Pravilno čuvanje kašica za bebu u frižideru i zamrzivaču

kako čuvati bebine kašice u frižideru i zamrzivaču

Pravilno čuvanje kašica za bebu u frižideru i zamrzivaču je važno. Kako da čuvamo bebine kašice u frižideru ili zamrzivaču u kakvim posudama i koliko dugo?

Važno je pravilno čuvanje kašica za bebu

Kada napravimo domaću hranu za bebu, želimo da je sačuvamo na najbolji mogući način, tako da bude zdravstveno bezbedna i da maksimalno sačuva svoja nutritivna svojstva. Znamo da je pravilna ishrana jedan od osnovnih temelja  zdravlja deteta, i da je važno da „zdravu“ ishranu  započnemo već od najranijeg uzrasta. Zato za bebine kašice, pažljivo biramo neoštećene i zrele plodove voća ili povrća i kvalitetno meso. Pažljivo i temeljno peremo namirnice i brinemo i o načinu pripreme, trudimo se da ih pripremamo na najbolje načine (kuvanje na pari, dinstanje na vodi na nižim temperaturama..).

Pravilno cuvanje kasica za bebu u frizideru i zamrzivacu

Sačuvajte kašicu za drugi put!

Kada vaša beba počne da uživa u kašicama koje joj pripremate, možete joj  pripremati omiljenu hranu u većoj količini i sačuvate je za kasnije. Tako, štedite svoje vreme za pripremu kašica, i darujete bebi više pažnje za zajedničku igru ili dužu šetnju!

Čuvanje bebinih kašica u frižideru

Najpogodnije posude za čuvanje bebinih kašica u frižideru su staklene teglice. Ukoliko odlažete bebine kašice u plastične posudice, pogledajte deklaraciju plastične posudice i uverite se da je pogodna/predviđena za odlaganje hrane. Teglice i posude treba temeljno oprati i na kraju dobro zatvoriti. Odličan izbor su i vakum plastične posude za čuvanje hrane.

Hranu podeliti u obroke

Za čuvanje bebine hrane u frižideru važno je da to bude hrana podeljena u obroke (1 teglica = 1 obrok). Ukoliko beba ne pojede ceo obrok iz teglice, nemojte načetu teglicu vraćati u frižider ili čuvati za sledeći obrok na sobnoj temperaturi, ukoliko je beba jela kašicu direktno iz teglice!

Pravilno cuvanje kasica za bebu u frizideru i zamrzivacu

O čemu posebno voditi računa?

Toplu hranu ne stavljajte u frižider, sačekajte da se kašice prvo dobro ohlade, pa ih odložite u frižider. Ne čekati predugo, već odložiti u frižider, čim se hrana ohladi! Teglice sa bebinom hranom nemojte držati u vratima frižidera, već na najhladnijem mestu (predviđenom za odlaganje mesa i mlečnih prerađevina).

Koliko dugo se bebina hrana čuva u frižideru?

Hrana za bebu je bezbedna tako odložena u frižideru 24 sata ukoliko sadrži proteine mesa ili ribe. U slučaju da su voćne ili kašice od povrća (ili mešane voće i povrće), mogu stajati u frižideru i 48 sati. Hrana iz frižidera se najbolje greje/priprema za obrok,  potapanjem teglice u mlaku ili toplu (nikako vruću).

Pravilno cuvanje kasica za bebu u frizideru i zamrzivacu

Čuvanje bebinih kašica u zamrzivaču 

Da li su dobre staklene teglice za zamrzavanje bebine hrane?

Ne zamrzavajte bebine kašice u staklenoj teglici. Teglica može pući, a temperatura u zamrzivaču može prouzrokovati mala prsnuća i sitne prelome u staklu i ostaviti u hrani mikroskopske staklene čestice, koje vi nećete ni primetiti…

Mogu li se koristiti plastične posudice za zamrzavanje bebine hrane?

Možete koristiti plastične posude za zamrzavanje bebinih kašica samo ako je na deklaraciji ambalaže  (obično je obeleženo na dnu posudice) predviđeno da se plastična posudica može koristiti za odlaganje i zamrzavanje hrane. Možete čuvati hranu za bebu koju ste zamrzli u posudama za led ili kesicama za zamrzivač: skuvane i prohlađene kašice stavite u regularne posude za led (za zamrzavanje), koje ste prethodno temeljno oprali. Zatim ih prekrijte providnom folijom. Kada se hrana zamrzne, izvadite kockice zamrznute hrane i stavite ih u kesice za zamrzivač. Na taj način ćete osloboditi posude za led za novu hranu za zamrzavanje, i olakšati uzimanje hrane (kockica) iz kesice za zamrzivač. Ovaj način čuvanja bebine hrane ima prednosti jer svaka kockica je teška oko 30 grama i tako imate uvid u količinu hrane koju dajete bebi. Takođe, možete koristiti određen broj kockica, jednu dve ili tri za obrok i tako nemate bacanje hrane.

Šta je Obavezno?

Obavezno obeležite na kesici za zamrzivač ili na plastičnoj posudi datum zamrzavanja hrane i vrstu hrane. Tako će vam biti praktičnije ali i korisnije zbog datuma koji je važan!

Koliko dugo može bebina hrana da bude zamrznuta?

  • Zamrznuta bebina hrana ne treba da stoji u zamrzivaču duže od mesec dana, jer nakon toga ona gubi ukus i hranljivost.
  • Kašica koja je odmrznuta treba da se zagreje do sobne temperature i konzumira što pre a najkasnije za 24 sata, ukoliko se čuva u frižideru.
  • Imajte u vidu da zamrznuta hrana propada brže od sveže hrane koja se čuva u frižideru, jer zamrzavanje izaziva oštećenje ćelija, usled širenja kristala leda…
  • Nemojte nikada ponovo zamrzavati već odmrznutu hranu za bebe!

Pravilno cuvanje kasica za bebu u frizideru i zamrzivacu

Kako odlediti zamrznutu kašicu za bebu?

Zaleđenu hranu možete odlediti odlaganjem u frižider ili stavljanjem kesice za zamrzivač sa hranom ili plastičnu posudu u mlaku ili toplu (nikako vruću) vodu. Kada se hrana odledi, stavite je u posudu, zatvorite je i odložite u frižider, ukoliko je odmah ne poslužite bebi.

Da podsetimo:

Stručnjaci za ishranu beba kažu da: „ Mešovita ishrana treba da bude započeta u periodu između 5. i 7-og meseca, i to tako da ako dete isključivo sisa od 5-og meseca treba da započne samo sa „probanjem“ nemlečnih namirnica (1-2 kašičice nove namirnice pre podoja u prepodnevnim satima tri dana uzastopno, nakon čega se „prelazi“ na narednu namirnicu).

Deca koja samo sisaju na ovakvom režimu (2-3 podoja + 1 mlečna kašica  + 2 nemlečna obroka) treba da budu od navršenog 6. meseca. Kod dece koja nisu na prirodnoj ishrani od istog  uzrasta umesto 2 mlečna obroka već uvode „kompletni“ nemlečni obroci /1 slani + 1 slatki/  i  1 mlečna kašica. Što se tiče količine hrane koju dete treba da unese po obroku (kako mlečnom tako i nemlečnom), ona u drugoj polovini prve godine treba da se kreće između 200 i 250 ml / gr….“ (Dr Zoran Vujnović specijalista pedijatar, gastroenterolog).

Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…