Ključni deo standarda prilagođenog bebi u porodilištima

deo standarda prilagođenog bebi u porodilištima

Kontakt koža na kožu je klјučni deo standarda prilagođenog bebi u porodilištima. Pažnja za dobrobit bebe je osnovni deo postnatalne nege odmah nakon i u prvih nekoliko sati nakon rođenja. Pomaže bebi da se prilagodi životu van materice i podržava majke da započnu dojenje. I razviju bliske odnose pune lјubavi sa svojom bebom. Kako se ponaša novorođenče tokom prvog kontakta koža na kožu?

deo standarda prilagodjenog bebi u porodilistima
UNICEF-ove Britanske inicijative za prijatelјstvo prema bebama (Baby Friendly). Kontakt koža na kožu je klјučni deo standarda prilagođenog bebi.

Koji je ključni deo standarda prilagođenog bebi u porodilištima?

Kontakt koža na kožu obično se naziva praksa u kojoj se beba suši i polaže direktno na majčine gole grudi nakon rođenja. Obe pokrivene toplim ćebetom i ostavlјene najmanje sat vremena ili do prvog hranjenja. Kontakt koža na kožu se takođe može desiti svaki put kada bebi treba uteha ili smirenje. Može pomoći da se poveća produkcija majčinog mleka. Kontakt koža na kožu je takođe od vitalnog značaja u odelјenjima za novorođenčad. Često poznat kao nega kengura. Ovde pomaže roditelјima da se povežu sa svojom bebom i podržava bolјe fizičke i razvojne rezultate za bebu.

Kontakt koža na kožu prema standardima za bebe

Standardi prilagođeni bebi zahtevaju da se kontakt koža na kožu ceni i podržava u bolnicama.

Porodilišta – kako bi se osiguralo da:

 • Sve majke imaju kontakt koža na kožu sa svojom bebom nakon rođenja, barem do prvog podoja. I onoliko dugo koliko žele
 • Sve majke se podstiču da ponude prvu hranu u kontaktu sa kožom. Onda kada beba pokaže znake spremnosti za hranjenje
 • Majke i bebe koje nisu u mogućnosti da ostvare kontakt sa kožom odmah nakon rođenja ohrabruju se da započnu kontakt sa kožom čim su u mogućnosti. Kad god ili gde god to bilo.
deo standarda prilagodjenog bebi u porodilistima
U nekim situacijama, kada to mama nije u mogućnosti, tata može ostvariti prvi kontakt koža na kožu.

Šta su neonatalne jedinice su obavezne da obezbede?

 • Roditelјi što pre razgovaraju sa odgovarajućim članom osoblјa. O važnosti dodira, udobnosti i komunikacije za zdravlјe i razvoj njihove bebe
 • Roditelјi se aktivno podstiču da obezbede udobnost i emocionalnu podršku svojoj bebi. Uklјučujući produženi kontakt sa kožom, umirujući dodir i reagovanje na bebine znakove ponašanja
 • Majke dobijaju negu koja podržava prelazak na dojenje. Uklјučujući upotrebu kontakta koža na kožu kako bi se podstaklo instinktivno ponašanje pri hranjenju.

Bezbednosna razmatranja

Pažnja za dobrobit bebe je osnovni deo postnatalne nege odmah nakon i u prvih nekoliko sati nakon rođenja. Iz tog razloga, normalno posmatranje bebine temperature, disanja, boje i tonusa treba da se nastavi tokom perioda kontakta koža na kožu. Na isti način kao što bi se desilo kada bi beba bila u krevetiću. Ovo uklјučuje izračunavanje Apgar ocene 1, 5 i 10 minuta nakon porođaja. Uvek treba voditi računa o tome da beba bude topla. Takođe treba posmatrati majku, uz brzo sklanjanje bebe ako zdravlјe bilo koje od njih izaziva zabrinutost.

Osoblјe bi trebalo da razgovara sa majkom i njenim pratiocem o važnosti prepoznavanja promena. U boji ili tonu bebe i potrebi da odmah upozore osoblјe ako su zabrinuti. Važno je osigurati da beba ne može pasti na pod ili ostati zaroblјena u postelјini ili majčinom telu. Majke treba podsticati da budu u poluležećem položaju da drže i hrane svoju bebu. Posebno treba obratiti pažnju na položaj bebe. Obezbeđujući da je glava oslonjena tako da bebe ne začepe disajne puteve.

deo standarda prilagodjenog bebi u porodilistima
Dolaskom bebe, nova bliskost se ostvaruje u porodici.

Beleške – majke

 • Posmatranje vitalnih znakova majke i nivoa svesti treba nastaviti tokom perioda kontakta koža na kožu. Majke mogu biti veoma umorne nakon porođaja. Zato će im možda trebati stalna podrška i nadzor da bi posmatrale promene u stanju svoje bebe. Ili da bi premestile bebu kada je to potrebno.
 • Mnoge majke mogu nastaviti da drže svoju bebu u kontaktu koža na kožu tokom perinealnog šivenja. Pod uslovom da imaju adekvatno ublažavanje bolova. Međutim, majka koja boluje možda neće moći bezbedno da drži svoju bebu. Bebe ne bi trebalo da budu u kontaktu koža na kožu sa svojim majkama kada primaju analgetike koji utiču na svest.

