Soor kod beba (mlečac) – Soor zahteva lečenje bebe i mame koja dojii

Šta je soor kod beba

Sadržaj

 Šta je soor kod beba (mlečac)? Zašto nastaje? Kako se ispoljava, da li smeta bebi? Da li majka može da se zarazi od bebe? Da li se infekcija može sprečiti? Kako se leči?

Ukoliko je beba nervozna bez vidljivog razloga, ili teže jede i odbija hranu, obavezno joj pogledajte usta!

Šta je soor kod beba i zašto nastaje?

Soor ili mlečac je česta infekcija kod novorođenčeta i odojčeta. Izaziva ga gljivica iz roda kandida (Candida Albicans). Ova gljivca je inače normalni stanovnik naše kože i sluznica. U nekim situacijama kada se naruši prirodna ravnoteža u telu, dolazi do njenog prekomernog rasta i problema za organizam.

Šta je soor kod beba

Kandida je često prisutna u porođajnom kanalu majke, nekada bez ikakvih simptoma. Novorođenče može da se zarazi tokom porođaja ili kasnije, putem pribora za hranjenje (cucle, varalice, kašičice). S obzirom da bebin imuni sistem još uvek nije dovoljno zreo, prekomerno razmnožavanje ovih gljivica može dovesti do razvoja infekcije. Odojče se može inficirati u periodu nicanja zuba, kada ima potrebu da stavlja u usta različite predmete. Infekcija kandidom često nastaje kod bolesne dece usled pada imuniteta. Može se javiti i  nakon upotrebe antibiotika.

Kako izgleda infekcija kandidom? Da li smeta bebi?

Na jeziku (naročito na korenu) vide se beličaste naslage. One imaju izgled zgrušanog mleka, po kome su i dobile naziv mlečac. Ispod ovih naslaga gljivice prodiru u sluzokožu i u njoj stvaraju bolne ranice, koje smetaju bebi kad sisa. Nije retko da beba sa soorom otežano sisa ili preterano “cokće” tokom podoja.

Šta je soor kod beba

Ako se ne odstrane na vreme naslage se mogu proširiti po celoj usnoj duplji. Uznapredovali soor vidi se kao sitne bele tačkice a kasnije i skrame po unutrašnjoj strani obraza i na nepcu. Ako se ne primete na vreme infekcija se može raširiti na ceo sistem organa za varenje. Beba može početi otežano da guta, da povraća, odbija dojku ili hranu. Kod uznapredovalog soora može se javiti i pelenski osip.

Kako utvrditi da li se radi o sooru ili o običnim naslagama mleka?

Nije neobično da se nakon podoja primete beličaste naslage u bebinim ustima. Ukoliko pokušate da očistite bebina usta komadićem gaze natopljenim fiziološkim rastvorom, mlečne naslage će se gotovo odmah skinuti i ostati na gazi. Za razliku od mlečnih naslaga, soor se neće skinuti nakon blagog brisanja gazom. Potrebno je intenzivno trljanje da bi se naslage gljivica sastrugale. Tom prilikom je moguće i da nastanu oštećenja sitnih kapilara i pojave kapljice krvi. Osim toga, soor je često praćen promenama u bebinom ponašanju – odbijanjem hrane i nervozom.

Šta je soor kod beba

Da li majka može da se zarazi od bebe?

Kod majki koje doje infekcija iz bebinih usta može preći i na majčine bradavice. Umor, zabrinutost, neispavanost, stres su često prisutni kada beba stigne u kuću. Oni mogu dovesti do slabljenja imuniteta što će olakšati razvoj infekcije. Može se dogoditi da majka nema simptome, ali ako beba ima soor, ima ga i ona i obavezno je da se oboje istovremeno leče.

Vodeći simptom na koji se mame žale je oštar, probadajući bol u bradavicama koji nije postojao tokom ranijih podoja. Ovaj bol se ne smanjuje promenom položaja pri dojenju. Bol se javlja za vreme ali i posle podoja. Javlja se i probadajući bol u dojci pri podoju, kao bockanje iglicama i razlikuje se od samog refleksa otpuštanja mleka.

Bradavice su nekad bez okom vidljivih promena. Češće su bolno osetljive, peckaju, crvenije su, sjajnije površine. Ragade su vrlo česte i pogoduju razvoju infekcije.

Majke obično imaju i prateću vaginalnu infekciju ovom gljivicom.

Da li se infekcija može sprečiti?

