Temenjača kod beba – Postupak skidanja temenjače u 5 koraka

Temenjača kod beba

Sadržaj

Temenjača kod beba je relativno čest problem kože beba. Pojavljuje se obično između 2. i 6. nedelje života. Najčešće prolazi do kraja prve godine, ređe traje duže. Kada potražiti pomoć lekara?

Uglavnom se naziv temenjača odnosi na promene ograničene na kosmati deo glavice. Termin infantilni seboreični dermatitis koristi se ako su promene proširene i na kožu lica i ostalih delova tela.

Temenjača kod beba

Temenjača kod beba i najvažnije činjenice 

Temenjača je najčešće bezazlena pojava koja spontano prolazi, čak i bez ikakvog tretmana.

 • Ne stvara bebi nikakve tegobe ni nelagodu, čak ni ne svrbi.
 • Temenjača nije zarazna, ne može preneti na drugu osobu.
 • Nije odraz nedostatka higijene.
 • Problem se najčešće rešava jednostvanim tretmanom.

Najveću nelagodu temenjača zapravo stvara roditeljima. Ne izgleda lepo i ostavlja utisak da dete nije čisto i negovano. Upravo zato većina roditelja želi što pre da otkloni ovaj problem.

Kako izgleda temenjača kod beba?

Kao što i samo ime kaže, promena se  javljaja na temenu glave (poglavini). Ima izgled čvrstih, masnih, beličastih do žućkastih naslaga i/ili ljuspica. Koža ispod promena može biti crvenkasto prebojena i može delovati nadraženo.

Nekada se može proširiti ka drugim delovima glavice: obrvama, iza ušiju, oko nosa. Može se javiti i na drugim delovima tela: pregibima (na vratu, u pazuhu, iza kolena), u pelenskoj regiji. Tada izgled može biti nešto drugačiji – naslaga nema, a koža je crvena, vlažna i deluje iritirano.

Temenjača kod beba

Miris temenjače se ne opisuje kao neprijatan. Najbolje se može uporediti sa mirisom masne kože. Ukoliko osetite kiselkast miris kože kod vaše bebe moguće je da je došlo do razvoja gljivične infekcije. U tom slučaju morate da se javite vašem lekaru da bi se primenila odgovarajuća terapija.

Opadanje kose kao posledica temenjače je moguće, ali je vrlo retka pojava. Dešava se na mestima gde su naslage deblje, nakon njihovog otpadanja. Dobra vest za roditelje je da je ovo prolazna pojava. Kad temenjača prođe kosica će ponovo izrasti.

Temenjaču ne treba mešati sa atopijskim dermatitisom, što je dosta česta pojava. Postoje jasne razlike između ovih stanja. Dve glavne su: atopijski dermatitis je praćen izrazitim svrabom i javlja se nakon 2. meseca života. Nasuprot, temenjača vrlo retko svrbi i javlja se posle 2. nedelje života. Kod beba ćete svrab prepoznati po tome što je dete uznemireno i što će pokušavati da trlja glavu ili druge delove tela o okolne predmete.

Temenjača kod beba

Zašto nastaje temenjača?

U osnovi problema stoji hiperaktivnost lojnih žlezda. Izgleda da nastaje pod uticajem hormona za stimulaciju rada lojnih zlezda. Pojačano stvaranje loja (sebuma) u lojnim žlezdama i folikulima dlake sprečava mrtve ćelije kože da se osuše i otpadnu sa površine kože. One se lepe i formiraju pomenute naslage i ljuspice. Korišćenje agresivnih sapuna i šampona u nezi bebe mogu provocirati nastanak temenjače.

Kako se uklanja i leči temenjača kod beba?

Za uklanjanje temenjače najčešće je dovoljan nemedicinski tretman. Najbolje je ako ga započnete čim primetite promene na glavici vaše bebe.

Temenjaču je potrebno tretirati jer postoji mogućnost sekundarne infekcije, najčešće gljivicama. Naslage nikako ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osetljive kože! Agresivno uklanjanje može dovesti do bakterijske infekcije.

Temenjača kod beba

Kako se skida temenjača -Postupak skidanja temenjače

 • Dva sata pre kupanja bebe, temenjaču namazati bebi uljem. Najbolje je koristiti ulja biljnog porekla.
 • Kad naslage omekšaju češljati bebinim priborom za kosu, suprotno od rasta dlake. Tokom čeljanja jedan deo temenjače će se skinuti.
 • Nakon toga okupati bebu i oprati joj kosu (može se koristi i frotirasta rukavica za pranje glave).
 • Trljati kosmati deo glave rukavicom ili jagodicama prstiju nežno, bez pritisaka.
 • Nakon toga dobro isprati pod mlazom tekuće vode, frotirom posušiti.

Ovakvim postupkom jedan deo temenjače će se sigurno skinuti, ali ne treba očekivati da će sve nestati. Potrebna je upornost i postupak treba ponavljati sve dok ima naslaga na glavi.

Kod  beba koje imaju gustu kosu i dugu dlaku uklanjanje temenjače može biti zahtevnije. Ponavljate celu proceduru sve dok ne uklonite ljuspice, ali pratite izgled kože, jer može da postane crvena i iritirana. U tom slučaju pravite pauzu u tretmanu temenjače dve do tri večeri.

Koristite četke od prirodne dlake koja su namenjene za bebe. One su mekše od onih za stariju decu i odrasle i neće povrediti bebinu nežnu kožu.

Postoje i specijalizovani preparati koji su namenjeni uklanjanju temenjače – šamponi i pene – koji se mogu kupiti u apotekama (postupate po uputstvu za upotrebu).

Imajte u vidu da nakon što uklonite temenjaču ona ipak može da se vrati. Lojne žlezde će nastaviti da stvaraju loj u većim količinama narednih nekoliko meseci.

Temenjača kod beba

Kada treba potražiti pomoć lekara?

Obavezno je da se javite pedijatru ukoliko je temenjača crvena i zažarena, jer to može biti znak bakterijske infekcije.

Potražite pomoć lekara:

 • Ako temenjača dugo traje.
 • Ukoliko se širi i nakon višednevnog tretiranja.
 • Ako je zahvaćena velika površina kože.
 • Ako se širi na delove kože bez kose.
 • Ako primetite opadanje kose, vlaženje i svrab kože.

Savet za roditelje

Bebinu kosicu obavezno četkajte svako veče posle kupanja (suprotno smeru rasta kose). To četkanje je svojevrsna masaža u kojoj će beba uživati, ali će i sprečiti nastanak temenjače.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...