Beleške – bebe

Sve bebe treba rutinski pratiti dok su u kontaktu koža na kožu sa majkom ili ocem. Treba uklјučiti sledeća zapažanja.

 • Provera da li je beba u položaju da se održava čist disajni put. Posmatrajte brzinu disanja i pokrete grudnog koša. Slušajte neobične zvukove disanja ili odsustvo buke od bebe.
 • Boja – bebu treba proceniti posmatranjem celog bebinog tela. Udovi često mogu prvo da promene boju. Suptilne promene boje ukazuju na promene u stanju bebe.
 • Tonus – beba treba da ima dobar tonus i da ne bude mlitava ili da ne reaguje.
 • Temperatura – obezbedite da beba ostane topla tokom kontakta sa kožom.

Uvek slušamo roditelјe i odmah reagujemo na svaku zabrinutost koja postoji.

Zašto je kontakt koža na kožu važan?

Sve je više dokaza da kontakt koža na kožu nakon porođaja pomaže bebama i njihovim majkama.

Praksa:

 • Smiruje i opušta i majku i bebu.
 • Reguliše otkucaje srca i disanje bebe, pomažući im da se bolјe prilagode životu van materice.
 • Stimuliše varenje i interesovanje za hranjenje.
 • Reguliše temperature.
 • Omogućava kolonizaciju kože bebe sa majčinim prijatelјskim bakterijama. Time se obezbeđuje zaštita od infekcije.
 • Stimuliše oslobađanje hormona koji podržavaju dojenje i majčinstvo.
deo standarda prilagodjenog bebi u porodilistima
Novorođenče će naći put do mamine dojke.

Kontakt koža na kožu pruža prednosti za bebe u neonatalnoj jedinici

 • Pobolјšava zasićenost kiseonikom.
 • Smanjuje nivoe kortizola (stresa), posebno nakon bolnih procedura.
 • Podstiče ponašanje pre hranjenja.
 • Pomaže u rastu.
 • Može smanjiti boravak u bolnici.
 • Pobolјšava zapreminu mleka. Ako majka izmlazava mleko nakon perioda kontakta koža na kožu. Pri čemu izceđeno mleko sadrži neophodna antitela.

Šta se dešava tokom kontakta koža na kožu?

Kada majka nakon rođenja drži svoju bebu u kontaktu koža-koža, to inicira snažno instinktivno ponašanje kod oboje. Majka će doživeti nalet majčinih hormona i početi da miriše, mazi i da se bavi svojom bebom. Instinkti beba nakon rođenja će ih naterati da prate jedinstveni proces. Koji će, ako se ne prekine, dovesti do prvog dojenja. Ako im se omogući da se upoznaju sa majčinom dojkom i ostvare samovezivanje, vrlo je verovatno da će se toga setiti pri narednim dojenjima. To će rezultirati manjim problemima pri dojenju.

Kako se ponaša novorođenče tokom prvog kontakta koža na kožu?

 • Nakratko plaču vrlo karakteristično porođajnom kriku.
 • Ulaze u fazu opuštanja u kojoj pokazuju vrlo malo kretanja dok se oporavlјaju od porođaja.
 • Počinju da se bude, otvaraju oči i pokazuju neki odgovor na majčin glas.
 • Počinju da pravite male pokrete ruku, ramena i glave. Kako se ovi pokreti povećavaju, beba će povući kolena i izgledati kao da se kreće ili puzi prema dojci.
 • Često se odmaraju kada pronađu dojku. Ovo često može dovesti do pogrešnog zaključka da beba nije gladna ili ne želi da se hrani.
 • Počinje da upoznaje dojku nakon perioda odmora. Možda njuškanjem, mirisanjem i lizanjem po okolini. Ovaj period upoznavanja može trajati neko vreme i važan je. Tako da ne treba žuriti.  Pokušajte da ostanete strplјivi i dozvolite bebi da smisli kako da se najbolјe veže.
 • Samoprikači se i počinje da se hrani. Možda je majci i bebi potrebna mala pomoć oko pozicioniranja u ovoj fazi.
 • Sklanjaju dojke nakon što su imali priliku da sisaju neko vreme. Nakon toga, često će i majka i beba zaspati.

Većina zdravih beba će pratiti ovaj proces, pod uslovom da ga ništa ne prekida. Na primer odvođenje bebe na merenje ili odlazak majke na tuširanje. Prekid procesa pre nego što beba završi ovu sekvencu ili pokušaj da ih požurite kroz faze može dovesti do problema pri narednim dojenjima. Ako je majka dobila dosta analgezije tokom porođaja, beba može biti pospana i ovaj proces može potrajati duže

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…