuse, boje i oblike, mi rizikujemo da negativno utičemo na odnos sitosti i gladi. Upotrebom ekrana možemo i produžiti trajanje obroka.

Da li je dužina trajanja hranjenja bebe važna?

Hranjenje je aktivnost koja se odvija više puta u toku dana i na nju trošimo jako puno vremena. Čak i u idealnim uslovima, obrok u ovom uzrastu  traje u proseku između 15 i 45 minuta. Svako hranjenje koje traje duže treba prekinuti i ponoviti u vremenu koje je predviđeno za naredni obrok jer u protivnom se negativno utiče na mehanizam sitosti i gladi.

Probleme hranjenja imaju i deca sa urednim razvojem?

Da, problemi hranjenja se pogrešno vezuju samo za decu sa razvojnim teškoćama. Oni takođe mogu biti pratioci dece urednog razvoja, i kao takvi kasnije dovesti do problema u oralno-motoričkom razvoju.

Problemi uvođenja nemlečne hrane

Blendirana hrana i malo čvršća hrana

Preduga upotreba blendirane hrane dovodi do hipotonije oralne regije, što se kasnije odražava na kvalitet izgovora. Nasuprot tome, treba biti jako obazriv i ne treba žuriti sa čvršćom hranom. Ukoliko beba nema nijedan zubić rizikujemo osetljivost ili povredu nepca, koji za bebu mogu biti jako neprijatni i doživljeni kao trauma u oralnoj regiji. I nažalost dovesti kasnije do problema u hranjenju.  Treba pratiti  bebu i čekati momenat kada je spremna. Svaka beba je različita, majka je ta koja najbolje ume da prepozna bebine potrebe i na njih reaguje.

Da li se problem hranjenja javlja samo u periodu uvođenja nemlečne hrane?

Ne, važno je naglasiti da se problemi hranjenja mogu javiti u bilo kom uzrastu deteta.  Mogu se pojaviti potpuno iznenada.

Šta je to terapija hranjenja?

Mogu trajati duži vremenski period. Kako bismo aktivnost hranjenja opet učinili prijatnom za bebu, odnosno dete pomaže nam terapija hranjenja.  Ona treba da precizno dijagnozu problema i zašto je nastao problem/uzrok.  Stručnjak za terapiju hranjenja će vam odrediti smernice i prilagođenom tehnikom vrati hranjenje bebe na pravi put.

Kao surdolog radi sa decom kod koje je već dijagnostikovano oštećenje sluha na razvoju govora.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…