Razvoj čula kod beba posle rođenja i komunikacija sa bebom

razvoj cula kod beba (

Sadržaj

Razvoj čula kod beba je takav da su gotovo sva čula na rođenju razvijena. Prvih nekoliko meseci po rođenju, razvoj čula kod beba se dovršava. Beba čuje vaš glas u njenom prenatalnom životu Nemojte potceniti bebin prenatalni život. Komunicirajte sa bebom, pričajte joj, pevajte, puštajte laganu muziku,opustite se kad god možete. Zašto je jako važna rana komunikacija sa bebom, u prvim mesecima?

Razvoj čula kod beba

Više su razvijena ona čula koja su stimulisana još pre rođenja. Kao što su dodir i sluh, manje ona kojima je intrauterino nedostajala stimulacija, kao što je vid. Čulo sluha razvijeno je još pre rođenja deteta. Zbog velikog značaja čula sluha na ukupni razvoj deteta i kritični period za stimulaciju odgovarajućih moždanih centara bebama se neposredno po rođenju ispituje sluh. Još dok je u majčinom stomaku dodir je najvažniji oblik komunikacije bebe sa okolinom. A nakon rođenja čulo dodira ima značajnu ulogu u njenom razvoju. Bebe vide od rođenja. U početku beba pogled najbolje može da fokusira na predmete udaljene 10-15cm. Najbolje reaguje na ljudska lica (majčino lice dok sisa). Čulo mirisa je, uz čulo dodira, najrazvijenije na rođenju. Beba odmah prepoznaje svoju majku po mirisu i uživa u mirisu njenog mleka! Već na rođenju beba ima razvijene čulo ukusa, voli sladak ukus mleka. Hrana koju majka jede daje ukus i miris njenom mleku i tako se beba navikava na nove ukuse.

Zašto je važna rana komunikacija sa bebom, u prvim mesecima?

Kako na razvoj čula utiče komunikacija roditelja i kako stimulisati razvoj čula? Pod uticajem stimulacije iz bebinog okruženja, odvija se proces njihovog funkcionalnog osposobljavanja, koji se završava do kraja druge godine. Stručnjaci su odavno potvrdili, da ponašanje roditelja pomaze razvoj dece. To ponasanje (intuitivno didaktično), je isto u svim kulturama, prisutno je na isti način kod roditelja bez obzira na uzrast, pol, veroispovest…

razvoj cula kod beba
Mozak se posle rođenja veoma brzo razvija, naročito u prve dve godine, koje se zbog toga smatraju najvažnijim periodom u razvoju svakog pojedinca.

Čime je uslovljen razvoj mozga bebe?

Razvoj mozga je genetski uslovljen, ali je i pod velikim uticajem sredine.  Ljudski mozak je relativno nerazvijen na rođenju  i sredina ima daleko veći uticaj nego kod drugih sisara. Mozak se posle rođenja veoma brzo razvija, naročito u prve dve godine, koje se zbog  toga smatraju najvažnijim periodom u razvoju svakog pojedinca.

Neuronauka je dokazala da za razvoj svake moždane funkcije postoji kritični period u kome je stimulacija deteta od presudne važnosti: senzorni putevi se razvijaju prvi, zatim rane jezičke sposobnosti pa više saznajne funkcije. Delovi mozga zaduženi za vid i sluh najbrže se razvijaju tokom prva tri-četiri meseca, dok je period od 6.meseca do kraja 3.godine kritičan za razvoj govora. Ova saznanja imaju veliki praktični značaj za roditelje i profesionalce, sa ciljem da se bebi obezbedi odgovarajuća stimulcija.

Razvoj cula kod beba
Socijalne interakcije, odnosno uzajamna komunikacija deteta sa odraslim osobama „primi i vrati“ od ključnog je značaja za razvoj mozga.

Beba otkriva svet

Beba otkriva i istražuje svet pomoću svojih čula. Socijalne interakcije, odnosno uzajamna komunikacija deteta sa odraslim osobama „primi i vrati“ od ključnog je značaja za razvoj mozga. Bebe prirodno traže komunikaciju brbljanjem, gestovima i grimasama i odrasli na to treba da im odgovore na isti način. Vokalizacijom i gestovima. Ovaj proces je osnova za dobar razvoj mozga!

Pod uticajem stimulacije iz bebinog okruženja, odvija se proces njihovog funkcionalnog osposobljavanja, koji se završava do kraja druge godine.
Pod uticajem stimulacije iz bebinog okruženja, odvija se proces njihovog funkcionalnog osposobljavanja, koji se završava do kraja druge godine.

Preporuke za roditelje:

  • Obraćajte se vašoj bebi. Gledajte je u oči, pričajte joj, pevajte, odgovarajte na njeno gukanje i grimase.
  • Najlepši zvuk za bebu je mamin glas. Ima mnogo prilika za razgovor sa bebom, ne propuštajte ih!
  • Bebe uče od rođenja.
  • Imajte strpljenja za bebu, ne žurite.
  • Vaše lice i glas bebi znače više od svake igračke.
  • Bebe rastu i od ljubavi!
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...