Da li novorođenče dobija dovolјno majčinog mleka – Kako znati?

Da li novorođenče dobija dovolјno majčinog mleka

Sadržaj

Da li novorođenče dobija dovolјno majčinog mleka? To je pitanje koje skoro svaka majka sebi postavlja u prvom mesecu majčinstva. Lako ćete utvrditi po roju mokrih pelena i na prvoj kontroli kod pedijatra. On će proceniti kako beba napreduje. Jedno sigurno znajte, vaše mleko je dragoceno za bebu.

Prvo mleko koje vaše grudi proizvode zove se kolostrum. Žute je boje i gušće od drugih tečnosti.  U poređenju sa kasnijim ili zrelim majčinim mlekom, kolostrum je bogatiji belančevinama i mineralima. Ima manje uglјenih hidrata, masti i nekih vitamina.

Prednosti kolostruma

Kolostrum se ponekad naziva i „tečno zlato“ zbog njegove važnosti i boje. Ima puno antioksidanata i antitela koji mogu pomoći da Vaša beba bude zdrava. Kolostrum ispunjava bebin stomak dobrim bakterijama. Takođe sadrži jedinjenja koja hrane dobre bakterije i ubijaju štetne bakterije i viruse. Glavna prednost kolostruma je da spreči infekciju. Takođe ima laksativan efekat kako bi podstakao prvo pražnjenje creva Vaše bebe. Iako je normalno imati samo malu količinu, svaka kap kolostruma ima velike zdravstvene koristi za vašu bebu do kraja njenog života.

Da li novorođence dobija dovolјno majcinog mleka

Ako je Vaša beba rođena bolesna ili preuranjeno, Vaš kolostrum je posebno važan. To je zato što može da zaštiti njihov stomak i zdravlјe imuniteta što im pomaže u borbi protiv bolesti. Kolostrum se može dati prevremeno rođenoj bebi pomoću šolјe ili šprica. Vaša medicinska sestra ili babica će Vam pomoći da ručno izmlazate i sakupite kolostrum za Vašu bebu.

Koliko kolostruma proizvodite

Količina kolostruma koju ćete proizvesti varira. Obično je između 2 ml i 20 ml po dojenju u prva 3 dana. Takođe zavisi od broja dojenja koje Vaša beba ima u prva 24 sata nakon rođenja. Ako ste ranije dojili, Vaše mleko može doći ranije i verovatno ćete imati kolostrum u većim količinama.

Zrelo majčino mleko

Otprilike 72 sata nakon rođenja Vaše bebe, primetićete da se Vaše mleko menja. Ovo se obično opisuje kao   „nadolazi mleko“. Ako ste imali porođaj carskim rezom, to obično traje do 120 sati. Postoje i druga stanja koja mogu odložiti puno snabdevanje mlekom, kao što je gestacijski dijabetes.

Vaše majčino mleko će postati svetlije boje, tanje i vodenastije od kolostruma. Ovo je poznato kao zrelo majčino mleko. Takođe ćete primetiti povećanje punoće dojke i zapremine majčinog mleka. Pravilo za proizvodnju majčinog mleka je ponuda i potražnja. Često hranjenje i uklanjanje mleka znače da će vaše dojke proizvoditi više mleka.

Da li novorođence dobija dovolјno majcinog mleka

Zašto je dojenje dobro za bebu

Dojenje je važno za Vas i Vašu bebu. Vaše majčino mleko štiti Vašu bebu od mnogih bolesti i stanja. Dizajnirano je da zadovolјi sve potrebe Vaše bebe. Vaše majčino mleko sadrži esencijalne enzime, hormone i antitela. Oni su od vitalnog značaja za normalan rast, razvoj i dobro zdravlјe Vaše bebe. Majčino mleko je prilagođeno Vašoj bebi i njenoj fazi razvoja. Ona se menja kako Vaša beba raste kako bi zadovolјila njihove potrebe i zaštitila je od bolesti.

Kada dođete u kontakt sa virusom ili bakterijom, Vaše telo će proizvoditi antitela da se zaštiti. Ova antitela se prenose u Vaše majčino mleko tako da je i Vaša beba zaštićena. Uprkos godinama istraživanja, nauka još uvek ne može ovo ponoviti u formulama za hranjenje.

Majčino mleko je dobro jer:

 • Pomaže u zaštiti Vaše bebe od bolesti kao što su infekcije grudnog koša, uha i stomaka.
 • Smanjuje rizik od zatvora ili uznemirenog stomaka kod Vaše bebe.
 • Smanjuje rizik od gojaznosti za Vašu bebu kada je starija.

Prevencija gojaznosti

Dojenje ima važan uticaj na smanjenje i prevenciju gojaznosti.

