Nega koža na kožu posle porođaja i u prvim mesecima bebe je važna

Nega koža na kožu

Saznajte zašto je nega koža na kožu od velike koristi novorođenčetu ali i mami (i tati). Ovu negu je preporučeno sprovoditi bez obzira da li dojite ili hranite bebu na flašicu. Praktikujte jedan do dva puta dnevno, po oko sat vremena svaki put, ovaj divni kontakt. I tate bi svakako trebalo da se uključe u negu koža do kože. Bebe mogu imati koristi od ove nege mesecima. Neki stručnjaci ga preporučuju najmanje tri meseca za donošene bebe i šest meseci za prevremeno rođene bebe. Zato se privijte uz svoju bebu i uživajte u iskustvu roditeljstva.

Nega koža na kožu mame i bebe 

Naučno je dokazano da je postavljanje Vaše bebe “koža na kožu” na telo jedna od najboljih stvari koje možete da uradite! Brojne istraživačke studije su pronašle korist nakon vremena provedenog sa svojim novorođenčetom u kontaktu koža na kožu. Ima višestruku korist i za bebu i za roditelje.

Nega koža na kožu

Kako nešto tako jednostavno može biti tako efikasno? 

Podaci su ubedili vodeće organizacije da preporuče kontakt koža na kožu, među kojima su SZO, Američka akademija za pedijatriju, Akademija za medicinu dojenja i Program reanimacije novorođenčadi.

Metoda majke kengura

Prva saznanja da bi ova praksa mogla biti revolucionarna razvila se u Južnoj Americi 1970-ih. Dva lekara u Bogoti, u Kolumbiji, nisu imala dovoljno inkubatora da zbrinu sve prevremeno rođene bebe u svojoj bolnici. Dakle, postavili su ove male gole bebe direktno na tela njihovih majki, sa majkom i bebom pokrivenim spoljašnjim omotačem, omogućavajući toploti maminog tela da zagreje bebu. Bebe su napredovale. Lekari su svoju tehniku nazvali metodom majke kengura. Metoda majke kengura takođe uključuje instrukcije o dojenju i podršku. Kasnije je ovaj termin skraćen na negu kengura i povezivao se prvenstveno sa aspektom koža na kožu.

Istraživači kažu da beba u kontaktu koža na kožu sa majkom stimuliše određeni deo mozga novorođenčeta. Beba se stimuliše da priđe maminoj dojci, pričvrsti se i počne da se hrani. Ovaj prvi korak – dobijanje hrane – podstiče fizički razvoj. Drugi korak se takođe dešava. Beba će otvoriti oči i prvo pogledati majku. Ovo podstiče emocionalni i psihički razvoj. Brojne druge istraživačke studije otkrile su niz dodatnih prednosti.

Nega koža na kožu

Koristi za bebu

 • Bolje apsorbuju i vare hranljive materije.
 • Bolje održavaju telesnu temperature.
 • Bebe ređe plaču.
 • Pokazuju poboljšano povećanje telesne težine.
 • Imaju stabilniji rad srca i disanja.
 • Viši su nivoi kiseonika u krvi.
 • Dugoročne koristi, kao što su bolji razvoj i funkcija mozga, kao i vezanost za roditelje.
 • Uspešnije su u dojenju odmah nakon rođenja.
 • Provode duže vreme u veoma važnim stanjima dubokog sna.
 • Jači imuni system.

Koristi za majku

 • Oseća pozitivnije dojenje.
 • Poboljšana proizvodnja majčinog mleka.
 • Verovatno će smanjiti postporođajno krvarenje i manji rizik od postporođajne depresije.

Istraživanje nege kengura

Održavanje telesne temperature je neophodno za dobro zdravlje. Bebe mogu brzo izgubiti telesnu toplotu. Novorođenčad nemaju veštine da se zagreju drhtanjem ili pokrivanjem odećom ili ćebetom, tako da priroda ulazi kroz proces poznat kao termoregulacija. Kroz kontakt koža na kožu, majčine grudi se automatski prilagođavaju da ohlade ili zagreju bebu, slično kao kada je beba bila u materici.

Povećanje telesne težine se poboljšava jer Vaša beba ne koristi toliko energije da reguliše telesnu temperaturu. Umesto toga, ta energija može ići ka rastu. Poboljšano dojenje takođe doprinosi zdravijem dobijanju na težini. Novorođenčad koja imaju kontakt koža na kožu odmah nakon rođenja imaju dvostruko veće šanse da doje u prvom satu. Nivo maminog prolaktina raste kao rezultat – ovo je hormon koji je ključan za održavanje snažne količine mleka.

