Prvi sati i dani sa bebom – Šta je važno

Prvi sati i dani sa bebom

Sadržaj

Prvi sati i dani sa bebom veoma su značajni i za bebu i za Vas. Šta je u tim prvim danima važno i šta je odgovarajuće roditeljstvo?

Prvi sati i dani sa bebom

Odmah nakon porođaja, babica će osušiti Vašu bebu i staviti je na grudi. Vaša beba će biti gola, osim kapice i pelena. Dobićete ćebe koje će Vas i Vašu bebu zagrejati.

Prvi sati i dani sa bebom

Kontakt koža na kožu novorođenčeta, nega kengura

Za većinu beba kontakt koža na kožu je ono što im je potrebno da ih umire i zagreju nakon rođenja. Kontakt koža na kožu naziva se i nega kengura. Tokom kontakta koža na kožu, Vi i Vaša beba ćete proizvoditi hormon koji se zove oksitocin. Ovo vam pomaže da se osećate blisko svojoj bebi.

Uživajte u ovom vremenu, odmorite se i opustite zajedno. Ovo je Vaša prilika da upoznate svoju bebu. Sati nakon rođenja Vaše bebe su najvažniji da se povežete sa bebom. Ovaj prvi kontakt je veoma važan za izgradnju i održavanje odnosa sa Vašom bebom.

Prvi sati i dani sa bebom

Vaš  partner takođe može učestvovati u kontaktu koža na kožu kako bi se povezao sa bebom. Ako Vi ili Vaša beba ne možete da pokušate kontakt koža na kožu nakon rođenja, možete to započeti i praktikovati kasnije.

Ukoliko ste porođeni Carskim rezom, kada to vaše zdravstveno stanje dozvoli, doneće vam bebu. Tada možete započeti negu koža na kožu i nastaviti je u narednim danima u porodilištu, a zatim kod kuće.

Bez obzira da li dojite ili iz bilo kog razloga nećete dojiti, kontakt koža na kožu biće dragocen.

Prednosti kontakta koža na kožu

Kontakt koža na kožu pomaže Vašoj bebi:

 • Da se ugreje.
 • Stabilizuje svoju telesnu temperaturu.
 • Oseća manje stresa od rođenja.
 • Prilagodi se životu van materice.
 • Stabilizuje disanje.
 • Regulišu bebin šećer u krvi.
 • Nabave dobre bakterije za zaštitu od infekcije.

Prvi sati i dani sa bebom

Bebini znaci želјe za hranjenjem

Tokom ovog perioda, Vaša beba može početi da pokazuje znake želјe da se hrani. Ona se može pomeriti prema Vašim dojkama, ili ćete možda morati da joj pomognete. Beba će pokušati da se “zakači ili prikači” za Vašu dojku. Držite bebu kožu uz kožu tokom ovog prvog hranjenja i nakon toga, koliko god želite.

Izgradnja odnosa sa svojom bebom, šta je odgovarajuće roditeljstvo?

Kontakt koža na kožu pomaže vam da ranije prepoznate i naučite bebine signale. Ovo uklјučuje znake gladi, zadovolјstva, nelagodnosti i mnoge druge. Odgovarajuće roditelјstvo je važan deo formiranja zdravog odnosa sa Vašom bebom. To znači da odgovarate na  zahteve svoje bebu dok prihvatate njene potrebe i signale. Na primer, možete primetiti prve znake gladi pre nego što beba zaplače. Držite bebu blizu.

Ova vrsta roditelјstva pomaže Vašoj bebi da formira zdrave moždane veze. Podstiče osećaj sigurnosti i udobnosti. Zapamtite, ne možete razmaziti svoju bebu tako što ćete odgovoriti na njene potrebe na ovaj način.

Prvi sati i dani sa bebom

Prvo hranjenje bebe

Držanje  Vaše bebe sa kožom pored Vaše kože odmah nakon rođenja će vas oboje smiriti i opustiti. Kontakt koža na kožu  sa Vašom bebom u prvom satu nakon rođenja će pomoći da   prvo hranjenje počne dobro. Vaša babica će vam pomoći da bezbedno postavite bebu. Većina beba je budna i žele da doje ubrzo nakon rođenja, ali svaka beba je drugačija. Proverite da li ima znakova da je Vaša beba gladna. Vaša babica ili medicinska sestra su tu da vam pomognu i podrže.

Znaci da je beba gladna

Sledeći  su znaci da  je Vaša beba možda gladna:

 • Oči trepere.
 • Pomera ruke ka ustima.
 • Pravi pokreta ustima.
 • Kreće se prema Vašim dojkama ili okreće glavu kada im dodirnete obraz.
 • Plakanje je kasni znak gladi.

Pokušajte da je hranite kada primetite da Vam beba daje ranije znakove. Često će biti lakše jer ćete oboje biti smireniji i opušteniji. Vi i Vaša beba možete sami da započnete prvo hranjenje ili će vam možda trebati mala pomoć i savet babice.

Prvi sati i dani sa bebom

Pratite ove korake da biste započeli prvo hranjenje bebe

 1. Držite bebu blizu dojke.
 2. Gladite bebine ruke i stopala.
 3. Sačekajte znake da je Vaša beba gladna (znakovi za rano hranjenje).
 4. Pričvrstite bebu na dojku.

Prvi dani dojenja

Kada počnete da dojite, Vaše dojke će otpustiti rano mleko koje se zove kolostrum. Vaše telo ga proizvodi u malim količinama i prilično je guste konzistencije. Kolostrum je pun antitela koja će pomoći Vašoj bebi da se izbori sa infekcijom.

Novorođenče može da se hrani 10 do 12 puta u toku 24 sata. Svaki put kada se Vaša beba hrani, ona daje Vašem telu do znanja koliko majčinog mleka treba da proizvede. Dojenje je sistem ponude i potražnje. Što više dojite, Vaše telo proizvodi više mleka. U ranim danima, često je dojenje važno kako bi vam pomoglo da izgradite dobru količinu mleka. Majčino mleko zadovolјava sve potrebe Vaše bebe za hranom tokom prvih 6 meseci.

Prvi sati i dani sa bebom

Kao i kod većine majki koje doje, verovatno ćete primetiti da će  se zaliha mleka povećati oko 3. do 5. dana. Možda ćete primetiti da Vaše grudi postaju punije i čvršće. Ovo se ponekad naziva  “mleko nadolazi.’ U narednih nekoliko nedelјa, Vaša beba može razviti redovniji obrazac hranjenja. Ovo će Vam pomoći da se prilagodite proizvodnji prave količine mleka. Ali možda postoje dani kada Vaša beba želi puno da jede.

Dojenje zahteva strplјenje i praksu. U ranim danima:

 • Držite bebu u kontaktu koža na kožu nakon rođenja, ako je moguće.
 • Dojite svoju bebu što je pre moguće nakon rođenja.
 • Hranite svoju bebu onoliko često koliko želi. To će Vam pomoći da se osećate udobno.
 • Majčino mleko može da curi iz bradavica.
 • Menjajte jastučiće za grudi redovno ili pri svakom hranjenju.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...