Kolostrum i zrelo mleko – Da li beba dobija dovoljno mleka?

Kolostrum i zrelo mleko

Kolostrum i zrelo mleko, majčino mleko koje je dragoceno za bebu. Kakva je razlika? Kako da znamo da beba dobija dovoljno mleka?

Kolostrum i zrelo mleko

Prvo mleko koje vaše grudi proizvode zove se kolostrum. Žute je boje i gušće od drugih tečnosti.  U poređenju sa kasnijim ili zrelim majčinim mlekom, kolostrum je bogatiji belančevinama i mineralima. Ima manje ugljenih hidrata, masti i nekih vitamina.

Prednosti kolostruma

Kolostrum se ponekad naziva i „tečno zlato“ zbog njegove važnosti i boje. Ima puno antioksidanata i antitela koji mogu pomoći da Vaša beba bude zdrava. Kolostrum ispunjava bebin stomak dobrim bakterijama. Takođe sadrži jedinjenja koja hrane dobre bakterije i ubijaju štetne bakterije i viruse. Glavna prednost kolostruma je da spreči infekciju. Takođe ima laksativan efekat kako bi podstakao prvo pražnjenje creva Vaše bebe. Iako je normalno imati samo malu količinu, svaka kap kolostruma ima velike zdravstvene koristi za vašu bebu do kraja njenog života.

Kolostrum i zrelo mleko

Ako je Vaša beba rođena bolesna ili preuranjeno, Vaš kolostrum je posebno važan. To je zato što može da zaštiti njihov stomak i zdravlje imuniteta što im pomaže u borbi protiv bolesti. Kolostrum se može dati prevremeno rođenoj bebi pomoću šolje ili šprica. Vaša medicinska sestra ili babica će Vam pomoći da ručno izmlazate i sakupite kolostrum za Vašu bebu.

Koliko kolostruma proizvodite

Količina kolostruma koju ćete proizvesti varira. Obično je između 2 ml i 20 ml po dojenju u prva 3 dana. Takođe zavisi od broja dojenja koje Vaša beba ima u prva 24 sata nakon rođenja. Ako ste ranije dojili, Vaše mleko može doći ranije i verovatno ćete imati kolostrum u većim količinama.

Kolostrum i zrelo mleko

Zrelo majčino mleko

Otprilike 72 sata nakon rođenja Vaše bebe, primetićete da se Vaše mleko menja. Ovo se obično opisuje kao   „nadolazi mleko“. Ako ste imali porođaj carskim rezom, to obično traje do 120 sati. Postoje i druga stanja koja mogu odložiti puno snabdevanje mlekom, kao što je gestacijski dijabetes.

Vaše majčino mleko će postati svetlije boje, tanje i vodenastije od kolostruma. Ovo je poznato kao zrelo majčino mleko. Takođe ćete primetiti povećanje punoće dojke i zapremine majčinog mleka. Pravilo za proizvodnju majčinog mleka je ponuda i potražnja. Često hranjenje i uklanjanje mleka znače da će vaše dojke proizvoditi više mleka.

Zašto je dojenje dobro za bebu

Dojenje je važno za Vas i Vašu bebu. Vaše majčino mleko štiti Vašu bebu od mnogih bolesti i stanja. Dizajnirano je da zadovolji sve potrebe Vaše bebe. Vaše majčino mleko sadrži esencijalne enzime, hormone i antitela. Oni su od vitalnog značaja za normalan rast, razvoj i dobro zdravlje Vaše bebe. Majčino mleko je prilagođeno Vašoj bebi i njenoj fazi razvoja. Ona se menja kako Vaša beba raste kako bi zadovoljila njihove potrebe i zaštitila je od bolesti.

Kada dođete u kontakt sa virusom ili bakterijom, Vaše telo će proizvoditi antitela da se zaštiti. Ova antitela se prenose u Vaše majčino mleko tako da je i Vaša beba zaštićena. Uprkos godinama istraživanja, nauka još uvek ne može ovo ponoviti u formulama za hranjenje.

Kolostrum i zrelo mleko

Majčino mleko je dobro jer:

 • Pomaže u zaštiti Vaše bebe od bolesti kao što su infekcije grudnog koša, uha i stomaka.
 • Smanjuje rizik od zatvora ili uznemirenog stomaka kod Vaše bebe.
 • Smanjuje rizik od gojaznosti za Vašu bebu kada je starija.

Prevencija gojaznosti

Dojenje ima važan uticaj na smanjenje i prevenciju gojaznosti.