Kontakt koža na kožu takođe pomaže bebinom telu da se samoreguliše, što stabilizuje otkucaje srca i obrasce disanja. Sedamdeset pet procenata srčanih i disajnih epizoda se smanjuje kontaktom koža na kožu. Takođe se pokazalo da se bol smanjuje kontaktom koža na kožu. Shodno tome, ove bebe ređe plaču.

Kortizol, ili hormoni stresa, je merljivo niži nakon samo 20 minuta kontakta koža na kožu. Kada se smanje kortizol i somatostatin, gastrointestinalni problemi se smanjuju jer omogućava bolju apsorpciju i varenje hranljivih materija. Kada se ovi hormoni smanje, telo Vaše bebe može bolje da očuva zdravu masnoću koja pomaže u održavanju telesne težine i održavanju telesne temperature toplom.

Mamin zreo imuni sistem prenosi antitela kroz kožu i majčino mleko do bebe. Kontakt koža na kožu takođe povećava hidrataciju bebine kože, obezbeđujući zaštitnu barijeru koja sprečava štetne bakterije da uđu kroz bebinu kožu.

Tokom kontakta koža na kožu, većina beba lako zaspi i postigne dubok san, poznat i kao miran san, sat ili više. Tihi san je koristan za ubrzanje formiranja i sazrevanja mozga. Na razvoj zrele funkcije mozga kod novorođenčadi utiče kvalitet bebinog ciklusa sna.

Nega koža na kožu

Razvoj mozga počinje pozitivnom senzornom stimulacijom pri rođenju. Senzacije koje bebinom mozgu govore da je spoljni svet bezbedan uključuju miris majke, pokrete i kontakt koža na kožu. Ako mozak ne dobije ta uveravanja, razvoj mozga ne napreduje tako efikasno. Efekti sazrevanja mozga su dugoročni. Studija o prevremeno rođenoj novorođenčadi pokazala je da je njihov mozak bolje funkcionisao kao tinejdžeri u poređenju sa adolescentima koji su bili smešteni u inkubatore. Istraživači su to pripisali stabilizaciji otkucaja srca, oksigenaciji i poboljšanju sna, što pomaže mozgu da se bolje razvija. Druga studija je pokazala da su deca koja su odrasla bez privrženosti roditeljima bila lošija u školi i veća je verovatnoća da će biti depresivna od dece koja su imala sigurnu roditeljsku privrženost.

Rezultati istraživanja mamine koristi

Kada su mama i beba zajedno, hormoni koji regulišu laktaciju se balansiraju, pomažući mami da proizvodi višemleka i da uspešnije doji. Pojačano čulo mirisa novorođenčadi pomaže im da traže bradavicu i brže počnu da doje kada se stave koža na kožu. Jedna studija je pokazala da su mame koje su praktikovale negu kengura češće dojile isključivo i duže. A mame koje su imale poteškoće sa dojenjem videle su poboljšanja skoro odmah kada su počele da neguju kožu jedan do dva puta dnevno po oko sat vremena svaki put.

Kada držite bebu kožu uz kožu, nivoi oksitocina se povećavaju, što smanjuje Vaš krvni pritisak i smanjuje nivo stresa. Povećan oksitocin takođe pomaže u obnavljanju nivoa hormona pre trudnoće, smanjujući rizik od postporođajne depresije.

Nega koža na kožu

Šta je sa tatom?

I tate bi svakako trebalo da se uključe u negu koža do kože. Ako ste otac, držite bebu na golim grudima. Uživaćete u emocionalnim prednostima i intimnosti koju ona stvara između Vas i Vašeg novorođenog deteta. Saznanje da poboljšavate zdravlje Vaše bebe je takođe veliki plus!

Nega koža na kožu u prvim mesecima

Odmah nakon rođenja, potrebno je preduzeti tri koraka kako biste svojoj bebi pružili negu kože na kožu:

 • Neka vam neko stavi golu bebu na gole grudi tako da vas dvoje budete prsa uz grudi.
 • Okrenite bebino lice u stranu u položaj koji održava disajne puteve otvorenim.
 • Ostanite ovako najmanje sat vremena ili više pre nego što bolničko osoblje odnese bebu na vagu i merenje.

Možda ćete morati da to zatražite unapred ili da proverite u bolnici koju ste izabrali da vidite da li je to njihova praksa. Mnoge   bolnice su uvele kontakt koža na kožu za novorođenčad odmah nakon rođenja. Ali postoje i mnoge ustanove za negu koje još uvek daju bebe svojim majkama po prvi put očišćene, obučene u pelene i zamotane u ćebe.