Važno je  redovno i pravilno sprovođenje higijenskih mera:

  • Ruke perite vodom i sapunom pre i posle podoja i prepovijanja bebe.
  • Sterilišite cucle, varalice i pribor za hranjenje bebe.
  • Igračke koje dete stavlja u usta perite deterdžentom i vrućom vodom.
  • Posle svakog podoja, bradavice operite toplom vodom, osušite na vazduhu i izložite suncu.
  • Sterilišite i držite suvim silikonske bradavice, ukoliko je neophodno da ih koristite.
  • Nosite pamučne grudnjake koje možete da iskuvate u mašini.
  • Izbegavajte korišćenje uložaka za dojenje, jer gljivice vole vlažnu sredinu.

Šta je soor kod beba

Održavajte higijenu bebinih usta

Kod novorođenčeta nega se sprovodi  prebrisavanjem usne duplje gazom namotanom na prst i ovlaženom fiziološkim rastvorom.  Kod odojčadi, posebno kada niču zubići, prebrisavanje ima i funkciju masaža desni koja prija bebi.

Preporučujemo da svakodnevno kontrolišete i pratite da nije došlo do nekih promena na površini sluzokože usne duplje i jezika vaše bebe. Najčešće se ni ne radi o pravoj gljivičnoj infekciji, već o naslagama mleka koje se uspešno uklanjaju negom usne duplje.

Mlečac kod beba zahteva lečenje i mame i bebe – Soor i lečenje bebe

Ako primetite naslage na jeziku vaše bebe, započnite sa redovnim čišćenjem usta. Ukoliko se uočene naslage ne iščiste nakon par dana, ili se prošire, neohodno je konsultovati pedijatra. Lekari obično jednim pregledom postavljaju ovu dijagnozu. Ukoliko postoji nedoumica, uzimanjem brisa se lako dokazuje prisustvo ove gljivice.

Za lečenje soora koriste se lekovi protiv gljivica (antimikotici). Lek može biti u obliku kapi ili gela, koji se nanosi na jezik i usnu šupljinu deteta. Lek se aplicira posle podoja ili hranjenja, nekoliko puta dnevno (po uputstvu lekara). Poboljšanje će se uočiti već nakon 24-48 sati terapije. Međutim, važno je nastaviti sa terapijom još 10-15 dana nakon nestanka simptoma. Tako se obezbeđuje da se gljivice potpuno uklone i da ne dođe do njihovog ponovnog rasta. Ovi lekovi su bezbedni za primenu kod beba i male dece!

Pored prepisane terapije obavezno sprovodite i negu usne duplje. Ona se vriši prebrisavanjem jezika i sluznice obraza sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom.  Prst se obavije sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom, a zatim se njime pažljivo prelazi preko naslaga. Na ovaj način se naslage mehanički odstranjuju i omogućava efikasno delovanje leka. Čišćenje jezika i usta sprovodite posle podoja/hranjenja deteta.

Za čišćenje usne duplje možete koristiti i rastvor sode bikarbone. Promešajte 1 kafenu kašičicu sode sa 100ml prokuvane vode. Pripremite svež rastvor svakog dana. Rastvor sode bikarbone možete da koristite do 2 nedelje.

Tokom lečenja važno je da primenjujete i sve mere koje se savetuju i u prevenciji: higijena ruku, pranje pribora za hranjenje i predmeta koje dete koristi.

Šta je soor kod beba

Soor lečenje majke

U slučaju infekcije, mamu treba lečiti po mogućnosti istim lekom kao i dete. Lek se nanosi na bradavicu nakon podoja. Pre toga ukloniti ostatke mleka i pljuvačke s bradavice. Ako je moguće, ne dojiti dvadesetak minuta nakon primene leka, da bi  imao vremena da deluje.

Održavanje higijene je podjednako važno. Bradavice perite toplom vodom, bez upotrebe sapuna i gelova. Pustite da se prirodno suše na vazduhu. U slučaju ove infekcije ne mažite mleko po njima nakon podoja.

Jastučiće za dojenje izbegavajte i češće menjajte. Češće perite ruke, pogotovo posle prepovijanja bebe i odlaska u toalet.

Podoj uvek započnite na dojci na kojoj je bradavica manje bolna, pa onda prebacite bebu na osetljiviju stranu.

Mleko tokom trajanja ove infekcije nemojte skladištiti jer niska temperatura ne uništava gljivice!

Mnogim mamama je u rešavanju problema s gljivicama pomoglo izbacivanje šećera iz ishrane. Može da pomogne i pojačano uzimanje kulture Lactobaccilus acidophilus (u obliku tableta ili iz kiselih mlečnih proizvoda, npr. jogurta).

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Za bebe, krevetac je neophodan deo nameštaja jer im pruža udobno i sigurno mesto za spavanje i odmor. Osim što je praktičan, pomaže bebama da razviju dobre navike spavanja, poveća...

Roditeljskih briga za novorođenče je brzbroj. Sa novorođenčetom dolaze i razne vrste novih iskustava. Sigurno postoji mnogo stvari o kojima treba da brinete kao novi roditelј. Na sreću, postoji i...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...