 • Majčino mleko sadrži hormone koji programiraju bebinu regulaciju unosa hrane.
 • Dojene bebe kontrolišu količinu mleka koju konzumiraju i završavaju hranjenje kada su zadovoljne. Ovo im pomaže da kontrolišu apetit od najranije faze.
 • I amnionska tečnost i majčino mleko mogu doneti male količine ukusa. Ovo može uticati na preferencije ukusa i izbor hrane nakon privikavanja na čvrstu hranu

Dojenje je dobar početak u uspostavljanju kontrole apetita kod bebe. Ali mnogi drugi faktori (kao što su način života i ishrana) utiču i na Vašu bebu dok odrasta.

Zašto je dojenje dobro za majke

 • Pomaže Vašoj materici da se brže vrati u normalnu veličinu.
 • Pomaže Vam da se povežete sa bebom.
 • Smanjuje rizik od raka dojke, raka jajnika i dijabetesa.
 • Štedi Vam vreme i novac.
 • Zgodno jer nema potrebe da nosite flaše i formulu sa sobom kada ste napolju.
 • Obrok je spreman kada bebi zatreba na savršenoj temperaturi bez potrebe za sterilizacijom.
 • Sagoreva kalorije i može Vam pomoći da povratite težinu pre trudnoće.

Dok je dojenje najprirodniji način hranjenja bebe, to je veština koju Vi i Vaša beba zajedno učite. Uz pravu pomoć i podršku, možete započeti dojenje i nastaviti koliko god želite. Razgovarajte sa svojom medicinskom sestrom, babicom ili lekarom opšte prakse o dojenju tokom prenatalne nege.

8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja POGLEDAJTE OVDE

9 Saveta kako povećati količinu mleka u dojkama POGLEDAJTE OVDE

Koliko često da dojim bebu? Znaci koje beba šalje kada je gladna POGLEDAJTE OVDE

Kolostrum i zrelo mleko

Kako znati da novorođenče dobija dovoljno majčinog mleka?

Sve bebe gube na težini u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Nakon toga, počinju da dobijaju na težini i do 2 nedelje se uglavnom vraćaju na svoju porođajnu težinu.

Pelene bebe će dati odgovor

Vaša beba treba da proizvodi mokre i prljave pelene. Prve prljave pelene Vaše bebe su crne i katranaste. Ovo se zove mekonijum. Tokom sledećeg dana, stolica Vaše bebe postaje zelenkaste boje. Do 5. dana Vaša beba će imati žutu stolicu.

1. Dan: 1 mokra pelena – preko 24 sata; stolica – crna.

2. Dan: 2 mokre pelene; 2 stolice – crne.

3. Dan: 3 mokre pelene; 3 stolice – crne ili zelene.

4. Dan: 4 mokre pelene; 3 do 4 stolice – zelene ili žute

5. Dan:  5 mokrih pelena: stolice treba da postanu žute

6. Dana do 6 nedelja: 6 mokrih pelena – teške mokre sa bledim, žutim ili bistrim urinom; 3 do 8 stolica – žute, zamršene, tečne do meke.

6. Nedelja do 6 meseci: 3 do 5 stolica dnevno. Ali mogu da preskaču dane – žute, meke i mogu da se zgusnu tokom vremena zbog promene sastava mleka.

Stolica gladne bebe

Stolica gladne bebe je jarkozelena, penasta, bez sadržaja, podseća na žabokrečinu. Ovakva stolica samo može da pobudi sumnju da beba ne dobija dovoljno mleka; kontrola težine će pokazati kako beba napreduje i da li je potrebna neka promena u načinu ishrane.

Broj stolica varira

Broj stolica kod zdrave bebe, u toku dana, može znatno da varira – od jednog pražnjenja creva dnevno, do većeg broja pražnjenja (čak i nakon svakog obroka). Dokle god su stolice normalne gustine, nisu preobilne i mnogobrojne, one se ne smatraju prolivom (dijarejom).  Kod beba koje su na prirodnoj ishrani nije redak slučaj da stolica„izostane“ nekoliko dana (čak i do 10-ak), jer se majčino mleko, u digestivnom traktu deteta „maksimalno“ iskoristi, pa nakon nje ne ostaje mnogo toga beskorisnog da se iz njega izbaci putem stolice. U takvim situacijama višednevnog  nepražnjenja creva, ako je beba dobrog opšteg stanja, raspoloženo, nije plačljivo, ne grči nožice i ne odbija hranu, nije potrebno ništa preduzimati u cilju provociranja stolice.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…