Kada osoblje osuši Vašu bebu i stavi bebu na stomak, sva interakcija treba da bude samo između bebe i Vas. Ako želite odmah da pokušate sa dojenjem, pogledajte da li je Vaša beba zainteresovana. Nemojte se osećati pod pritiskom, ako Vaša beba nije. Jednostavno uživajte u vremenu i opustite se.

Medicinski radnik uvek ostane u sobi u slučaju da Vi ili beba imate bilo kakvih problema nakon rođenja. Opšte medicinske procedure koje se obično rade odmah nakon rođenja, kao što su kapi za oči i injekcije vitamina K, mogu se uraditi nekoliko sati nakon rođenja bez ikakvih nedostataka.

Carski rez i prevremeno rođene bebe i kontakt koža na kožu

Mnogi medicinski stručnjaci u ovoj oblasti preporučuju kontakt koža na kožu odmah u toku carskog reza, čak i za prevremeno rođene bebe. Majke koje se ušivaju nakon carskog reza izjavile su da se osećaju manje pod stresom vežbanjem koža na kožu tokom ušivanja.

Istraživanja pokazuju da su prevremeno rođene bebe metabolički stabilnije i bolje dišu kada se uvede kontakt koža na kožu odmah nakon rođenja. Ako je Vaše novorođenče nedonošče, možda ćete oklevati da pokušate. Utešite se činjenicom da ste okruženi stručnim osobljem koje je spremno da Vam pomogne ako postoji potreba.

Oba roditelja mogu uživati u ovom vremenu sa bebom. Većina porođajnih soba ima udobne stolice za ljuljanje i paravane na kojima se i tata može priviti uz bebu.

Nega koža na kožu

Koža na kožu poboljšava zdravlje bolesne bebe

Ako je Vaša beba veoma bolesna ili pati od sindroma akutnog respiratornog distresa, onda hitna medicinska nega onemogućava vreme kože na kožu. Osoblje jedinice intenzivne nege novorođenčadi, koje često uključuje negu kože na kožu u svoje prakse razvojne nege, radiće sa Vama kako bi omogućili kontakt koža na kožu. U jedinicama intenzivne nege novorođenčadi beba ima više stresa i emocionalnih potreba. Tekući testovi, zvukovi i postupci se veoma razlikuju od tihe, tople materice koju beba poznaje. Pokazalo se da mogućnost držanja ovih beba koža uz kožu – čak i sa priključenim monitorima i/ili opremom – ipak pomaže da se opuste i budu zadovoljnije.

Jedna studija je čak otkrila da su prevremeno rođena novorođenčad koja su imala produženi kontakt koža na kožu sa svojim majkama dok su bila u bolnici zapravo imala bolje šanse za preživljavanje. Od kada je “nega kengura” u Južnoj Americi nastala, 124 studije širom sveta potvrdile su njegovu vrednost za prevremeno rođenu decu širom sveta. Nekoliko studija je pokazalo da su novorođenčad koja su primala standardnu medicinsku negu, kao i kontakt koža na kožu, imala 36 posto nižu stopu smrtnosti od onih koji su primali samo standardnu negu. Ove bebe su takođe imale oko polovinu rizika od razvoja sepse, bile su 78 posto manje šanse da razviju hipotermiju i 88 posto manje šanse da imaju opasno nizak nivo šećera u krvi. Važno je napomenuti da su ove studije rađene u različitim zemljama, što znači da je definicija standardne medicinske nege varirala.

Nega koža na kožu

Mama i tata sa bebom kod kuće

Kada ste kod kuće sa bebom, još uvek je korisno da ova praksa bude deo Vašeg dana. Dok je samo u peleni, gurnite bebu uspravno na grudi. Uživajte u bliskosti i taktilnoj udobnosti u kojima oboje uživate. Ako je vazduh malo hladan, stavite ćebe na oboje. Neka ove sesije budu što utešnije. Izbegavajte menjanje pelena ili druge poslove koji mogu učiniti bebu nesrećnom pre nego što počnete.

Dobra vremena da to uključite u svoju kućnu rutinu su tokom dojenja ili hranjenja na flašicu, prvo ujutru ili odmah nakon kupanja. Pokušajte da držite bebu u položaju sat vremena jer to omogućava bebi da prođe kroz pun ciklus spavanja i buđenja. Biti na maminim grudima pomaže Vašoj bebi da se bolje smesti u tom ritmu.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…