Kako Čuvamo Bebine Kašice

0

Kako da čuvamo hranu za bebu u frižideru ili zamrzivaču u kakvim posudama i koliko dugo?

Kada napravimo domaću hranu za bebu, želimo da je sačuvamo na najbolji mogući način, tako da bude zdravstveno bezbedna i da maksimalno sačuva svoja nutritivna svojstva. Znamo da je pravilna ishrana jedan od osnovnih temelja  zdravlja deteta, i da je važno da „zdravu“ ishranu  započnemo već od najranijeg uzrasta. Zato za bebine kašice, pažljivo biramo neoštećene i zrele plodove voća ili povrća i kvalitetno meso. Pažljivo i temeljno peremo namirnice i brinemo i o načinu pripreme, trudimo se da ih pripremamo na najbolje načine (kuvanje na pari, dinstanje na vodi na nižim temperaturama..).

kako čuvati bebine kašice u frižideru i zamrzivaču (2)

Za drugi put!

Kada vaša beba počne da uživa u kašicama koje joj pripremate, možete joj  pripremati omiljenu hranu u većoj količini i sačuvate je za kasnije. Tako, štedite svoje vreme za pripremu kašica, i darujete bebi više pažnje za zajedničku igru ili dužu šetnju!

Čuvanje bebinih kašica u frižideru

 • Najpogodnije posude za čuvanje bebinih kašica u frižideru su staklene teglice. Ukoliko odlažete bebine kašice u plastične posudice, pogledajte deklaraciju plastične posudice i uverite se da je pogodna/predviđena za odlaganje hrane. Teglice i posude treba temeljno oprati i na kraju dobro zatvoriti. Odličan izbor su i vakum plastične posude za čuvanje hrane.
 • Za čuvanje bebine hrane u frižideru važno je da to bude hrana podeljena u obroke (1 teglica = 1 obrok). Ukoliko beba ne pojede ceo obrok iz teglice, nemojte načetu teglicu vraćati u frižider ili čuvati za sledeći obrok na sobnoj temperaturi, ukoliko je beba jela kašicu direktno iz teglice!
 • Toplu hranu ne stavljajte u frižider, sačekajte da se kašice prvo dobro ohlade, pa ih odložite u frižider. Ne čekati predugo, već odložiti u frižider, čim se hrana ohladi!
 • Teglice sa bebinom hranom nemojte držati u vratima frižidera, već na najhladnijem mestu (predviđenom za odlaganje mesa i mlečnih prerađevina).
 • Hrana za bebu je bezbedna tako odložena u frižideru 24 sata ukoliko sadrži proteine mesa ili ribe. U slučaju da su voćne ili kašice od povrća (ili mešane voće i povrće), mogu stajati u frižideru i 48 sati.

Hrana iz frižidera se najbolje greje/priprema za obrok,  potapanjem teglice u mlaku ili toplu (nikako vruću)

vodu.
Pravila kako se čuvaju bebine kašice u frižideru i zamrzivaču.Čuvanje bebinih kašica u zamrzivaču 

 • Ne zamrzavajte bebine kašice u staklenoj teglici. Teglica može pući, a temperatura u zamrzivaču može prouzrokovati mala prsnuća i sitne prelome u staklu i ostaviti u hrani mikroskopske staklene čestice, koje vi nećete ni primetiti…
 • Možete koristiti plastične posude za zamrzavanje bebinih kašica samo ako je na deklaraciji ambalaže  (obično je obeleženo na dnu posudice) predviđeno da se plastična posudica može koristiti za odlaganje i zamrzavanje hrane.
 • Možete čuvati hranu za bebu koju ste zamrzli u posudama za led ili kesicama za zamrzivač: skuvane i prohlađene kašice stavite u regularne posude za led (za zamrzavanje), koje ste prethodno temeljno oprali. Zatim ih prekrijte providnom folijom. Kada se hrana zamrzne, izvadite kockice zamrznute hrane i stavite ih u kesice za zamrzivač. Na taj način ćete osloboditi posude za led za novu hranu za zamrzavanje, i olakšati uzimanje hrane (kockica) iz kesice za zamrzivač. Ovaj način čuvanja bebine hrane ima prednosti jer svaka kockica je teška oko 30 grama i tako imate uvid u količinu hrane koju dajete bebi. Takođe, možete koristiti određen broj kockica, jednu dve ili tri za obrok i tako nemate bacanje hrane.
 • Obavezno!

 • Obavezno obeležite na kesici za zamrzivač ili na plastičnoj posudi datum zamrzavanja hrane i vrstu hrane. Tako će vam biti praktičnije ali i korisnije zbog datuma koji je važan!
 • Zamrznuta bebina hrana ne treba da stoji u zamrzivaču duže od mesec dana, jer nakon toga ona gubi ukus i hranljivost.
 • Kašica koja je odmrznuta treba da se zagreje do sobne temperature i konzumira što pre a najkasnije za 24 sata, ukoliko se čuva u frižideru.
 • Imajte u vidu da zamrznuta hrana propada brže od sveže hrane koja se čuva u frižideru, jer zamrzavanje izaziva oštećenje ćelija, usled širenja kristala leda…
 • Nemojte nikada ponovo zamrzavati već odmrznutu hranu za bebe!

Zaleđenu hranu možete odlediti odlaganjem u frižider ili stavljanjem kesice za zamrzivač sa hranom ili plastičnu posudu u mlaku ili toplu (nikako vruću) vodu. Kada se hrana odledi, stavite je u posudu, zatvorite je i odložite u frižider, ukoliko je odmah ne poslužite bebi.

kako čuvati bebine kašice u frižideru i zamrzivaču (3)

Da podsetimo:

Stručnjaci za ishranu beba kažu da: „ Mešovita ishrana treba da bude započeta u periodu između 5. i 7-og meseca, i to tako da ako dete isključivo sisa od 5-og meseca treba da započne samo sa „probanjem“ nemlečnih namirnica (1-2 kašičice nove namirnice pre podoja u prepodnevnim satima tri dana uzastopno, nakon čega se „prelazi“ na narednu namirnicu). Deca koja samo sisaju na ovakvom režimu (2-3 podoja + 1 mlečna kašica  + 2 nemlečna obroka) treba da budu od navršenog 6. meseca. Kod dece koja nisu na prirodnoj ishrani od istog  uzrasta umesto 2 mlečna obroka već uvode „kompletni“ nemlečni obroci /1 slani + 1 slatki/  i  1 mlečna kašica. Što se tiče količine hrane koju dete treba da unese po obroku (kako mlečnom tako i nemlečnom), ona u drugoj polovini prve godine treba da se kreće između 200 i 250 ml / gr….“ (Dr Zoran Vujnović specijalista pedijatar, gastroenterolog).

Share.

About Author

Comments are closed.