 • Majčino mleko sadrži hormone koji programiraju bebinu regulaciju unosa hrane.
 • Dojene bebe kontrolišu količinu mleka koju konzumiraju i završavaju hranjenje kada su zadovolјne. Ovo im pomaže da kontrolišu apetit od najranije faze.
 • I amnionska tečnost i majčino mleko mogu doneti male količine ukusa. Ovo može uticati na preferencije ukusa i izbor hrane nakon privikavanja na čvrstu hranu

Dojenje je dobar početak u uspostavlјanju kontrole apetita kod bebe. Ali mnogi drugi faktori (kao što su način života i ishrana) utiču i na Vašu bebu dok odrasta.

Da li novorođence dobija dovolјno majcinog mleka

Zašto je dojenje dobro za majke

 • Pomaže Vašoj materici da se brže vrati u normalnu veličinu.
 • Pomaže Vam da se povežete sa bebom.
 • Smanjuje rizik od raka dojke, raka jajnika i dijabetesa.
 • Štedi Vam vreme i novac.
 • Zgodno jer nema potrebe da nosite flaše i formulu sa sobom kada ste napolјu.
 • Obrok je spreman kada bebi zatreba na savršenoj temperaturi bez potrebe za sterilizacijom.
 • Sagoreva kalorije i može Vam pomoći da povratite težinu pre trudnoće.

Dok je dojenje najprirodniji način hranjenja bebe, to je veština koju Vi i Vaša beba zajedno učite. Uz pravu pomoć i podršku, možete započeti dojenje i nastaviti koliko god želite. Razgovarajte sa svojom medicinskom sestrom, babicom ili lekarom opšte prakse o dojenju tokom prenatalne nege.

8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja POGLEDAJTE OVDE

9 Saveta kako povećati količinu mleka u dojkama POGLEDAJTE OVDE

Koliko često da dojim bebu? Znaci koje beba šalje kada je gladna POGLEDAJTE OVDE

Da li novorođenče dobija dovolјno majčinog mleka, kako znati?

Sve bebe gube na težini u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Nakon toga, počinju da dobijaju na težini i do 2 nedelјe se uglavnom vraćaju na svoju porođajnu težinu.

Pelene bebe će dati odgovor

Vaša beba treba da proizvodi mokre i prlјave pelene. Prve prlјave pelene Vaše bebe su crne i katranaste. Ovo se zove mekonijum. Tokom sledećeg dana, stolica Vaše bebe postaje zelenkaste boje. Do 5. dana Vaša beba će imati žutu stolicu.

1. Dan: 1 mokra pelena – preko 24 sata; stolica – crna.

2. Dan: 2 mokre pelene; 2 stolice – crne.

3. Dan: 3 mokre pelene; 3 stolice – crne ili zelene.

4. Dan: 4 mokre pelene; 3 do 4 stolice – zelene ili žute

5. Dan:  5 mokrih pelena: stolice treba da postanu žute

6. Dana do 6 nedelјa: 6 mokrih pelena – teške mokre sa bledim, žutim ili bistrim urinom; 3 do 8 stolica – žute, zamršene, tečne do meke.

6. Nedelјa do 6 meseci: 3 do 5 stolica dnevno. Ali mogu da preskaču dane – žute, meke i mogu da se zgusnu tokom vremena zbog promene sastava mleka.

Da li novorođence dobija dovolјno majcinog mleka

Stolica gladne bebe

Stolica gladne bebe je jarkozelena, penasta, bez sadržaja, podseća na žabokrečinu. Ovakva stolica samo može da pobudi sumnju da beba ne dobija dovoljno mleka; kontrola težine će pokazati kako beba napreduje i da li je potrebna neka promena u načinu ishrane.

Broj stolica varira

Broj stolica kod zdrave bebe, u toku dana, može znatno da varira – od jednog pražnjenja creva dnevno, do većeg broja pražnjenja (čak i nakon svakog obroka). Dokle god su stolice normalne gustine, nisu preobilne i mnogobrojne, one se ne smatraju prolivom (dijarejom).  Kod beba koje su na prirodnoj ishrani nije redak slučaj da stolica „izostane“ nekoliko dana (čak i do 10-ak), jer se majčino mleko, u digestivnom traktu deteta „maksimalno“ iskoristi, pa nakon nje ne ostaje mnogo toga beskorisnog da se iz njega izbaci putem stolice. U takvim situacijama višednevnog  nepražnjenja creva, ako je beba dobrog opšteg stanja, raspoloženo, nije plačljivo, ne grči nožice i ne odbija hranu, nije potrebno ništa preduzimati u cilju provociranja stolice.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...