Ishrana bebe od 9 meseci je raznovrsna. Pravilnim izborom i kombinovanjem namirnica postavljamo zdrav temelj ishrane beba, i osnov za građenje imuniteta.
Šta je zdrava ishrana bebe od 9 meseci?
Zdrava ishrana bebe od 9 meseci je izbalansirana ishrana. Ona zadovoljava potrebe beba za energijom, zdravim masnoćama i proteinima, koja sadrži dosta povrća i voća, meso kao najbolji izvor gvožđa, ribu kao izvor masnih kiselina i žitarice kao izvor složenih ugljenih hidrata.
Rana ishrana beba je jako važna za rast i razvoj beba. U ishrani beba do godinu dana ne dodajemo šećer i so, ali možemo dodavati sveže začine da dopunimo ukus hrani. Izbor začina je na nama i našim navikama u ishrani. Začini su poželjni i osim oplemenjivanja ukusa hrane imaju i brojna pozitivna dejstva na organizam (mogu olakšati nelagodnost i nadimanje), mogu biti izvor vlakana ili proteina. Majke koje doje treba da nastave sa dojenjem, odnosno ako se beba hrani AD formulom, i dalje je mleko važan deo menija bebe.
Sedmodnevni jelovnik i recepti za bebu 9 meseci
Daćemo vam prikaz 2 nemlečna obroka u danu, uz koji vi dajete 2 male užine, po vašem izboru, i naravno majčino mleko ili AD formulu. Vodite računa da dete svakodnevno treba da konzumira voće.
Ponedeljak
Palenta sa kiselim mlekom i avokadom. Palentu spremiti neposredno pre obroka-1kašika na 100 ml vode, kada se prohladi dodati iseckan svež avokado i kiselo mleko.
Palenta kao izvor složenih ugljenih hidrata u kombinaciji sa kiselim mlekom izvorom proteina i avokadom koji je izvor dobrih masnoća pretstavlja optimalan obrok za bebe.
Teletina sa boranijom, crnim lukom i batatom sa dodatkom vlašca. Teletinu iseckati sa boranijom, malo crnog luka i batatom sve to skuvati u malo vode (batat dodati poslednji), kada je sve skuvano, na kraju dodati malo vlašca (ili svezeg peršuna).
Utorak
Mafini sa jabukom i bananom. Izrendati jabuku i izgnječiti bananu, dodati malo kukuruznog brašna, malo kokosovog brašna, izblendane ovsene pahuljice, pola čaše jogurta i komadić maslaca. Peći u kalupu za mafine u rerni na 180 stepeni.
Pastrmka sa tikvicom, cveklom i batatom
Pastrmku ispeći u rerni na pek papiru. Posebno iseckati batat i tivicu i spremiti na pari. Posebno skuvati cveklu neoljuštenu i kada se prohladi male mekane komadiće iseckati bebi i ponuditi kao hranu koju će jesti rukama.
Sreda
Intergralni hleb od ovsenog brašna sa žumancetom i jogurtom. Hleb pripremiti dan ranije. Pomešati malo kvasca sa mlakom vodom, a zatim dodati kombinaciju integralnog pšeničnog brašna i ovsenog brašna, odnos brašna zavisi i od prehrambenih navika porodice. Kada naraste premesiti i ispeći u rerni na 200 stepeni. Bebi poslužiti male komadiće hleba sa kuvanim zumancetom i čašom jogurta.
Sočivo sa graškom i šargarepom. Sočivo potopiti u vodu da odstoji (najbolje u toku noći), zatim isprati i skuvati u novoj vodi sa šargarepom, malo graška i belim lukom (1 manji česanj belog luka), na kraju dodati kašičicu maslinovog ulja.
U ovoj kombinaciji dodatak boba daje punoću ukusa obroku, pa se može kuvati zajedno sa sočivom. U bebine kašice ne dodajemo rafinisana ulja.
Četvrtak
Speltin griz sa kruškom, borovnicom, bademom i cimetom. Speltin griz pripremiti na vodi i dodati izrendanu krušku, 2-3 borovnice, 2 badema pečenog mlevenog i na vrh kašičice cejlonskom cimeta. (Svaku namirnicu uvesti posebno u ishranu bebe. Badem kao i ostali orašasti plodovi spada u visoko alergenu namirnicu i potreban je oprez.)
Piletina sa tikvicom, bundevom i brokolijem. Crni luk izdinstati na vodi, dodati parče piletine (najbolje batak ili karabatak jer su bolji izvor gvoždja u odnosu na belo meso) i iseckanu tikvicu. Na kraju dodati malo svežeg peršuna. Brokoli i bundevu pripremiti na pari. Kombinacijom mesa (izvor gvožđa) i brokolija poboljšava se apsorpcija gvožđa.
Petak
Proso sa žumancetom i kiselim mlekom. Proso potopiti da odstoji u vodi (2h ili preko noći) zatim isprati i skuvati u novoj vodi.Tvrdo kuvano žumance dodati iseckano u proso i kiselo mleko.
Losos sa krompirom i blitvom. Losos ispeći u rerni na pek papiru. A krompir skuvati posebno. Blitvu očistiti i oprati i odvojiti listove i na pari spremiti ili skuvati u vodi koju posle prosipamo (ne dodavati u bebinu kašicu vodu u kojoj se spremala blitva!). Blitvu koristiti svežu, i ne podgrevati jela sa blitvom! Sjediniti i izgnječiti viljuškom.
Subota
Ovas sa kajsijama, mandarinom i bananom. Ovas potopiti u vodi da odstoji zatim isprati u skuvati. Obratite pažnju na mekoću zrna, po potrebi izgnječiti bebi. Dodati jednu kajsiju, pola mandarine i pola banane. Po želji dodati cejlonski cimet ili muskatni oraščić.
Ćuretina sa crnim lukom, bundevom, bobom i šargarepom. Crni luk izdinstati na vodi, dodati bob, jednu šargarepu manju, i komadić bundeve. Po želji dodati malo svežeg bosiljka. Izgnječiti viljuškom.
Nedelja
Mafini sa prosom, višnjama i šljivama. Prethodno potopljeno proso isprati i skuvati. Dodati 1/3 solje kukuruznog brašna, 1/3 proso-a i malo kokosovog brašna, i pola čaše jogurta, dodati višnje i seckane šljive, i istopljen komadić maslaca, staviti u kalup za mafine i peći u rerni na 180 stepeni.
Batat sa tikvicom i brokolijem
Batat sa tikvicom i iseckanim brokolijem spremiti na pari. Kada se prohladi preliti kašičicom maslinovog ulja. Poslužiti bebi u gnječenom obliku.