8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?

8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja

8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!

Prvi dani dojenja

U prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj jer u sebi sadrži jako veliku količinu antitela. Zbog svog bogatstva u antitelima koji štite bebu kolostrum je poznat i pod nazivom “prva vakcina”. Nemojte da mislite da ga nema ili da ga nema dovoljno. Radi se o maloj ali izuzetno važnoj količini. Baš zbog toga dojite uvek kada možete da bi ga beba izvukla.

8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja

Kad vam dopuste da prvi put podojite svoje dete, nemojte se obeshrabriti ako stavljanje na dojku ne uspe odmah. Pokušajte nekoliko puta, ako se beba jako “naljuti” najpre je malo smirite, pa pokušajte na drugoj strani. Nemojte trpeti pogrešan položaj na bradavici ako nije uhvatila kako treba. Popustite vakuum u bebinim ustima i pokušajte ponovno. Ispravan je položaj najvažniji. Zbog poteškoća prilikom učenja pravilnog položaja mogli biste dobiti ragade. Da bi beba mogla pravilno dojiti, bitno je da u usta stavi celu bradavicu i što veći deo areole. Bebina usta treba da budu  širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smještena duboko u ustima, a bebine usne izvijene prema napolju.

Kako da smanjim bol koja se javlja pri dojenju?

  • Pre dojenja nakratko držite na bradavicama vlažnu krpu napunjenu smrvljenim ledom. To će otupiti osećaj bola i ispupčiti bradavice pa će ih vaša beba moći lakše uzeti.
  • Dobro je kod bola bradavica mazati bradavice i areole nevenovom mašću/kremom ili će pomoći specijalna krema za negu bradavica.
  • Utrljavanje ulja kantariona  razrijeđenogu maslinovu ulju takođe može pomoći.
  • Savladajte pravilno izmlazanje dojki, nepravilno izmlazanje može nanositi bol.
  • Savladajte pravilan položaj tela pri dojenju da vas ne bi bolela leđa zbog napora.
  • Ne perite bradavice sapunom jer on isušuje kožu i ne stavljajte puder ni dezodorans blizu njih. Svaki dan izložite bradavice vazduhu i po mogućnosti, blagom suncu, nekoliko minuta.
  • Koristite silikonske bradavice ukoliko su vam bolne i oštećene.
  • Vodite računa o pravilnom postavljanju bebe na dojku i tako sprečite bolno dojenje.
  • Da biste sprečili pojavljivanje ragada, najbolje je nakon dojenja namazati bradavice s nekoliko kapi svoga mleka i osušiti na vazduhu. Pre toga ih ne treba prati jer se pri dojenju podražuju male žlezde oko bradavica što podstiče izlučivanje masnoće koja ih štiti i naravno, pazite na pravilan način dojenja. Ragade najčešće nastaju ako beba sisa previše često (majka pokušava da svaki bebin plač reši stavljanjem na dojku) ili zbog nepravilnog položaj bebe pri dojenju. Uticaj ima i individualna osetljivost. Leče se izlaganjem bradavica vazduhu, negom majčinim mlekom ili preparatima namenjenim za negu bradavica, poštedom jedne dojke, primenom silikonskih bradavica. Važno je i sprečavanje infekcije higijenom ruku, umetaka, higijenom bebinih usta (lečenje soora/mlečca).

Moguće je i da vam izmlazanje ne ide kao što ste zamišljali

Za uspostavljanje uspešnog dojenja važno je pražnjenja dojki, pa mame treba da savladaju pravilnu  tehniku izmlazanja. Kada su dojke prepunjene, neophodno je izmlazati mleko iz dojki, takođe, ukoliko imate više mleka, izmlazano mleko možete sačuvati za kasnije, za situacije kada morate negde da odete ili za pripremu visokovrednih kašica za bebu, u nekom narednom periodu.

KAKO PRAVILNO IZMLAZATI DOJKE PROČITAJTE OVDE

Pre pražnjenja dojki preporučuje se tuširanje toplom vodom ili tople obloge, da se kanalići otvore. Dojku masirati nežno ali energično. Posle masaže preporučuju se hladne obloge. Stavljajte tople obloge, izdmlazajte  samo toliko da popusti napetost. Ako je moguće, nabavite listove svežeg kupusa i stavite na dojke. Začuđujuće deluje!

Bol u leđima ili donjem delu stomaka zbog dojenja?

NIKADA se mama ne primiče bebinim ustima kada doji u ležećem položaju već se BEBA privuče na grudi. Ako se mama izvija unapred da doji bebu imaće bolove u leđima. Teško je opustiti se i ceo proces dojenja predstavlja veliki napor. Ovo je najčešća greška mama koje doje u ležećem položaju. Nemojte da vas začudi što se bol u donjem delu stomaka pojača za vreme podoja, to je normalna pojava jer se materica za vreme podoja grči i vraća u svoju staru veličinu. Za vreme podoja zbog kontrakcija pojačaće se i izbacivanje sukrvice iz vagine. Sve je to normalan proces posle porođaja.

POLOŽAJE ZA DOJENJE MOŽETE POGLEDATI OVDE

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…