Problemi u toku dojenja: ragade, mastitis, prepunjene dojke, krv u mleku

problemi u toku dojenja

Sadržaj

Problemi u toku dojenja mogu biti: ragade, mastitis, prepunjene dojke, krv u mleku.  Iako divno i tako važno, dojenje  naročito u početku, može da bude praćeno problemima i izazovima.

Mama i beba su tim kod dojenja?

Majka i beba moraju da se nauče da rade kao efikasan tim. Najvažnija poruka za majku je da ne odustane ako u početku sve ne funkcionišeonako kako je zamislila.

problemi u toku dojenja

Problemi u toku dojenja

Oko 10% žena koje prvi put doje ima ravne ili uvučene bradavice, što je posledica nedovoljne elastičnosti mišićnog tkiva koje podiže bradavicu. Nemoguće je proceniti kako će bradavica funkcionisati u toku dojenja samo na osnovu izgleda.Problem je posebno izražen ako je dete malo, slabo, prevremeno rođeno, bolesno. Problem ravnih bradavica posebno je izražen u fazi nadolaženja mleka; najčešće je privremen- elastičnost tkiva se poboljšava, beba jača i unapređuje tehniku dojenja. Silikonska bradavica može da pomogne. Majku u ovom periodu treba podržati, bebi češće kontrolisati težinu da se potvrdi da je dojenje uspešno.

Pojavile su se ragade?

Najčešće nastaju ako beba sisa previše često (majka pokušava da svaki bebin plač reši stavljanjem na dojku) ili zbog nepravilnog položaj bebe pri dojenju. Uticaj ima i individualna osetljivost. Leče se izlaganjem bradavica vazduhu, negom majčinim mlekom ili preparatima za negu bradavica, poštedom jedne dojke, primenom silikonskih bradavica. Važno je i sprečavanje infekcije higijenom ruku, umetaka, higijenom bebinih usta (lečenje soora/mlečca).

problemi u toku dojenja

Ponekad se u prvim danima kada mleko nadolazi pojavi krv u mleku- mleko je braonkasto ili crveno od krvi. Ovo je najčešće bezazleno stanje, koje nastaje zbog postojanja malih izraštaja (papiloma) u mlečnim kanalićima i obično narednih dana, kako se stvara veća količina mleka, ono postaje normalne boje. Zdravstveni radnici će proceniti da li ima potrebe za nekim dodatnim pregledima, kao što je bakteriološki pregled mleka.

Prepunjene dojke zapušeni mlečni kanali?

Dojke postaju nabrekle, bolne, mleko teško ističe (prepunjene dojke – zapuseni mlečni kanali). Problem najčešće nastaje ako beba sisa manje nego ranije, nema dobar položaj ne prazni dojku, sisa samo iz jedne dojke, majka ima tesan grudnjak, umorna je ili zabrinuta.

Savetuje se da dojite bebu na dva sata ili češće. Prvo dajte dojku sa zapušenim kanalima, beba najsnažnije sisa kada je gladna. Dojite bebu u različitim položajima, da se potpomogne pražnjenje svih delova dojke. Nežno ali energično masirajte dojku iznad upaljene regije prema bradavici pre i za vreme podoja . Tuširanje toplom vodom uz masažu ili tople obloge na upaljeno mesto takođe može da pomogne. Proveriti da nije zapušena sama bradavica, ispiranje vodom. Uklonite tesan grudnjak. Spavajte kada i beba spava, zamolite za pomoć članove porodice.

problemi u toku dojenja

Mastitis

Najčešće se javlja u prvim nedeljama posle porođaja a može i bilo kada u periodu dojenja. Ukoliko se pojave znaci mastitisa (jeza, drhtavica, povišena temperatura) odmah se javiti lekaru da se isključe eventualni drugi uzroci povišene temperature i terapija započne što pre (antibiotike uzimati samo po savetu lekara).

Postupak: pražnjenje dojke tokom 12 sati; ako se tegobe ne povuku javiti se lekaru. Najvažnije u toku mastitisa je nastaviti dojenje. Ragade povećavaju rizik od infektivnog mastitisa. Prevencija je rigorozna higijena ruku, menjanje umetaka. Ukoliko se mastitis ponavlja, uvek je zahvaćena ista regija, crvenilo i otok ne prolaze, razmotriti postojanje apscesa (preporučuje se ultrazvučni pregled dojke i, na osnovu nalaza, konsultacija hirurga).

Pojavila se krv u mleku?

Ponekad se u prvim danima kada mleko nadolazi pojavi krv u mleku kod dojenja. Mleko je braonkasto ili crveno od krvi. Ovo je najčešće bezazleno stanje, koje nastaje zbog postojanja malih izraštaja (papiloma) u mlečnim kanalićima. Obično narednih dana, kako se stvara veća količina mleka, ono postaje normalne boje. Zdravstveni radnici će proceniti da li ima potrebe za nekim dodatnim pregledima. Kao što je bakteriološki pregled mleka. Dojke postaju nabrekle, bolne, mleko teško ističe (prepunjene dojkezapušeni  mlečni kanali). Problem najčešće nastaje ako beba sisa manje nego ranije, nema dobar položaj i ragade, mastitis, prepunjene dojke, krv u mleku, sisa samo iz jedne dojke, majka ima tesan grudnjak, umorna je ili zabrinuta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...